Skip to main content

Ωδή στον Ντίρκ Νοβίτσκι

Το «Shot Clock» υποβάλλει τα σέβη του στον τεράστιο Γερμανό

Δεν ήταν παρά μια τυπική βραδιά Τετάρτης στο Dallas. Οι Mavericks, που φέτος προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους για τα πλέι οφ, θα υποδέχονταν τους Warriors. Aν υπήρχε η παραμικρή μαγεία σε αυτό το ματς δε θα ήταν άλλη από την σύγκρουση μεταξύ του Steph Curry και του Luka Doncic. Όχι όμως αυτή την βραδιά Τετάρτης, την βραδιά που ήταν αφιερωμένη στο θρυλικό νούμερο 41 για την πόλη του Dallas. Στο θρυλικό νούμερο 41 για το ΝΒΑ και για το παγκόσμιο μπάσκετ.

Μια βραδιά αφιερωμένη στον Dirk Nowitzki, η φανέλα του οποίου στολίζει πλέον μια για πάντα την οροφή του American Airlines Center.

Αν ζητηθεί ποτέ σε κάποιον να κλείσει τα μάτια του και να αφήσει το μυαλό του ελεύθερο ακούγοντας τις λέξεις “Dirk Nowitzki” το μυαλό του πάει κατευθείαν στο ποστ και στην κυνική, αλλά μαγική ομορφιά του one-legged fade away του Γερμανού Θρύλου που ήταν ο τρόπος με τον οποίο σκόραρε πολλούς από τους 31.560 πόντους στο ΝΒΑ, που τον φέρνουν στη θέση νούμερο 6 στη κατάταξη των σκόρερ όλων των εποχών.

1004734457 1HOOP120917

Σε μια εποχή που το ΝΒΑ άλλαζε και οι superstars ένωναν τις δυνάμεις τους για να κυριαρχήσουν, ο Nowitzki αποτελεί το σύμβολο της πίστης στη φανέλα και στους οπαδούς της, της πίστης σε μια ολόκληρη πόλη που τον λατρεύει σαν θεό. Το 2011, αυτοί οι δύο κόσμοι συγκρούστηκαν. Το απόλυτο outsider, το Ντάλας, κέρδισε τους Heat των LeBron-Wade-Bosh και φυσικά ο Nowitzki ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής με 26.8 πόντους μέσο όρο.

115270909 original scaled e1609459047108

Σε μια εποχή που το μπάσκετ είχε ήδη αρχίσει να στρέφεται στους «κοντούς», ο Γερμανός σούπερ σταρ έπαιρνε το MVP για τη σεζόν 2006-07 με 24.6 πόντους ανά αγώνα, πιάνοντας το καταπληκτικό όριο των 50-40-90, δηλαδή 50% σε field goal, 40% σε τρίποντο και 90% σε βολές.

ydribble blog480

Και ενώ το μπάσκετ άλλαζε, ο Nowitzki ήταν κινητήρια δύναμη αυτής της αλλαγής, όντας ο καλύτερος ψηλός σουτέρ όλων των εποχών. Ο παίκτης που σούταρε κοιτώντας τον κόσμο από τα 213 εκατοστά και σούταρε 5 τρίποντα ανά αγώνα ήδη από το 2000.

 h7KCnJceUa0d0P fgprIw

Η Γερμανία είναι μια χώρα που παραδοσιακά δεν ήταν μια δύναμη του μπάσκετ και παρά τα βήματα που έχουν γίνει, παραμένει ακόμη μια τέτοια. Κι όμως σήμερα, αρκετοί Γερμανοί παίκτες σε ΝΒΑ και Ευρωλίγκα έχουν ρόλο ή και πρωταγωνιστούν. Ο Dirk δεν είχε ποτέ δίπλα του ένα τέτοιο και όμως κατάφερνε να κάνει την εθνική Γερμανίας μια ομάδα που φτάνει μακριά σε μεγάλα τουρνουά, με αποκορύφωμα τον τελικό σε Ευρωμπάσκετ το 2005.

Το παρών κείμενο δεν αποτελεί κείμενο ανάλυσης. Άλλωστε δε χωράν πολλά λόγια μπροστά στο μεγαλείο ενός εκ των σπουδαιότερων παικτών που έχει γνωρίσει το μπάσκετ. Από τη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας στη κορυφή του παγκόσμιου μπάσκετ, ο Ντιρκ Νοβίτσκι εκπροσωπεί τη σύνδεση του «παλιού μπάσκετ» με το σύγχρονο, τη σχέση αισθητικής αρτιότητας και αποτελεσματικότητας και πλέον η φανέλα του είναι ψηλά εκεί που της αξίζει.