Skip to main content

Ανασκόπηση Ευρωλίγκα 2021 - Μια σεζόν που θα θυμόμαστε για χρόνια

Το 2022 διανύει τις πρώτες ώρες ζωής του και το Shot Clock κάνει την αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε στην Euroleague, μίας χρονιάς αρκετά διαφορετική από τις συνηθισμένες.

Το 2022 είναι πλέον εδώ! Μια νέα χρονιά ξεκινά και μαζί με τη στοχοθεσία της νέας χρονιάς έρχεται και η αποτίμηση της προηγούμενης. Το 2021 ήταν μια από τις πιο αξιομνημόνευτες χρονιές (και) στο μπάσκετ, καθώς όλα έγιναν υπό τη σκοπιά της ύπαρξης της πανδημίας. Παίκτες, ομάδες, φίλαθλοι, όλα προσαρμοσμένα στο πώς η ζωή θα καταφέρει να συνεχιστεί μέσα στη δίνη μιας πρωτοφανούς υγειονομικής -και κατ’ επέκταση πολιτικής- κρίσης. Όπως αναμενόταν, η Ευρωλίγκα δε θα μπορούσε να ζήσει σε μια.. φούσκα! Όντας κομμάτι της αθλητικής καθημερινότητας των λαών της Ευρώπης, επηρέασε και επηρεάστηκε από την πανδημία και εμείς πάμε να δούμε τί μας έμεινε από τη χρονιά που μας πέρασε, ευχόμενοι παράλληλα σε όλες και όλους καλή χρονιά με υγεία και φυσικά με την ελπίδα ότι τα καλύτερα έρχονται!

 5207993

Η χρονιά των άδειων γηπέδων

Το 2021 σίγουρα σημαδεύτηκε από τα άδεια γήπεδα ή τα μισοάδεια που βλέπαμε για καιρό. Με μια πικρή αίσθηση ότι κάθε ματς θυμίζει... φιλικό, παίκτες, προπονητές και φίλαθλοι προσπαθούσαν να συνδεθούν συναισθηματικά με μια δύσκολη συνθήκη: αν το παιχνίδι έχει ως καρδιά και νου τους παίκτες και τις τακτικές, έχει σίγουρα ως ψυχή το φίλαθλο κόσμο που κάνει το μπάσκετ (και συνολικά τον αθλητισμό) τόσο ξεχωριστό. Παρά τις προσπάθειες των διοργανωτών (αν και η Ευρωλίγκα σε αυτό το κομμάτι γνωρίζουμε ότι δεν παίρνει και τόσο υψηλό βαθμό), δε καταφέραμε να αποφύγουμε τις συνέπειες της πανδημίας. Σταδιακά, μέσα στο 2021, είδαμε ξανά τα γήπεδα γεμάτα, όμως το τέλος της χρονιάς μας επιφύλασσέ μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον έφερε μαζί της τα άσχημα νέα της μείωσης του ποσοστού πληρότητας των γηπέδων σε μια σειρά από χώρες.

Screenshot 2022 01 01 at 20 08 18 60b479b518c7730ef0abb81a jpeg WEBP Image 900 599 pixels Scaled 97

Η χρονιά της Εφές

Αν το 2020 έκλεψε τον τίτλο που ήθελε -και λογικά θα έπαιρνε- η Εφες, το 2021 της τον έδωσε πίσω με την καλύτερη ομάδα της Ευρωλίγκας για συναπτά έτη, να καταφέρνει να σηκώνει την κούπα. Η Εφές του Αταμάν, είχε αέρα ΝΒΑ και με ένα καταπληκτικό δίδυμο στη περιφέρειά της αποτελούμενο από τους Μίσιτς και Λάρκιν και με στιβαρότατους ψηλούς, κατάφερε να παίξει πανέμορφο και επιθετικό μπάσκετ σαρώνοντας τα πάντα στο διάβα της πέρσι. Ο υψηλός ρυθμός και το Pick and roll oriented παιχνίδι της ομάδας ξεχώριζαν, ενώ η δυνατότητα εναλλαγής ρόλων των πρωταγωνιστών από παιχνίδι σε παιχνίδι ήταν κάτι που ήταν μοναδικό. Στον τελικό της Κολωνίας η νίκη με 86-81 επί της Μπαρτσελόνα απλά επισφράγισε αυτό που ήδη ξέραμε: Η Εφές ήταν η καλύτερη ομάδα της λίγκας. Βέβαια, το 2021 είχε και δεύτερο μισό και αυτό βρίσκει την Εφες σε ένα μέτριο ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα και την Μπαρτσελόνα να πρωταγωνιστεί.

5005147

Το τέλος ενός θρύλου

Η χρονιά δε μπορεί από το να σημαδευτεί και από το τέλος της καριέρας ενός εκ των μεγαλύτερων -αν όχι του μεγαλύτερου- παίκτη στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, ο Βασίλης Σπανούλης, μετά από μια σπουδαία καριέρα σε Ολυμπιακό και Παναθηναικό, κρέμασε τα παπούτσια του. Μια καριέρα που ξεκίνησε από το Γυμναστικό Λάρισας το 1994 και κατέληξε στη κορυφή της Ευρώπης με ενδιάμεσες στάσεις: 3 Ευρωλίγκες, 7 πρωταθλήματα Ελλάδος, 4 κύπελλα, 1 πανευρωπαικό με την εθνική, 2η θέση σε Παγκόσμιο, 1 triple crown, 1 MVP Ευρωλίγκας, 3 Final 4 MVP , 1 MVP Ευρωλίγκας, 3 Final 4 MVP Ευρωλίγκας, 8 συμμετοχές σε All Euroleague Teams, 1ος σκόρερ και πρώτος σε ασίστ στην ιστορία της Ευρωλίγκας και πολλά, πολλά ακόμη.

FA8keFnWYAMwVft

Η στιγμή της χρονιάς

Εδώ θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα κάρφωμα ή μια εξαιρετική ασίστ ή οποιοδήποτε play. Όμως, θα επιλέξουμε ξανά ένα αποχαιρετισμό. Η επιστροφή του Πάου Γκασόλ, του ζωντανού θρύλου του παγκόσμιου μπάσκετ, για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα ήταν μια μοναδική στιγμή. Ο Ισπανός σούπερ σταρ, τελείωσε τη καριέρα του εκεί που όλα τα σπουδαία άρχισαν και μπήκε μια για πάντα στο μπασκετικό πάνθεον, κάνοντας μας να του αφιερώσουμε ένα μεγάλο κείμενο στο superbasket.gr.

vezefgy65765

Και το 2022 τί φέρνει;

Ενώ η μετάλλαξη όμικρον έρχεται να αλλάξει πάλι το σκηνικό για τις ομάδες, κάνοντας εκ νέου ακόμη πιο απρόβλεπτη τη λίγκα, το 2022 ίσως είναι η χρονιά που το ελληνικό ενδιαφέρον γίνεται πιο έντονο. Μετά από μια 4ετία που οι ομάδες μας έγιναν λίγο πιο...χαμηλού επιπέδου σε σχέση με αυτό που είχαμε συνηθίσει, φέτος βλέπουμε τον Ολυμπιακό να πρωταγωνιστεί ξανά με την ελπίδα για συμμετοχή σε final 4 να είναι ζωντανή. Την ίδια στιγμή, ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ με διαφορετικό τρόπο η καθεμία, παραμένουν πάρα πολύ δυνατές και η σεζόν 2021-22 αλλά και η 2022-23 αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς είναι κρίσιμες για το Ευρωπαϊκό μπάσκετ συνολικά σε αγωνιστικό και όχι μόνο επίπεδο.

Καλή χρονιά, με υγεία και πολύ μπάσκετ.