Skip to main content

Red Light Green Light: Επιστροφή με κακές εμφανίσεις

Δύο ήττες ήταν ο απολογισμός των ελληνικών ομάδων, στην 20η αγωνιστική της Euroleague και το «Shot Clock» γράφει για την εικόνα των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, απέναντι σε Φενέρμπαχτσε και ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Η Ευρωλίγκα (επιτέλους) επέστρεψε και μαζί της επέστρεψε και η στήλη ανάλυσης και αποτίμησης των αγώνων των ελληνικών ομάδων. Μετά την (ανεπίσημη) διακοπή της λίγκας λόγω της έξαρσης της μετάλλαξης όμικρον, ΟΣΦΠ και ΠΑΟ είχαν δύο δύσκολα ματς στα οποία δε κατάφεραν να ανταπεξέλθουν. Ας δούμε τα βασικά στοιχεία.

Red Light: Η ομάδα του coach Μπαρτζώκα έκανε τη χειρότερη εμφάνιση της σεζόν. Μια ομάδα με τόσο καλή άμυνα (3η σε defensive rating στην Ευρωλίγκα) δέχθηκε 94 πόντους από την Φενέρ που δεν είχε στη διάθεση της τους δύο καλύτερους της παίκτες τον De Colo και τον Vesely! Φαίνεται οι ερυθρόλευκοι να δυσκολεύτηκαν με τη διακοπή και να έχασαν το ρυθμό τους, όμως γνωρίζουμε ότι η Ευρωλίγκα δε συγχωρεί. Αν θέλουν να παραμείνουν στο κυνήγι των πρώτων θέσεων, θα πρέπει άμεσα να πατηθεί το restart και αυτό το παιχνίδι να ξεχαστεί.

«Μια πολύ κακή εικόνα, αναντίστοιχη της πορείας και της ποιότητας της ομάδας»

 

Green Light: O ΠΑΟ έχασε κατά κράτος από την δυνατή Cska μέσα στο ΟΑΚΑ δεχόμενος 98 πόντους. Βέβαια, η νίκη ήταν κάτι που δεν αναμενόταν με βάση την δυναμική των δύο ομάδων, όμως η ομάδα του κόουτς Πρίφτη έδειξε ότι δεν είχε το απαραίτητο πάθος για μια τέτοια αναμέτρηση. Σε όλους υπάρχει το δικαίωμα για μια κακή επιθετικά βραδιά, όμως το να δίνεις την ευκαιρία σε ένα powerhouse της λίγκας να σουτάρει 50% σε 34 προσπάθειες για τρεις είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει.

«Η Cska πήρε το παιχνίδι πιο εύκολα από όσο έπρεπε»

 

Red Light: Ο Ολυμπιακός είχε σε πολύ κακή μέρα τους Ντόρσει και Λαρεντζάκη, ενώ ο Σάσα Βεζένκοφ (παραδόξως με βάση τη σεζόν που κάνει) ήταν σα να έχει ξεμείνει από ενέργεια σουτάροντας 4 σουτ σε 24’ αγωνιστικά λεπτά. Ο Τάιλερ Ντόρσει είχε 7 λάθη, ενώ ο Λαρεντζάκης είχε 0/4 σουτ, όντας κακός στην άμυνα. Ο ΟΣΦΠ βασίζεται (με διαφορετικό τρόπο και ρόλο) σε αυτούς τους παίκτες και περιμένει να επανέλθουν στα γνωστά στάνταρ τους. Η λογική λέει ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

«Σημαντικοί παίκτες ήταν εκτός κλίματος του ματς»

 

Green Light: O ΠΑΟ πήρε ένα καλό ματς από τους Perry και Παπαπέτρου μετά από καιρό, όμως το ματς φάνηκε να χάνεται από νωρίς. Αυτή τη στιγμή, οι «πράσινοι» είναι η 3η χειρότερη άμυνα και δεύτερη χειρότερη επίθεση σε όλη την Ευρωλίγκα, με το playmaking τους να ξεχωρίζει όλη τη σεζόν αρνητικά όντας η Τρίτη χειρότερη ομάδα σε ast/to ratio. Ο Γιόβιτς είναι μια ποιοτική προσθήκη, αλλά στο υψηλότερο Ευρωπαικό επίπεδο δεν αρκεί η ποιότητα για ένα παίκτη που είναι πληγωμένος από τόσους τραυματισμούς. Ο coach Πρίφτης ίσως πρέπει να βάλει μπροστά ένα σχέδιο rebuilding της ομάδας.

«Ο ΠΑΟ βρίσκεται σε δύσκολη θέση και πρέπει ριζικά να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης της κατάστασης»

 

Red Light: Από το ματς με τη Φενέρ, ο ΟΣΦΠ οφείλει να κρατήσει την παρουσία των Σλούκα, Μάρτιν και Παπανικολάου. Και αν ο Κώστας Σλούκας είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της διοργάνωσης, για τους δύο άλλους παίκτες ήταν σημαντική η καλή παρουσία. Ο Μάρτιν δείχνει ανεβασμένος και μετρά 8.5 πόντους και 4 ριμπάουντ στα δύο τελευταία ματς σε 20’ παιχνιδιού, ενώ ο Παπανικολάου φαίνεται να ξεπερνά το shooting slump μέσα στο οποίο είχε βρεθεί για ένα σερί αγώνων. Πλέον, μετρά 5/11 στα τελευταία τρία ματς, γεγονός σημαντικό για το spacing των ερυθρόλευκων.

«Μάρτιν και Παπανικολαόυ βρίσκουν ρυθμό επιθετικά και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον ΟΣΦΠ»

 

Green Light: Ο νεαρός Αβδάλας, όπως φυσικά και ο Μαντζούκας (που δεν αγωνίστηκε με την Cska), είναι παίκτες που έχουν ξεχωρίσει (ο Μαντζούκας στο παρελθόν) στις μικρές ηλικίες. Είναι σημαντικό ο ΠΑΟ να αδράξει τη φετινή ευκαιρία και να δώσει σημαντικά λεπτά σε αυτούς τους παίκτες, να τους δώσει ρόλο και ας μην είναι έτοιμοι! Στο βάθος του τούνελ της ομάδας υπάρχει φως, αν οι νεαροί παίκτες αναπτυχθούν και αν τους δωθεί η ευκαιρία να δείξουν τι μπορεί να κάνουν. Τα αποτελέσματα ούτως ή αλλως δεν είναι καλά. Ο ΠΑΟ είναι μια ομάδα με πολύ μεγάλη ιστορία και ο τρόπος να επανέλθει στα υψηλά πατώματα της Ευρώπης είναι ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο από το σημερινό.

«Το μέλλον του ΠΑΟ είναι στην ανάπτυξη των ταλέντων του και εκεί πρέπει να εστιάσει δίνοντάς τους ρόλο στην Ευρωλίγκα»