Skip to main content

Φενέρ - Ολυμπιακός 94-80: Πλήρωσε την έλλειψη ρυθμού

Ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα από τη Φενέρ με σκορ 94-80 στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας.

Οι Πειραιώτες πλήρωσαν την έλλειψη ρυθμού, που προκλήθηκε από την ιστορία με τα κρούσματα κορονοϊού στο εσωτερικό της ομάδας και την αποχή αρκετών παικτών από τις προπονήσεις για περισσότερες από 10 ημέρες. Στο 12-6 βρίσκονται οι ερυθρόλευκοι παραμένοντας σε τροχιά για ένα καλό πλασάρισμα στα play offs, ενώ αρκετά πιο κάτω βρίσκονται οι Τούρκοι με 8-10.

Οι πρώτοι πέντε που πάτησαν το παρκέ του Ulker Sports Arena για τον Γιώργο Μπαρτζώκα ήταν κλασικά φέτος, οι Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Φαλ, απέναντι στους Χαζέρ, Χένρι, Πιέρ, Πολονάρα και Ντουβερίογλου του Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Οι ερυθρόλευκοι φάνηκαν επηρεασμένοι από τη 16ημερη αποχή, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι γηπεδούχοι και προηγήθηκαν με 6-2 στο 4ο λεπτό. Οι φιλοξενούμενοι κινήθηκαν σε χαμηλό ρυθμό σε όλο το δεκάλεπτο και κατανάλωναν πολύ χρόνο επίθεσης με ντρίμπλα, χωρίς να απειλούν, ωστόσο ακόμα και έτσι προσπέρασαν με 11-17 στο τέλος της περιόδου, με όπλο την καλή αμυντική τους λειτουργία.

Στη συνέχεια, η Φενέρ χτυπώντας μέσα στη ρακέτα μείωσε σε 26-30 στο 14ο λεπτό, εκμεταλλευόμενη τις κακές επιστροφές των αντιπάλων της. Ο Πρίντεζης στο διάστημα εκείνο, κρατούσε σχεδόν μόνος του την επίθεση της ομάδας του με 12 προσωπικούς πόντους. Το άσχημο νέο για τον Ολυμπιακό, ήταν ο τραυματισμός του Μακκίσικ, που χτύπησε το γόνατό του μετά από μια άτσαλη πτώση στο παρκέ. Σαν να μην έφτανε αυτό, στο 17ο λεπτό, ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποβλήθηκε με δύο τεχνικές ποινές για διαμαρτυρία. Το γεγονός αυτό επηρέασε τους ερυθρόλευκους, που βρέθηκαν στο -4 (36-32), με τους Τούρκους να καθοδηγούνται από τον Πιέρια Χένρι και να βρίσκουν πόντους είτε σε πρωτεύοντα είτε σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Ο Oλυμπιακός στο τελείωμα του ημιχρόνου, αντέδρασε, βρήκε ξανά αμυντικό ρυθμό και πήγε στα αποδυτήρια μπροστά με 36-39.

Επιστρέφοντας από την ανάπαυλα, η Φενέρ εκτόξευσε τη διαφορά στο +6 (50-44) στο 26ο λεπτό, αφού ήταν εύστοχη από την περιφέρεια, με τους Πειραιώτες να δυσκολεύονται αρκετά στις επιστροφές. Κάπου εκεί, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με δύο τρίποντα έφερε την ομάδα του ξανά μπροστά με 50-52 στο 26ο λεπτό, με το ρυθμό του ματς να ανοίγει. Για την ελληνική ομάδα ήταν βασικές προϋποθέσεις αφενός η λύση στο πρόβλημα των αργών επιστροφών και αφετέρου στο να βρεθούν σταθεροί επιθετικοί πόλοι, όπως οι Ντόρσεϊ και Βεζένκοφ. Οι γηπεδούχοι, που έβρισκαν συνεχώς σκορ στο ανοικτό γήπεδο, ξέφυγαν με +7 (66-59) στο τέλος της περιόδου με τους Πειραιώτες να κάνουν τέσσερα λάθη σε ισάριθμες επιθέσεις, ενδεικτικό της έλλειψης συγκέντρωσης που τους διακατείχε.

Η Φενέρ, που είχε τον έλεγχο του αγώνα, έκανε τα απλά πράγματα πάνω στο παρκέ και ξέφυγε ακόμα περισσότερο (74-59) στο 32ο λεπτό, παίζοντας με περίσσια αυτοπεποίθηση. Ο Ολυμπιακός, είχε πολύ κακή εικόνα και στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, έπαιζε με εκνευρισμό και η εμφάνισή του δεν είχε καμία σχέση με ότι είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε μέχρι στιγμής από αυτόν, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο -19 (86-67) στο 36ο λεπτό. Το τελικό αποτέλεσμα (94-80), είναι φυσιολογικό και δίκαιο, βάσει των πεπραγμένων εντός του αγωνιστικού χώρου.

Ο Ολυμπιακός, που δεν είχε καμία σχέση με την ομάδα που θαύμασε όλη η Ευρώπη στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης, έχει πολλές δικαιολογίες για την τόσο κακή εμφάνιση. Σε αντίθεση με τη Φενέρ, η οποία είχε αγωνιστικό ρυθμό, η ελληνική ομάδα έμεινε εκτός προπονήσεων για περισσότερες από δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί σε όλα τα επίπεδα.

Ο χρόνος λογικά, κυλάει υπέρ των ερυθρόλευκων, οι οποίοι σιγά – σιγά θα μπορούν να κάνουν όλοι μαζί προπονήσεις και μέσα από τους αγώνες θα βρουν τον απαιτούμενο ρυθμό. Άλλωστε η βαθμολογική συγκομιδή τους, τούς επιτρέπει να παραμένουν ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα.

Οι προσεχείς αναμετρήσεις τόσο του Ολυμπιακού με τη Ζενίτ, όσο και της Φενέρ με την Άλμπα, έχουν αναβληθεί λόγω της διασποράς του κορονοϊού.

 

Τα Δεκάλεπτα: 11-17, 36-39, 66-59, 94-80

On Fire: Ο Μελίχ Μαχμούτογλου με 17 πόντους και 4/5 τρίποντα

Η μεγαλύτερη διαφορά: +19 (86-67) για τη Φενέρ

Ξεχώρισαν: Ο Πολονάρα με 15 πόντους και ο Σλούκας με 14.

Το στοιχείο που έκρινε την αναμέτρηση: Ξεκάθαρα η έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού των ερυθρόλευκων

Διαιτητές: Μιγκέλ Άνχελ Πέρεθ (Ισπανία), Ρόμπερτ Λοτερμόζερ (Γερμανία) και Μικέλε Ρόσι (Ιταλία).

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΚΩΣΗΣ