Skip to main content

Ο φετινός Ολυμπιακός δεν ψάχνει δικαιολογίες, αλλά…

Το νικηφόρο εκτός έδρας σερί του Ολυμπιακού τερματίστηκε στο Βελιγράδι και ο «Manolo» γράφει για την ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα.

Ο Ολυμπιακός, για την 14η αγωνιστική της Euroleague, ταξίδεψε στο Βελιγράδι, σε ένα γήπεδο όπου τα τελευταία χρόνια, είτε έχει φύγει νικητής στο φινάλε, με δραματικό τρόπο, δύο φορές, δια χειρός Πρίντεζη, είτε έχει γνωρίσει οδυνηρές ήττες.  Αυτή η μίνι προϊστορία, σε συνδυασμό με τη φετινή εικόνα των δύο ομάδων, που έχουν τις καλύτερες αμυντικές επιδόσεις τις διοργάνωσης, προμήνυαν … αδελφικό ντέρμπι!

Οι ερυθρόλευκοι του Πειραιά προέρχονταν από 2 σερί εκτός έδρας νίκες επί Αρμάνι και Ούνικς, που τους είχαν φέρει στην 3η θέση με ρεκόρ 9 – 4, όμως είχαν να διαχειριστούν και το διάστρεμμα του Φαλ, που «κληρονόμησε» από το παιχνίδι με τη Λάρισα. Στην αντίπερα όχθη, οι ερυθρόλευκοι του Βελιγραδίου, με καλή ψυχολογία, μετά τον εκτός έδρας θρίαμβο επί της Ζενίτ και με ρεκόρ 5 – 8, έψαχναν άλλη μια νίκη, για να ανέβουν υψηλότερα στη βαθμολογία.

Στο ξεκίνημα του αγώνα, ο Ολυμπιακός κατέβασε τη γνωστή του 5αδα, με Γουόκαπ, Ντόρσει, Παπανικολάου, Βεζένκοφ, Φαλ, με το Γάλλο γίγαντα όχι μόνο να είναι στη διάθεση του Μπαρτζώκα, αλλά και έτοιμος για το αρχικό σχήμα. Ο Ράντονιτς από την πλευρά του είχε τον Γουόλτερς στην καθοδήγηση, το Λάζιτς δίπλα του στο back court, με ξεκάθαρη εντολή να μην αφήσει τον Ντόρσει να βρει ρυθμό, παίζοντας τον πιεστική άμυνα, τους Κάλινιτς, Νταβίντοβατς στις θέσεις των φόργουορντ και τον Κούζμιτς αντίπαλον δέος του Φαλ.

5455055

Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν καλά τον αγώνα, βρίσκοντας από νωρίς επίθετικές λύσεις, τόσο από μακριά (κάτι που δεν είναι το φόρτε τους), όσο και από κοντά, με κύριους εκφραστές τους Κάλινιτς και Νταβίντοβατς (έκανε μεγάλη ζημιά). Ο Ολυμπιακός μπήκε νωθρά, χωρίς καλές επιλογές στην επίθεση και χωρίς το ρυθμό που έχουμε συνηθίσει και βρέθηκε πίσω νωρίς με 9 – 2. Στη συνέχεια, ένα έυστοχο τρίποντο του Παπανικολάου (το μοναδικό του) και κάποιες ατομικές ενέργειες του Ντόρσει, βοήθησαν στο να ισορροπήσει η ομάδα το παιχνίδι.

Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με τους Σέρβους να προηγούνται με 19 – 15, σε ένα σχετικά χαμηλό σκορ, κάτι που αναμενόταν. Στο 2ο δεκάλεπτο οι δυο αντίπαλοι συνέχισαν τις άμυνες man to man, αυτό που άλλαξε ήταν ότι ο Ράντονιτς προτίμησε χαμηλό σχήμα με τον Μίτροβιτς στο 5 (αντί του «βαρύ» Τζίρμπες), με αποτέλεσμα να προστεθεί και αυτός στους πονοκεφάλους των Πειριαωτών. Στον Ολυμπιακό η είσοδος του Σλούκα έδωσε πνοή, ενώ θετικός στην επίθεση ήταν και ο Μάρτιν, χωρίς πάντως να προσφέρει τόσο αμυντικά, ούτε να παρέχει την ίδια ασφάλεια, όταν βρίσκεται ο Φαλ στο παιχνίδι. Παρόλα αυτά, το σύνολο του Μπαρτζώκα, βρίσκοντας λύσεις από αρκετούς παίκτες, κατάφερε να αλλάξει την εικόνα του παιχνιδιού και να πάει στα αποδυτήρια προηγούμενο με 2 πόντους (36 – 38).

5455049

Το τρίτο δεκάλπετο ανήκε στον Ερ. Αστέρα, ο οποίος πέραν από την τριάδα που είπαμε, είδε και τους Γουόλτερς, Ιβάνοβιτς να ανεβάζουν την απόδοσή τους και να «πληγώνουν» την αντίπαλη άμυνα. Η άμυνα με αλλαγές στον Αμερικάνο γκαρντ δεν ήταν αποτελεσματική με τον Μάρτιν ιδιαίτερα να αντιμετωπίζει προβλήματα. Επίσης, ο Ολυμπιακός συνέχιζε να μη βρίσκει το αντίδοτο στον Κάλινιτς, ο οποίος σκόραρε από μακρινή και κοντινή απόσταση αποτελώντας μόνιμο πονοκέφαλο. Οι δυο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ, αλλά με ένα μίνι ξέσπασμα στα τελευταία λεπτά, το οποίο προήλθε και από εκνευρισμό στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού, με 3 σερί λάθη από τον Λαρεντζάκη, ο Ερυθρός Αστέρας πήρε προβάδισμα 3 πόντων (56 – 53).

Εκείνη τη στιγμή, με λίγα δευτερόλεπτα να απομένουν, ο Σλούκας πέτυχε ένα buzzer beater τρίποντο, λίγο μπροστά από το κέντρο, αλλά προς έκπληξη όλων και ενώ το χρονόμετρο έδειχνε ότι η μπάλα είχε φύγει από τα χέρια του 0.1” πριν την κόρνα, δεν μέτρησε… Ήταν μια ακατανόητη απόφαση από τους διαιτητές και μια φάση που έπρεπε να εξεταστεί πιο διεξοδικά.

Παρόλο που το καλάθι ακυρώθηκε, οι ερυθρόλευκοι του Πειραιά μπήκαν στο τελευταίo δεκάλεπτο με καλή ψυχολογία, λες και πήραν ώθηση από αυτό. Με ένα γρήγορο σερί 0 – 5 πήραν ξανά το προβάδισμα με 56 – 58 και για τα επόμενα λεπτά έδειχναν να ελέγχουν τον αγώνα. Ο Σλούκας ήταν σε καλή βραδιά εκτελεστικά (12 πόντοι με 4/8 σουτ) και δημιουργικά (4 ασίστ για 1 μόλις λάθος), ο Ντόρσει είχε επιστρέψει στο παρκέ «καυτός» ενώ και οι Μάρτιν, Βεζένκοφ, ακόμη και ο Πρίντεζης έδωσαν λύσεις επιθετικά.

5455063

Στα τελευταία λεπτά ο Ολυμπιακός μπορεί να μην είχε στόχευση στην επίθεση, μπορεί να του έλειψε ο Φαλ για αρκετή ώρα, με τον Ζαν-Σαρλ να μπαίνει στη θέση του Μάρτιν για αρκετό χρόνο, καθώς ο Αμερικάνος είχε foul trouble, μπορεί να φάνηκε κουρασμένος και χωρίς «καθαρό μυαλό», ωστόσο και κάποια συνεχόμενα φαλτσοσφυρίγματα του στέρησαν τη δυνατότητα να διεκδικήσει τη νίκη. Το αυστηρό επιθετικό φάουλ του Μάρτιν πάνω σε προσπάθεια για screen, διαδέχθηκαν καθαρά βήματα του Κάλινιτς για το 75 – 70 και ένα επιθετικό φάουλ (ξανά) του Ντόρσει, στην προσπάθεια του να απαλλαγεί από τον αντίπαλό του, σε μια φάση που βλέπουμε δεκάδες φορές σε ένα παιχνίδι.

Ο φετινός Ολυμπιακός δεν ψάχνει για δικαιολογίες, διαθέτοντας ποιότητα ως σύνολο, αλλά η χθεσινή ήττα δεν παύει να οφείλεται σε ένα βαθμό και στις διαιτητικές αποφάσεις στο φινάλε. Σε γενικές γραμμές, οι ερυθρόλευκοι πρέπει να αισθάνονται ότι έχασαν μεγάλη ευκαιρία να κάνουν πρόωρο άλμα – πρόκρισης (πηγαίνοντας στο +3 στο δείκτη εκτός έδρας νίκες μείον εντός έδρας ήττες) και σε αυτό ευθύνεται πάντως και η δική τους εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, καθώς δεν κατάφεραν να κυριαρχήσουν αμυντικά, ούτε να επιβάλλουν το παιχνίδι τους στην επίθεση, θα έλεγα ότι ουσιαστικά πήγαν να το «κλέψουν».

Και παρόλο που ο Ολυμπιακός σούταρε με καλά ποσοστά (58% στα δίποντα και 45% στα τρίποντα), που συνήθως δείχνουν νίκη, ενώ δεν έχασε και τη μάχη των ριμπάουντ, μη επιτρέποντας στους αντιπάλους του να ανανεώσουν επιθέσεις, τελικά δεν είχε τόσο καλές επιλογές, σε σχέση με τον Ερ. Αστέρα. Οι 16 ασίστ για 13 λάθη, έναντι 23 για 12, δείχνουν ότι το gameplan των γηπεδούχων ήταν πιο solid, με στόχευση στους forward (Κάλινιτς, Νταβίντοβατς και Μίτροβιτς τελείωσαν με 48 πόντους, με 18/26 σουτ), απέναντι στους οποίους ο Ολυμπιακός δεν βρήκε λύση.

Πάντως στον Ολυμπιακό, δεν υπάρχει χρόνος για «δάκρυα». Το εντός έδρας αήττητο και η «ασφάλεια» που έδωσαν τα διπλά σε Μιλάνο και Καζάν, αφήνουν θετικό πρόσημο μέχρι τώρα. Αυτό που προέχει είναι το 2x2 απέναντι σε Μπάγερν και Βιλερμπάν την επόμενη εβδομάδα, η ομαλή επαναφορά του Φαλ σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς και η ένταξη του Έισι στο rotation.