Skip to main content

Παρέλαση της Αρμάνι στο Μπρίντιζι

Μετά από απουσία μίας εβδομάδας, λόγω των εμβόλιμων παιχνιδιών των εθνικών ομάδων, για τα προκριματικά του Mundobasket 2023, η στήλη Game of the Weekend επιστρέφει, για να σας παρουσιάσει ένα σημαντικό αγώνα από το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Πλούσια η αγωνιστική δράση το προηγούμενο διήμερο, με τις αναμετρήσεις μεταξύ Nanterre και Roanne για την LNB, αλλά και ανάμεσα σε SE Melbourne Phoenix και NZ Breakers, στα πλαίσια της 1ης αγωνιστικής της NBL, να είναι στο επίκεντρο της στήλης. Ωστόσο, το Ιταλικό ντέρμπι Brindisi-Armani Milano ήταν αυτό που είχε τη μεγαλύτερη αίγλη, καθώς και βαθμολογικό ενδιαφέρον, συνεπώς αποτέλεσε την τελική μας επιλογή, για να μοιραστούμε μαζί σας…

Η Brindisi είναι μια ομάδα, η οποία την τελευταία διετία, υπό την καθοδήγηση του Francesco Vitucci, προσπαθεί να μπει σφήνα στο δίπολο Armani/Virtus και πέρυσι έφθασε κοντά στην παρουσία της στους τελικούς της LBA Serie A, όμως κάτι οι τραυματισμοί βασικών της παικτών, κάτι το φορμάρισμα της Virtus στην τελική ευθεία, δεν της το επέτρεψαν. Από την άλλη, η Armani κατάφερε πέρυσι να επιστρέψει σε Final 4 της Euroleague, μετά από 29 έτη, ωστόσο η απώλεια του πρωταθλήματος άφησε πικρή γεύση στο φινάλε. 

olimpia-milano-mario-fioretti-brindisi-squadre-solide-casa-messo-difficolt-600.jpg

Τη φετινή σεζόν οι δύο αντίπαλοι ξεκίνησαν με βίους αντίθετους. Η μεν Brindisi, έχοντας να διαχειριστεί σημαντικές αποχωρήσεις παικτών από το περσινό της ρόστερ, όπως οι Thompson, Harisson, Willis, ξεκίνησε μέτρια στο BCL, με ήττες-σοκ, όπως εντός έδρας από τη Ρουμανική Cluj, ενώ και στο Ιταλικό πρωτάθλημα δεν έδειξε ίδια δυναμική, όπως την περσινή σεζόν. Ωστόσο, λίγο πριν τη διακοπή για τα «παράθυρα» των εθνικών ομάδων έδειξε βελτίωση και πέτυχε κάποιες νίκες που την ανέβασαν βαθμολογικά και ψυχολογικά. Στον αντίποδα, η Armani ξεκίνησε σαν «τρένο» τη φετινή Euroleague και το Ιταλικό πρωτάθλημα, με σερί νίκες, ωστόσο ο τραυματισμός του Μήτογλου και κάποια εσωτερικά προβλήματα, με τους Grant, Daniels, Tarczewski να μην ανταποκρίνονται, οδήγησαν σε ήττες και ανάγκη απόκτησης νέων παικτών, όπως οι Bentil, Baldasso.

Το παιχνίδι προμηνυόταν ντέρμπι, με την Brindisi, με ρεκόρ 6 – 3, να θέλει να σπάσει το αήττητο της Armani (9 – 0) και να την πλησιάσει. Ο Vitucci ξεκίνησε με τους Josh Perkins, Chappell και Clark στην περιφέρεια και το φετινό της MVP μέχρι τώρα, Nick Perkins, μαζί με τον Adrian στη front line. Από την άλλη, ο Messina για την αρχή του αγώνα επεφύλασσε μια μίνι – έκπληξη με ψηλό σχήμα, με τον Delaney ως PG, τους Datome, Shields στα φτερά και τους Melli, Hines δίδυμο ψηλών. Οι γηπεδούχοι μπήκαν πολύ δυνατά και χάρις στην ευστοχία τους έξω από τη γραμμή του 3πόντου (ξεκίνησαν με 5/6, με τους Chappell, J. Perkins, Adrian και Gaspardo να σκοράρουν νωρίς από μακριά), «έχτισαν» μια διαφορά +11 (15-4) στα πρώτα λεπτά.

Ο Messina αναγκάστηκε να προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις, αλλάζοντας το σχήμα σε 2-guard line up, με τον Devon Hall δίπλα στον Delaney αρχικά και περνώντας τον Bentil στον αγώνα. Παρόλα αυτά, η Armani ήταν άστοχη, μη μπορώντας να απειλήσει από το τρίποντο και την άμυνα της Brindisi, να «κλείνει» στη ρακέτα, μη αφήνοντας διαδρόμους. Το πρώτο δεκάλεπτο τελείωσε με 21 – 9, με την Brindisi να έχει επιβάλλει το ρυθμό της στην επίθεση, εγκλωβίζοντας παράλληλα τους αντιπάλους τους στην άμυνα. Η συνέχεια, πάντως, θα εξελισσόταν διαφορετικά, με τους γηπεδούχους να χάνουν το momentum τους από το τρίποντο και να έχουν κακές επιλογές στην επίθεση. Η Armani κατάφερε μέσω της καλής της άμυνας, με μπροστάρηδες τους νεοεισελθόντες Hall (πέτυχε και 2 καθοριστικά τρίποντα στα πρώτα λεπτά του 2ου δεκαλέπτου) και Bentil, να ισορροπήσει το παιχνίδι και στα πρόσωπα αυτών των δύο, καθώς και του Sergio, να βρει αξιόπιστες επιθετικές λύσεις. 

Το σύνολο του Messina «πλήρωσε» την αντίπαλό της με το ίδιο νόμισμα, με την Brindisi να προβαίνει σε σωρεία λαθών και βεβιασμένων επιθέσεων, με τους Josh Perkins και Zanelli να μην μπορούν να κοντρολάρουν το ρυθμό και τον Nick Perkins να είναι μακριά από τον καλό του εαυτό, λόγω foul trouble. Το πρώτο ημίχρονο έληξε με χαμηλό σκορ (27 – 27), δείγμα ότι το παιχνίδι ήταν κακό ποιοτικά και αναμενόμενα θα κρινόταν σε χαμηλό σκορ.

Στην επανάληψη, η εικόνα ήταν ένα déjà vu της 2ης περιόδου. Οι γηπεδούχοι νευρικοί, δίχως καθοδήγηση από τους PG (μεγάλη η απώλεια του Thompson φέτος) και με μοναδικές λύσεις στην επίθεση τους Chapell, Gaspardo, χωρίς βοήθεια από τους Clark και Carter, δεν κατάφεραν να επανέλθουν στη διεκδίκηση της νίκης. Η Armani με τους Hall, Bentil σε σπουδαία βραδιά, με τον Delaney να παίρνει σταδιακά «το όπλο» του και προσφορά από το βάθος του πάγκου (Ricci) άρχισε να «χτίζει» διψήφιες διαφορές. 

Το σκηνικό δεν θα άλλαζε ούτε στο 4ο δεκάλεπτο, αντίθετα, οι φιλοξενούμενοι έχοντας ανακτήσει την ψυχολογία τους, διεύρυναν τη διαφορά, χάρις την ευστοχία τους από το τρίποντο και την πολυφωνία στην επίθεση. Το τελικό 53 – 79 δείχνει σε απόλυτο βαθμό την εικόνα του παιχνιδιού, με την Brindisi να είναι απογοητευτική μετά το πρώτο δεκάλεπτο. Τα προβλήματα για την ομάδα του Vitucci φέτος, βγήκαν μαζεμένα χθες. Απουσιάζει ένας pass first PG που θα ηρεμεί το παιχνίδι και θα πηγαίνει σε safe επιλογές στην επίθεση, ενώ δεν υπάρχει μια σταθερά όπως ο D’Angelo Harrison που θα δίνει εύκολους πόντους. Τέλος, ούτε ο Adrian μπορεί να «μπει στα παπούτσια» του Willis, ούτε οι μέτριοι Αμερικάνοι Clark και Carter προσφέρουν όσα οι Bell, Crubally πέρυσι, που ήταν πολύτιμες μονάδες.

Στον αντίποδα, η Armani, μετά τις σερί ήττες στην Euroleague κέρδισε ηρεμία και ανέκτησε την αυτοπεποίθησή της με μια μεγάλη νίκη, που την βάζει σε θέση οδηγού για την πρωτιά στην Legabasket. Οι Hall και Bentil «βγήκαν μπροστά», γυρνώντας την αναμέτρηση στο 2ο δεκάλεπτο, ενώ και οι Sergio, Delaney έδειξαν ότι βρίσκονται ξανά σε καλή κατάσταση. Η συνέχεια αναμένεται δύσκολη για την Armani και θα χρειαστεί βοήθεια από όλους τους παίκτες της.

MAN OF THE MATCH: Devon Hall

Ο αριστερόχειρας guard, απόφοιτος του Virginia, πέρυσι ως rookie στην Ευρώπη, άφησε τα διαπιστευτήριά του στην Bamberg, με το πολυσύνθετο παιχνίδι στην επίθεση και την καλή αμυντική συμπεριφορά. Φέτος ξεκίνησε καλά την καριέρα του στο Μιλάνο, με μερικά σπουδαία παιχνίδια στην Euroleague, αλλά η μέτρια παρουσία της ομάδας του, στα τελευταία παιχνίδια, τον συμπαρέσυρε. Χθες ήταν καταλυτικός στο comeback της Armani, τόσο σκοράροντας κρίσιμα καλάθια στην επίθεση (1ος σκόρερ με 16 πόντους και 4/5 τρίποντα), όσο και προσφέροντας σε ριμπάουντ (5) και σε άμυνα (σε περιφέρεια και κοντά στο καλάθι). Ο Hall είναι από τα βαρόμετρα της φετινής Armani με την πολυεπίπεδη προσφορά του, κάτι που και χθες φάνηκε, δεδομένου ότι είχε το μεγαλύτερο δείκτη +/– (29) και την καλύτερη αξιολόγηση για την ομάδα του (20).  

GAME HIGHLIGHTS: https://youtu.be/erAD0S-3D7g 

GAME STATS: