Skip to main content

Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός 81-76: Συντροφική ήττα στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να φύγει νικητής από το Βελιγράδι, όπου γνώρισε την ήττα με 81-76 από τον Ερυθρό Αστέρα. Το αποτέλεσμα αυτό, διαμόρφωσε το ρεκόρ των Πειραιωτών στο 9-5, ενώ οι Σέρβοι ανέβηκαν στο 6-8. Η διαβολοδβομάδα που ακολουθεί με τις δύο εντός έδρας αναμετρήσεις στο ΣΕΦ, κόντρα σε Μπάγερν και Βιλερμπάν, δίνουν στην ελληνική ομάδα τη δυνατότητα να βελτιώσει τη βαθμολογική της θέση.

Με… μουσική υπόκρουση του συνθήματος «Είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό…», στην ελληνοσερβική του έκδοση, ξεκίνησε η αναμέτρηση στη Χάλα Πίονιρ. Από τη μια οι Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Βεζένκοφ, Παπανικολάου και Φαλ του Γιώργου Μπαρτζώκα, απέναντι στους Γουόλτερς, Λάζιτς, Νταβιντόβατς, Κάλινιτς και Κούζμιτς του Ντέγιαν Ράντονιτς.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν παίζοντας σκληρά στην άμυνα, ενώ ο Ολυμπιακός απάντησε με τέσσερα άστοχα τρίποντα, ήταν μπερδεμένος και βιαστικός στην επίθεση και βρέθηκε στο -7 (12-5) στο 5ο λεπτό. Οι Πειραιώτες συνέχισαν να έχουν κακές επιλογές στο μπροστινό μέρος του παρκέ, αφού δυσκολεύονταν ιδιαίτερα από την πίεση των αντιπάλων και το ψηλό σχήμα που χρησιμοποίησαν οι Σέρβοι. Ωστόσο η είσοδος του Σλούκα, άλλαξε κάπως το ρυθμό και βοήθησε την ομάδα του να μειώσει στο καλάθι (17-15), λίγο πριν το τέλος της περιόδου, που ολοκληρώθηκε με 19-15. Οι Πειραιώτες, είχαν έλλειμμα σε δημιουργία, έκαναν κατάχρηση ντρίμπλας και στηρίζονταν ως επί το πλείστον σε καταστάσεις απομόνωσης.

Οι γηπεδούχοι, συνέχισαν να προηγούνται (28-23 στο 14ο λεπτό), αφού εξακολουθούσαν να πιέζουν ασφυκτικά την πρώτη πάσα της επίθεσης του Ολυμπιακού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να καθυστερεί η ανάπτυξη της ελληνικής ομάδας, να χάνεται χρόνος και τελικά να γίνονται οι προσπάθειες κάτω από κακές προϋποθέσεις. Οι φιλοξενούμενοι όμως, που άλλαζαν σε όλα τα μαρκαρίσματα στην άμυνα τους, κατάφεραν να μειώσουν στον πόντο (29-28) στο 15ο λεπτό, πριν το γεμάτο ενέργεια παιχνίδι του Κάλινιτς, τούς φέρει στο -6 (34-28) στο 17ο λεπτό. Η παρουσία του Σλούκα πάνω στο παρκέ, ήταν ο βασικός λόγος που οι Πειραιώτες ισορρόπησαν την επιθετική τους λειτουργία και προηγήθηκαν 36-38 με την εκπνοή του ημιχρόνου, αλλάζοντας το μομέντουμ του παιχνιδιού.

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους, οι «ερυθρόλευκοι» με τρίποντο του Βεζένκοφ, πήραν προβάδισμα πέντε πόντων (36-41). Οι Σέρβοι, που εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ο Φαλ, δεν «πατούσε» καλά, ξαναπήραν το προβάδισμα (47-46) στο 23ο λεπτό. Οι φιλοξενούμενοι, όπως και στο πρώτο ημίχρονο, δεν μπορούσαν να σταθεροποιήσουν την απόδοσή τους και ενώ είχαν αποκτήσει επιθετικό ρυθμό, δυσκολεύονταν στο αμυντικό κομμάτι, ειδικότερα στο μαρκάρισμα του Νταβίντοβατς, ο οποίος με 11 πόντους σε εκείνο το σημείο, έκανε τη διαφορά. Με τρεις γκαρντ στην πεντάδα του ο Μπαρτζώκας (Γούοκαπ, Ντόρσεϊ, Λαρεντζάκης), είδε την ομάδα του προηγείται με +4 (49-53) στο 28ο λεπτό. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, με προσωπικά καλάθια τόσο μέσα όσο και έξω από την περιφέρεια, βοήθησε τον Ολυμπιακό να... ξεκολλήσει στην επίθεση. Από την άλλη πλευρά, ο Κάλινιτς το… είχε πάρει προσωπικά και ποστάροντας, βοήθησε τον Αστέρα να κλείσει το τρίτο δεκάλεπτό μπροστά με 56-53, εκμεταλλευόμενος και τις βολές που προήλθαν από ένα αυστηρό φάουλ εις βάρος του Μάρτιν και την τεχνική ποινή που ακολούθησε στον «ερυθρόλευκο» πάγκο.

Με υπομονή στην επίθεση, ο Ολυμπιακός «έχτισε» ένα 0-5 στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου και πέρασε μπροστά με 56-58 στο 32ο λεπτό. Οι Σέρβοι… επιστράτευσαν την άμυνα με παγίδες δύο εναντίον ενός, με σκοπό να διώξουν τη μπάλα από τα χέρια του Σλούκα. Το σκορ παρέμεινε στην ισοπαλία (64-64) στο 35ο λεπτό, αφού ο ένας αντίπαλος είχε απαντήσεις στο παιχνίδι του άλλου και για τους Πειραιώτες χρειαζόταν ένα ξέσπασμα στα τελευταία λεπτά. Αντί αυτού, δύο κακές άμυνες έφεραν τους γηπεδούχους στο +3 (69-66) στα 4’.20’’ πριν το τέλος, αφού το μαρκάρισμα του Κάλινιτς αποτελούσε «άλυτο γρίφο». Η ελληνική ομάδα, δεν είχε καθόλου καλή αντίδραση στην άμυνα, ήταν άστοχη στην επίθεση, αφού εγκλωβίστηκε στο… ξύλο του Αστέρα και όταν ο Λάζιτς, με τρίποντο από τη γωνία έκανε το 78-70 στα 60’’ πριν την εκπνοή, όλα είχαν κριθεί. Το τελικό αποτέλεσμα 81-76, ήρθε φυσιολογικά , αφού η εμφάνιση του Ολυμπιακού δεν είχε τη συνέπεια που έπρεπε για να φύγει νικητής. Φυσικά, αυτή η… μίνι περιοδεία του στην Ευρώπη με τα τρία εκτός έδρας ματς, από τα οποία επιστρέφει με δύο νίκες, τού δίνει ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας» για τη συνέχεια.

 Η διαβολοβδομάδα που ακολουθεί, περιλαμβάνει δύο εντός έδρας αναμετρήσεις για τον Ολυμπιακό, ο οποίος φιλοξενεί στο Φάληρο, αρχικά την Μπάγερν Μονάχου την Τετάρτη (15/12) και δύο μέρες αργότερα (Παρασκευή 17/12) την Βιλερμπάν. Ο Ερυθρός Αστέρας, την Τρίτη 14/12, υποδέχεται την Μπαρτσελόνα και την Παρασκευή 17/12, τη Μπάγερν Μονάχου.

  

Τα Δεκάλεπτα: 19-15, 36-38, 56-53, 81-76

On Fire: Ο Νίκολα Κάλινιτς, που πέτυχε 25 πόντους .

Η μεγαλύτερη διαφορά:  +8 (78-70) λίγο πριν το τέλος για τον Αστέρα.

Ξεχώρισαν: Οι Μίτροβιτς, Νταβίντοβατς, και Γουόλτερς, που σημείωσαν διψήφιο αριθμό πόντων, 12 π., 11 π. και 10 π. αντίστοιχα. Για τον Ολυμπιακό, πρώτος σκόρερ ο Ντόρσεϊ με 18 πόντους και από 12 π. πέτυχαν οι Σλούκας και Βεζένκοφ.

Το στοιχείο που έκανε τη διαφορά: Η κακή εικόνα του Ολυμπιακού στην άμυνα, ειδικά πάνω στον Κάλινιτς.

Διαιτητές: Χουάν Κάρλος Γκαρσία (Ισπανία), Εμίν Μογκούλκοτς (Τουρκία), Χιού Τεπενιέ (Γαλλία).

 astolycjfcjkdf1111111

 astolybjvfbfd22222222

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΚΩΣΗΣ