Skip to main content

Παναθηναϊκός: Με την άμυνα μπροστά και όπου τον πάει

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για την νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μπάγερν και βγάζει το καπέλο στο coach Γιώργο Βόβορα.

Όταν περνάς ένα μεγάλο διάστημα μακριά από νίκες και κυρίως μετά από μια βδομάδα που έχεις χάσει τον εαυτό σου και τη ταυτότητα σου είναι πολύ σημαντικό να δείχνεις χαρακτήρα και να επανέρχεσαι. Τα λόγια του coach Βόβορα μετά το τέλος του παιχνιδιού τα είπαν όλα.

Οι παίκτες απέδειξαν από τη πρώτη κιόλας προπόνηση μετά τη διαβολοβδομάδα της Ισπανίας, ότι ήθελαν να αλλάξουν τη κατάσταση και εδώ αρχίζουν και τελειώνουν όλα. Οι παίκτες είναι οι πρωταγωνιστές. Αυτοί θα αλλάξουν τη κατάσταση.

Και σήμερα το έκαναν. Από το πρώτο δευτερόλεπτο ο Παναθηναϊκός μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια, έβαλε πίεση στη Μπάγερν και την οδήγησε σε πολλά λάθη, πράγμα που της χάλασε το μυαλό και δεν της επέτρεψε να κάνει το παιχνίδι της.

5194934

Είχαμε αναφερθεί στο βασικό παίκτη που έπρεπε να σταματήσει ο Παναθηναϊκός και δεν ήταν άλλος από τον Γουέιντ Μπάλντγουιν. Οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν να χάσουν από τους σίγουρους πόντους του Λούσιτς ή του ίδιου του Μπάλντγουιν, αλλά θα έχαναν εφόσον άφηναν τον Αμερικανό ανεπηρέαστο, χωρίς πίεση και με τη δυνατότητα να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του. Ο coach Βόβορας λοιπόν άλλαξε πολλούς παίκτες πάνω στον Αμερικανό, ξεκινώντας με τον μετρ του είδους Γιώργο Καλαϊτζάκη ο οποίος μπορεί να πιέσει εξαιρετικά τη μπάλα, έχοντας μεγάλα άκρα και γνωρίζοντας πως να τα χρησιμοποιεί. Ο νεαρός άσος πρέπει να ξεκινήσει την καριέρα του σαν αμυντικός καταστροφέας με έφεση στο επιθετικό τρανζίσιον, μέχρι να αρχίσει να οριστικοποιεί και να μεταμορφώνει το παιχνίδι του. Με την εξαιρετική του πίεση οδήγησε τον coach Τρινκιέρι να βάλει γρήγορα τον Αμερικανό στο πάγκο.

Από εκεί και έπειτα o coach Βόβορας ήξερε ότι έπρεπε να κόψει τη δημιουργία του Μπάλντγουιν για πολλούς λόγους χρησιμοποιώντας πολύ επιθετικά hedge out/παγίδες πάνω του. Αρχικά για να απομακρύνει τη δημιουργία από το παίκτη και κυριότερο για να του προσδώσει περισσότερη πίεση. Κάπως έτσι ο Ιταλός προπονητής τον οδήγησε πάλι στο πάγκο, χωρίς να καταφέρει να βρει ρυθμό, είτε σε σκορ, είτε σε δημιουργία.

Ένα πολύ σημαντικό επιθετικό κομμάτι ήταν το επιθετικό low post για το Παναθηναϊκό με κύριο εκφραστή τον Μπεν Μπεντίλ που σκόραρε μόλις τέσσερις πόντους από αυτές τις καταστάσεις, αλλά η προσφορά του είναι πολύπλευρη. Πρέπει να κατανοήσουμε, ότι μια ομάδα που μπορεί να βάζει τη μπάλα στο χαμηλό post, έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει φάουλ και να μαζέψει την άμυνα δημιουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις για ελεύθερο σουτ. Εξάλλου όπως είναι γνωστό τα περισσότερα εύστοχα σουτ προέρχονται από μέσα προς τα έξω. Δεν έχει λοιπόν τόσο σημασία το να μπορείς να ευστοχήσεις από το χαμηλό post, αλλά το να μπορείς να κάνεις τα παραπάνω.

Το πόσο καλά διαβασμένοι ήταν οι «πράσινοι» φάνηκε και στην επίθεση. Όταν καταφέρνεις να σκοράρεις στα τέλη δύο συνεχόμενων περιόδων, σημαίνει ότι αφενός δεν νιώθεις την πίεση του αντιπάλου άρα μπορείς να διαβάσεις και αφετέρου έχεις συγκέντρωση και πίστη στο δικό σου πλάνο.

Αναφορικά με τον Νέντοβιτς η αξία του οποίου είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά όχι μόνο για την ικανότητα του να σκοράρει, αλλά πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση στο γεγονός ότι δημιουργεί και μπορεί να το κάνει καλά. Είναι ένας αθλητής με υψηλή διορατικότητα και αντίληψη και το γεγονός ότι έχει τη δυνατότητα να τραβάει την άμυνα πάνω του είτε με κάποιο drive σε απομονώσεις και pick-n-roll, είτε βγαίνοντας από turnout όπως στην φάση με τον Γουάιτ τον κάνει ακόμη πιο σημαντικό για τους «πράσινους».

Και φυσικά πάμε στον Γιώργο Παπαγιάννη. Ο νεαρός σέντερ δείχνει να βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία το τελευταίο διάστημα πράγμα που χαροποιεί όλους του Έλληνες που βλέπουν στο πρόσωπο του τον επόμενο μεγάλο ψηλό της Εθνικής. Η βελτίωση στο κορμί του είναι πασιφανέστατη. Από το τρόπο που τρέχει το γήπεδο, μέχρι το τρόπο που ρολάρει το κορμί του. Η πλευρική του ταχύτητα είναι άρρηκτα βελτιωμένη, ενώ βλέπουμε ότι και οι αντιδράσεις του, τα τσεκαρίσματα, το γεγονός ότι είναι ένα κλικ πιο γρήγορος στις βοήθειες, όλα έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη του. Όπως είπε και ο coach Θανάσης Γιαπλές, πλέον καμία ομάδα δεν θέλει να αντιμετωπίσει στο pick-n-roll το Παπαγιάννη και αυτό πρέπει να του πιστωθεί.

Ο Παναθηναϊκός δούλεψε με πλάνο, μεθοδικότητα και έβγαλε τους Γερμανούς εκτός παιχνιδιού κυρίως γιατί ήταν σοβαρός, δεν φοβήθηκε ακόμη και όταν πλησίασαν. Είχαν δουλέψει τόσο σωστά αυτή τη βδομάδα που ήξερα ότι θα κερδίσουν. Γιατί έπαιξαν άμυνα. Γιατί αυτή είναι η ταυτότητα του φετινού Παναθηναϊκού. Όταν το συνειδητοποιήσουν οι ίδιοι οι παίκτες θα πάνε ένα βήμα παραπέρα.