Skip to main content

Και 500 λεπτά να έπαιζαν, ο Παναθηναϊκός δεν θα πλησίαζε

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού στο Αστρομπάλ, που απλά αποδέχτηκε την ανωτερότητα της Βιλερμπάν.

Δύσκολο βράδυ για το Παναθηναϊκό, κυρίως μετά από μια υποσχόμενη εμφάνιση που περιμένεις να έχει και συνέχεια. Δεν ξέρω πόσο επηρέασε ή όχι η απουσία του Μακ, αλλά όπως και να ΄χει οι «πράσινοι» απόψε ΔΕΝ μπορούσαν να κερδίσουν.

Ναι είναι από αυτές τις φορές που απλά παραδέχεσαι πόσο καλός ήταν ο αντίπαλος σου σε όλους τους τομείς. Να πούμε για την ευστοχία στα τρίποντα; Σαφώς, αλλά η άμυνα που έχουν παίξει οι Γάλλοι στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης ήταν για σεμινάριο. Έχουν πιέσει το Παναθηναϊκό σε τεράστιο βαθμό και έβγαλαν νοκ άουτ τον καλύτερο εκτελεστή του(βλ. Νέντοβιτς) με τρομερή ακρίβεια. Παράλληλα έτρεξαν στον αιφνιδιασμό αποτελεσματικά σε αντίθεση με τους «πράσινους» και δεν επέτρεψαν τίποτα εύκολο στην ελληνική ομάδα. Πραγματικά το πόσο δύσκολα υποδέχονταν τη μπάλα οι «πράσινοι» δείχνει πόσο καλά προτονισμένη και διαβασμένη ήταν απόψε η Βιλερμπάν.

5196912

Επίσης δείχνει και τη συγκέντρωση και τη πνευματική ετοιμότητα των παικτών. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έβλεπες κεφάλια σκυμμένα στο «πράσινο» πάγκο. Λες και με ένα χαμένο σουτ ή ένα λάθος, τελειώνει το μπάσκετ. Δεν τελειώνει το μπάσκετ σε μια κατοχή, οπότε είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και όχι με ρομπότ. Η κριτική για την αγωνιστική συμπεριφορά ενός αθλητή είναι θεμιτή, όχι όμως η απαξίωση. Σάμπως οι παίκτες δεν θέλουν να αποδώσουν;

Η Βιλεμπράν ήταν ανώτερη, πιο διαβασμένη, ψυχικά προετοιμασμένη. Το ήθελε περισσότερο. Ήταν ένα βήμα πιο μπροστά και με ευστοχία που κόβει την ανάσα. Δεν γινόταν, ακόμη και πεντακόσια λεπτά να έπαιζαν οι δύο ομάδες, ο Παναθηναϊκός να πλησίαζε έστω και μια στιγμή. Τόσο απλά.

Από εκεί και έπειτα αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα ήταν το έλλειμα συγκέντρωσης και ενέργειας, πέρα από τα τεχνικά ζητήματα. Οι «πράσινοι» δεν κέρδισαν τίποτα από την επιθετική τους άμυνα, καθώς δεν την εκμεταλλεύτηκαν στο τρανζίσιον, όπως στο προηγούμενο παιχνίδι και κυρίως βιάζονταν. Βιάζονταν να τελειώσουν τη φάση και βιάζονταν να φύγουν μπροστά, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει πρώτα τη μπάλα.

Όλοι στέκονται στο έλλειμα της αμυντικής λειτουργείας της «πράσινης» άμυνας, όμως γιατί να μην μιλήσουμε για την επίθεση της Βιλερμπάν;

Σε αυτό το κομμάτι ο Παναθηναϊκός πηγαίνει σε παγίδα πάνω στον Φαλ για να αποτρέψει το παιχνίδι με πλάτη, στο οποίο είναι ιδιαίτερα ικανός ο παίκτης. Βάζει λοιπόν για παγίδα τον έτερο ψηλό της πεντάδας για να υπάρχει μέγεθος και να δυσκολέψει και ενδεχόμενη πάσα. Η Βιλερμπάν απαντάει μαζεύοντας τις πρώτες πάσες ένα βήμα προς τη μπάλα και παράλληλα ο παίκτης του φτερού της αδύνατης πλευράς κόβει και ματσάρει τον τελευταίο αμυντικό που εδώ είναι ο Μποχωρίδης. Έτσι βρίσκει την ελεύθερη πάσα στο Κόουλ που τιμωρεί τους «πράσινους». Εδώ φυσικά δεν πρόκειται για λάθος της άμυνας. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για λάθος προσέγγιση για τους λάτρεις που αναζητούν λάθος, δηλαδή ότι θα μπορούσε να γίνει παγίδα στη baseline ενώ έχει γυρίσει ο παίκτης και διάφορα άλλα. Ωστόσο εδώ ο Παναθηναϊκός έχει παίξει σπουδαία άμυνα, έχει παγιδεύσει το ψηλό της Γαλλικής ομάδας και απλά η Βιλερμπάν διαβάζει και αντιδρά καλύτερα από το Παναθηναϊκό. End of story.

Πάμε να αναλύσουμε και τα τρίποντα της Βιλερμπάν.

  • Στη πρώτη φάση μια hand-off κατάσταση στην οποία ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει με over & high flat και τσεκ από το πρώτο παίκτη της αδύνατης πλευράς που είναι ο Γουάιτ. Γίνεται η πάσα στη κορυφή και παρά την επιστροφή του Γουάιτ έχουμε το εύστοχο τρίποντο του παίκτη της Βιλερμπάν. Ίσως θα μπορούσε να βγει πιο επιθετικά.
  • Ο Παναθηναϊκός παίζει over & high flat ως εκ τούτου προστατεύει τη ρακέτα του και ρισκάρει σουτ μετά από ντρίμπλα και σουτ στην αδύνατη πλευρά. Ο Μποχωρίδης κυνηγάει επιθετικά τον Ντιό, αλλά είναι εξαιρετικός σουτέρ.
  • Ίδια άμυνα από τους «πράσινους» βοήθεια από το δυνατό φτερό και επιστροφή. Αδύνατο να μαρκάρεις παίκτη που σουτάρει από τέτοια απόσταση.
  • Ο Παπαπέτρου κυνηγάει το παίκτη του σε σκριν μακριά από τη μπάλα δεν δύναται να βγει πιο επιθετικά πάνω του.
  • Τρανζίσιον κατάσταση για τη Βιλερμπάν 5v4 που καταλήγει σε τρίποντη εκτέλεση παρά τη close out άμυνα του Μποχωρίδη.
  • Ο Μήτογλου βγαίνει αργά στην αλλαγή και τιμωρείται.
  • Άμυνα ζώνης για το Παναθηναϊκό με το Σαντ-Ρος να καθυστερεί να βγει στο σουτέρ.
  • Pick-n-Roll κατάσταση όπου οι «πράσινοι» παίζουν αλλαγές και οι Γάλλοι προσπαθούν να βάλουν τη μπάλα στο χαμηλό post από το φτερό. Άμυνα του Νέντοβιτς όσο πιο κοντά μπορούσε και εύστοχο τρίποντο.
  • Λάθος του Κασελάκη που έχει πάει να κλέψει, αναγκάζει τον Παπαπέτρου σε βοήθεια και περιστροφή του Φόστερ. Ελεύθερο σουτ.
  • Μια κατάσταση hand-off όπου ο Καλαϊτζάκης περνάει από πάνω σε αρκετό ψηλό σημείο, αναγκάζοντας το Παπαγιάννη να έρθει σε βοήθεια και το Φόστερ να βοηθήσει στο ψηλό. Δύσκολη η close out με μεγάλες αποστάσεις.
  • Παγίδα του Παναθηναϊκού με το Ντιό να διαβάζει εξαιρετικά και να βρίσκει τη δεύτερη πάσα που ήταν ελεύθερη, αναγκάζει τον Καλαϊτζάκη να βγει σε βοήθεια, έξτρα πασά και «μπουμ».
  • Στις αλλαγές ο Παπαγιάννης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το γκαρντ της Βιλερμπάν. Εξαιρετική εκτέλεση σε αρμονία με τρομερή ισορροπία στο πάτημα από τον Αλερίκ Φρίμαν.
  • Πάλι over & high flat από τους «πράσινους» με βοήθεια από το δυνατό φτερό, διάβασμα από τους Γάλλους και καλάθι.

5196908

Σε κάθε παιχνίδι προετοιμάζεις τη τακτική σου. Ο Παναθηναϊκός όπως είδατε ξεκίνησε με τη λογική να προστατέψει τη ρακέτα του, να κόψει το παιχνίδι του Φαλ και να οδηγήσει τη Βιλερμπάν στη περιφερειακή εκτέλεση. Χρησιμοποίησε αργότερα και αλλαγές με ημίψηλα σχήματα, ώστε να περιορίσει τα τρίποντα και να αποφύγει το inside game, ωστόσο όπως βλέπετε όταν ο αντίπαλος είναι έτοιμος, διαβασμένος, παίζει εξαιρετική άμυνα και μπορεί να βρει ρυθμό μέσα από αυτά που του δίνεις, τότε είσαι καταδικασμένος να χάσεις.

Το παιχνίδι του μπάσκετ είναι απλό. Κάτι δίνεις για να κερδίσεις κάτι άλλο. Σήμερα ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να κερδίσει τίποτα, αλλά δεν ήταν δικό του πρόβλημα. Η Βιλερμπάν ήταν υπέρ του δέοντος καλή για να συζητάμε.