Skip to main content

Γουέιντ Μπαλντγουίν: Ο παίκτης που πρέπει να σταματήσει ο Παναθηναϊκός

O coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για την φετινή αποκάλυψη της Μπάγερν Μονάχου Γουέιντ Μπάλντγουιν και πως οι «πράσινοι» πρέπει να τον περιορίσουν για να ελπίζουν στη νίκη.

Ένας ακόμη παίκτης-εύρημα του coach Μπλατ από τους πολλούς που κάνουν και φέτος πράγματα και θάματα(βλ. Χένρι και Λόιντ), Γουέιντ Μπάλντουιν, έρχεται στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό.

Είναι η αλήθεια πως αυτή τη στιγμή αποτελεί έναν από τους καλύτερους two-way PG της λίγκας – δηλαδή ικανός και στα επιθετικά και στα αμυντικά του καθήκοντα. Επίσης είναι αλήθεια πως η Μπάγερν δεν στηρίζεται μονάχα σε ένα παίκτη, αλλά σε ολόκληρο το σύνολο, ωστόσο όταν αυτός ο παίκτης είναι από τους πρώτους σκόρερ και δημιουργούς και με κύριο γνώμονα ότι έχει τη μπάλα στα χέρια του το περισσότερο διάστημα απ’ όλους, είναι δεδομένο πως αυτός πρέπει να είναι ο νούμερο ένα στόχος των «πρασίνων».

wade baldwin fc bayern munich eb2054435

Ο Μπάλντγουιν είναι ο παίκτης με το υψηλότερο usage%(=29.3) από πλευράς Μπάγερν πράγμα που αποδεικνύει αυτό που γράψαμε παραπάνω σχετικά με την υψηλή χρήση της μπάλας. Παράλληλα όμως έχει τον υψηλότερο δείκτη στις διαθέσιμες assist με 28.6% πράγμα που σημαίνει πως ο παίκτης είναι και καλός δημιουργικά κυρίως μέσα από pick-n-roll καταστάσεις. Χάρη στην ορμητικότητα του είναι αρκετά χρήσιμος να μαζεύει την άμυνα πάνω του και να βρίσκει τον ελεύθερο στην αδύνατη πλευρά. Ίσως το κορυφαίος στοιχείο του σε αυτό το τομέα.

Από εκεί και έπειτα ο Αμερικανός είναι ιδιαίτερα αθλητικός και διαθέτει πολύ καλά τελειώματα κυρίως από την αριστερή πλευρά. Για την ώρα δουλεύει εξαιρετικά σαν find-the-gap guard δηλαδή σαν ένα παίκτη που αναζητάει ελάχιστο χώρο για να επιτεθεί κάθετα. Η ορμητικότητα σε συνδυασμό με τα αθλητικά του προσόντα του επιτρέπουν να φτάνει μέχρι το τέλος σε αρκετές τρανζίσιον καταστάσεις, είτε παίζοντας ένα γρήγορο pick-n-roll, είτε σε απομόνωση. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή όταν αντιμετωπίζεις ένα τέτοιο παίκτη πρέπει να περιμένεις ανά πάσα στιγμή ότι μπορεί να επιτεθεί.

Επίσης ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του παίκτη είναι η ενδιάμεση εκτέλεση, είτε αυτό είναι μέσα από pick-n-roll, είτε σε απομόνωση. Είναι ένα πολύ ψηλό γκαρντ που πατάει καλά και φτάνει ακόμη ψηλότερα στην εκτέλεση, πράγμα που κάνει αρκετά δύσκολη την άμυνα στο pull up.

Όσο καλός και αν είναι ο Μπάλντγουιν ο Παναθηναϊκός πρέπει να θυμάται ότι είναι ένας παίκτης με τα χαμηλότερα ποσοστά εκτέλεσης και τον υψηλότερο δείκτη χρήσης της μπάλας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της δημιουργίας του, κάτι που σημαίνει ένα πράγμα. Όλοι οι υπόλοιποι παίκτες της Μπάγερν έχουν εξαιρετικά ποσοστά(βλ. Λούσιτς, Ρέινολτς, Γάουιλερ-Μπαμπ) και αυτό προέρχεται εν μέρη και από τη δημιουργία του Μπάλντγουιν. Αυτό που καλείται να κάνουν οι «πράσινοι» είναι να τον περιορίσουν σε ένα κλοιό, όπου δεν θα μπορεί να δημιουργήσει καθόλου και θα τον αναγκάσουν να πάρει πολύ περισσότερες προσπάθειες απ’ ότι συνήθως. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να χάσει από ένα παιχνίδι είκοσι πόντων του Μπάλντγουιν, αλλά θα πέσει αμαχητί σε περίπτωση που έχει δέκα assists.