Skip to main content

Χριστινάκη: «Το να είσαι στην Εθνική ομάδα είναι η μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή»

Η Ελεάννα Χριστινάκη αναδείχθηκε MVP της Α1 Γυναικών, για την σεζόν 2024/25, με την παίκτρια του Ολυμπιακού, να μιλά στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ, για την σεζόν που πέρασε, αλλά και την Εθνική ομάδα.

Αναλυτικά η Χριστινάκη μίλησε:

Ακόμα μία διάκριση σε ατομικό επίπεδο. Τι «κρύβει» ο τίτλος της πολυτιμότερης παίκτριας της Α1; Πως μεταφράζεται σε ιδρώτα, κούραση, πόνο, αγωνία;

«Δεν στόχευα ποτέ σε αυτό. Ήθελα να πάρει η ομάδα και τους δύο τίτλους, αλλά πήραμε μόνο το πρωτάθλημα, κάτι το οποίο μας στοίχισε. Για να γίνει κάποιος MVP έχει πολύ καλούς συμπαίκτες, που τον εμπιστεύονται και τον κάνουν καλύτερο. Ειδικά με τη Νικολοπούλου με βοήθησε πάρα πολύ για να ενταχθώ στον Ολυμπιακό και συνεργαστήκαμε άψογα. Και όλο το προπονητικό σταφ. Δεν είναι εύκολο για μια νέα παίκτρια να ενταχθεί και να προσαρμοστεί στην ομάδα, οπότε τα εύσημα ανήκουν στο προπονητικό σταφ και στις συμπαίκτριές μου. Υπάρχουν από πίσω πάρα πολλές ώρες δουλειάς και όποιος με ξέρει γνωρίζει ότι αφιερώνω πάρα πολλές ώρες στο γήπεδο, στο γυμναστήριο, προσέχω τα πάντα και επενδύω στο να βλέπω και να αναλύω τα παιχνίδια με προπονητές και υπάρχει ένα ολόκληρο σταφ πίσω από εμένα, εργοφυσιολόγοι, διατροφολόγοι που με βοηθάνε να είμαι σε ένα υψηλό επίπεδο».    

Μετά από αρκετές ημέρες διπλών προπονήσεων επιτέλους ήρθε η ώρα να ξεδιπλώσετε τις ικανότητές σας μέσα στο παρκέ και στο παιχνίδι με την Κροατία. Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις και διαπιστώσεις που κάνατε;

«Αυτά τα φιλικά είναι προετοιμασία για τους επίσημους αγώνες που είναι σε ένα χρόνο, που θα αλλάξουν πάρα πολλά μέχρι την επόμενη χρονιά. Θέλαμε πολύ να εντάξουμε τα νέα παιδιά και τους δόθηκε χρόνος. Είναι η νέα γενιά, είναι η επόμενη γενιά που θα στελεχώσει τα επόμενα χρόνια την Εθνική γυναικών. Έχουμε κουραστεί αρκετά, ήμασταν δέκα ημέρες προετοιμασία, δεν ήμασταν στην καλύτερη μας φυσική κατάσταση, καθώς έχουν τελειώσει τα πρωταθλήματα εδώ και καιρό. Σίγουρα το ποιο σημαντικό απ΄ όλα είναι η προσαρμογή των νέων κοριτσιών και εμείς να ακολουθήσουμε και να δείξουμε τον δρόμο για το πλάνο του προπονητή και τη φιλοσοφία της Εθνικής που πρέπει να ακολουθήσουν οι μεγάλες αλλά και οι μικρές».   

Με βάση την πολύ μεγάλη εμπειρία που διαθέτεις, και τις παραστάσεις που έχεις αποκτήσει και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, υπάρχει «μονοπάτι» που μπορεί να οδηγήσει την Εθνική σε μια μεγάλη διάκριση;

«Πιστεύω ότι υπάρχει το υλικό και θεωρώ ότι για να φτάσουμε σε μία ομαδική επιτυχία πρέπει ατομικά ο κάθε παίκτης να βελτιώνεται. Είναι κάτι που έχει συζητηθεί στην ομάδα και κάθε μία παίκτρια έχει τους προπονητές, την ομάδα της από πίσω και προσπαθεί να βελτιωθεί όσο περισσότερο γίνεται. Γιατί αν βελτιωθούμε πολλές και ανέβουμε ένα επίπεδο όλες ατομικά, θα ανέβει και η ομάδα. Πάντα πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε μια διάκριση αλλά θεωρώ ότι ίσως πρέπει να γίνουμε ακόμα περισσότερο επαγγελματίες, να αφιερώσουμε ακόμα περισσότερο χρόνο στην ατομική μας βελτίωση και έτσι θα ανέβουμε όλοι μαζί».

Σε ένα χρόνο από σήμερα η «καρδιά» του ευρωπαϊκού μπάσκετ Γυναικών θα χτυπάει στην Ελλάδα. Πως χτυπάει η καρδιά μιας αθλήτριας που αγωνίζεται μέσα στη χώρα της, με το εθνόσημο στη φανέλα, σε μια μεγάλη διοργάνωση;

«Δεν το έχω ξαναζήσει και νομίζω ότι όλες ανυπομονούμε και θα είναι κάτι πάρα πολύ σπουδαίο. Ευχαριστούμε την Ομοσπονδία που έχει επενδύσει για να έρθει αυτή η διοργάνωση στη χώρα μας. Νομίζω ότι το να είσαι στην Εθνική ομάδα είναι η μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή. Το να παίζει μπροστά στην οικογένειά του, στους δικούς του ανθρώπους, στη χώρα του, νομίζω θα μας δώσει ακόμα ένα κίνητρο ούτως ώστε να πετύχουμε και να φέρουμε μια επιτυχία. Πιστεύω ότι υπάρχει υλικό, υπάρχει ταλέντο, υπάρχει και η νέα γενιά και εμείς που είμαστε στη μέση και ακόμα μεγαλύτερες και νομίζω ότι όταν γίνει αυτός ο συνδυασμός και επιστρέψουν οι αθλήτριες που είναι τραυματισμένες θα έχουμε ένα πολύ καλό σύνολο. Γιατί στην Εθνική ομάδα είναι το σύνολο που μετράει».   

Τι σημαίνει για εσάς το Διεθνές Τουρνουά «Βάσω Μπεσκάκη»;

«Είναι η τρίτη χρονιά που γίνεται. Είναι πάρα πολύ σπουδαίο. Η Βάσω ήταν ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος, χαρούμενος, θετικός, πάντα βοηθούσε τους γύρω της και είναι και αυτό που είπε η Σπανού χθες στα αποδυτήρια, ότι κι εμείς αυτή την εικόνα πρέπει να έχουμε προς τα έξω όταν παίζουμε στην Εθνική ομάδα. Ήταν πρότυπο για όλους μας. Χαιρόμαστε που ήρθαμε και στα Ιωάννινα και είναι εδώ ξανά το τουρνουά, είναι μια παράδοση που θα μείνει για χρόνια, όπως έγινε και το αντίστοιχο των Ανδρών με το “Ακρόπολις”».