Skip to main content

Γιάννης Αντετοκούνμπο: To πάθος για την γαλανόλευκη και η... δίψα για μετάλλιο με την Εθνική Ελλάδας

O Greek Freak επιστρέφει στους αγώνες με την φανέλα της Εθνικής Ελλάδας και θέλει όσο τίποτα άλλο μια διάκριση με την χώρα μας.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είναι ένας απλός αστέρας του NBA, αλλά ένας θρύλος που έχει γράψει το δικό του κεφάλαιο στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, ενώ το success story του έχει εμπνεύσει πάρα πολλούς σκηνοθέτες για ταινίες και για ντοκιμαντέρ. Ένα παιδί που μεγάλωσε στα Σεπόλια της Αθήνας, κατάφερε να κάνει το μεγάλο βήμα στο NBA μέσω του Draft του 2013 και όχι απλώς έπαιξε καλά σε επίπεδο κορυφαίας λίγκας τα επόμενα χρόνια, αλλά εδραίωσε την παρουσία του και έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα με τις κατακτήσεις των δύο MVP και του πρωταθλήματος  του 2021.

Ο Γιάννης πάντα έδειχνε την αγάπη του προς την Εθνική Ελλάδας. Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις που έχει κάνει όπως: "Η εθνική ομάδα είναι η αγαπημένη μου ομάδα και στο μέλλον θα αποδείξω πως μαζί με τους συμπαίκτες μου μπορούμε να την πάμε ψηλά και να κάνουμε χαρούμενους όλους τους Έλληνες", αλλά και ότι στα μόνα τουρνουά που δεν αγωνίστηκε, στο Eurobasket του 2017 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, αυτό έγινε λόγω των τραυματισμών του. Στο Προ-Ολυμπιακό τουρνουά του 2021 δεν είχε την δυνατότητα να αγωνιστεί, γιατί αγωνιζόταν εκείνη την στιγμή στους τελικούς του NBA με τους Μπακς, οι οποίοι νικώντας τους Σανς, κατέκτησαν τον τίτλο. Συνεπώς, δεν υπήρξε κανένα χρονικό διάστημα που δεν ήθελε να παίξει με την γαλανόλευκη όλη αυτήν την δεκαετία και πάντα δήλωνε παρών όταν είχε την δυνατότητα. Ένας πραγματικός πιστός στρατιώτης της Εθνικής Ελλάδας. 

Γυρίζουμε 11 χρόνια πίσω, στις 27/6/2013 όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επιλέχθηκε από τους Μπακς στο Νο.15 του NBA Draft. Μόλις ανακοινώνεται το όνομα του τότε σηκώνεται από την θέση για να πάει στην σκηνή δίπλα σε μια μεγάλη ελληνική σημαία που είχαν οι δικοί του άνθρωποι, ενώ στο βίντεο παρουσίασης του, ήταν με την γαλανόλευκη φανέλα στα πρώτα πλάνα. Η πρώτη του συμμετοχή με το εθνόσημο ήταν με την Εθνική Κ20 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τον Ιούλιο του 2013 που διεξήχθη στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν. Εκείνη την εποχή είχε την δυνατότητα να το αποφύγει επικαλούμενος τον φόβο από τραυματισμούς, λίγο πριν ξεκινήσει ένας δύσκολος χειμώνας, στον οποίο θα πάλευε για μια θέση στους Μπακς στο NBA. Ο Γιάννης αγωνίστηκε στην διοργάνωση, έχοντας κατά μέσο όρο 8 πόντους, 7.6 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ σε δέκα αγώνες, με την επίσημη αγαπημένη υπό τις οδηγίες του κόουτς Κώστα Μίσσα, να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση με ρεκόρ 8-2. 

Ο πρώτος επίσημος αγώνας του με την Εθνική Ελλάδας Ανδρών ήταν στις 8/8/2014 στη φιλική νίκη της γαλανόλευκης επί της Σερβίας με 66-64 στο τουρνουά του Πο στην Γαλλία, οπού δεν σκόραρε, ενώ στον επόμενο φιλικό αγώνα με την Γαλλία έβαλε έντεκα πόντους. Ο κόουτς Φώτης Κατσικάρης τον συμπεριέλαβε στην αποστολή της επίσημης αγαπημένης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, που διεξήχθη στα γήπεδα της Ισπανίας. Μετά από ένα χρόνο στο ΝΒΑ με τους Μπακς, ο Greek Freak έδειξε πολλά πράγματα και ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικός έχοντας κατά μέσο όρο 6.3 πόντους και 4.3 ριμπάουντ με 45.8% ευστοχία εντός παιδιάς. Αλλά ακόμα ο τότε 20χρονος αστέρας ήταν σε διαδικασία εκμάθησης και προσαρμογής στο καλύτερο πρωτάθλημα. Μετά το 5/5 των ομίλων, η Σερβία απέκλεισε την Ελλάδα στην φάση των 16 και μέσω των μπαράζ, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατετάγη στην ένατη θέση.

Πολύτιμες και χρήσιμες εμπειρίες αποκόμισε από το πρώτο μεγάλο τουρνουά στο οποίο συμμετείχε, κάτι που τον βοήθησε όταν μπήκε στα βαθιά στις επόμενες διοργανώσεις με πιο αυξημένες αρμοδιότητες όπως έγινε στο Eurobasket του 2015, οπού είχε κατά μέσο όρο ανά αγώνα 9.8 πόντους, 6.9 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ. Καλή πορεία για την Εθνική Ελλάδας που αποκλείστηκε από την Ισπανία στα προημιτελικά και κατετάγη συνολικά στην πέμπτη θέση, με τον Γιάννη να έχει απέναντι στην Ρόχα 12 πόντους και 17 ριμπάουντ, με αποτέλεσμα να κάνει το τρίτο σερί double double του. Κάτι πολύ εντυπωσιακό για τις επιδόσεις του εκείνη την εποχή. 

Ο ένας μετά τον άλλον από τους παίκτες της προηγούμενης γενιάς αποχαιρετούσαν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, με τον άσο των Μπακς να είναι στην γενιά που θα αναλάμβανε τα ηνία. Είναι γνωστό ότι τα Προ-Ολυμπιακά τουρνουά δεν μας ταιριάζουν και δεν...μας θέλουν. Οι μνήμες από τον άσχημο αποκλεισμό στο Προ-Ολυμπιακό τουρνουά του 2012 στο Καράκας της Βενεζουέλα από την Νιγηρία στα προημιτελικά δεν είχαν κλείσει. Η γαλανόλευκη αποφασισμένη ήθελε και να επιστρέψει σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016, αλλά και να ξανακάνει τους Έλληνες φιλάθλους να γευτούν την χαρά της επιτυχίας. Το Προ-Ολυμπιακό τουρνουά του 2016 στο Τορίνο της Ιταλίας ήταν πολύ καλή στιγμή για να πάρει η χώρα μας την πρόκριση, αλλά η Κροατία είχε...διαφορετική άποψη αποκλείοντας μας στα ημιτελικά, ενώ τσέκαρε το εισιτήριο για το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, με την επικράτηση επί της Ιταλίας στην παράταση στον τελικό. Ο Γιάννης είχε κατά μέσο όρο 15.3 πόντους, 5.7 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 μπλοκς στον θεσμό. 

Τα επόμενα επτά χρόνια οι διοργανώσεις ήταν ελάχιστες λόγω αλλαγής προγράμματος και λόγω μετάθεσης κάποιων αγώνων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοιού. Ο Greak Freak δεν συμμετείχε στο Eurobasket του 2017 λόγω τραυματισμού στο γόνατο και οι αμέσως επόμενος μεγάλος θεσμός ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019.  Η απουσία του από το Eurobasket του 2017 έκανε τον Γιάννη Αντετοκούμπο να ανυπομονεί τις επόμενες συμμετοχές με την Εθνική Ελλάδας, κάτι που φαίνεται και σε δηλώσεις του, τον Ιούλιο του 2018 στην ισπανική Marca: «Στην Ελλάδα πιστεύουν ότι δεν θα ξαναπαίξω, αλλά εγώ ξέρω ότι θα επιστρέψω και περιμένω ότι αυτό θα συμβεί σύντομα».

Τρία χρόνια μετά έχοντας αναδειχθεί και MVP της κανονικής περιόδου του NBA εκείνη την σεζόν (2018-2019), ο άσος της Εθνικής Ελλάδας ήταν για πρώτη φορά ο μεγάλος αστέρας, αυτός που έπρεπε να δείξει τον δρόμο για να επιτευχθεί η διάκριση. Υπό τις οδηγίες του κόουτς Θανάση Σκουρτόπουλου, η χώρα μας δεν κατάφερε να κάνει το βήμα παραπάνω, κάτι που αναζητούσε μια δεκαετία μετά το χάλκινο μετάλλιο του Eurobasket του 2009 και κατετάγη στην 11η θέση. Οι ήττες από την Βραζιλία και από τις ΗΠΑ μας στοίχισαν και η "πικρή" νίκη μας επί της Τσεχίας (84-77), γιατί δεν μαζέψαμε τους 12 πόντους που χρειαζόμασταν, δεν μας έδωσαν την δυνατότητα για να βρεθούμε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που είχε βρεθεί από νωρίς νοκ άουτ στον αγώνα με την Τσεχία λόγω διαιτητικών αποφάσεων, είχε κατά μέσο όρο σε πέντε αγώνες στην διοργάνωση, 14.8 πόντους, 8.8 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 2.4 κλεψίματα. 

Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε όλα τα δεδομένα μετά το 2020 και επηρέασε τον τρόπο που διεξάγονταν οι αγώνες, αλλά και το πρόγραμμα τους. Με εξαίρεση το Προ-Ολυμπιακό τουρνουά του 2021 στην Βικτόρια του Καναδά, χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ξαναγίνει μια μεγάλη διοργάνωση για μπάσκετ, που ήταν το Eurobasket του 2022. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συμμετείχε και στους αγώνες των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 απέναντι στο Βέλγιο και στην Σερβία τον Αύγουστο του 2023, κάνοντας πολύ καλούς αγώνες. Στον θρυλικό αγώνα κόντρα στην ομάδα του κόουτς Πέσιτς που η επίσημη αγαπημένη ηττήθηκε για λεπτομέρειες στην παράταση με 100-94, ο άσος των Μπακς κατάφερε να πετύχει το ρεκόρ πόντων του στην γαλανόλευκη με τους 40 πόντους, ενώ επίσης είχε και οχτώ ριμπάουντ και πέντε ασίστ. Το ρεκόρ πόντων του το έσπασε ξανά λίγες μέρες αργότερα στην νίκη της Εθνικής Ελλάδας επί της Ουκρανίας, εκεί που έβαλε 41 πόντους.  Στο Eurobasket του 2022  το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε πολλές αξιώσεις και πολλά όνειρα για μετάλλιο λόγω πολλών παραγόντων που έδειχναν προς αυτήν την κατεύθυνση. Μετά την πρόκριση στους ομίλους, ο Greek Freak πρωταγωνίστησε σε μια δύσκολη νίκη επί της Τσεχίας στην φάση των 16 (94-88), έχοντας 27 πόντους και 10 ριμπάουντ. Αν και ο Γιάννης είχε 31 πόντους, 7 ριμπάουντ και 8 ασίστ, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση των Γερμανών, για αυτό και αποκλείστηκε στα προημιτελικά με 107-96 σε ένα τρελό ματς που ο άσος της Εθνικής Ελλάδας αποβλήθηκε έχοντας μόνο...δύο φάουλ λόγω δύο τεχνικών ποινών, με 4' 56'' να απομένουν για την λήξη του αγώνα. H χώρα μας κατετάγη στην πέμπτη θέση και έμεινε εκτός ημιτελικών λόγω της μετέπειτα παγκόσμιας πρωταθλήτριας, Γερμανία. Ο Greek Freak είχε κατά μέσο όρο στην διοργάνωση, 29.3 πόντους, 8.8 ριμπάουντ και 4.7 ασίστ σε έξι αγώνες.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει αγωνιστεί σε 29 επίσημα παιχνίδια της FIBA και συνολικά σε 59 αγώνες με την Εθνική Ελλάδας, έχοντας κατά μέσο όρο 14.8 πόντους. 

Το Προ-Ολυμπιακό τουρνουά στο γήπεδο του ΣΕΦ και ο στόχος της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι είναι κάτι πολύ σημαντικό για την Εθνική Ελλάδας, η οποία ψάχνει για την διάκριση. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Για το αν σκέφτεται το ίδιο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποιοσδήποτε έχει την δυνατότητα να ανατρέξει και να διαβάσει παλαιότερες δηλώσεις του στις οποίες υπογράμμιζε ότι: "Θέλω να κερδίσω κάτι με την Εθνική. Μπορεί να μην είναι χρυσό μετάλλιο, μπορεί να βγούμε δεύτεροι. Θέλω να κάνω κάτι σπουδαίο με την Εθνική. Είναι κάτι που πάντα ονειρευόμουν σαν πιτσιρικάς και δεν το έχω καταφέρει ακόμη. Έχω πάρει πρωτάθλημα, έχω κάνει ωραία πράγματα που ανήκουν στο παρελθόν τώρα. Πρέπει να συνεχίσω να βελτιώνομαι και μακάρι να βρεθεί μια ευκαιρία να καταφέρω κάτι με την Εθνική, να κερδίσουμε κάτι και να κάνουμε την Ελλάδα περήφανη", αλλά και να διαβάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του νυν προπονητή της Εθνικής Ελλάδας, Βασίλης Σπανούλης που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: "Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αγαπάει πολύ την Εθνική Ελλάδας".