Skip to main content

Ο Λάσι Τουόβι στο Superbasket: «Δεν αντιγράφουμε τους μεγάλους προπονητές, θέλουμε να τους κερδίσουμε»

O προπονητής της Στρασμπούρ, κόουτς Λάσι Τουόβι μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr για το ματς με το Περιστέρι (Τρίτη, 8/12), τους στόχους και τις σκέψεις της Γαλλικής ομάδας για την νέα σεζόν, για την νοοτροπία που θέλει να έχει η ομάδα του στο γήπεδο, αλλά και γιατί η Εθνική Φινλανδίας βρίσκεται στις τοπ Ευρωπαικές ομάδες τα τελευταία χρόνια.

Ο 33χρονος Φινλανδός προπονητής της Στρασμπούρ βρίσκεται και στην Εθνική ομάδα της χώρας του, η οποία την τελευταία δεκαετία έχει πολλές συμμετοχές και καλά πλασαρίσματα σε Eurobasket, ενώ η Γαλλική ομάδα συμμετέχει με αξιώσεις κάθε χρόνο σε ευρωπαικές διοργανώσεις , έχοντας αποδείξει πολλές φορές πόσο σκληροτράχηλη είναι και ότι έχει χαρακτήρα νικητή.

Όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Λάσι Τουόβι στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Θα αντιμετωπίσετε το Περιστέρι την Τρίτη (8/12). Ποιες είναι η άποψη σας για την Ελληνική ομάδα; Σε τι στοχεύετε για να νικήσετε;
 
Το Περιστέρι έχει φτιάξει ένα δυνατο ρόστερ. Οι τελευταίες προσθήκες θα δυναμώσουν το ρόστερ τους σε αυτήν την διοργάνωση. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ταχύτητα μας, γιατί είναι πιο μεγαλόσωμοι. Επίσης πρέπει να προετοιμαστούμε πάρα πολύ καλά για τους Μπουρούση και Γκρέι.
 
130601277_3638608732851658_426684909540130668_n.jpg
 
Ποιοι είναι οι στόχοι της Στρασμπούρ στο BCL και στο Γαλλικό πρωτάθλημα την φετινή σεζόν;
 
Θέλουμε να κερδίσουμε μια θέση για τον δεύτερο γύρο στο BCL. Το  Pro A (Γαλλικό πρωτάθλημα) ξεκίνησε σύντομα. Είναι προφανές ότι πολλές ομάδες κοιτούν για μια θέση στα playoffs, εκεί θέλουμε να φτάσουμε και εμείς φέτος.

 Το format του BCL άλλαξε την προηγούμενη εβδομάδα. Ποια είναι η άποψή σας πάνω σε αυτό; 
 
Είμαι χαρούμενος γιατί το να έχουμε τον δεύτερο γύρο με ομίλους σημαίνει ότι θα φέρει περισσότερα παιχνίδια στις ομάδες. Μακάρι με την παρουσία φιλάθλων.

Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την φιλοσοφία της ομάδας, αλλά και για την χημεία που έχει.
 
Είναι εντελώς μια νέα ομάδα. Εννιά επαγγελματίες παίκτες αγωνίζονται για πρώτο χρόνο στην Στρασμπούρ. Πήρε χρόνο για να αποκτήσουμε την ταυτότητα που θέλουμε. Δεν είμαστε το μεγαλύτερο ή το πιο ψηλό ρόστερ. Αλλά, είμαστε σε θέση να παίξουμε γρήγορο μπάσκετ και να βάλουμε ένταση στο παιχνίδι σε κάθε ματς.
 
Έχουμε καλή χημεία. Καθώς, η ομάδα είναι νέα, όλα τα μέλη δουλεύουν καθημερινά για να βελτιώσουν και να πάνε στο επόμενο βήμα στις καριέρες τους.
 
 Σε τι διαφέρουν από άποψη νοοτροπίας τα ευρωπαϊκά παιχνίδια από εκείνα του Γαλλικού πρωταθλήματος; 
 
Το Γαλλικό πρωτάθλημα είναι ίσως το πιο αθλητικό. Στα ευρωπαϊκά παιχνίδια αντιμετωπίζουμε διαφορετικά στυλ παιχνιδιού, για παράδειγμα οι Ρίτας και το Περιστέρι είναι σίγουρα πιο αργές από άλλες ομάδες της Γαλλίας. Από την άλλη πλευρά, αυτοί παίζουν δυναμικό μπάσκετ, που μας δίνουν διαφορετική πρόκληση για να απαντήσουν.
 
 
 Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και οι δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας παίκτης για να ξεχωρίσει στο Γαλλικό πρωτάθλημα;
 
Πρέπει να είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις το αθλητικό παιχνίδι σε κάθε ματς. Οι ομάδες στην Γαλλία είναι πολύ καλά ισορροπημένες. Κάθε χρόνο υπάρχουν οι εκπλήξεις και οι ομάδες που βρίσκονται στο δεύτερο μισό του βαθμολογικού πίνακα ανταγωνίζονται τις πρώτες. Πρέπει να είσαι σε θέση να παίξετε πάνω από τα όρια και να ανταγωνιστείτε στην ταχύτητα.
 
Τι νοοτροπία θα θέλατε η ομάδα σας να βγάζει στο παρκέ;
 
Θα πρέπει να είμαστε δυναμικοί την Τρίτη (8/12). Δεν μπορούμε να κυριαρχήσουμε στο παιχνίδι, αλλά πρέπει να απαντήσουμε. Επίσης, θέλω η ομάδα μου ποτέ να μην τα παρατάει, ανεξαρτήτως το σκορ και την κατάσταση του παιχνιδιού.
 
130601281_3561483870606112_9162700640119743161_n.jpg
 
 Ποια είναι η άποψη σας για το Ελληνικό πρωτάθλημα; Έχετε ξεχωρίσει κάποιον παίκτη είτε εν ενεργεία είτε ιστορικό;
 
Το Ελληνικό πρωτάθλημα έχει γερές βάσεις και αποτελείται από τις μεγαλύτερες ομάδες της Euroleague και την ΑΕΚ, η οποία έχει βγάλει απόδοση υψηλού επιπέδου στο BCL. Ο Προμηθέας ήταν εξαιρετικός αντίπαλος για εμάς πριν δύο χρόνια και ο Άρης που μας απέκλεισε την σεζόν 2016-2017. Έγω έχω μεγάλο σεβασμό στο Ελληνικό μπάσκετ και με την Εθνική ομάδα της Φινλανδίας, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να αντιμετωπίσει την Εθνική Ελλάδας. Αυτά τα παιχνίδια πάντα είναι σπέσιαλ, γιατί παίζουμε κόντρα σε παίκτες υψηλού επιπέδου.
 
 Οι τελευταίοι μήνες είναι δύσκολοι για όλους μας. Ποιες είναι οι εμπειρίες σας από το lockdown και την πανδημία;

 Είναι πολύ δύσκολα. Εύχομαι όλοι να απολαμβάνουν κάθε στιγμή στο γήπεδο και στο γυμναστήριο.Αυτό έμαθα τους προηγούμενες μήνες. Εύχομαι υγεία για όλες τις ομάδες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης και ελπίζω αυτή η κατάσταση να μην πλήξει το άθλημα που όλοι αγαπάμε.

130702747_2801885270100291_3475164731938920438_n.jpg

Είστε προπονητής στην Εθνική Φινλανδίας. Θα ήθελα να μας πείτε πως η Φινλανδία κατάφερε και βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων την τελευταία δεκαετία;
 
Τα προηγούμενα χρόνια χτίσαμε την στρατηγική που θα ακολουθήσουμε. Η μεγάλη ακαδημία στην Φινλανδία δουλεύει καθημερινά με μεγάλα ταλέντα όπως για παράδειγμα ήταν εκεί ο Μαρκάνεν και ο Γιαντούνεν. Επίσης, οι Φινλανδοί προπονητές μαθαίνουν και εργάζονται πολύ με σκοπό να αντιμετωπίσουν τους καλύτερους. Δεν μπορείς να αντιγράψεις τους καλύτερους, αλλά μπορείς να βρεις τρόπους και στρατηγικές για να είσαι πιο μπροστά από αυτούς. Παίζουμε λίγο πιο διαφορετικό μπάσκετ και εκπαιδεύουμε τα παιδιά σε μικρή ηλικία για αυτό. Όλοι οι νέοι ηλικιακά παίκτες της Εθνικής ομάδας παίζουν με την ίδια φιλοσοφία και αυτό μας δίνει δυναμική σε σχέση με άλλες Εθνικές ομάδες.
 
 13-3-9426540.jpg
 
 Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;
 
Εγώ είμαι ονειροπόλος. Πάντα ονειρεύομαι το να παίζουμε στις καλύτερες διοργανώσεις και να αντιμετωπίζουμε τα πιο δύσκολα challenges. Καθημερινά, επικεντρώνομαι στο να είμαστε επιτυχημένοι τα επόμενα χρόνια στην Στρασμπούρ. Βοηθάμε να βελτιωθεί κάθε παίκτης και του δίνουμε τις ευκαιρίες για να φτάσει στα επόμενα βήματα. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος στόχος μου πάντα στις αυριανές προπονήσεις.
 
;