Skip to main content

Ο Άρης Λυκογιάννης στο Superbasket: «Η άμυνα είναι βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας μας»

Ο προπονητής του Πανιωνίου, Άρης Λυκογιάννης μίλησε αποκλειστικά στο Superbasket.gr, για την συμμετοχή των κυανέρυθρων στο Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας, για το πόσο ανταγωνιστική είναι η Elite League, αλλά και την σπουδαιότητα της ισορροπίας ανάμεσα σε άμυνα και σε επίθεση.
 
 
Ο Πανιώνιος για δεύτερη συνεχή χρονιά θα βρίσκεται στο Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας που θα διεξαχθεί στις 15-18/2 στο γήπεδο "Δύο Αοράκια" στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι κυανέρυθροι θα αντιμετωπίσουν τον Προμηθέα στα προημιτελικά την Παρασκευή (16/2), ενώ ο νικητής θα βρεθεί απέναντι στον Ολυμπιακό ή στο Περιστέρι, το Σάββατο (17/2) για τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Η πρόκριση ήρθε μέσω της κατάκτησης του κυπέλλου του Unicef Trophy, το οποίο κατέκτησε η ομάδα της Νέας Σμύρνης αποκλείοντας τον Πανερυθραϊκό (86-63), τον Ερμή Σχηματαρίου (90-80), τον Παπάγο (88-83), επικρατώντας στο Final 4, της Δόξας Λευκάδας στα ημιτελικά με 61-46 και της ΝΕ Μεγαρίδας στον τελικό με 66-63. 
 
 
Ο Πανιώνιος είναι μια ομάδα από τους πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε το ελληνικό μπάσκετ και αδιαμφισβήτητα θεωρείται ένας ιστορικός σύλλογος. Κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 1991 επικρατώντας στον τελικό του ΠΑΟΚ με 73-70, ενώ έχει ακόμη δύο συμμετοχές σε τελικούς το 1977 και το 1995, οπού ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό (103-88) και τον ΠΑΟΚ (72-53) αντίστοιχα. Ο κόουτς Άρης Λυκογιάννης είναι ένας πολύ έμπειρος προπονητής με παραστάσεις από το πιο υψηλό επίπεδο, και με  μεγάλη παρουσία στο ελληνικό πρωτάθλημα.
 
Οι κυανέρυθροι είναι στην πρώτη θέση της Elite League έχοντας ρεκόρ 15-5, παίζουν ωραίο και αποτελεσματικό μπάσκετ, κάτι που αποδεικνύεται και για το ότι έχουν την πρωτιά όλων των βασικών στατιστικών κατηγοριών της λίγκας. Έχουν την καλύτερη άμυνα με 67.9 πόντους, το μεγαλύτερο μέσο όρο διαφοράς (+11,9 πόντοι), αλλά και είναι πρώτοι στους πόντους (1.596), στα ριμπάουντ (799), στις ασίστ (410), στα κλεψίματα (162), στα κοψίματα (75), στο σύστημα αξιολόγησης (1.978), στα εντός παιδίας (603) και στα δίποντα (425), ενώ είναι στην τέταρτη θέση στα τρίποντα (178). 

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Άρης Λυκογιάννης στο Superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

-Ο Πανιώνιος θα βρίσκεται για δεύτερη σερί φορά στο Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας. Πώς προσεγγίζετε την συμμετοχή σας στην διοργάνωση την φετινή σεζόν? Πώς περιμένετε μια ιδιαίτερη διοργάνωση που μέσα σε τέσσερις ημέρες θα κριθεί ένας τίτλος ανάμεσα σε οχτώ ομάδες?

Αρχικά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι είναι μεγάλη επιτυχία για τον Πανιώνιο το ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται στο Final 8 κι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλλαν σε αυτό το σερί. Χωρίς όραμα δε μπορείς να έχεις μέλλον κι αυτό μας το δίνουν οι πρόεδροί μας, ο κύριος Μικρόπουλος και ο κύριος Ηλιάδης οι οποίοι μας παρέχουν απόλυτη ελευθερία, σέβονται το ρόλο του καθενός και είναι απόλυτα τυπικοί στις υποχρεώσεις τους, συμβάλλοντας έτσι στο να υπάρχει ωραία κα οικογενειακή ατμόσφαιρα στην ομάδα μας.

Ο Πανιώνιος προσεγγίζει τον προημιτελικό με τον Προμηθέα, όπως κάθε αγώνα. Θα προετοιμαστούμε όπως σε κάθε αγώνα, θα μείνουμε πιστοί στη φιλοσοφία μας και θα τιμήσουμε την ιστορία του Συλλόγου και φυσικά τη διοργάνωση.

Και βέβαια, πολλά συγχαρητήρια και στις οχτώ ομάδες που βρίσκονται στο Final 8

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

-Η πρόκριση ήρθε μέσω του Κυπέλλου Unicef Trophy. Θα ήθελα να μας αναφέρετε τις αναμνήσεις σας για αυτήν την επιτυχία.

Είναι σημαντική επιτυχία σε ένα πολύ σκληρό φάιναλ φορ και καταφέραμε να πάρουμε το τρόπαιο. Συγχαρητήρια σε όλους. Οι αναμνήσεις σε κρατούν πίσω ενώ πάντοτε πρέπει να βλέπεις μπροστά και να δημιουργείς νέες στιγμές. Να έχεις κίνητρο, δηλαδή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

-Ο Πανιώνιος έχει την πρώτη θέση στην Elite League. Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για το πόσο ανταγωνιστική θεωρείτε την κατηγορία και ποια είναι τα κλειδιά της επιτυχίας για να βρίσκεστε στην πρώτη θέση.

Είναι πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα κι αυτό το βλέπουν όλοι. Κάθε αγωνιστική είναι αμφίρροπη και κάθε αποτέλεσμα είναι πιθανό. Επιτυχία είναι να βρεθείς στο τέλος του πρωταθλήματος στην πρώτη θέση και να έχεις πετύχει την άνοδο. Άρα ακόμα δε μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία παρά μόνο για σκληρή δουλειά και προσήλωση.

-Ποια πράγματα θεωρείτε ως σήμα κατατεθέν για την ομάδα σας στο αγωνιστικό κομμάτι. Αλλά και θα ήθελα να μας μιλήσετε για την αγωνιστική φιλοσοφία και την νοοτροπία για την ομάδα σας.

Είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δε βρίσκεται πάνω από την ομάδα. Υπάρχουν ρόλοι και πρέπει πάντοτε να είναι διακριτοί, αλλά η δουλειά θα πρέπει να είναι ομαδική. Τα υπόλοιπα μπορείς να τα βρεις μέσα στο γήπεδο, στη διάρκεια της προπόνησης και της καθημερινής δουλειάς και «τριβής» με τους παίκτες. Είναι πολύ καλό ότι οι παίκτες μας έχουν αποδεχτεί τους ρόλους τους και δουλεύουν σκληρά.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

-Είστε πρώτοι σε όλες τις βασικές στατιστικές κατηγορίες της Elite League (πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, κοψίματα, οικονομία PIR). Θα ήθελα να μας το σχολιάσετε αυτό, αλλά και για το ότι έχετε αναφέρει σε μια συνέντευξη σας ότι έχετε αλλάξει το επιθετικό playbook της ομάδας και τον τρόπο που εξετάζετε τα παιχνίδια.

Τα στατιστικά είναι χρήσιμα εργαλεία, υπό τη βασική προϋπόθεση να δίνεις την κατάλληλη ερμηνεία. Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που δεν καταγράφονται και τα οποία κρατάμε εμείς οι προπονητές ώστε να παρέχουν υπηρεσίες στο έργο μας. Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης είναι απόλυτα φυσιολογικό όταν πας σε μια ομάδα να αλλάζεις κάποια πράγματα και να τα προσαρμόζεις στη φιλοσοφία σου.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

-Οι κυανέρυθροι έχουν την καλύτερη άμυνα στην κατηγορία της Elite League, ενώ αναφέρεστε και εσείς συνέχεια στις δηλώσεις σας για την σπουδαιότητα της άμυνας. Θα ήθελα να μας μιλήσετε περαιτέρω για αυτό όσον αφορά σχετικά και με το κομμάτι της τακτικής σας.

Η άμυνα είναι βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας μας. Χωρίς ενέργεια και δουλειά στην άμυνα, δε μπορείς να πας πουθενά. Εκείνο που πρέπει να πετύχεις είναι η ισορροπία ανάμεσα στην άμυνα και την επίθεση, διότι δεν είναι ξεχωριστά κομμάτια. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, δε γίνεται να παίζεις μόνο άμυνα ή μόνο επίθεση. Πρέπει να «συνδέονται» και οι δύο πλευρές του γηπέδου.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.