Skip to main content

Ο Ζήσης Σαρικόπουλος στο Superbasket: «Ο Ηρακλής είναι ομάδα με μπασκετική κουλτούρα, το Ιβανώφειο είναι η καλύτερη έδρα στο πρωτάθλημα»

Ο αρχηγός του Ηρακλή, Ζήσης Σαρικόπουλος μίλησε στο Superbasket.gr για τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους κυανόλευκους να ξεχωρίζουν στην Elite League την φετινή σεζόν, για την φιλοσοφία και την νοοτροπία του Γηραιού, αλλά και την ισχυρή στήριξη των φιλάθλων στα εντός και στα εκτός έδρας παιχνίδια...αλλά και στα κεκλεισμένων των θυρών!

Η Elite League είναι πολύ ανταγωνιστική την φετινή σεζόν, κυρίως λόγω της δυναμικής που έχουν πολλές ομάδες που συμμετέχουν σε αυτή. Μια ομάδα με μεγάλη ιστορία, με ισχυρό brandname και πολύ κόσμο σε κάθε εντός έδρας αγώνα, αλλά και σε πολλά εκτός έδρας ματς στο πλευρό του είναι ο Ηρακλής. Χαρακτηριστική ήταν και η στήριξη του κόσμου της ομάδας από την Θεσσαλονίκη με φωνές από το πάρκινγκ στο κεκλεισμένων των θυρών αγώνων, το προηγούμενο Σάββατο, αλλά και η υποδοχή με χειροκροτήματα που επιφύλλασαν στους παίκτες των κυανόλευκων μετά το τέλος του αγώνα. 

Iraklis_12.jpg

Οι κυανόλευκοι βρίσκονται στην 5η θέση με ρεκόρ 13-9 και έχουν ένα πολύ καλό σερί τεσσάρων συνεχόμενων νικών με τον Διονύση Αγγέλου ως head coach, μετρώντας οχτώ επικρατήσεις στα έντεκα τελευταία παιχνίδια τους. Είναι μια ομάδα που έχει αποδείξει την μαχητικότητα της, αφού με τα συνεχόμενα comeback της, σε ματς που δείχνουν χαμένα. 

Ο "Γηραιός" είναι μια ομάδα με μεγάλη ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ, έχοντας μεταξύ άλλων κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Ελλάδας, αλλά και μεγάλες ευρωπαικές νίκες.

Ο αρχηγός του Ηρακλή, Ζήσης Σαρικόπουλος είναι ένας πολύ έμπειρος Έλληνας σέντερ που αγωνίζεται στο πιο υψηλό επίπεδο από το 2010. Έχει επιτυχίες με τις εθνικές ομάδες, μεγάλες παραστάσεις από εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, ενώ μεταξύ άλλων, έχει κατακτήσει τίτλους στην Λευκορωσία με την Τσμόκι Μινσκ και πρωτάθλημα στο Κατάρ με την Αλ Σαντ. Είναι η δεύτερη περίοδος που αγωνίζεται στους κυανόλευκους, αλλά η πρώτη σεζόν του στην Elite League, έχοντας κατά μέσο όρο 7.4 πόντους, 5.1 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ και 11 βαθμούς στο σύστημα της αξιολόγησης.

Όλα όσα δήλωσε ο Ζήσης Σαρικόπουλος στο Superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για την πολύ καλή φόρμα στην οποία βρίσκεται η ομάδα του Ηρακλή που έχει τέσσερις συνεχόμενες νίκες με τον κόουτς Αγγέλου στο τιμόνι και συνολικά 8/11 στα τελευταία της παιχνίδια. 
"Το πρωτάθλημα της Elite League είναι πολύ ανταγωνιστικό, για αυτό τον λόγο είμαστε χαρούμενοι για τα θετικά αποτελέσματα που έχουμε. Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε. Είμαστε σε καλή φάση αγωνιστικά και σαν ομάδα έχουμε έρθει πιο κοντά. Κάθε παιχνίδι είναι δύσκολο, κάθε αγωνιστική κρύβει εκπλήξεις, δεν υπάρχουν εύκολοι αντίπαλοι, φαίνεται κιόλας αυτό από τους αγώνες. Επομένως, είμαστε αυτήν την στιγμή σε ένα καλό σημείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα για την συνέχεια. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, μένουν οχτώ αγωνιστικές μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Όπως πρωτοείπα, παρόλο που αυτήν την στιγμή, ερχόμαστε από ένα σερί, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχαζόμαστε, γιατί υπάρχουν πολλές ομάδες που είναι εξίσου καλές και τώρα εφόσον εμείς κερδίζουμε θα έχουν επιπλέον κίνητρο στο να μας κερδίσουν και να σταματήσουν το σερί που έχουμε φτιάξει". 
 
Τόσο στο κομμάτι της τακτικής, όσο και γενικότερα, ποια είναι η φιλοσοφία και η νοοτροπία της ομάδας σας;
 
"Στο επιθετικό κομμάτι, η ομάδα έχει την δυνατότητα σε κάθε παιχνίδι, να έχει διαφορετικούς πρωταγωνιστές, γιατί πολλά παιδιά μπορούν να βγουν μπροστά όσον αφορά τους πόντους. Αυτό μας κάνει καλή και επικίνδυνη ομάδα στην οποία υπάρχει μεγάλο ταλέντο στην επίθεση. Στο αμυντικό κομμάτι, έχουμε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία ανάλογα με τον εκάστοτε παίκτη, ώστε να παίρνουμε τα δυνατά του σημεία και να κρύβουμε τις αδυναμίες. Κυρίως λόγω αυτού του πράγματος, έχουμε βελτιωθεί, γιατί ξέρουμε συνολικά σαν ομάδα ποιες είναι οι αδυναμίες μας, τις οποίες προσπαθούμε να κρύψουμε και τα προτερήματα μας, τα οποία προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε είτε επιθετικά είτε αμυντικά".  
 
Iraklis_123.jpg
 
Είστε ο αρχηγός του Ηρακλή, θα ήθελα να μας μιλήσετε για αυτό, αλλά και για το πόσο μεγάλο ρόλο έχει η εμπειρία που έχετε.
 
"Είναι πολύ σημαντικός ως ρόλος και είναι τιμή για εμένα που είμαι αρχηγός, γιατί λόγω των εμπειριών που έχω, μπορώ με αυτόν τον τρόπο να τις μεταφέρω, να τις μεταλαμπαδεύσω στους νεότερους παίκτες και να τους δώσω να καταλάβουν ότι με δουλειά και με υπομονή, μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω. Είμαι πολύ τυχερός γιατί έχουμε καλά παιδιά στην ομάδα και όλοι με ακούνε. Από εκεί και πέρα, δεν είμαι ένας άνθρωπος που απαιτεί σεβασμό ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά κυρίως είναι πολύ σημαντικό που έχουμε καλό κλίμα και ότι μπορούν τα παιδιά να καταλάβουν ότι οποιαδήποτε συμβουλή και αν τους δώσω, είναι για το δικό τους καλό και με καλοπροαίρετο τρόπο. Όπως πρωτοείπα, βλέπω πράγματα στα παιδιά στην ομάδα και επειδή νομίζω ότι έχουμε ταλέντο σαν ομάδα, για αυτό και υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις. Το θέμα του αρχηγού δεν είναι κάτι που με επηρεάζει ή δίνω μεγαλύτερη έμφαση από όσο πρέπει, αλλά θεωρώ ότι με τα χρόνια και με την εμπειρία, μπορεί κάποιος να διαχειριστεί κάποιες συνθήκες, δυσκολίες και καταστάσεις διαφορετικά, με μεγαλύτερη υπομονή, να λαμβάνει πιο σωστές αποφάσεις και να κάνει καλύτερο χειρισμό με πιο καθαρό μυαλό. Ένας αρχηγός μιας ομάδας πρέπει να κρατάει την ομάδα ενωμένη, να μπορεί να στηρίξει τον συμπαίκτη του ακόμη και στην δύσκολη στιγμή. Να ξέρει πώς να το ανεβάσει, πώς να του μιλήσει για να αφήσει πίσω του μια κακή εμφάνιση, μια κακιά στιγμή ή μια άστοχη μέρα."
 
Ποια χαρακτηριστικά θεωρείτε ότι κάνουν τον Ηρακλή να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ομάδες της Elite League. Ένα παράδειγμα είναι η μαχητικότητα, αφού οι κυανόλευκοι έχουν επιστρέψει στο προβάδισμα σε πολλούς αγώνες που είχαν βρεθεί πίσω στο σκορ.
 
"Σωστά. Σίγουρα δεν παρατάμε κανένα παιχνίδι. Διαθέτουμε παιδιά με ενέργεια και έχουμε ένα καλό κράμα παικτών στην ομάδα μας που έχουν εμπειρία και κίνητρο. Όπως πρωτοείπα, έχουμε πολλές επιλογές στην επίθεση και παιδιά με ταλέντο. Αυτό μας καθιστά πέρα από επικίνδυνη επιθετικά ομάδα και ένα σύνολο που παίζει καλό μπάσκετ. Μια ομάδα που δεν έχει παιδιά με παραπάνω από όσο πρέπει εγωισμό, νοιαζόμαστε κυρίως για την νίκη του συλλόγου και όχι για τα ατομικά στατιστικά και το ποιος θα διακριθεί. Αυτό έχει να κάνει και με το καλό κλίμα που έχουμε στην ομάδα, γιατί υπάρχουν παιδιά με καλούς χαρακτήρες και με προσωπικότητα. Όλα έχουν να κάνουν με το θέμα της προπόνησης και με την καθημερινότητα. Όπως προπονείται κάποιος, αυτό σιγά σιγά θα του βγει και στο γήπεδο. Θεωρώ επειδή γίνεται πολύ καλή δουλειά από το σταφ και δουλεύουμε σε πολύ καλά επίπεδα, η ομάδα έχει βελτιωθεί, έχει έρθει πιο κοντά και εφόσον είμαστε καλά και υγιείς, νομίζω το καλύτερο μπάσκετ είναι μπροστά μας το επόμενο διάστημα".
 
 
Iraklis_5.jpg
 
Είχατε πει και προηγουμένως ότι η Elite League είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Θα ήθελα να μας το αναλύσετε περαιτέρω.
 
"Αρχικά, αυτό φάνηκε από το καλοκαίρι, γιατί πολλά παιδιά από την Basket League ήρθαν σε αυτό το πρωτάθλημα, για αυτό το λόγο έχει ανέβει το επίπεδο. Και για εμένα είναι η πρώτη φορά που αγωνίζομαι σε αυτήν την λίγκα, που έχει πολλές ιδιαιτερότητες που σίγουρα ένας παίκτης πρέπει να προσαρμοστεί. Παρατηρούμε ότι σε κάποιες ομάδες γίνεται σοβαρή προσπάθεια και είναι οργανωμένες, οπότε έχουν ως στόχο να ανέβει η ποιότητα του πρωταθλήματος. Αυτό μας έδωσε κίνητρο να έρθουμε σε αυτές τις ομάδες. Όσον αφορά τον ανταγωνισμό, παρατηρούμε ότι δεν υπάρχουν τεράστιες διαφορές στις ομάδες γενικότερα. Το πρωτάθλημα είναι αμφίρροπο, για παράδειγμα ακόμη και η ομάδα που είναι πρώτη μπορεί να χάσει και από την τελευταία. Είναι ένα πρωτάθλημα που κάθε αγωνιστική έχει εκπλήξεις, για αυτό και θεωρείτε απρόβλεπτο και πολύ ενδιαφέρον. Με την προσθήκη του δεύτερου ξένου παίκτη στις ομάδες ανέβηκε το επίπεδο της αθλητικότητας στην Elite League, που θεωρώ ότι είναι ένα πρωτάθλημα σε πολύ καλό επίπεδο".
 
Οι φίλαθλοι του Ηρακλή στηρίζουν την ομάδα τους είτε στα εντός έδρας ματς, είτε στα εκτός έδρας ματς. Χαρακτηριστικά στον εντός έδρας αγώνα των κυανόλευκων με τον Χαρίλαο Τρικούπη, το οποίο ήταν κεκλεισμένων των θυρών, έδειξαν με τις φωνές τους την στήριξη τους, αλλά και σας χειροκρότησαν όταν βγήκατε από το γήπεδο. Έχετε αναφέρει σε πρότερη συνέντευξη ότι το Ιβανώφειο είναι το καλύτερο γήπεδο στην κατηγορία. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις απόψεις σας σχετικά με την στηρίξη του κόσμου στον Ηρακλή.
 
"Ξεκάθαρα παίρνουμε πολύ μεγάλη ώθηση από τον κόσμο. Θα το ξαναπώ ότι το Ιβανώφειο είναι η καλύτερη έδρα στο πρωτάθλημα. Ο κόσμος μας έχει δώσει μεγάλη ώθηση από την αρχή και η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ δυνατή. Οι φίλαθλοι μας στηρίξαν από την αρχή, ακόμα και στα εκτός έδρας ματς έχουν δώσει το παρών. Στις περισσότερες αγωνιστικές εντός έδρας που έχουμε αγωνιστεί το γήπεδο είναι είτε γεμάτο είτε σχεδόν γεμάτο. Είναι μια ομάδα που θεωρώ ότι έχει μπασκετική κουλτούρα, που έχει μπασκετικό DNA και λόγω του παρελθόντος με τις επιτυχίες που είχε. 
 
Στο προηγούμενο αγώνα, αν και ήταν κεκλεισμένων των θυρών, κατά την διάρκεια του αγώνα, ακούγαμε τον κόσμο απ' έξω, αλλά και μετά που βγήκαμε και μας χειροκρότησαν, όλα αυτά είναι πολύ όμορφες στιγμές. Επίσης μετά το παιχνίδι με τον Μίλωνα που μας περίμεναν 1:30-2:00 ώρα όταν επιστρέψαμε Θεσσαλονίκη και μας υποδέχθηκαν στο γήπεδο. Όλα αυτά είναι πολύ όμορφα. Ο κόσμος του Ηρακλή διψάει για μια διάκριση και διψάει να βλέπει μια ομάδα που παλεύει και βγάζει υγεία, ένα πράγμα που βλέπει κατακόρον από το σύνολο μας φέτος, τα δίνει όλα στο γήπεδο, τα παιδιά θέλουν το καλό της ομάδας και θέλουν η ομάδα να πηγαίνει μπροστά. Ο κόσμος του Ηρακλή τα αναγνωρίζει αυτά, αλλά παράλληλα διψάει να έχει η ομάδα επιτυχίες, να κερδίζει και αν και δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια, να πετύχει τους στόχους που έχει βάλει".