Skip to main content

Ο Ολιβιέ Φουκάρτ στο Superbasket: «Θέλουμε να παίζουμε με υψηλό τέμπο, σε κάθε αγώνα στην γερμανική λίγκα αντιμετωπίζεις διαφορετικό στυλ παιχνιδιού»

Ο προπονητής της Γκέτινγκεν, Ολιβιέ Φουκάρτ μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη, ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν, υπογραμμίζοντας τους στόχους, την φιλοσοφία και την νοοτροπία που θέλει να έχει η ομάδα του, αλλά και τους λόγους της μεγάλης ανάπτυξης του γερμανικού πρωταθλήματος.

 Μετά από μια δεκαετία, η Γκέτινγκεν επέστρεψε πέρσι στα playoffs του πολύ ανταγωνιστικού γερμανικού πρωταθλήματος, τερματίζοντας στην έκτη θέση της κανονικής περιόδου με ρεκόρ 19-15. Ο κόουτς Ολιβιέρ Φουκάρτ βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στην ομάδα της Κάτω Σαξονίας ως ασίσταντ του κόουτς Ρόελ Μόορς, ενώ την νέα σεζόν θα αναλάβει ως head coach. 

Ο 39χρονος Βέλγος προπονητής γνωρίζει πολύ καλά το πώς μπορεί η ομάδα του να καταφέρει και την νέα σεζόν, αλλά και τις απαιτήσεις του γερμανικού πρωταθλήματος, στο οποίο βρίσκονται πολύ δυνατές ομάδες. Ως παίκτης αγωνίστηκε κυρίως στο Βέλγιο, οπού εκεί ξεκίνησε ως προπονητής, ενώ από το 2018 έως το 2022 ήταν στο προπονητικό επιτελείο της εθνικής ομάδας της χώρας του.

 Η Γκέτινγκεν είναι μια παραδοσιακή δύναμη στην Γερμανία που έχει μεγάλη βάση οπαδών, ενώ μεταξύ άλλων μεγαλύτερο επίτευγμα της σε ευρωπαικές διοργανώσεις ήταν η κατάκτηση του τίτλου του Eurochallenge, την σεζόν 2009-2010. Οι "βιολετί" επιστρέφουν στην Ευρώπη φέτος και θα παίξουν τον Σεπτέμβριο στα προκριματικά του BCL.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο προπονητής της Γκέτινγκεν, Ολιβιέ Φουκάρτ στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Η Γκέτινγκεν την περσινή σεζόν επέστρεψε στα playoffs του γερμανικού πρωταθλήματος μετά από μια δεκαετία. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από την περσινή σεζόν και τι θέλετε να κρατήσετε για την νέα χρονιά;
 
Έχω πολλές καλές αναμνήσεις από την περσινή σεζόν. Όπως πρωτοείπες μετά από πολύ καιρό, η ομάδα βρέθηκε ξανά στα playoffs. Πριν δύο χρόνια ήταν πολύ κοντά να βρεθεί στα playoffs, για έναν αγώνα δεν έγινε. Είχαμε φιλοδοξία να το καταφέρουμε σε αυτό. Τόσο η ομάδα. όσο και το γκρουπ των παικτών αναπτύχθηκαν πολύ κατά την διάρκεια της σεζόν σε ατομικό επίπεδο, αλλά επίσης ήμασταν πολύ καλοί στο ομαδικό παιχνίδι και δίναμε αξία στο παιχνίδι της ομάδας. Αυτό θυμάμαι πολύ από πέρσι, όπως και το ότι είχαμε κάποιες απίστευτες νίκες  απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου και στην Μπάγερν Μονάχου, τις δύο γερμανικές ομάδες που είναι στην Euroleague. Κάτι πολύ ωραίο. Φέτος, έχουμε μια εντελώς νέα ομάδα. Αυτά που θέλω να έχω σε σχέση με πέρσι, την φετινή σεζόν είναι η κουλτούρα του συλλόγου που την είχε ενστερνιστεί η ομάδα, η προσέγγιση για το πώς να κερδίζουμε τους αγώνες, αλλά και η προσέγγιση σε καθημερινή βάση, δηλαδή εννοώ πώς θέλουμε να είμαστε στις προπονήσεις, πώς θέλουμε να είμαστε εντός παρκέ και εκτός παρκέ. Αυτά τα στοιχεία στις βασικές αρχές φέρνουν την επιτυχία. Και ως ομάδα, πρέπει να είμαστε μαζί και να παίζουμε μαζί".
 
368244700_692024949634613_9081364496051103026_n.jpg
 
Η Γκέτινγκεν επενδύει στους νέους ταλαντούχους παίκτες και είχατε πέρσι τον μικρότερο ηλικιακό μέσο όρο (24.7) στο γερμανικό πρωτάθλημα. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για αυτό.
 
"Δεν είναι στόχος να έχουμε την νεότερη ομάδα, έχει να κάνει με πολλά πράγματα. Πρώτον, είναι πολύ δύσκολο για την Γκέτινγκεν κάθε χρόνο αν και κάνει καλές σεζόν να κρατήσει τους παίκτες. Νέοι παίκτες έρχονται και θέλουν να αναπτυχθούν, να γίνουν καλύτεροι και όταν έχουμε καλά αποτελέσματα και παίζουμε καλό μπάσκετ, κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους. Φέτος έπρεπε να επεκτείνουμε το ρόστερ μας κατά ένα παίκτη περισσότερο, γιατί θα παίξουμε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Για αυτό το λόγο, το μπάτζετ για κάθε θέση έπεσε λίγο και επιλέξαμε νέους ταλαντούχους παίκτες που να ταιριάζουν στην κουλτούρα του κλαμπ. Να έχουν ταλέντο και να αξιοποίησουν την Γκέτινγκεν ως πλατφόρμα να αγωνιστούν περισσότερο, να αναδείξουν τον εαυτό τους και να γίνουν καλύτεροι".
 
Νέα σεζόν ξεκινάει. Ποιοι είναι οι στόχοι σας που έχετε θέσει για την καινούργια αγωνιστική χρονιά;
 
Δεν έχουμε συζητήσει ακόμα τόσο πολύ για αυτό το κομμάτι, γιατί είναι ακόμη νωρίς για να παρατηρήσουμε την ομάδα που έχουμε. Έχουμε ξεκινήσει τις προπονήσεις και δουλεύουμε τώρα. Πρέπει να ανακαλύψουμε τις ικανότητες των παικτών μας και να τους γνωρίσουμε. Θέλω κάθε μέρα να προπονούμαστε και να έχουμε μάξιμουμ απόδοση. Να γινόμαστε καλύτεροι στα πράγματα που κάνουμε. Σε αυτό το σημείο έχει να κάνει περισσότερο με την διαδικασία από την αρχή, για να έχουμε αποτελέσματα. Πιστεύω ότι κάθε μέρα με σκληρή προπόνηση και έχοντας την μέγιστη απόδοση, μεγαλώνουν οι πιθανότητες να πετύχουμε αποτελέσματα. Τα τελευταία τρία χρόνια δεν είναι στόχος μόνο η παραμονή στην κατηγορία, αλλά θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε αγώνα και μετά τον τελευταίο αγώνα, να βρισκόμαστε στα playoffs. Αυτός είναι ο στόχος μας στο γερμανικό πρωτάθλημα. Στο κύπελλο οι γύροι αποτελούνται από ένα παιχνίδι την φορά, οπότε όλα μπορούν να συμβούν εκεί. Πρέπει να έχουμε το σωστό mindset για να νικήσουμε τον αγώνα, αλλά έχει να κάνει με το πώς προσεγγίζουμε τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε και πώς θα βελτιωθούμε για να έχουμε επιτυχίες και να νικάμε τα ματς".
 
 
 
Είστε στα προκριματικά του BCL την φετινή σεζόν. Ποιες είναι οι άποψεις σας για αυτά τα παιχνίδια; Υπενθυμίζω ότι η Γκέτινγκεν κατέκτησε μια διοργάνωση της FIBA, το Eurochallenge του 2010.
 
"Έχει περάσει αρκετός καιρός από τον τίτλο το 2010 στο Eurochallenge, αλλά δείχνει το τι μπορεί να κάνει η ομάδα. Είναι μια σπουδαία ομάδα με μεγάλη παράδοση. Σίγουρα, για τον σύλλογο οι ευρωπαϊκοί αγώνες είναι ένα μεγάλο challenge, αλλά είναι μια ωραία πρόκληση, γιατί θα παίξει ξανά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όλοι περιμένουμε τα προκριματικά του BCL, τόσο η ομάδα και οι φίλαθλοι, όσο και εγώ, το προπονητικό σταφ και οι παίκτες. Είναι πολύ ωραίο να παίζεις στο πιο υψηλό επίπεδο. Το επίπεδο των προκριματικών του BCL και γενικότερα της διοργάνωσης έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια και θα είναι μια καλή εμπειρία για εμάς, που θα προσπαθήσουμε να νικήσουμε τις αναμετρήσεις, να είμαστε ανταγωνιστικοί και να μάθουμε πολλά από το γεγονός ότι θα παίξουμε με καλές ομάδες και καλούς παίκτες στην Ευρώπη. Νομίζω ότι είναι καλό για όλους μας".
 
Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας σας και ποια νοοτροπία θέλετε να έχετε στον αγωνιστικό χώρο; 
 
"Σίγουρα θέλουμε να χτίσουμε το μεντάλιτι μας στους αγώνες. Πρέπει να δουλέψουμε όσο πιο πολύ μπορούμε και να κάνουμε τα πάντα με την καλύτερη δυνατή προσπάθεια και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Αν στο τέλος χάσουμε, θα ηττηθούμε, αλλά θα κοιταχθούμε στον καθρέφτη και θα ξέρουμε ότι κάναμε τα πάντα που μπορούσαμε. Η ήττα θα μας πονέσει, αλλά θα πρέπει να την αποδεχτούμε. Δεν θέλουμε ποτέ να νιώσουμε ότι δεν κάναμε κάποια πράματα καλά. Οπότε αυτή είναι η λογική μας, η καθημερινή μας προσέγγιση. Επιθυμούμε να παίζουμε αγώνες με υψηλό τέμπο και επιθετικά. Θέλουμε να βάλουμε πίεση με την μπάλα και χωρίς αυτήν . Αν και έχουμε ένα νεανικό σύνολο με μικρότερη εμπειρία, πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι, να ανεβάσουμε το επίπεδο και να παίξουμε σε υψηλό τέμπο. Και αμυντικά, σίγουρα, θα πρέπει να παίξουμε με πολλή ένταση, να διεκδικήσουμε την μπάλα και να είμαστε πολύ ενεργοί. Το βασικό είναι να αγωνιστούμε επιθετικά σε όλο το γήπεδο, προσπαθώντας να παίξουμε με υψηλό ρυθμό με τα νέα  παιδιά που έχουμε".
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
 
 
To γερμανικό πρωτάθλημα έχει ανέβει πολλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Θα ήθελα να μας πείτε για το πόσο ανταγωνιστική θεωρείτε ότι είναι η λίγκα και ποιες δεξιότητες χρειάζεται ένας παίκτης για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της.
 
Θεωρώ ότι ο λόγος που το γερμανικό πρωτάθλημα ανέβηκε τα τελευταία χρόνια είναι επειδή υπάρχουν πολύ καλοί παίκτες στην λίγκα, πολλοί προπονητές με διαφορετικά στυλ παιχνιδιού. Είναι το πρωτάθλημα με τις περισσότερες διαφορετικές εθνικότητες για τους κόουτς. Σε κάθε αγωνιστική αντιμετωπίζεις διαφορετικό στυλ παιχνιδιού. Δεν παίζουν όλες οι ομάδες το ίδιο στυλ, κάθε φορά χρειάζεσαι διαφορετικά πράγματα. Στις άμυνες κάποιες ομάδες παίζουν πολύ με footwork, αλλού συναντάς ζώνες, κάποιες άλλες ομάδες έχουν άμυνα με παγίδες (trapping defence) και με διαφορετικό τρόπο καλύπτουν το pick en roll. Επίσης, επιθετικά υπάρχουν διαφορετικά στυλ και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που το γερμανικό πρωτάθλημα είναι ενδιαφέρον τόσο για τους παίκτες όσο για τους προπονητές. Είναι μια λίγκα που οι ομάδες αγωνίζονται physical, σε υψηλή ένταση και πολλοί γκαρντ αναπτύσσονται. Ιδιαίτερα, οι γκαρντ μας είναι πολύ καλοί στο ένας εναντίον ενός, χρησιμοποιούν πολύ καλά το pick en roll, έχουν ταλέντο στο σκοράρισμα και δημιουργούν πολύ. Είναι πολύ ενδιαφέρον πρωτάθλημα για να αγωνιστείς. Ως παίκτης πρέπει να είσαι σε θέση να αγωνιστείς σε υψηλή πίεση, να είσαι σε θέση να βρεις τρόπους απέναντι στο physical game. Έχουν πολύ καλό ατομικό ταλέντο οι γκαρντ, ενώ παίζοντας με υψηλό επίπεδο, θα πρέπει να παίρνουν καλές αποφάσεις, να είναι σε θέση να σκοράρουν και να δημιουργούν για την ομάδα. Φέτος υπάρχει νέος σπόνσορας στα media για την λίγκα, θα επενδύσει πολλά χρήματα στο πρωτάθλημα και θα το αναβαθμίσει. Είναι ένα πολύ ωραίο πρωτάθλημα και φέτος νομίζω θα είναι ακόμη πιο διασκεδαστικό".
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
 
Ήσασταν στο προπονητικό επιτελείο της Εθνικής Βελγίου στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για αυτές τις εμπειρίες, να μας κάνετε ένα σχόλιο για το μέλλον της εθνικής σας ομάδας, αλλά και για την Εθνική Ελλάδας που ήσασταν στον ίδιο όμιλο.
 
Ήμουν τέσσερα χρόνια στην Εθνική ομάδα του Βελγίου και επέλεξα να μην πάω στο Eurobasket, γιατί ήταν δύσκολο να το συνδυάσω με την οικογένεια μου και την ομάδα μου. Ήταν όμως μια εξαιρετική εμπειρία και είναι μεγάλη μου τιμή να αγωνιστώ για την χώρα μου ως παίκτης, αλλά και μετέπειτα να είμαι μέλος του προπονητικού επιτελείου της. Πολλοί καλοί προπονητές ήταν εκεί, έφεραν ιδέες και έμαθα πολλά από τον καθένα. Έχουμε ένα πολύ καλό head coach, τον προπονητή Ντάριο Τζέρτζια. Η εμπειρία ήταν πολύ ωραία και πολύ ενδιαφέρουσα. Δούλεψα με παίκτες από πολύ υψηλό επίπεδο, έπαιζαν σε μεγάλες διοργανώσεις όπως στην Γαλλία, στην Τουρκία και στο Ισραήλ. Είμαι πολύ χαρούμενος που δούλεψα με τους καλύτερους παίκτες της χώρας και είναι πολύ ωραίο να εκπροσωπείς την χώρα σου, αλλά και το να αγωνίζεται σε αυτά τα ματς και να είσαι αντιμέτωπους με τους καλύτερους παίκτες άλλων χωρών. Δεν ήμουν στο προπονητικό επιτελείο όταν το Βέλγιο έπαιξε με την Ελλάδα στα "παράθυρα". Το ελληνικό πρωτάθλημα και η Εθνική Ελλάδας έχει εξαιρετικούς παίκτες, μεγάλη παράδοση, σπουδαίο προπονητή, τον Δημήτρη Ιτούδη. Ήταν ένας αγώνας που θέλαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε αυτά τα παιχνίδια. Αυτός είναι ο στόχος της Εθνικής Βελγίου. Επίσης, ο κόουτς Ντάριο Τζέρτζια και ο προηγούμενος προπονητής, Έντι Καστέλς προσπαθούν να βελτιώσουν το βελγικό μπάσκετ κάθε χρόνο. Έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, βάζοντας το Βέλγιο στο χάρτη. Πήγαμε για πέμπτη συνεχόμενη φορά σε Eurobasket και ήταν πολύ κοντά για να προκριθούν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν και δεν τα κατάφεραν, κάθε χρόνο προσπαθούν να βάζουν τον στόχο να γίνεται η εθνική ομάδα καλύτερη, πιο ανταγωνιστική και να εδραιώσουμε την χώρα σε αυτό το επίπεδο. Αγώνες απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Σερβία, η Λιθουανία είναι πολύ ωραία, γιατί αντιμετωπίζεις σπουδαίες μπασκετικές χώρες. Είναι ένα challenge αυτοί οι αγώνες, αλλά μας βοηθάνε να αναπτυχθούμε περαιτέρω. Σίγουρα η εθνική ομάδα του Βελγίου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται υπό την επίβλεψη του προπονητικού επιτελείου που είναι εκεί".