Skip to main content

Ο Τέιλορ Ρότσεστι στο Superbasket: «Αν άλλαζα κάτι στην καριέρα μου, θα ήταν να παίξω μια πλήρη σεζόν στον Ολυμπιακό»

Ένας παίκτης με...διδακτορικό στο τρίποντο, στις ασίστ, στο σκοράρισμα και στο πικ εν ρολ ήταν ο Τέιλορ Ρότσετσι, που αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους γκαρντ της Euroleague την προηγούμενη δεκαετία. Ο Αμερικανός σουτέρ μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr, για την εξαιρετική καριέρα του στις ευρωπαικές διοργανώσεις, αλλά και για τον σεβασμό και την εκτίμηση που έχει για τον Ολυμπιακό, στον οποίο αγωνίστηκε την σεζόν 2019-2020.

 Ο Τέιλορ Ρότσεστι ήταν ένας αρχισκόρερ στις ευρωπαικές διοργανώσεις, διαθέτοντας μεγάλο ταλέντο, αλλά και μεγάλο ρεπερτόριο στο σκοράρισμα. Αυτό είχε φανεί και από το high school, αφού στην Σάντα Μπάρμπαρα είναι ακόμη ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών. Τα χρόνια του στο κολλεγιακό μπάσκετ ήταν πολύ ποιοτικά και τον βοήθησαν ώστε να ξεκινήσει μια σπουδαία επαγγελματική καριε΄ρα σε πολλές ομάδες και με πολλές διακρίσεις. 

taylorochestie.jpeg

Την σεζόν 2019-2020 αγωνίστηκε με την φανέλα του Ολυμπιακού, η οποία δεν ολοκληρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοιού, με τον 38χρονο πια γκαρντ να δίνει πολλές επιθετικές λύσεις, να καλύπτει το θέμα της δημιουργίας των Πειραιωτών και να δείχνει το ταλέντο του σε πολλές περιπτώσεις. Ιδιαίτερος αγώνας ήταν η νίκη των ερυθρόλευκων επί της Μπάγερν Μονάχου με 89-72, με τον Αμερικανό να έχει 12 ασίστ και να γίνεται μόλις ο τέταρτος παίκτης των ερυθρολεύκων τους στην ιστορία στην Euroleague που το πετυχαίνει αυτό μετά τον Σπανούλη, τον Παπαλουκά και τον Τεόντοσιτς. Συνολικά ήταν δεύτερος σε ασίστ πίσω από τον Βασίλη Σπανούλη με 3,6 και τέταρτος σε ποσοστό τριπόντων (41,2%). 

taylor-rochesti-olympiacos-ifaistos-filiko.jpg

Στην πρώτη του χρονιά στην Ευρώπη έπαιξε στην γερμανική Γκέτινγκεν, με την οποία κατέκτησε το FIBA EuroChallenge το 2010, ενώ ήταν και MVP του Final Four, καθώς βραβεύτηκε και με τον τίτλο του καλύτεροι νέου παίκτη του γερμανικού πρωταθλήματος. Μετά από αξιόλογες χρονιές στις ευρωπαικές διοργανώσεις, την σεζόν 2014-2015 έκανε απίστευτη εμφάνιση και είχε μεγάλη επιτυχία με την Νίζνι Νόβγκοροντ. βοηθώντας την να προκριθεί στο Top 16 της Euroleague. Με την φανέλα της ρωσικής ομάδας, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Euroleague εκείνη την χρονιά, κατακτώντας το βραβείο Alphonso Ford με κατά μέσο όρο 18.9 πόντους. Είχε 51,9% στα δίποντα, 50% στα τρίποντα και 92,5% στις βολές και έκανε το ρεκόρ 50-50-90, κάτι απίθανο για τα δεδομένα στο μπάσκετ της γηραιάς ηπείρου. ΄΄Ήταν  ο καλύτερος Αμερικανός πλέι μέικερ της λίγκας, έχοντας και την δεύτερη θέση στο ranking, ενώ τότε είχε σπάσει το ρεκόρ του Μίλος Τεόντοστιτς με τις ασίστ, κάνοντας δεκαπέντε τελικές πάσες στο Νίζνι Νόβγκοροντ-Εφές.

 Έχει ένα πολύ αξιόλογο παλμαρέ, αφού κατέκτησε μεταξύ άλλων ένα πρωτάθλημα Σερβίας με τον Ερυθρό Αστέρα το 2018, ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας με την Σιένα το 2013, ένα Κύπελλο Ισραήλ με την Μακάμπι Τελ Αβιβ το 2016 και ένα πρωτάθλημα Κίνας το 2019
 
rochestie_olympiacos.jpg

 Συνοψίζοντας, ο Τέιλορ Ρότσεστι ήταν ένα παίκτης που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στις ευρωπαικές διοργανώσεις, με την τρομερή ικανότητα στο σκοράρισμα, στην δημιουργία και στο πικ εν ρολ, ενώ είχε πολλούς τρόπους για να βάζει καλάθια. Ήταν από την φύση του επιθετικός παίκτης, εκτελούσε στο πρώτο χρόνο, αλλά δεν παραμελούσε να δημιουργήσει και να τροφοδοτήσει με ασίστ του συμπαίκτες του, αλλά και να είναι αποδοτικός στην άμυνα, έχοντας υψηλό ποσοστό στα κλεψίματα. 

 Ακόμη, ο Αμερικανός γκαρντ με τις αναρτήσεις του έδειχνε την ωριμότητα του και φρόντιζε να περάσει χρήσιμα μηνύματα μέσω αυτών π.χ. για την ομαδική δουλειά, πώς το "εμείς" είναι σημαντικότερο από το "εγώ". Είναι ένα άνθρωπος με ενδιαφέροντα και θετική σκέψη, κάτι που το δείχνει και στο βιβίο του  «A New 20/20 Vision», με το οποίο κάνει τον κόσμο να δει με μία καλύτερη ματιά τη ζωή.

 

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Τέιλορ Ρότσεστι στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Πρώτα, θα ήθελα να σας ρωτήσω για την κατάκτηση του τίτλου στο FIBA EuroChallenge το 2010 με την Γκέτινγκεν. Επίσης, ήσασταν MVP του Final Four στο τουρνουά.
 
"Η πρώτη μου χρονιά στην Ευρώπη ήταν απίστευτη. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να απολαύσεις την πρώτη ή την δεύτερη σεζόν σου ως επαγγελματίας, και για εμένα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη η κατάσταση. Είχα έναν απίστευτο προπονητή και εξαιρετικούς συμπαίκτες. Μια τέλεια μετάβαση από παίκτης στο κολεγιακό πρωτάθλημα σε επαγγελματίας αθλητής. Η κατάκτηση αυτού του πρωταθλήματος, μπροστά στο κοινό μας στην έδρα μας, μου έκανε να εκτιμήσω πολύ το ευρωπαϊκό μπάσκετ και μου έδωσε τον ενθουσιασμό του να παίζω μέσα από μια εκπληκτική ατμόσφαιρα".
 
1272822809-ecm_sieg.jpg
 
Έχετε αγωνιστεί για πολλά χρόνια σε μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από εκείνες; Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε ένα ευρωπαικό αγώνα ή μια σεζόν που έχετε ξεχωρίσει;
 
"Κάθε σεζόν είναι σπέσιαλ με τον δικό της τρόπο. Όταν έπαιζα στην Λε Μαν στην Γαλλία ήταν πολύ ξεχωριστή για εμένα η σεζόν, γιατί εκεί γνώρισα την γυναίκα μου και τώρα έχουμε σπίτι εκεί. Συχνά λέω για μπασκετικές ιστορίες και πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να μιλάει για τα χρόνια που έπαιζα στην Σερβία με τον Ερυθρό Αστέρα. Είχα πολλούς καλεσμένους και η οικογένεια μου ερχόταν συχωά για να με επισκεφτεί εκείνη την σεζόν και να περάσει χρόνο στο Βελιγράδι. Την ίδια στιγμή, έπαιξα κάποια απίστευτα παιχνίδια και απόλαυσα πολλές όμορφες στιγμές εκεί τόσο εντός όσο εκτός γηπέδου. Ήταν μια χρονιά για να την έχω ανάμνηση".
 
Έχετε αντιμετωπίσει πολλές ελληνικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Θυμάστε κάτι ιδιαίτερα συγκεκριμένα από αυτούς τους αγώνες; Αν ξεχωρίζετε ιδιαίτερα κάποιον παίκτη ή κάποια ομάδα ως αντίπαλο; 
 
"Ο αγώνας που πάντα θα θυμάμαι δεν είναι για τους σωστούς λόγους. Έπαιξα κόντρα στον Ολυμπιακό όταν δεν του επιτρεπόταν να έχει φιλάθλους. Είναι πάντα συναρπαστικό να πας να παίξεις εκεί στο ιστορικό τους γήπεδο και όταν πήγαμε εκεί, μάθαμε ότι θα παίζαμε σε ένα άδειο γήπεδο. Αυτή ήταν μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω. Είχα παίξει απέναντι σε τόσες πολλές δυνατές ομάδες και δυνατούς παίκτες, οπότε δεν μπορώ να πω μόνο έναν. Πάντα πιστεύω ότι είναι δύσκολο να παίζεις στους αγώνες του πρωταθλήματος ανάμεσα στα ματς της Euroleague. Οι ομάδες των εγχώριων πρωταθλημάτων είναι πάντα σε θέση να αγωνιστούν και να προσπαθήσοουν να νικήσουν τις ομάδες της Euroleague και για αυτό πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για κάθε παιχνίδι".
 
Αγωνιστήκατε στον Ολυμπιακό την σεζόν 2019-2020. Θα ήθελα να μας πείτε την άποψη σας για τους ερυθρόλευκους και τι κρατάτε από την κοινή σας πορεία;
 
"Πάντα είχα τόσο πολύ σεβασμό για αυτήν την ομάδα και το να μπορώ να παίξω γι 'αυτήν με έκανε πολύ υπερήφανο και μου έδωσε περισσότερη αγάπη για το παιχνίδι. Η πόλη, οι οπαδοί, η ιστορία, οι παίκτες και οι προπονητές. Κοιτάζοντας πίσω στην καριέρα μου, μπορώ να σκεφτώ μόνο ένα πράγμα που πιθανότατα θα άλλαζα, και αυτό θα ήταν να κάνω μια πλήρη σεζόν  στον Ολυμπιακό. Ήμουν τόσο λυπημένος που σταμάτησε η σεζόν λόγω του κορονοιού και ανυπομονούσα να παίξω σε ένα Final 4".
 
rt.jpg
 
Στην Euroleague με τη Νίζνι την σεζόν του 2015 ήσασταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης και κάνατε το ρεκόρ 50-50-90. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για αυτό το επίτευγμα σας. 
 
"Φυσικά εκεί ήταν μια απίστευτη χρονιά για εμένα ατομικά, αλλά ήταν η ομάδα που την έκανε σπέσιαλ. Είχαμε μια πραγματικά, εξαιρετική ομάδα παικτών που ήταν φίλοι και πάλεψαν ο ένας για τον άλλο εντός και εκτός γηπέδου. Ήμουν τυχερός που μου δόθηκε το πράσινο φως από το προπονητικό μου επιτελείο και τους συμπαίκτες μου να εμφανίζομαι στο παρκέ κάθε βράδυ και να είμαι απλώς εγώ και να παίζω μπάσκετ με τον τρόπο που ξέρω. Δεν το θεώρησα δεδομένο και έμαθα πολλά εκείνη τη σεζόν".
 
Έχετε παίξει σε πολλά ντέρμπι στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα όπως οι αγώνες Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, Ερυθρός Αστέρας-Παρτιζάν, Μακάμπι Τελ Αβιβ-Χάποελ Τελ Αβιβ κτλ. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις εμπειρίες σας από αυτά τα μεγάλα ντέρμπι.
 
"Αυτές είναι οι αναμετρήσεις για τις οποίες προπονείσαι. Φέρνω συχνά εικόνες στο μυαλό μου και έκανα προπόνηση με τρόπο που με προετοίμαζε πραγματικά για αυτούς τους αγώνες. Πάντα σκέφτομαι σχετικά με αυτά τα παιχνίδια και μου δίνει την αγάπη και την ενέργεια να ξυπνάω και να κάνω τα πράγματα που μπορεί να μην θέλω να κάνω, γνωρίζοντας ότι θα αποδώσει όταν χρειαστεί να είμαι στα καλύτερά μου και για να κάνω χαρούμενο όλο αυτόν τον κόσμο. Υπάρχουν κάποια παιχνίδια που θα ξεχάσω όσο μεγαλώνω, αλλά ποτέ τα ντέρμπι".
 
Rochestie_Maccabi.JPG
 
Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για τις επιτυχίες σας, όπως το πρωτάθλημα Σερβίας με τον Ερυθρό Αστέρα το 2018 και το κύπελλο Ισραήλ με την Μακάμπι Τελ Αβιβ το 2016.
 
"Οι επιτυχίες μου θα βρίσκονται πάντα στις σχέσεις που δημιούργησα εντός και εκτός παρκέ στην καριέρα μου. Δεν έχω κάτσει ποτέ να μιλάω με φίλους για οτιδήποτε έχω κερδίσει, αλλά μου αρέσει να μιλάω για τις ιστορίες που έχω κάνει με φίλους στην ομάδα μου και τους ανθρώπους που συναντώ στις πόλεις που παίζω. Αυτή είναι η πραγματική επιτυχία".
 
Έχετε πει σε προηγούμενη συνέντευξη σας ότι θεωρείτε πως ο Βασίλης Σπανούλης θα γινόταν σπουδαίος προπονητής. Μετά την πρώτη σεζόν του ως κόουτς, με το Περιστέρι προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και πήρε την τρίτη θέση στην Basket League. Ποια στοιχεία νομίζετε ότι είχε ο Kill Bill ως παίκτης που θα τον βοηθούσαν να γίνει καλός προπονητής;
 
"Φυσικά, είχε υψηλό μπασκετικό IQ και δούλευε απίστευτα. Καταλάβαινε την σπουδαιότητα των μικρών λεπτομερειών, οι οποίες σε βοηθούν να κερδίζεις τους αγώνες ως παίκτης και σε βοηθούν να προετοιμάζεις τα παιχνίδια ως προπονητής. Το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν θα στοιχημάτιζα ποτέ εναντίον του".
 
 
Έχετε αναφέρει σε μια ανάρτηση σας στο Instagram "Ομαδική δουλειά: Όταν το "εμείς" είναι πιο σημαντικό από το "εγώ", ενώ μέσω του βιβλίου σας το "A New 20/20 Vision", προσπαθείτε να κάνετε όλους να είναι θετικοί και χαρά. Πόσο σημαντικό πιστεύετε ότι είναι για έναν επαγγελματία παίκτη να έχει αυτές τις αξίες;
 
"Θεωρώ ότι να έχεις το σωστό mindset είναι τα πάντα. Στη ζωή, και στο μπάσκετ, το να έχεις την ικανότητα να προσαρμόζεσαι στο περιβάλλον σου, να έχεις την ικανότητα να γελάς και να περνάς καλά, αλλά και να έχει την ικανότητα να έχεις σκαμπανεβάσματα.  Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις και όσο περισσότερη χάρη και αγάπη δίνεις, τόσο περισσότερο μπορείς να απολαμβάνεις τα πράγματα που κάνεις".

Δείτε τα σχετικά βίντεο: