Skip to main content

Ο Τζαμάλ Σούλερ στο Superbasket: «Ο Ηρακλής ήταν μια ομάδα που χρειαζόμουν στην καριέρα μου, ιστορικός σύλλογος ο Άρης»

Ο Αμερικανός γκαρντ, Τζαμάλ Σούλερ μίλησε αποκλειστικά στο Superbasket.gr για τις επιτυχίες της καριέρας του στις ευρωπαικές διοργανώσεις, για την Μονακό που συνεχώς ανεβαίνει, για τις αναμνήσεις του από τις σεζόν με τον Άρη και με τον Ηρακλή, αλλά και για την δυναμική του ελληνικού πρωταθλήματος.

 Ο Τζαμάλ Σούλερ είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους γκαρντ των ευρωπαικών διοργανώσεων την τελευταία δεκαετία. Στην Basket League αγωνίστηκε τόσο στον Ηρακλή (2019-2020), όσο και στον Άρη (2020-2021), ενώ επίσης έπαιξε στην Γερμανία (Τρίερ), στην Γαλλία (Βισί, Νανσί, Ναντέρ, Μονακό), στην Ουκρανία (Κίμικ) και στο Ισραήλ (Χάποελ Τελ Αβίβ). 

 Οι περισσότεροι τίτλοι του είναι στο γαλλικό πρωτάθλημα, αφού κατέκτησε με την Μονακό δύο League Cup Γαλλίας (2016, 2017) και ένα από τα τρία του Σούπερ Καπ Γαλλίας (2017). Είχε προηγηθεί ένα με την Νανσί (2011) και ένα με την Ναντέρ (2014).

L'Équipe - L'actualité du sport en continu. - L'Équipe

Με τους "πράσινους", ο Τζαμάλ Σούλερ σήκωσε το FIBA EuroChallenge το 2015, στο οποίο ανακυρήχθηκε MVP του Final Four. Έχει μεγάλη πορεία στις ευρωπαικές διοργανώσεις, αρχής γενομένης με την Νανσί στην Euroleague την σεζόν 2011-2012. Η γαλλική ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί από την φάση των ομίλων, αλλά ο Αμερικανός γκαρντ ήταν από τους διακριθέντες. Ιδιαίτερα, σε μια εντός έδρας ήττα από τον μετέπειτα πρωταθλητή, Ολυμπιακό ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας του (18 πόντους), πρώτος ριμπάουντερ (9 ριμπαόυντ) και πρώτος στις ασίστ (3 ασίστ).

Στην επόμενη σεζόν στο EuroCup (2013-2014) με την Κίμικ, έκανε μια εξαιρετική πορεία, ενώ την χρονιά με την Μονακό (2016-2017) πήγαν μέχρι το Final 4 του BCL. 

Παίκτης του Ηρακλή ήταν ο Τζαμάλ Σούλερ την σεζόν 2019-2020 μετά από ένα πέρασμα του από την Ναντέρ και την Χάποελ Τελ Αβιβ. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα γρανάζια και ένας από τους καλύτερους παίκτες των κυανόλευκων, έχοντας κατά μέσο όρο 13.5 πόντους, 3.6 ριμπάουντ και 3.9 ασίστ, με διψήφιους αριθμούς πόντων σε 17 από τους 20 αγώνες. Επίσης, πρόσφερε εντυπωσιακά highlights με τρίποντο από τα 10 μέτρα, αλλά και πολύ όμορφα καρφώματα. Η χρονιά με τον "Γηραιό" διεκόπη λόγω της πανδημίας του κορονοιού.  Η τελευταία του σεζόν στο επαγγελματικό μπάσκετ ήταν με τον Άρη, οπού είχε κατά μέσο όρο σε 13 αγώνες, 5.8 πόντους, 1.6 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ. 

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Τζαμάλ Σούλερ στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Πρώτα, θα ήθελα να μας μιλήσετε για την κατάκτηση του FIBA EuroChallenge 2015 με την Ναντέρ, που ήσασταν και MVP της διοργάνωσης. 

"Η κατάκτηση του EuroChallenge με την Ναντέρ ήταν ένα ιστορικό επίτευγμα για εμένα και για την ομάδα. Στον τελικό κερδίσαμε με εντυπωσιακό τρόπο, με ένα τρελό buzzer beater από τον Τι Τζει Κάμπελ μέσα σε μια ατμόσφαιρα που ήταν σαν να έπαιζε η Τραμπζονσπόρ εντός έδρας. Γενικότερα, ήταν απλά ένα υπέροχο συναίσθημα, γνωρίζοντας βέβαια ότι το όνομα του διαγωνισμού θα άλλαζε και θα ήμασταν οι τελευταίοι πρωταθλητές του EuroChallenge".
 
Treize ans après Nancy, Nanterre remporte une Coupe d'Europe et embellit  son histoire - Eurosport
 
Έχεις αγωνιστεί σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από εκείνους του αγώνες και θα ήθελα να μας δώσεις ένα σχόλιο για αυτές.
 "Η Euroleague φυσικά ήταν η καλύτερη διοργάνωση που έχω αγωνιστεί ποτέ. Λόγω του NBA Lockout τότε, ο θεσμός ήταν υπέροχος και ανέβαζα το επίπεδο παιχνιδιού μου κάθε εβδομάδα! Το Eurocup μου έδωσε την ευκαιρία να αναδείξω όλες τις πτυχές του παιχνιδιού μου, αλλά κόπηκε απότομα αυτή η ευκαιρία λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, οπότε δεν είχαμε πραγματική ευκαιρία να προχωρήσουμε περαιτέρω. Και φυσικά πήγαμε πολύ καλά στο EuroChallenge". 
 
Ξεχωρίζεις κάποιον αγώνα από τις ευρωπαικές διοργανώσεις; 
 
"Για τον πιο δύσκολο αγώνα είναι δύσκολο να πω, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά γήπεδα με υπέροχες ατμόσφαιρες στους αγώνες που έχω παίξει, αλλά θα έλεγα ότι κάθε ντέρμπι στην Ελλάδα ή στο Ισραήλ μου έρχεται στο μυαλό. Λατρεύω την δυναμική του πλήθους".
 
Ποιος είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος που έχεις αντιμετωπίσει τόσο ως παίκτης, όσο και ως ομάδα;
 
"Το ότι αγωνίστηκα ενάντια στον Kill Bill είναι στην κορυφή της λίστας! Ήταν η πρώτη χρονιά που κέρδισαν την Euroleague και ο Σπανούλης ήταν απλώς σε διαφορετικό επίπεδο από οποιονδήποτε παίκτη που έχω αντιμετωπίσει σε εκείνο το σημείο της καριέρας μου! Ο Ολυμπιακός ήταν μια εξαιρετική ομάδα, που έπαιζαν όλοι πολύ καλά μαζί".
 
ΑΒΓ_46.jpg
 
 
Ήσασταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της Μονακό, όταν η ομάδα άρχισε να ανεβαίνει και με τους Μονεγάσκους, κατακτήσατε ένα από τα τρία σας γαλλικά Σούπερ Καπ, δύο League Cup Γαλλίας και προκριθήκατε στο Final Four του BCL. Ποιες είναι οι αναμνήσεις από αυτήν την περίοδο; Επίσης, οι Μονεγάσκοι προκρίθηκαν φέτος στο Final 4 της Euroleague. Ποια είναι η άποψη σας για την ανάπτυξη τους όλα αυτά τα χρόνια;
 
"Όταν ήμουν στην Μονακό βρισκόμουν στο peak της καριέρας μου. Στην πρώτη σεζόν μου εκεί, όλα μου πήγαν καλά και με βοήθησαν να παρουσιάσω το παιχνίδι μου και τον τροπο που ήμουν ο leader στο γήπεδο. Δυστυχώς τη δεύτερη χρονιά ταλαιπωρήθηκα από τραυματισμούς αλλά η ομάδα είχε επιτυχία. Συνέχισε αυτή την επιτυχία με τη φόρμουλα του gm και του προέδρου! Δεν με εκπλήσσει η επιτυχία τους γιατί έχουν πολύ φιλόδοξη διαχείριση και θα συνεχίσουν να έχουν εξαιρετικές σεζόν".
 
 
Η χρονιά που παίξατε στον Ηρακλή δεν ολοκληρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοιού. Αλλά είχατε αγωνιστεί πολύ καλά με 17/20 ματς με τουλάχιστον διψήφιο αριθμό πόντων, ενώ προσφέρατε και πολύ ωραία highlights όπως ένα σουτ από τα 10 μέτρα. Ποιες αναμνήσεις έχετε και τι κρατάτε από αυτήν την σεζόν;
 
 "Ο Ηρακλής ήταν μια ομάδα που χρειαζόμουν στην καριέρα μου, μετά από μια κακή σεζόν στο Ισραήλ, ήθελα ένα μέρος όπου να μπορώ να παίξω και να δείξω τις ικανότητές μου ήταν ακόμα σε υψηλό επίπεδο και ο Ηρακλής μου το έδωσε αυτό! Οι οπαδοί είναι καταπληκτικοί, συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά σε εμένα και την οικογένειά μου, ακόμα και όταν έπαιζα άσχημα, με ενθάρρυναν να συνεχίσω το παιχνίδι μου με θετικό τρόπο! Μόνο αγάπη για τον Ηρακλή για πάντα!".
 
2931614.jpg
 
 
Επίσης, θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για την σεζόν στον Άρη
 "Ο Άρης είναι ένας ιστορικός σύλλογος και ήμουν πολύ ενθουσιασμένος που έπαιξα για αυτόν, αλλά έτυχαν ο κορονοϊός, οι τραυματισμοί και τα θέματα εκτός γηπέδου με την ομάδα. Παίρνω το φταίξιμο για εκείνη την κακή σεζόν που δεν είχα τον κατάλληλο χρόνο να αναδείξω τις ικανότητές μου και απλά δεν ταίριαζα με τον προπονητή".
 
Άρης: Αποχωρεί ο Τζαμάλ Σούλερ
 
Ποια είναι η άποψη σας για την φιλοσοφία και την δυναμική του ελληνικού πρωταθλήματος; 
 
"Αγαπώ το ελληνικό πρωτάθλημα και αυτά που προσπαθούν να κάνουν. Όταν οι δύο καλύτερες ομάδες τους είναι στην Euroleague, πρέπει να βρίσκουν τρόπους για να κρατούν το πρωτάθλημα ανταγωνιστικό και το κάνουν αυτό καθώς βλέπεις πολύ ταλέντο σε κάθε αγωνιστική, με αποτέλεσμα για κάθε ομάδα να έχει την δυνατότητα να νικήσει μια μεγάλη ομάδα".
 
 2215001-665x363.jpg
 
Προκαλεί θετική εντύπωση ότι έχετε μιλήσει για κάποια προσωπικά σας θέματα ή σε κάποιους αγώνες δεν φοβηθήκατε να πάρετε την ευθύνη. Πολλοί παίκτες δεν το κάνουν αυτό. Θεωρείτε ότι ένας επαγγελματίας παίκτης πρέπει να το κάνει;
 
"Φυσικά κάθε παίκτης πρέπει κατά τη γνώμη μου! Πρέπει να έχεις ευθύνη εντός και εκτός γηπέδου! Δεν απέφυγα ποτέ την κριτική ή την αρνητικότητα γιατί ποτέ δεν μου αρέσει να δικαιολογούμαι! Πρέπει να έχεις πνευματική σκληρότητα για να ξεπεράσεις ορισμένα πράγματα και νομίζω ότι ως παίκτης, ήμουν σε θέση να βρω λύσεις για να ξεπεράσω τις αντιξοότητες!".