Skip to main content

Ο Μάικ Φουντεδάκης στο Superbasket: «Το Stoiximan AegeanBall Festival ενώνει ερασιτέχνες αθλητές με επαγγελματίες όλων των ηλικιών»

 Ο Υπεύθυνος του Αγωνιστικού Προγράμματος του StoiximanAegeanBallFestival, Μάικ Φουντεδάκης μίλησε στο superbasket.gr για την φετινή διοργάνωση στην Σύρο  και τις καινοτομίες της, αλλά και τα events και τα activities που να περιμένουμε από τον θεσμό φέτος.

Επιστρέφει στο όμορφο νησί του Σύρου, το Stoiximan AegeanBall Festival, το κορυφαίο ευρωπαϊκό 3x3 τουρνουά, το οποίο θα διεξαχθεί στις 7 με 9 Ιουλίου 2023 στην πλατεία Μιαούλη μπροστά από το εμβληματικό Δημαρχιακό Μέγαρο της Ερμούπολης.

Για πέμπτη χρονιά σπουδαίοι παίκτες του παγκόσμιου μπάσκετ και γνώριμα πρόσωπα από τον αθλητικό και τον καλλιτεχνικό χώρο θα δώσουν το παρών σε μια διοργάνωση που...μυρίζει καλοκαίρι, η οποία έχει την υπογραφή του δις πρωταθλητή και ρέκορντμαν στην Euroleague, Γιώργου Πρίντεζη.

Ο Μάικ Φουντεδάκης είναι ο Υπεύθυνος του Αγωνιστικού Προγράμματος του Stoiximan AegeanBall Festival. Είναι αδιαμφισβήτητα η «φωνή του ΣΕΦ», καθώς πάρα πολλά χρόνια αποτελεί τον παρουσιαστή του Ολυμπιακού, για αυτό και η φωνή του είναι συνυφασμένη με τις «μαγικές» ευρωπαικές βραδιές στο φαληρικό γήπεδο. Επίσης, μεταξύ άλλων, έχει μεγάλη εμπειρία στον χώρο της διοργάνωσης του μπάσκετ 3x3 από την δεκαετία του 1980. Αποτελεί τον υπεύθυνο διοργάνωσης Τουρνουά Μπάσκετ 3on3 της FIBA, αλλά και πρόεδρο της ομοσπονδίας Cheerleading.

ΑΒΓ_135.jpg

Αναλυτικά:

Η διοργάνωση Stoiximan AegeanBall Festival 2023 αποτελεί το κορυφαίο ευρωπαϊκό τουρνουά 3x3 και είναι αναγνωρισμένo από τη FIBA. Αρχικά, θα ήθελα να μας πείτε για τις διακρίσεις της και να μας κάνετε μια εισαγωγική δήλωση για το τι να περιμένουμε φέτος από τη διοργάνωση.

Το Stoiximan AegeanBall Festival 2023 με την αιγίδα της FIBA (FIBA ENDORSED) όντως αποτελεί το κορυφαίο τουρνουά BASKET 3X3 της FIBA στην Ευρώπη για ανεξάρτητες ομάδες και αρχικός μας στόχος ήταν να ξεπεράσουμε τον περσινό αριθμό συμμετοχών ομάδων και αθλητών. Στόχος που επετεύχθη καθώς αναμένουμε πάνω από 110 ομάδες, με τους αθλητές και τις αθλήτριες να ξεπερνούν τα 440 άτομα.

Θα είναι ένα full μπασκετικό 3ήμερο τουρνουά, με συνεχόμενους αγώνες σε 4 γήπεδα, με πολλούς διαγωνισμούς για τους αθλητές και τις αθλήτριες σε όλες τις κατηγορίες και το αποκορύφωμα θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου με τους αγώνες και διαγωνισμούς του Celebrity Game και της Κυριακής με τους αγώνες και διαγωνισμούς της VIP League, των μεγάλων ονομάτων αθλητών και αθλητριών του μπάσκετ.     

ΑΒΓ_139.jpg

Στον θεσμό από την πρώτη στιγμή πρωτοπορείτε με το εύρος των ηλικιακών κατηγοριών συμμετοχής. Θα ήθελα να μας το αναλύσετε περαιτέρω και να μας αναφέρετε επίσης ποιοι διάσημοι παίκτες, αλλά και ποιες ομάδες θα πάρουν μέρος; Πόσο δύσκολο ήταν να φέρετε όλους αυτούς τους μεγάλους παίκτες;

Φέτος το τουρνουά γίνεται σε 3 ημέρες και οι κατηγορίες είναι 8 με πολλές συμμετοχές ομάδων σε κάθε κατηγορία. Θα γίνουν συνολικά 250 αγώνες και θα υλοποιήσουμε συνολικά 10 διαγωνισμούς. Έχουμε αγώνες και διαγωνισμούς για κάθε ηλικία, με αγωνιστικές κατηγορίες U11 (αγόρια-κορίτσια γεννημένα το 2012-2014), U13 (αγόρια-κορίτσια γεννημένα το 2010-2011), U15 (αγόρια-κορίτσια γεννημένα το 2008-2009), U17 (αγόρια-κορίτσια γεννημένα το 2006-2007), Open 18+ ELITE (άντρες-γυναίκες γεννημένοι από το 2005 και μετά), Veterans 35+ (άντρες-γυναίκες γεννημένοι από το 1988 και μετά).

ΑΒΓ_138.jpg

Δίπλα στον κορυφαίο Γιώργο Πρίντεζη, τη συμμετοχή τους στη VIP League έχουν ήδη επιβεβαιώσει ο Euroleague Legend Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Γάλλος διεθνής center, μέλος της καλύτερης πεντάδας για την σεζόν 2022/23 της Euroleague και φετινός πρωταθλητής της Αδριατικής Λίγκας Mathias Lessort, ο Σέρβος forward των Oklahoma City Thunder Aleksej Pokusevski, ο θρύλος της Ευρωλίγκα και της Ρεάλ Μαδρίτης Joe Arlauckas, ο αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας και δις πρωταθλητής στην Ευρωλίγκα, Κώστας Παπανικολάου, ο διεθνής φόργουορντ Ιωάννης Παπαπέτρου, ο διεθνής γκαρντ Γιαννούλης Λαρεντζάκης, η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε στο WNBA Αναστασία Κωστάκη, η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Κατερίνα Χαλικιά και η παγκόσμια πρωταθλήτρια και χρυσή Ολυμπιονίκης με την εθνική ομάδα κωφών Στεφανία Πατέρα. Η σύνθεση της φετινής VIP League εμπλουτίζεται μέχρι στιγμής με ονόματα όπως οι Ζώης Καράμπελας, Όμηρος Νετζήπογλου, Γεωργία Νταή, Νέλλυ Μπιμπίρη, Κατερίνα Σπαθάρου, Άννα-Νίκη Σταμολάμπρου, Βασίλης Χρηστίδης, Ελεάννα Χριστινάκη και άλλα πολλά ονόματα. Ήταν αρκετά δύσκολο να έρθουν όλοι αυτοί καθώς η διαθεσιμότητά τους έγκειται πάνω από όλα στο πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις που έχουν ήδη κλεισμένοι οι ίδιοι. 

Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τους διαγωνισμούς δεξιοτήτων που όπως έχετε αναφέρει και σε παλαιότερες δηλώσεις, προέρχονται από το NBA. Αλλά και για τις δράσεις και για τα events, που θα γίνουν παράλληλα με τη διοργάνωση.

Διαχρονικά σε όλες τις διοργανώσεις του Stoiximan AegeanBall Festival, υλοποιούσαμε τους διαγωνισμούς του ALL STAR GAME του NBA, όπως ο διαγωνισμός δεξιοτήτων SKILL CHALLENGE – ο ομαδικός διαγωνισμός SHOOTING STARS και οι διαγωνισμοί ταχύτητας SHOOT ALL AROUND και LONG SHOOT. Επίσης, θα έχουμε τους διαγωνισμούς 3ων  Πόντων – KNOCK OUT – FREE THROW CONTEST – ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ – ΤΡΙΛΙΖΑ – SHOOTING STORM & SHOOTING CHOICE.

Όλο αυτό το πλάνο με τους διαγωνισμούς και τα activities δημιουργεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε όλους τους φιλάθλους που θα βρίσκονται στις κερκίδες και τους τηλεθεατές να τους παρακολουθήσουν, καθώς κεντρίζει και το ενδιαφέρον σε όλους τους επαγγελματίες αθλητές και celebrities να συμμετέχουν.

ΑΒΓ_137.jpg

Ξεκάθαρα το τουρνουά αφορά κατά κύριο λόγο το 3x3, το οποίο είναι Ολυμπιακό άθλημα και εσείς έχετε μεγάλη εμπειρία στον χώρο από την δεκαετία του 1980. Πώς θεωρείτε η διοργάνωση Stoiximan AegeanBall Festival 2023 θα συμβάλει στην περαιτέρω εξέλιξη του αθλήματος, αλλά και γενικότερα στην εξέλιξη των τουρνουά 3x3;

Το Stoiximan AegeanBall Festival είναι το τουρνουά BASKET 3Χ3 που πραγματικά επικοινωνεί και προβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο το Ολυμπιακό άθλημα του μπάσκετ 3Χ3 αρχικά σε όλη την Ελλάδα, μέσα από την τηλεοπτική μετάδοση που γίνεται κάθε χρόνο και τους πάνω από 30 χορηγούς επικοινωνίας της διοργάνωσης, καθώς επίσης, στο εξωτερικό αφού όπως γνωρίζετε η τηλεοπτική μετάδοση γίνεται και σε χώρες του εξωτερικού.

Η διοργάνωση προωθεί τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ενώνει ερασιτέχνες αθλητές με επαγγελματίες όλων των ηλικιών, ενώ υπάρχει τεράστια συμμετοχή ομάδων και αθλητών εκτός Σύρου από όλη την Ελλάδα.  

ΑΒΓ_140.jpg

Πόσο πολύ ωφελεί το νησί της Σύρου η διοργάνωση σας και ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου, αλλά και αν υπάρχει ενδιαφέρον και από το εξωτερικό;

Η διοργάνωση αυτή όχι μόνο προβάλλει το νησί της Σύρου διεθνώς, αλλά συμβάλλει και στην προώθηση του αθλητικού τουρισμού της. Παγκόσμια «αστέρια» του μπάσκετ και αγαπημένα πρόσωπα από τον αθλητισμό και τον καλλιτεχνικό χώρο συρρέουν κάθε χρόνο, σε ένα μοναδικό τριήμερο που αναδεικνύει τις ομορφιές της πρωτεύουσας των Κυκλάδων και την αθλητική της πλευρά. Τα οφέλη δεν σταματούν εδώ καθώς η διοργάνωση ενισχύει και την τοπική οικονομία, με τις τοπικές επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία να δουλεύουν συνεχώς όλο το τριήμερο.

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι τεράστια. Πέρσι είχαμε πάνω από 6.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε 5 ημέρες, που πέρασαν από τα γήπεδα της διοργάνωσης στην Πλατεία Μιαούλη, έχοντας ως σημείο αναφοράς και φόντο το επιβλητικό Δημαρχιακό Μέγαρο της Ερμούπολης και φέτος ευελπιστούμε να έχουμε τον ίδιο και ακόμα περισσότερο κόσμο.

Photo credits:  StoiximanAegeanBallFestival

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα του τουρνουά.