Skip to main content

Ο Γκόραν Τσάκιτς στο Superbasket: «Φιλικά στην Μύκονο για την Μέγκα απέναντι στο Σάουθερν Καλιφόρνια, ήταν πολύ καλά τα παιχνίδια στο Rising Stars της ΕΟΚ»

 Ο General Manager της Μέγκα, Γκόραν Τσάκιτς μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr, τόσο για τα φιλικά που θα δώσει η σερβική ομάδα με το πανεπιστήμιο του Σάουθερν Καλιφόρνια στην Μύκονο τον Αύγουστο και για την διοργάνωση του Rising Stars της ΕΟΚ, όσο και για τις επιτυχίες της ομάδας σε εγχώριο επίπεδο, στο Euroleague Next Gen και στην παραγωγή παικτών για το πιο υψηλό επίπεδο. 

Ο Γκόραν Τσάκιτς είναι ο GM της Μέγκα, ενώ γνωρίζει πολύ καλά τα δεδομένα της χώρας μας, αφού έχει αγωνιστεί μεταξύ άλλων, με τη φανέλα του Απόλλωνα Πάτρας (2004-06).  Η Μέγκα είναι μια πολύ ξεχωριστή σερβική ομάδα, η οποία θέλει να είναι ανταγωνιστική στο εγχώριο πρωτάθλημα και στην Αδριατική λίγκα, αλλά και να παράγει παίκτες για το πιο υψηλό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι 15 παίκτες της έγιναν draft στο NBA και είναι η ομάδα με τα περισσότερα draft εκτός των Αμερικανικών οργανισμών. Έχει χαράξει τον δικό της δρόμο από το 1995 και συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την παραγωγή και ανάδειξη σπουδαίων παικτών όπως είναι ο Νίκολα Γιόκιτς, ο Βασίλιε Μίτσιτς, ο Νίκολα Πέκοβιτς, ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, ο Ίβιτσα Ζούμπατς, ο Φιλίπ Πετρούσεβ και πολλά άλλα αστέρια. Οι επιτυχίες τους αποτελούν απόδειξη ότι το concept είναι πετυχημένο και ο σχεδιασμός είναι πολύ σοβαρός και πολύ υψηλής ποιότητας.

5

 Όπως είναι φυσικό, η Μέγκα έχει πολλές επιτυχίες στα πρωταθλήματα των τμημάτων υποδομής, αλλά και κυρίως στην διοργάνωση της Euroleague Next Gen, την οποία κατέκτησε την περσινή σεζόν (2021-2022), ενώ ήταν στους τελικούς τις σεζόν 2016-2017 και 2018-2019. Φέτος και πάλι προκρίθηκε στην τελική φάση, επικρατώντας στους ομίλους την Μπανταλόνα και την Ζαλγκίρις, αλλά ηττήθηκε από την επίλεκτη ομάδα (Euroleague Next Gen Select team). Φέτος, η ομάδα από το Βελιγράδι έπαιξε και στην τελική φάση του Rising Stars της ΕΟΚ στην Πάτρα και επικρατώντας του ΠΑΟΚ (96-62), του Περιστερίου (104-65) και του Παναθηναικού (77-68), το κατέκτησε. Επίσης, η επαγγελματική ομάδα της κατετάγη στην έκτη θέση της κανονικής περιόδου στην Αδριατική λίγκα. 

Vasilije Micic: Ο πιο βελτιωμένος παίκτης της EuroLeague (vids) - InBall

Είναι γνωστό ότι η σερβική ομάδα κάνει φιλικά με Αμερικανικά Πανεπιστήμια σε διάφορα μέρη του κόσμου και φέτος επέλεξαν την Μύκονο για δύο αγώνες τον Αύγουστο, με το Πανεπιστήμιο Σάουθερν Καλιφόρνια, στο οποίο μεταξύ άλλων αγωνίζονται οι γιοί του Λεμπρόν Τζέιμς και ο γιος του Ντένις Ρόντμαν.

Διαβάστε όλα όσα δήλωσε ο GM της Μέγκα, κ. Γκόραν Τσάκιτς στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη: 

Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τους φιλικούς αγώνες της Μέγκα απέναντι στο Πανεπιστήμιο του Σάουθερν Καλιφόρνια, στις 9-11 Αυγούστου στην Μύκονο. Πώς επιλέχθηκε η τοποθεσία και τι να περιμένουμε να δούμε σε αυτούς τους αγώνες;
 
Η ομάδα μας παραδοσιακά δίνει φιλικά παιχνίδια με τοπ ομάδες των πανεπιστημίων. Τα τελευταία επτά χρόνια έχουμε πάει τρεις φορές στις Μπαχάμες, επίσης στο Πόρτοφινο, στην Βαρκελώνη, αλλά και πιο παλιά στην Αθήνα. Οπότε, η επόμενη τοποθεσία για τους φιλικούς μας αγώνες είναι η Μύκονος. Πάντα προσπαθούμε μαζί με τον οργανισμό από την Αμερική να επιλέξουμε κάποια ενδιαφέροντα μέρη. Αυτά τα πανεπιστήμια θέλουν να κάνουν international tours, οπότε βλέπουμε τις περιοχές και τους βοηθούμε να βρουν τα πιο δημοφιλή μέρη. Θα είναι Αύγουστος, δηλαδή καλοκαίρι και θα είναι ωραίο να παίξουμε κάποια παιχνίδια προετοιμασίας και να βρεθούμε σε ένα προορισμό που να έχει να δούμε και άλλα πράγματα. 
 
 
Επίσης, θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για την συμμετοχή της Μέγκα στο ελληνικό τουρνουά Rising Stars τον Μάρτιο, το οποίο και κατακτήσατε. Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για αυτήν την εμπειρία.
 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την οργανισμό της ελληνικής ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης για την πρόσκληση που μας έδωσε για το τουρνουά των τελικών. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία στην Πάτρα, στην οποία επέστρεψα μετά από επτά χρόνια, αφού ήμουν παίκτης της ομάδας του Απόλλωνα Πάτρας. Ήταν πολύ καλά παιχνίδια προετοιμασίας, ήταν μια πολύ καλή στιγμή για να δούμε που βρισκόμαστε σε σχέση με ομάδες ίδιας γενιάς από άλλες χώρες. Κάναμε καλή προετοιμασία για το Adidas Euroleague Next Gen Tournament, που ήταν μετά από αυτό, έχοντας πάρει την πρόκριση στο Βελιγράδι και μετά πήγαμε στο Κάουνας για το Final 8. Οπότε, όλα ήταν θετικά σχετικά με την οργάνωση του τουρνουά, ιδιαίτερα και οι εγκαταστάσεις του Προμηθέα.
 
U18 Mega MIS osvojila je #HBFRisingStars turnir u Patrasu. 🇬🇷🏆<br>
————————————<br>
U finalnoj utakmici U18 Mega je savladala U18 ekipu paobcgr rezultatom 77:68. 👊<br>
————————————<br>
Najzapaženiju rolu u finalnoj utakmici imao je Bogoljub Marković (2005) koji je ubacio 23 poena i uhvatio 12 skokova. Marković je poneo i individualno priznanje pošto je uvršten u idealnu petorku turnira. 🥇🏆<br>
————————————<br>
Photos by: hellenicbf <br>
————————————<br>
#idealfive #greece #patras #panathinaikos #doubledouble #finalgame #champions #mega #belgrade #serbia #basketball #SerbiaHoop
 
Η ομάδα σας είναι πάντα ανταγωνιστική στην διοργάνωση του Euroleague Next Gen, το οποίο κερδίσατε την σεζόν 2020-2021 και ήσασταν στους τελικούς τις σεζόν 2016-2017 και 2018-2019. Πόσο σημαντικούς θεωρείτε αυτούς τους αγώνες για την εξέλιξη των νεαρών παικτών σας; Ποια λογική ακολουθείτε για να είστε πάντα πολύ ανταγωνιστικοί; 
 
Είμαστε μια ομάδα που βρίσκουμε, παράγουμε νέα ταλέντα και χρησιμοποιούμε το σύστημα μας για να τους αναπτύξουμε. Οπότε, το τουρνουά Euroleague Next Gen είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Ιδιαίτερα, τα τελευταία δύο χρόνια είμαστε πρωταθλητές στα σερβικά πρωταθλήματα Κ19, Κ18 και Κ17, δηλαδή στις νεανικές ηλικίες. Φέτος πήραμε την πρώτη θέση και στην διοργάνωση Adriatic Junior League. To μεγαλύτερο βήμα που έκανε η νεανική ομάδα μας πέρσι ήταν να κατακτήσει την διοργάνωση του Euroleague Next Gen στο Βελιγράδι. Φέτος στο Κάουνας έγινε επίσης ένα πολύ καλό τουρνουά, αλλά ηττηθήκαμε από την ομάδα των επίλεκτων της διοργάνωσης. Ελπίζουμε ότι τον επόμενο χρόνο θα είμαστε πιο πετυχημένοι. Βέβαια και φέτος είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτά που έχουμε καταφέρει. Αυτή η διοργάνωση είναι πολύ σημαντική για εμάς, γιατί βλέπουμε που βρισκόμαστε, αφού ο πρώτος και κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη των νέων ταλέντων. Χωρίς αποτελέσματα, δεν μπορείς να εξελίσεις ένα καλό νέο παίκτη σε top player. 
 
 
Ποια είναι τα κύρια στοιχεία της φιλοσοφίας σας που θέλετε να μεταδώσετε μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος σας στους νέους ηλικιακά παίκτες σας;
 
Η φιλοσοφία της ομάδας μας έχει να κάνει με το να παράγουμε ή να βρίσκουμε και να εξελίσσουμε νέα prospects και ταλέντα. Θέλουμε να τους βάλουμε στο σύστημα μας και να τους εξελίσσουμε σε ένα ωραίο περιβάλλον, δίνοντας τους αρκετό χώρο και πολλά λεπτά στα παιχνίδια. Για να είσαι πετυχημένος πρέπει να παίζεις σε καλές διοργανώσεις. Παίξαμε πολύ καλά στην Αδριατική λίγκα και τερματίσαμε στην έκτη θέση την φετινή σεζόν. Στα εθνικά πρωταθλήματα των τμημάτων υποδομής είμαστε πάντα στις πρώτες δύο θέσεις. Θέλουμε να φέρνουμε πάντα καλά αποτελέσματα. Αλλά, και στο επαγγελματικό πρωτάθλημα, να δίνουμε λεπτά συμμετοχής σε νέους παίκτες ταλέντα, που δεν θα μπορούσαν να βρουν κάπου αλλού. 
 
1_c3Iqz1um-n1IqEZzO6vldw.jpg
 
 
H ομάδα σας είναι γνωστή ότι παράγει παίκτες για τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στον κόσμο. Φέτος είχατε τρεις παίκτες στα NBA Finals, τον Νίκολα Γιόκιτς, τον Βλάτκο Τσαντσάρ και τον Νίκολα Γιόβιτς. Δύο από αυτούς κατέκτησαν το NBA την φετινή σεζόν, με τον Νίκολα Γιόκιτς να έχει ήδη δύο MVP κανονικής περιόδου. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την ανάπτυξη αυτών των παικτών. Θεωρείτε αυτές τις επιτυχίες επιβράβευση για το πρόγραμμα της ομάδας σας;
 
Φυσικά είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για αυτά τα παιδιά και πάρα πολύς κόσμος παγκοσμίως έχει μάθει την δουλειά μας. Έχουμε 15 παίκτες κάνει draft στο NBA, περισσότερους από κάθε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα. Αυτό είναι ένα ρεκόρ μας. Το γεγονός ότι είχαμε εδώ τον Νίκολα Γιόκιτς για τέσσερα χρόνια πριν πάει στο NBA και τώρα έχει κατακτήσει δύο φορές το MVP της κανονικής περιόδου, το MVP των τελικών και το πρωτάθλημα, αλλά και τον Βασίλιε Μίτσιτς, που είναι δύο χρονιές MVP του Final Four της Euroleague, είναι κάτι πολύ μεγάλο και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτούς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτούς. Ιδιαίτερα, στις τελευταίες μέρες που ο Νίκολα Γιόκιτς κατέκτησε και το πρωτάθλημα και το MVP των τελικών και μας έκανε πραγματικά περήφανους και όλοι εδώ μιλούν για αυτόν. Νιώθουμε περηφάνια και για τους τρεις παίκτες από την Μέγκα που έπαιξαν φέτος στους τελικούς του NBA. Αυτές είναι αποδείξεις ότι κάνουμε εδώ καλά πράγματα και αυτή είναι σύσταση για τους νέους παίκτες ότι αυτό είναι το καλύτερο περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να γίνουν κορυφαίοι μπασκετμπολίστες.
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.