Skip to main content

Ελληνιάδης: «Ο Ολυμπιακός βρίσκει τα πατήματα του την κατάλληλη στιγμή»

Ο Σταύρος Ελληνιάδης φιλοξενήθηκε στον διαδικτυακό… αέρα του EOK WEB Radio, με τον Team Manager της Μυκόνου να μιλά για το επερχόμενο «αιώνιο» ντέρμπι της Euroleague, την παρθενική σεζόν της ομάδας των Κυκλάδων στην Elite League και το «διαζύγιο» με τον Σκαραφίγκα.

Αναλυτικά ο Ελληνιάδης μίλησε:

Για τον Ολυμπιακό: «Ο Ολυμπιακός πέρασε κάποια κρίση όταν είχε τους τραυματισμούς. Είχε δυσκολίες στο παιχνίδι του, αλλά και κάποια αποτελέσματα που δεν περίμενε. Έμειναν όρθιοι και τώρα είναι σε μια πάρα πολύ καλή κατάσταση. Έχει το θέμα με τους γκαρντ και τους τραυματισμούς τους, ωστόσο τώρα έχουν πάρα πολλές επιλογές, έχει γεμίσει το ρόστερ και έκανε προσθήκες πραγματικά ποιοτικές, όπως ο Ράιτ και ο Πετρούσεβ. Έχει πλουραλισμό στο παιχνίδι του, είναι μια ομάδα συνόλου πολύ δουλεμένη. Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό αυτήν τη στιγμή να είσαι στην καλύτερη κατάσταση και ο Ολυμπιακός σιγά-σιγά αρχίζει και φορμάρεται, βρίσκει τα πατήματά του την κατάλληλη στιγμή».

Για τον Παναθηναϊκό: «Ο Παναθηναϊκός κάνει μια τεράστια προσπάθεια φέτος και όσοι είμαστε στο μπάσκετ το χαιρόμαστε αυτό, γιατί είναι μια πολύ μεγάλη δύναμη σε Ελλάδα και Ευρώπη. Χαιρόμαστε να υπάρχει ανταγωνισμός. Φέτος η ομάδα είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικός, με πολύ καλούς παίκτες, με προσωπικότητες. Παρ’ όλο που περίμενα να δω μια ομάδα εντελώς επιθετικογενή, μου έχει κάνει εντύπωση ότι σε ορισμένα ματς έχει δείξει δείγματα πολύ σπουδαίας άμυνας. Αυτό πιστώνεται στον προπονητή και είναι κάτι που μπορεί να σε ακολουθήσει και να σε κάνει να φτάσεις πολύ ψηλά. Όταν, δηλαδή, καταφέρνεις αυτά τα παιδιά, εκτός απ’ το επιθετικό τους ταλέντο, να είναι ανταγωνιστικά και στην άμυνα».

Για την πίεση στο ντέρμπι: «Όταν παίζεις ένα ματς Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός υπάρχει πίεση για το αποτέλεσμα, ακόμα κι αν κάποια χρόνια κάποιος απ’ τους δύο δεν είναι σε τόσο καλή κατάσταση. Υπάρχει πάντα πίεση σε αυτό το παιχνίδι, έχει μια τελείως διαφορετική αντίληψη και ψυχολογία. Μπορεί κάποια ομάδα να μην πηγαίνει καλά, αλλά αυτά τα ματς είναι τελείως διαφορετικά και στο μυαλό των παικτών. Για τον φίλαθλο, αλλά και για τον αθλητή, αυτά τα παιχνίδια έχουν να κάνουν όχι μόνο με το αποτέλεσμα, αλλά με το πρεστίζ, την αίγλη και το να μπορείς να κυκλοφορείς την άλλη μέρα… με ψηλά το κεφάλι».

Για τον ρόλο της έδρας σε αυτά τα ματς: «Η έδρα παίζει έναν ρόλο, αλλά αυτές οι ομάδες έχουν μέσα παιδιά που μπορούν να διαχειριστούν και την πίεση που μπορεί να ασκήσει η αντίπαλη κερκίδα. Ένα μικρό ποσοστό θα μπορούσαμε να δώσουμε στην έδρα. Ωστόσο έχουν παιδιά έμπειρα που έχουν παίξει σε δύσκολες έδρες, που έχουν “κουβαλήσει” την ομάδα σε δύσκολα γήπεδα, με δύσκολες συνθήκες και έχουν την εμπειρία να διαχειριστούν αυτό το κομμάτι».

Για την υπεροχή του Ολυμπιακού στη front-line: «Είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη το αγώνα. Ο Ολυμπιακός έχει μια πολύ μεγάλη υπεροπλία στους ψηλούς, το είδαμε και στον τελικό του Κυπέλλου που η δύναμη του Ολυμπιακού ήταν κοντά στη ρακέτα. Ο Παναθηναϊκός έχει κάποια παιδιά στους ψηλούς, απλά δεν έχει τόσο βάθος όσο ο Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός έχει τέσσερα παιδιά που βρίσκονται σε πάρα πολύ ψηλό επίπεδο, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει δύο και οι άλλοι προσπαθούν να βοηθήσουν. Είναι ένα πλεονέκτημα του Ολυμπιακού, όπου αν το εκμεταλλευτεί σωστά και “ταΐσει” τους ψηλούς μπορεί να προβληματίσει τον Παναθηναϊκό με φθορά φάουλ ή με κάποια καλάθια».

Για το πλεονέκτημα τού Παναθηναϊκού: «Ο Παναθηναϊκός έχει πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στο ότι έχει πολλές επιλογές στους κοντούς, έχει παίκτες που μπορούν να εκτελέσουν και να δημιουργήσουν. Είναι και έμπειροι παίκτες, αλλά και πάρα πολύ ταλαντούχοι. Αν ο Ολυμπιακός καταφέρει με την άμυνά του να “αποκόψει” κάποιους παίκτες απ’ το σύστημα της ομάδας του Παναθηναϊκού, θα είναι πολύ σημαντικό. Ο Παναθηναϊκός έχει παίκτες που μπορούν να δημιουργούν… απ’ το τίποτα, είναι πολύ ταλαντούχοι στο επιθετικό κομμάτι».

Για τον Τόμας Γουόκαπ: «Αυτό το παιδί έχει δείξει ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα και πολλές φορές έχει μπει χωρίς να είναι έτοιμος και τα έχει καταφέρει. Είναι πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση και ένα πρότυπο για τα νέα παιδιά για τον τρόπο που αγωνίζεται και “θυσιάζεται” για την ομάδα. Θα πρέπει οι νέοι αθλητές να τον βλέπουν και να τον ακολουθούν τουλάχιστον στο θέμα του μυαλού του».

Για την παρθενική τους σεζόν στην Elite League: «Είναι μια χρονιά αναγνωριστική για την ομάδα. Είχαμε και καλές και κακές στιγμές έως τώρα, αλλά θέλουμε να κάνουμε ένα δυνατό finish. Και οι παίκτες έχουν καταλάβει ότι πρέπει να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Είμαστε όλοι συνειδητοποιημένοι ότι στο τέλος θα παλέψουμε και “θα πουλήσουμε πολύ ακριβά το τομάρι μας”».

Για τη μέχρι τώρα πορεία τους: «Κάποια στιγμή παίξαμε ωραίο μπάσκετ, βλέπαμε κι εμείς λίγο πιο ψηλά. Ήρθαν και κάποιοι τραυματισμοί που μας έφεραν πίσω. Είμαστε έτοιμοι όμως για την τελική ευθεία. Είμαστε όλοι ενωμένοι και πεισμωμένοι να πετύχουμε τον αρχικό μας στόχο. Ο στόχος μας ήταν μια εύκολη σωτηρία και να μπούμε στα play-offs. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε έστω στα τελευταία 4 παιχνίδια. Ακόμα και οι παράγοντες της Μυκόνου, που είναι νέοι ακόμη στον χώρο, δεν έβαλαν πίεση στην ομάδα. Απ’ την πρώτη στιγμή είχαμε οριοθετήσει τον στόχο μας. Όταν αρχίσαμε κάποιες νίκες κοιτούσαμε λίγο ψηλότερα, αλλά ήρθαν κάποια αποτελέσματα να μάς “προσγειώσουν”».

Για το «διαζύγιο» με τον Γιώργο Σκαραφίγκα: «Η μοίρα του προπονητή είναι λίγο πολύ συνυφασμένη με τα αποτελέσματα. Όταν γίνονται συνεχόμενες ήττες, ο πρώτος που “πληρώνει το μάρμαρο” είναι ο προπονητής. Η ομάδα έχει μια συνέχεια, αυτήν τη στιγμή είναι προπονητής ένας άνθρωπος που την ξέρει πάρα πολύ καλά, οπότε συνεχίζουμε. Θα είμαστε πιστεύω ανταγωνιστικοί μέχρι την τελευταία μέρα και θα παλέψουμε για το καλύτερο δυνατό».