Skip to main content

Καντσελιέρι: «Θέλω να φτιάξω ομάδα η οποία θα έχει το dna του ΠΑΟΚ»

Το πρωί της Τρίτης (18/6) παρουσιάστηκε ο Μάσιμο Καντσελιέρι ως νέος προπονητής του ΠΑΟΚ και μ΄ιλησε για το προφίλ της νέας ομάδας που θέλει να φτιάξει τονίζοντας πως θέλει να εκφράζει το dna του συλλόγου.

Την παρουσία του νέου προπονητή άνοιξε ο πρόεδρος της ομάδας Θανάσης Χαντζόπουλος ο οποίος μίλησε για την πρόσληψη του Ιταλού κόουτς.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Είναι μια χαρούμενη στιγμή για την ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Καλωσορίζω τον κύριο Καντσελιέρι όπως και τον Παντελή Μπούτσκο ο οποίος γνωρίζει καλά την ομάδα. Το σταφ θα στελεχωθεί και με τον κύριο Καλύβα ο οποίος θα μας βοηθήσει στο scouting των παικτών ενώ θα παραμείνει και ο Μπάμπης Καραΐσκος. Θέλω να καλωσορίσω τον κόουτς. Η απόφαση ήταν εύκολη. Μόλις μιλήσαμε κατάλαβα ότι πρόκειται για έναν άνθρωποι με πάθος γι’ αυτό που κλάνει. Είναι εργασιομανής. Μιλούσαμε συνεχώς στην εβδομάδα που μεσολάβησε και θεώρησα ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος έχοντας διαφορετική φιλοσοφία για να αλλάξουμε κάποια πράγματα στα αγωνιστικά της ομάδας με σκοπό τη βελτίωση του ρόστερ βάσει της φιλοσοφίας παιχνιδιού που τον πρεσβεύει».

Για την ομάδα που θέλει να δημιουργήσει μίλησε ο Μάσιμο Καντσελιέρι: 

 «Σήμερα θα μιλήσω στα αγγλικά αλλά θα ήθελα να μιλήσω ελληνικά που είναι μια όμορφη γλώσσα και θα κάνω προσπάθεια να τα μάθω. Στη Γαλλία, μετά από έξι-επτά μήνες μιλούσα γαλλικά, ίσως χρειαστώ μεγαλύτερο διάστημα για να μάθω ελληνικά αλλά το θέλω για να έρθω πιο κοντά στην κουλτούρα σας. Αγαπώ την ελληνική κουλτούρα και τον πολιτισμό. Θα έλεγα ότι ταιριάζει με τις δικές μου ιδέες για τον τρόπο ζωής. Σπούδασα εξάλλου κλασική φιλοσοφία», συμπλήρωσε στεκόμενος στην αξία της λέξης «πάθος».

«Το να δουλέψεις σ’ ένα κλαμπ σαν τον ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται να σκεφτείς πολλά πράγματα. Όπως και το να συμφωνήσεις σε μια ομάδα του μεγέθους του ΠΑΟΚ και σε μια παραδοσιακή χώρα στο μπάσκετ όπως είναι η Ελλάδα. Πρέπει να είναι περήφανοι όλοι οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ για την ομάδα σας και πιστεύω ότι αυτό θα απαντήσουν αν ερωτηθούν. Αυτό έχει σημασία για την ομάδα. Το πάθος που βγάζει η ομάδα. Υπάρχει ιστορία η οποία είναι μεγάλη αλλά κι εμείς πρέπει να γράψουμε τις καινούργιες σελίδες. Για μένα, αυτή η συνεργασία αποτελεί μια σπουδαία πρόκληση, μια μεγάλη ευκαιρία. Είμαι ευγνώμων και προς τον πρόεδρο που μου την έδωσε. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε μια ομάδα η οποία θα έχει το dna του συλλόγου. Με παίκτες οι οποίοι θα το βγάζουν προς τα έξω και θα ανταποκρίνονται σε αυτά που πρεσβεύει ο σύλλογος. Το πάθος είναι μια λέξη που ήδη χρησιμοποίησα αλλά αυτή βγάζουν ο πρόεδρος, οι φίλαθλοι, το κλαμπ… Κι εγώ είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος χαρακτηρίζεται για το πάθος του. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα η οποία θα χαρακτηρίζεται από πάθος και ταυτόχρονα θα έχει ξεκάθαρη ταυτότητα. Θέλουμε μια ομάδα η οποία θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία και τα χαρακτηριστικά του συλλόγου. Μια εικόνα με έντονο πάθος και κόσμο στο γήπεδο. Να αρέσει στον κόσμο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Όσοι παίκτες θα έρθουν θα πρέπει να σέβονται τον σύλλογο».

«Είναι λίγο διαφορετικές οι περιπτώσεις. Ήταν συναρπαστικό που το έκανα αλλά το έκανα για μια ομάδα η οποία παραμένει η μοναδική γαλλική που κατέκτησε την Euroleague. Όταν ήμουν 15 ετών και η Ελλάδα κατέκτησε το ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, είχα εντυπωσιαστεί από το πάθος και τον ενθουσιασμό εκείνης της ομάδας. Είναι μερικές χώρες οι οποίες έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του μπάσκετ και η Ελλάδα είναι μία από αυτές. Στην Ελλάδα το μπάσκετ έχει παράδοση και παίζει ρόλο στην ζωή των ανθρώπων. Η αστεία ιστορία είναι ότι στο τέλος της σεζόν, μιλώντας με τη γυναίκα μου, της είπα ότι ένα από τα όνειρά μου είναι να προπονήσω τον ΠΑΟΚ. Δεν ξέρω πώς προκύπτει αυτό αλλά έχω έναν Ιταλό φίλο ο οποίος ζει εδώ, ερχόταν κι έβλεπε παιχνίδια του ΠΑΟΚ και ουσιαστικά έχει ρόλο αυτόπτη μάρτυρα. Μου έβγαζε την αίσθηση ότι ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα βασίζεται στο πάθος. Ονειρευόμουν λοιπόν αυτό το σενάριο, να γίνω προπονητής του ΠΑΟΚ και ξαφνικά δέχθηκα τηλεφώνημα από τον ΠΑΟΚ και τον πρόεδρο της ομάδας. Είναι απίστευτο. Δεν ξέρω αν θυμάστε την εκπομπή ‘ραντεβού στα τυφλά’ αλλά κάτι τέτοιο έγινε αν και αυτός ο γάμος δεν έγινε στα τυφλά. Ξεκινήσαμε να μιλάμε στις δώδεκα και στις δύο καταστρώναμε τα πλάνα της νέας ομάδας».

Όσα είπε για τον Κέβιν Πόρτερ:

«Εκτιμώ πολύ ότι το σταφ και η διοίκηση της ομάδας είναι ανοιχτοί για την αξιολόγηση κάθε κατάστασης. Συζητήσαμε για ότι έγινε και τι πρέπει να γίνει. Θα πάμε σε νέα ονόματα, σε περιπτώσεις παικτών οι οποίοι δεν είχαν σύνδεση με τον σύλλογο στα προηγούμενα χρόνια. Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα διαφορετικό πρότζεκτ το οποίο θα με αντιπροσωπεύει ως άνθρωπο και προπονητή, το οποίο επίσης θα έχει ταυτότητα. Μια ομάδα με διαφορετικά χαρακτηριστικά και οι οποίοι θα είναι νέοι. Σε ότι αφορά τον Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ, μετά από ένα δείπνο και μπόλικο κόκκινο κρασί ίσως τον πείσω… Χαριτολογώντας μπορώ να πω ότι θα βάλω στο τραπέζι και τον Λούκα Ντόντσιτς. Για να απαντήσω στα σοβαρά, θέλουμε είναι να υπάρχει ισορροπία στην ομάδα. Το να ονειρεύεσαι είναι καλό και κάποια πράγματα είναι πιθανό να συμβούν. Θέλουμε όμως να φτιάξουμε μια ομάδα με ταυτότητα».

Για την ταυτότητα της ομάδας είπε:

«Επιθυμία μου είναι οι τρεις χειριστές μπάλας να μπορούν να συνεργαστούν και να τρέχουν την ομάδα δίνοντας το τέμπο που χρειάζεται η ομάδα. Οι τρεις ψηλοί θα πρέπει να συνδυάζουν αθλητικότητα και προστασία ρακέτας. Οι τρεις που θα παίζουν στα φτερά να είναι αξιόπιστοι στο μακρινό σουτ και να διεκδικούν το ριμπάουντ. Γενικώς θέλουμε να δημιουργήσουμε μια αθλητική ομάδα η οποία θα βγάζει ενέργεια και θα πιέζει σε όλο το γήπεδο».
Ρωτήθηκε για τα χαμηλά οικονομικά δεδομένα της ομάδας κι αν αυτό το γεγονός αποτελεί πρόκληση για τον ίδιο καθώς αντίστοιχη κατάσταση χρειάστηκε να διαχειριστεί και στη Λιμόζ. «Προφανώς είναι πρόκληση. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν αναφερθήκαμε στο συνολικό μπάτζετ στην πρώτη συζήτηση που είχαμε με τον πρόεδρο αλλά το έκανε ο πρόεδρος. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνεις. Πόσα χρήματα θα πάρω, ποιο θα είναι το μπάτζετ και ποιοι είναι οι στόχοι. Για μένα, το να έρθω εδώ είναι κάτι διαφορετικό. Θέλω να απολαύσω την κουλτούρα του ΠΑΟΚ. Ό,τι έχουμε είναι ευκαιρία και όχι πρόβλημα. Πρέπει να φτιάξουμε ομάδα κι ένα νέο πρότζεκτ. Αν σκέφτεσαι συνεχώς το μπάτζετ είναι πιο πιθανό να κάνεις λάθη. Έχω αντιληφθεί και ευθυγραμμίζομαι με το πάθος της ομάδας. Δεν κρύβω ότι ποντάρω πολλά στον κόσμο του ΠΑΟΚ οι οποίοι είναι υποστηρικτές. Και στη Λιμόζ υπήρχε μια παρόμοια κατάσταση όπου ο κόσμος ήταν υποστηρικτικός ακόμη και στα άσχημα αποτελέσματα. Δεν αλλάζεις ομάδας αν τα πράγματα δεν πάνε καλά αλλά είσαι εκεί και την υποστηρίζεις».

Για τον κόσμο της ομάδας ανέφερε πως:

«Ο ΠΑΟΚ έχει μεγάλη βάση και ξέρω ότι σε κάθε παιχνίδι θα έχουμε αρκετό κόσμο στο γήπεδο. Δεν μπορείς να υποσχεθείς αποτελέσματα. Προφανώς αυτά δημιουργούν τη σύνδεση αλλά θα επιμείνω λέγοντας ότι θα πρέπει η ομάδα να αντιπροσωπεύει την κουλτούρα του κόσμου. Προτιμώ να έχω μια ομάδα η οποία θα παλεύει για κάθε κατοχή κι ας μην παίζει καλό μπάσκετ παρά μια ομάδα η οποία θα παίζει καλύτερο μπάσκετ αλλά δεν θα έχει πάθος».