Skip to main content

Μια πραγματικά σπουδαία εμφάνιση

Το «Shot Clock» γράφει για την dominant παρουσία του Γιώργου Παπαγιάννη απέναντι στην front line της Ρεάλ Μαδρίτης και τον κορυφαίο σέντερ της Ευρώπης, Έντι Ταβάρες.  

Από την αρχή της σεζόν έχουμε γράψει αρκετές φορές για το ότι θεωρούμε τον Γιώργο Παπαγιάννη έναν εκ των κορυφαίων ψηλών στην Ευρώπη. Μάλιστα, στο τελευταίο μας podcast απαντώντας στο ερώτημα ποιος Έλληνας παίκτης που αγωνίζεται στην Ευρώπη μπορεί να παίξει στο ΝΒΑ, ο θηριώδης σέντερ του ΠΑΟ ήταν η απάντησή μας.

Έπειτα από το πολύ κακό του πέρασμα από το ΝΒΑ, όπου δε κατάφερε να προσαρμοστεί, ο 25χρονος Παπαγιάννης επέστρεψε στον ΠΑΟ με στόχο την σταδιακή καθιέρωση του. Η πραγματική του ανάπτυξη ήρθε φυσικά υπό τις οδηγίες του Rick Pitino, ενός κόουτς που ξέρει πώς να αναπτύξει την καλή μπασκετική πρώτη ύλη, αλλά από τότε η καριέρα του είχε πολλά σκαμπανεβάσματα. Ακόμη και σε χρονιές όπως η περσινή, όπου ήταν ο καλύτερος rim protector της Ευρωλίγκας με 1.6 μπλοκ ανά παιχνίδι, φαινόταν ότι το παιχνίδι του είναι άγουρο και στα 24 του δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι αυτή η ανάπτυξη θα ερχόταν.

Όμως, ένα χρόνο μετά υπάρχουν μια σειρά από στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει:

  • Αποτελεί ένα σπουδαίο rebounder με 8 ανά αγώνα και κυριαρχεί σε αυτό το στοιχείο.
  • Είναι ένας καταπληκτικός lob catcher για το ύψος του.
  • Έχει δουλέψει πάρα πολύ το σουτ του και το Midrange του αποτελεί αξιόπιστη επιλογή, ενώ το 73% στις βολές είναι αρκετά καλό για ένα παίκτη των 217 εκατοστών. Την ίδια στιγμή η μηχανική του δείχνει ότι μπορεί στα αμέσως επόμενα χρόνια να αναπτύξει το τρίποντό του.
  • Ο Παπαγιάννης μπορεί να παίξει τόσο σε drop coverage, όσο και σε άμυνα με αλλαγές, πράγμα που δεν μπορούν να κάνουν πολλοί σέντερ του μεγέθους του.

Άρα, μιλάμε για ένα παίκτη που κάνει ότι θέλει κάποιος να κάνει ένα κυρίαρχο πεντάρι. Και όλα αυτά ενώ παίζει χωρίς καθαρό point guard εδώ και δύο χρόνια. Άλλωστε, όλοι μας είδαμε πόσο κυρίαρχος ήταν στα παράθυρα με την Εθνική, όπου έφτιαξε ένα elite δίδυμο με τον Κώστα Σλούκα.

Και αφού γράψαμε όλα αυτά, ας πάμε στη χθεσινή βραδιά. Απέναντι στον Edy Tavares, τον κορυφαίο ψηλό της Ευρώπης, ο Γιώργος Παπαγιάννης έκανε το ματς της καριέρας του, συγκεφαλαιώνοντας σε μα εμφάνιση όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναλύσαμε παραπάνω. Μάζεψε 10 ριμπάουντ, σκόραρε 18 πόντους και έκανε 5 τάπες (!), κρατώντας παράλληλα τον Tavares στο 45% σε fg, ενώ ο μέσος όρος του είναι το 70%!

Μια τέτοια εμφάνιση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Στα τελευταία 6 ματς, ο Παπαγιάννης μετρά 14.6 πόντους, 9 ριμπάουντ και 2.3 μπλοκ, έχοντας 73% εντός πεδιάς.

https://twitter.com/ShotClo51635576/status/1509649199314485251?s=20&t=PV5_Ziy-D067M_dcUCFGSw

Το παιχνίδι του φυσικά δεν είναι τέλειο. Παραμένει να έχει πιο πολλά κενά διαστήματα από όσο πρέπει, ενώ τα τελειώματά του κοντά στο καλάθι θέλουν πολύ δουλειά για να σταθεροποιηθούν. Την ίδια στιγμή, παρουσιάζεται ασταθής και επιρρεπής στο να «βγαίνει εκτός αγώνα» όταν η ομάδα δεν τρέχει plays για αυτόν. Κι όμως, όλα τα παραπάνω δουλεύονται. Και στο πρόσωπό του βλέπουμε ένα παίκτη που μπορεί (αν βελτιώσει κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες) να κάνει το άλμα για το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.