Skip to main content

O coach Μπαρτζώκας κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του

Το «Shot Clock» γράφει για τον Ολυμπιακό που διέψευσε τα προγνωστικά και τον Έλληνα προπονητή που έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην φετινή «ερυθρόλευκη» ομάδα.  

Άλλη μια διαβολοβδομάδα της Ευρωλίγκας ολοκληρώθηκε και ο ΟΣΦΠ βρέθηκε αντιμέτωπος με τις δύο γαλλικές ομάδες της διοργάνωσης. Η ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα πήρε μία νίκη, απέναντι στη Βιλερμπάν, σφράγισε την 4άδα και ουσιαστικά περιμένει να μάθει στην επόμενη αγωνιστική ποιός θα είναι ο αντίπαλός της στα πλέι οφ.

Οι ερυθρόλευκοι είναι μια ομάδα που ακόμη και στις προβλέψεις που κάναμε στην αρχή της σεζόν με τον Μιχάλη Στεφάνου, θεωρήσαμε ότι θα παλέψει για την 8αδα και θα διεκδικήσει κάποιο πλασάρισμα στους πρώτους 6. Λίγους μήνες μετά, οι πάντες έχουν διαψευστεί. Ο ΟΣΦΠ είναι μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, παίζοντας σπουδαία άμυνα και ένα μπάσκετ αυστηρά καθορισμένων ρόλων και αρχών.

Μεγάλο μερίδιο σε αυτή την επιτυχία έχει ο προπονητής της ομάδας. Όσο και αν συχνά γίνεται αντικείμενο αυστηρής κριτικής, ο κόουτς Μπαρτζώκας (ένας προπονητής με Ευρωλίγκα, final 4 και ανάδειξη τόσων και τόσων παικτών στο βιογραφικό του) κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Η φετινή ομάδα είναι δικό του δημιούργημα, έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του και χωρίς αυτόν, το ίδιο ρόστερ ίσως να μην ήταν τόσο ψηλά.

Πλέον, ο ΟΣΦΠ κέρδισε το δικαίωμα να μην τον ενδιαφέρει ο αντίπαλος που θα βρει απέναντί του. Όταν έχεις το πλεονέκτημα έδρας σε μια έδρα την οποία έχεις προασπιστεί με εξαιρετικό τρόπο όλη τη σεζόν, είναι φυσιολογικό να μη φοβάσαι κανέναν. Άλλωστε, κάθε ομάδα που θέλει να φτάσει ως στο τέλος, πρέπει να έχει δυνατή έδρα, ικανό προπονητή, αυστηρά καθορισμένους ρόλους, τουλάχιστον δύο σταρ και δεμένη άμυνα: τα χαρακτηριστικά που χαρτογραφούν μια elite ομάδα ταιριάζουν γάντι με το προφίλ του Ολυμπιακού.

Τα ματς με τις δύο γαλλικές ομάδες δεν μπορούν να κριθούν όσο αυστηρά θα κρίνονταν τα ίδια ματς του πρώτου γύρου. Πλέον, οι ομάδες όσο και αν καίγονται για τα αποτελέσματα, ξεκινούν και τη διαδικασία για την προετοιμασία της επόμενης φάσης.

Σε αυτή τη φάση, και με τους Σλούκα-Βεζένκοφ να είναι σε εξαιρετική κατάσταση, όπως απέδειξαν και το double double του δεύτερου (18 πόντοι και 10 ριμπάουντ) και το οριακό του πρώτου (15 πόντοι και 9 ασίστ), ο Ολυμπιακός θα μπει στα πλέι οφ ως καλύτερη ομάδα από τον αντίπαλό της.

Και εκεί, οφείλει να αποδείξει ότι είναι.