Skip to main content

Σημειώσεις από το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Το «Shot Clock» παραθέτει τα όσα κράτησε από το ντέρμπι του ΣΕΦ και τον «ερυθρόλευκο» θρίαμβο

#1 Οι δύο ομάδες ήθελαν τη νίκη για διαφορετικούς λόγους

Μετά το ματς του κυπέλλου, που βρήκε τους ερυθρόλευκους νικητές, μάλλον πιο εύκολα από ότι έδειξε το τελικό σκορ, οι δύο μεγάλες ομάδες της Ελλάδας αναμετρήθηκαν για την Ευρωλίγκα. Φυσικά, με τελείως διαφορετικούς στόχους. Από τη μια, ο ΟΣΦΠ ήθελε τη νίκη τόσο για λόγους γοήτρου, όσο φυσικά και για να μπορέσει να πλασαριστεί καλύτερα μέσα στη 4άδα της λίγκας. Από την άλλη, ο ΠΑΟ ήθελε να πάρει τη ρεβάνς από τον τελικό κυπέλλου, να δώσει μια νίκη στον κόσμο του και να αξιοποιήσει αυτό το παιχνίδι στην ψυχολογία εν όψει και των πιθανών τελικών του πρωταθλήματος.

#2 Η διαφορά δυναμικότητας των ομάδων είναι μεγάλη

Στη πραγματικότητα, τόσο οι φίλοι του ΟΣΦΠ όσο και του ΠΑΟ θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρο ότι στη δεδομένη περίοδο οι δύο ομάδες βρίσκονται σε τελείως διαφορετικό επίπεδο. Ο ΟΣΦΠ είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, ενώ ο ΠΑΟ βρίσκεται στη τελευταία θέση της βαθμολογίας. Άρα όσο και αν τα ματς μεταξύ τους είναι ιδιαίτερα, δε μπορούμε να παραγνωρίσουμε την τεράστια διαφορά ποιότητας.

#3 Το καθοριστικό πρώτο δεκάλεπτο

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το ματς εντυπωσιακά και σκοράροντας 38 πόντους στη πρώτη περίοδο καθάρισε το ματς. Η εντολή του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν σαφέστατη, ώστε η ομάδα του να ανεβάσει την ένταση και να τελειώσει το ματς πριν ο ΠΑΟ πιστέψει ότι μπορεί να το πάρει. Με τον Φαλ να είναι κυρίαρχος και με τον Παναθηναικό να εκθέτει τον Γιώργο Παπαγιάννη, αφήνοντας τον μόνο του στην pick and roll άμυνα, όσο και στο πόστ, ο Ολυμπιακός βρήκε εύκολους πόντους.

#4 Εξαιρετικός ο Λιβιό

Μεγάλη ήταν η συνεισφορά του Ζαν Σαρλ Λιβιό, που ήρθε νωρίς από τον πάγκο και έκανε ένα εξαιρετικό ματς, σκοράροντας μάλιστα και σε 2 τρίποντα στη πρώτη περίοδο. Ο Γάλλος power forward είναι ένας ικανός παίκτης και στο ματς που του δόθηκε η ευκαιρία ήταν εξαιρετικός. Το τελευταίο διάστημα ήταν οριακά εκτός του rotation, αλλά στο ντέρμπι έπαιξε 16’ και δικαίωσε τον προπονητή του. Πότε ήταν η τελευταία φορά που έπαιξε πάνω από 16 λεπτά; Στο ματς απέναντι στη Μονακό στην 8η αγωνιστική όπου σκόραρε 18 πόντους σε 20’.

#5 Κώστας Σλούκας: ενορχηστρωτής μιας ιστορικής βραδιάς

Η επίθεση του ΟΣΦΠ έσπασε τα κοντέρ. Το 44% τρίποντο ήταν ό,τι πρέπει ώστε η άμυνα του ΠΑΟ να αλλάξει ριζικά. Ο καταπληκτικός ξανά Κώστας Σλούκας είχε 9 ασίστ για 2 λάθη και ήταν φυσικά ο ενορχηστρωτής μιας επίθεσης που σκόραρε 101 πόντους και έπαιξε φανταστικό μπάσκετ.

#6 Ο ΠΑΟ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Το δυσκολότερο όλων είναι η αδυναμία του οργανισμού να αντιληφθεί τους στόχους της ομάδας στη δοσμένη κατάσταση. Από συζητήσεις περί...διαιτησίας στον τελικό κυπέλλου, μέχρι την δόμηση του ρόστερ, όλα στον ΠΑΟ δείχνουν ότι θέλουν μια ομάδα που να είναι ανταγωνιστική. Όμως, μέσα σε αυτό το κλίμα, δε μπορεί να είναι. Η ομάδα χρειάζεται να αλλάξει κατεύθυνση, να χτίσει το μέλλον της, ώστε να επιστρέψει ως δυνατή στην Ευρωλίγκα και όχι να βασίζεται σε ένα ένδοξο παρελθόν.

#7 Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι elite παίκτης

Όπως γράψαμε ξανά, ο ΠΑΟ μπορεί να χτίσει ένα δυνατό μέλλον. Υπάρχουν παίκτες που δε βρίσκεις εύκολα στην αγορά. Ο Γιώργος Παπαγιάννης απέδειξε ξανά ότι είναι ένας από τους καλύτερους σέντερ της Ευρώπης και με 18 πόντους και 9 ριμπάουντ ήταν εξαιρετικός. Ο Big Papa καταφέρνει να είναι τόσο καλός, χωρίς καν να υπάρχει στην ομάδα ένας point guard που να μπορεί να τον αξιοποιήσει. Στα τέσσερα τελευταία ματς μετρά 15.5 πόντους και 7.5 ριμπάουντ, ενώ συνολικά έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Ο ΠΑΟ πρέπει να φτιάξει μια ομάδα γύρω του πριν φύγει για μια ομάδα που μπορεί να του δώσει μεγάλο συμβόλαιο.

#8 Χασάν Μάρτιν, η επιστροφή

Τα 4 τελευταία ματς του Χασάν Μάρτιν είναι: 13 πόντοι, 13 πόντοι, 17 πόντοι και 14 πόντοι για ένα παίκτη που ήταν κακός για το μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν. Ο Μάρτιν θυμίζει έντονα πλέον τον παίκτη που γνωρίσαμε πέρσι και βρίσκει την φόρμα του στη καταλληλότερη περίοδο. Με τον Φαλ να έχει εδραιωθεί ως ένας από τους καλύτερους ψηλούς στην Ευρώπη (στο ματς με τον ΠΑΟ ήταν απίστευτος με 13 πόντους, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 2 κλεψίματα), ο Χασάν Μάρτιν αν παίζει σε αυτά τα επίπεδα η front line του ΟΣΦΠ μπορεί να θεωρείται elite επιπέδου.

#9 Ο καθοριστικός ρόλος του Παπανικολάου

Δεύτερο συνεχόμενο ματς που ο Κώστας Παπανικολάου θύμισε τον παλιό -πολύ- καλό του εαυτό. Μπορεί να λέγεται ότι είναι ένας παίκτης που παίζει άμυνα και βγάζει ενέργεια, αλλά δε πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Παπανικολάου έχει υπάρξει παίκτης που μπορεί να σκοράρει, έχοντας 4 σεζόν στην Ευρωλίγκα με πάνω από 38% στο τρίποντο και μία πάνω από 50%! Ο Έλληνας διεθνής έχει ένα παραπάνω λέβελ που μπορεί να παίξει και ο ΟΣΦΠ θα το χρειαστεί εν όψει play off. Τα ματς με ΠΑΟ και Ζαλγκίρις είναι ενδεικτικά.