Skip to main content

Draymond Green και Chris Paul: Oι αριθμοί (δε) λένε πάντα την αλήθεια

Το «Shot Clock» γράφει για τους δύο παίκτες των Γουόριορς και Σανς, των οποίων η αξία είναι πολύ πέρα από τους αριθμούς τους.

Ο Steve Kerr έδινε μια συνηθισμένη συνέντευξη τύπου. Η ερώτηση αφορούσε την επιστροφή του Draymond Green στη δράση και ο προπονητής των Warriors έδειξε να μην έχει ακριβή στοιχεία για το πότε θα έχει ξανά στη διάθεση του έναν εκ των ηγετών της ομάδας του. Την επόμενη μόλις μέρα, ο σταρ των Warriors ανακοίνωνε ότι επιστρέφει στην ενεργό δράση σύντομα. Και αυτή η μέρα έφτασε, είναι σήμερα. Κι όσο και αν οι αριθμοί του δεν είναι φαντασμαγορικοί, κανείς δε πρέπει να κάνει λάθος: o Draymond είναι ο ορισμός του παίκτη που η αξία του είναι πολύ πέρα από τους αριθμούς του. Όμως, τί θα λέγατε, αν οι αριθμοί τελικά, είναι αυτοί που αποδεικνύουν περίτρανα την αξία του πολύτιμου σταρ των Warriors; Και τί θα λέγατε αν οι δύο καλύτερες ομάδες της λίγκας έχουν πρωταγωνιστές δύο παίκτες που τα κλασικά στατιστικά τους δεν μοιάζουν και τόσο φοβερά;

Οι Suns, έχοντας χάσει τον Chris Paul, παραμένουν μια ισχυρή ομάδα, όπως και οι Warriors, αλλά στο διάστημα την απουσία του -και με την εξαίρεση της χθεσινής εμφατικής τους νίκης απέναντι στους πολύ κακούς Λέικερς- φαίνονται περισσότερο σαν μια ομάδα που μπορεί να βρεθεί στη 5άδα της Δύσης, παρά για μια ομάδα που είναι φαβορί για το πρωτάθλημα. Οι αριθμοί του Point God φέτος δεν βγάζουν μάτια. Μετρά 15 πόντους και 11 ασίστ μέσο όρο, σπάζοντας βέβαια τα κοντέρ στη σχέση ασίστ και λαθών έχοντας μόλις 2.4 λάθη. Ο σουπερσταρ της ομάδας του Monty Williams είναι ο ορισμός του παίκτη που καθορίζει το παιχνίδι με το μοναδικό, δικό του τρόπο:

  • Χαμηλό usage rate
  • Πολλές ασίστ για λίγα λάθη
  • Εξαιρετική αποτελεσματικότητα από το Midrange
  • Ένας εκ των κορυφαίων παικτών στην ιστορία των τελευταίων λεπτών, όπου η μπάλα καίει.

Κάποιος λοιπόν που απλά κοιτά τους παραδοσιακούς αριθμούς σίγουρα δε μπορεί να πειστεί για τη σπουδαιότητα του CP3, όμως όταν βλέπεις τους αγώνες και τον τρόπο με τον οποίο καθορίζει τα παιχνίδια δε μπορείς παρά να μένεις άναυδος. Και όλα αυτά έρχονται να αποδειχθούν με τα advanced stats στα οποίο ο βετεράνος άσσος είναι κορυφαίος με net rating +18, 8.5 WS, 5.3 Box Plus Minus και 3.5 Value Over Replacemant. Τί σημαίνουν όλα αυτά σε μια φράση; Ότι όταν αγωνίζεται ο Paul οι Suns είναι η καλύτερη ομάδα της λίγκας και αυτός ο καλύτερος τους παίκτης. Τόσο απλά και για αυτό τον τοποθετούμε στη 5η θέση για το MVP.

Από την άλλη, οι Warriors, παρά τις πάρα πολλές ατυχίες τους καθώς οι καλύτεροι τους παίκτες (με εξαίρεση τον σπουδαίο Steph Curry) έχουν χάσει πάρα πολλά ματς, παραμένουν στη δεύτερη θέση της ισχυρής Δύσης. Όμως, όσο ο Green έπαιζε ήταν η καλύτερη άμυνα της λίγκας με διαφορά, ενώ η επίθεσή τους φαινόταν να έχει ένα εξαιρετικό flow, με ουσιαστικό facilitator τον Draymond με 7.4 ασίστ. Η επιστροφή του θα δώσει στους Warriors την ευκαιρία να ξανά γίνουν η καλύτερη άμυνα στη λίγκα, ενώ η επίθεσή τους με Curry, Thompson, Wiggins και Poole γύρω από το Green είναι κάτι που αναμένουμε να δούμε. Φέτος μετρά το εξαιρετικό 102 σε Def. Rating και αναμένουμε να το ρίξει κάτω από το 100, όσο η σεζόν κλείνει και οι Warriors φαίνονται να ζεσταίνονται. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι επιστρέφει. Όσο αυτός παίζει, δίπλα του είναι ο Στεφ και ο Κλέι και οι βοήθειές τους είναι παίκτες όπως ο Wiggins, o Poole και ο Looney, τότε ο Steve Kerr έχει κάθε λόγο να αισθάνεται σίγουρος.