Skip to main content

Στο δρόμο για το Ευρωμπάσκετ - Το ρόστερ της Εθνικής Ελλάδος (part 1)

Το «Shot Clock» γράφει για την δεξαμενή Ελλήνων παικτών από τους οποίους θα προκύψει η τελική 12αδα της Εθνικής μας ομάδας, ενόψει του επερχόμενου Ευρωμπάσκετ.  

Το καλοκαίρι έρχεται μια σπουδαία διοργάνωση και μετά την πολύ καλή παρουσία της Εθνικής στα παράθυρα του παγκοσμίου, εμείς θα κάνουμε μια σειρά κειμένων όπου θα παρουσιάζουμε το (αρκετά βαθύ) pool παικτών από το οποίο θα βγει η τελική 12άδα. Άλλωστε, για μας το ιδανικό σενάριο, είναι η Εθνική να λειτουργεί με σύγχρονους όρους όπως οι καλύτερες εθνικές ομάδες του κόσμου: να υπάρχει δηλαδή ένα camp στο οποίο συμμετέχουν οι καλύτεροι παίκτες και διεκδικούν τη θέση τους όχι απλά με βάση τη σεζόν τους, αλλά και με το πώς ταιριάζουν στο στυλ παιχνιδιού της ομάδας.

Δημήτρης Αγραβάνης

Όπως γράψαμε και πρόσφατα σε άρθρο μας στο superbasket.gr, ο Forward του προμηθέα κάνει συνολικά μια καταπληκτική σεζόν στην ελληνική Α1 και αυτή τη σεζόν ήρθε να κεφαλαιοποιήσει στα δύο ματς με την Εθνική μιας και μέτρησε σε δύο ματς 18 πόντους και 8.5 ριμπάουντ μέσο όρο. Ο Αγραβάνης είναι ένα «4» με ύψος 2.08, μπορεί να τρέξει το γήπεδο, είναι καλός rebounder και μπορεί να σουτάρει για τρεις. Αν καταφέρει να αλλάξει τα ζητήματα συμπεριφοράς που συχνά παρουσιάζει στον αγωνιστικό χώρο (με τεχνικές ποινές και αρκετά φάουλ) μπορεί να επανέλθει τόσο στην Ευρωλίγκα, όσο και για τα καλά στο ρόστερ της Εθνικής. Για αυτόν το να παίξει στο Ευρωμπάσκετ είναι μια καλή πρόκληση.

Λευτέρης Μποχωρίδης

Ο guard του ΠΑΟ είναι ένας ψηλό combo guard με ικανότητα στο σκοράρισμα και το pick and roll. Παρά τις εμφανείς ικανότητες του, δυσκόλευεται να καθιερωθεί στο επίπεδο της Ευρωλίγκας. Φέτος παίζει μόλις 10 λεπτά και μετρά 2.1 πόντους σε μια ομάδα που θα μπορούσε να έχει αρπάξει περισσότερο την ευκαιρία. Δεδομένης της πλούσιας περιφερειακής γραμμής της Εθνικής, ίσως ο Μποχωρίδης δε καταφέρει να διεκδικήσει μια θέση στο ρόστερ του καλοκαιριού, όμως το καλό του τρίποντο ίσως ανοίξει την πόρτα. Μη ξεχνάτε, ζούμε στον αστερισμό (καλώς) του Γιάννη Αντετοκούνμπο: όσο καλύτερα σουτάρεις, τόσο πιο πιθανό να βρεθείς στο ρόστερ.

Βασίλης Μουράτος

Ο 24χρονος guard έχει κάνει μεγάλα άλματα στην απόδοση του τα τελευταία χρόνια και φέτος μετρά 10.4 πόντους και 4.8 ασίστ στην Α1 με τη φανέλα του Λαυρίου. O guard του Λαυρίου έχει ένα μεγάλο υπερ και ένα μεγάλο κατά στη δυνατότητά του να βρεθεί στο ρόστερ της εθνικής. Από τη μία, είναι ένας παίκτης ικανότατος στο να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του και για τον εαυτό του. Είναι από τους παίκτες που μπορούν να πάρουν τη προσπάθεια κατά βούληση, δημιουργώντας χώρο και έχοντας μια σειρά από κινήσεις για να περάσουν τον αντίπαλό τους. Όμως, αν ήταν αποτελεσματικότερος δεδομένα δε θα έπαιζε πια στο Λαύριο. Με μόλις 39% fg και 28% για τρεις δεν είναι η πιο αξιόπιστη επιλογή στο σκοράρισμα, παρά τις εξαιρετικές του κατά τα άλλα ικανότητες.

Νίκος Ρογκαβόπουλος

Ο παίκτης του Προμηθέα δε θα είναι 21 ετών μέχρι τον Ιούνιο και ήδη έχει ρόλο και χρόνο σε μια από τις καλύτερες ελληνικές ομάδες. Αγωνιζόμενος για 23 λεπτά ανά αγώνα, μετρά 8 πόντους μέσο όρο μαζί με 6 ριμπάουντ. Ο Ρογκαβόπουλος έχει όλο το πακέτο για να γίνει ένας υψηλού επιπέδου μπασκετμπολίστας, όμως σε αυτή τη φάση της καριέρας του θα θέλαμε να τον δούμε σε μια ομάδα που θα του έδινε υψηλότερο usg%. Ο ρόλος του στον Προμηθέα επιθετικά είναι λίγο ασταθής και τα κακά του ποσοστά δε βοηθάνε. Έχει πολύ καλό skillset και είναι από τους παίκτες που είναι φανερό ότι δουλεύουν, άρα θέλουμε να τον δούμε να σουτάρει πολύ καλύτερα, πριν μπορέσει να παλέψει για την 12άδα της εθνικής.

Γιώργος Καλαιτζάκης

O 23χρονος guard έκανε το άλμα για το ΝΒΑ με την επιλογή του από τους Bucks, αλλά ήταν σαφέστατο ότι δε μπορούσε να μείνει στο ρόστερ μιας από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Πλέον, αγωνίζεται στη G League με την φανέλα των OKC Blue, θυγατρική των Thunder και μετρά 10.5 πόντους με 42% fg. Ο Καλαιτζάκης έχει βελτιώσει το κορμί του και παρά το γεγονός ότι το παιχνίδι του παραμένει ένα project δείχνει ότι βαδίζει σε καλό δρόμο. Η G League είναι η λίγκα της βελτίωσης και των ευκαιριών, όμως δεν είναι ένα εύκολο πρωτάθλημα, μιας και συχνά παίζουν ανταγωνισμοί ακόμη και μεταξύ των παίκτων για μια θέση ή για τα περισσότερα σουτ. Ανυπομονούμε να τον δούμε στο Ευρωπαικό μπάσκετ, βελτιωμένο και έτοιμο. Από τους παίκτες που η παρουσία τους θα κριθεί σε ένα ενδεχόμενο camp.