Skip to main content

Ο δρόμος για μια ακόμη νίκη της Εθνικής

Το «Shot Clock» γράφει για τα στοιχεία του πρώτου αγώνα της Ελλάδας με την Τουρκία, τα οποία καθιστούν εφικτό το 2Χ2, ενόψει της αναμέτρησης της Κωνσταντινούπολης (19:00).

Μετά από τη σπουδαία νίκη της Εθνικής επί της Τουρκίας με 72-71 έρχεται το δεύτερο μέρος της σημαντικής μάχης και εμείς καλούμαστε να αναλύσουμε τα στοιχεία που μας έδειξαν στο πρώτο ματς ότι η 2η νίκη επί ενός δυνατού αντιπάλου είναι εφικτή.

Ας δούμε αναλυτικά:

#1 H εθνική έχει ένα συνολικά πιο δυνατό ρόστερ

Αν σκεφτεί κανείς τη δυναμική του τούρκικου πρωταθλήματος σε συνδυασμό με τις τούρκικες ομάδες της Ευρωλίγκας και τους ΝΒΑers θα καταλήξει ότι η εθνική της γειτονικής χώρας είναι πιο δυνατή. Κι όμως, στη συγκεκριμένη φάση των προκριματικών, η Ελλάδα φαίνεται να έχει πιο βαθύ ρόστερ στο οποίο φυσικά ξεχωρίζουν οι Σλούκας, Παπαγιάννης, Παπανικολάου. Οι τρεις τους μαζί με τον Δημήτρη Αγραβάνη ( ο οποίος έχει επίσης εμπειρία απο την Ευρωλίγκα) ήταν οι κορυφαίοι του πρώτου αγώνα και οι παίκτες που έκριναν το ματς.

#2 Το Pick and Roll των Σλούκα-Παπαγιάννη

Η συνεργασία των δύο καλύτερων παικτών της Εθνικής ήταν μοναδική. Ο Κώστας Σλούκας είναι πλέον καθιερωμένος στο ευρωπαϊκό κοινό ως ένας μαέστρος του pick and roll, όντας ένας από τους κορυφαίους του είδους. Από την άλλη, ο center του ΠΑΟ έδειξε για άλλη μια φορά πόσο ικανός είναι (και) σε αυτό το κομμάτι και δεν μπορεί κανείς παρά να σκεφτεί πόσο ακόμη καλύτερος θα ήταν αν ο ΠΑΟ δεν αντιμετώπιζε τόσα προβλήματα στον άσσο στην μετά-Καλάθη εποχή.

#3 Η αμυντική τακτική πάνω στον Larkin

Ο superstar guard της Εφές  είναι σαφέστατα ο πιο επικίνδυνος παίκτης της Τουρκίας. Ο coach Μανωλόπουλος έχτισε όλη την αμυντική προσέγγιση πάνω του και κατάφερε να τον κρατήσει στους 10 πόντους και στο 33% εντός πεδιάς. Ο Larkin επιχείρησε να γίνει παραγωγικός με άλλους τρόπους και κατάφερε να έχει 9 ασίστ, οι περισσότερες εκ των οποίων στον καταπληκτικό Mahmutoglou, αλλά ο στόχος έγινε πραγματικότητα.

#4 Μπορεί ο Δημήτρης Αγραβάνης να διατηρήσει αυτά τα επίπεδα απόδοσης;

Ο Forward του Προμηθέα έχει δείξει ότι μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Ενώ το ταλέντο και το κορμί είναι εκεί, συχνά βλέπουμε ζητήματα συμπεριφοράς να του στερούν τη σταθερότητα που έχει ανάγκη ένας αθλητής για να είναι ικανός να πρωταγωνιστήσει στην Ευρωλίγκα ή στο επίπεδο της Εθνικής. Στο πρώτο ματς με 14 πόντους και 6 ριμπάουντ ήταν πάρα πολύ καλός, ενώ φέτος στην Α1 μετρά 13 πόντους και 6 ριμπάουντ μέσο όρο. Είναι σημαντικό για έναν παίκτη με εμπειρίες και ικανότητα να συνεχίσει έτσι ώστε να προσφέρει στην εθνική και να διεκδικήσει το ρόλο του ακόμη και στο ρόστερ του καλοκαιριού.

#5 Κρίσιμη η διαφορά δυναμικότητας στους αναπληρωματικούς

Η μεγάλη διαφορά στο πρώτο ματς αποτυπώθηκε σε αυτήν των πάγκων των δύο ομάδων. Με την ίδια λογική θα μπορέσει η Εθνική να ανοίξει την ψαλίδα δεδομένης της αδυναμίας της Τουρκίας να έχει το ίδιο υψηλό επίπεδο στους αναπληρωματικούς της. Ο Βασίλης Μουράτος ήταν ο πρωταγωνιστής της Εθνικής σε αυτό το κομμάτι με το εντυπωσιακό +27 που σημείωσε να ήταν με διαφορά το καλύτερο ανάμεσα και στις δύο ομάδες.

#6 Το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Κάθε νίκη είναι σημαντική και πλέον η εθνική γυρνώντας σελίδα θέλει να βρεθεί στο Ευρωμπάσκετ, ώστε εκεί να διεκδικήσει τις πιθανότητές για κάτι καλό μετά από χρόνια. Η ομάδα φαίνεται να βγάζει υγεία, ενώ παίκτες όπως ο Σλούκας, ο Καλάθης ο Παπαγιάννης, ο Παπανικολάου κ.α αποτελούν ικανότατες μονάδες για ένα ρόστερ που θα (πρέπει να) χτιστεί γύρω από τον καλύτερο παίκτη του κόσμου, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το κλίμα γύρω από την εθνική σταδιακά θα αλλάζει προς το καλύτερο, όμως η παρουσία του Γιάννη είναι αυτή που μπορεί να κάνει την εθνική Ελλάδος ξανά μια μεγάλη δύναμη.