Skip to main content

Oι πέντε καλύτεροι Rookies της Ευρωλίγκας

Ο πρώτος γύρος της Euroleague ολοκληρώθηκε και το «Shot Clock» γράφει για τους πέντε πρωτοεμφανιζόμενους παίκτες, που ξεχωρίζουν μέχρι σήμερα. Ανάμεσα τους και 1+1… δικά μας παιδιά.

Η φετινή Ευρωλίγκα χαρακτηρίζεται από πολύ ποιοτικούς...πρωτοετείς. Οι rookies της Ευρωλίγκας είναι ικανότατοι παίκτες και αρκετοί από αυτούς πρωταγωνιστούν ήδη στη λίγκα. Πάμε να δούμε τους 5 καλύτερους παίκτες, καθώς και μερικές ειδικές αναφορές παικτών που για ιδιαίτερους λόγους δεν μπήκαν στην λίστα μας.

john brrown

John Brown

Σε βίντεο που κάναμε και θα ανέβει σύντομα στο youtube κανάλι μας δώσαμε το βραβείο του καλύτερου αμυντικού στον John Brown της UNICS. Ο Brown είναι ένας εξαιρετικά δυνατός, αθλητικός, έξυπνος και versatile αμυντικός που φέρνει...ΝΒΑική άμυνα στην Ευρώπη. Έχοντας όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ένας σπουδαίος αμυντικός, καθορίζει την άμυνα όλης της ομάδας ενώ ταυτόχρονα σκοράρει 9.6 πόντους ανά αγώνα, 4.5 ριμπάουντ και 2.6 κλεψίματα (!). Ο τρόπος που παίζει ο Brown δε θυμίζει Rookie. Κι όμως, στις 28 Ιανουαρίου του 2022 κλείνει τα 30 του χρόνια και είναι rookie με τα όλα του. Ποτέ δεν είναι αργά για το υψηλότερο επίπεδο.

kostas antetokounmpo

Kostas Antetokounmpo

Ο Κώστας έκανε το ταξίδι από το ΝΒΑ (κυρίως βέβαια τη G League) για να έρθει στην Ευρωλίγκα, ψάχνοντας χώρο και χρόνο για να παίξει. Με τις ελληνικές ομάδες να μην καταφέρνουν να του δώσουν αυτό που ζητά, η εξαιρετική σε player development ζητήματα ASVEL μπήκε στη μέση και έδωσε στον Κώστα ακριβώς αυτό που ζητούσε: μπασκετικό χρόνο στο υψηλό επίπεδο της Ευρωλίγκας. Σε σχεδόν 13’ ανά αγώνα μετρά 5.6 πόντους, 3 ριμπάουντ και 1 μπλοκ δείχνοντας φοβερό potential ως mobile ψηλός με ειδική ικανότητα το rim protection και το rim finishing. Ενώ τα στατιστικά ανά 36΄ σπάνε τα κοντέρ, το βασικό στοιχείο που ξεχωρίζει είναι το 20.3 στο Player Efficiency Rating και το 21 (!) σε Net Rating με 124 σε offensive rating και 103 σε defensive rating, όντας στα ψηλά στρώματα της Ευρωλίγκας σε ένα τόσο σημαντικό στατιστικό. Ο Κώστας είναι στα 24 του και το ταβάνι του για το μπάσκετ που παίζεται στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ υψηλό.

donta hall

Donta Hall

O Hall ήταν η βασική μας πρόταση για mobile center στον ΟΣΦΠ του καλοκαιρί σε λίστα μας στο supebasket.gr.  Η Μονακό είναι αυτή που τον πήρε και αν για τον Κώστα Αντετοκούνμπο λέμε ότι έχει εξαιρετικό potential, o Hall είναι ήδη ένας από τους καλύτερους στο είδος του επίσης στα 24 του χρόνια. Με 8.9 πόντους, 6.2 ριμπάουντ και 1.4 μπλοκ ανά 20’ αγώνα καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για έναν elite παίκτη που μπορεί να υπηρετήσει κάθε μοντέλο άμυνας. Ο λόγος που δεν αγωνίζεται παραπάνω είναι φυσικά ότι μοιράζεται τη θέση με τον ικανότατο Motiejunas. Ο Donta Hall είναι ο παίκτης που το καλοκαίρι θα κάνει το άλμα. Είτε για τα υψηλά στρώματα της Ευρωλίγκας είτε για το ΝΒΑ είτε απλά για ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο.

daryl maycon

Daryl Macon

Ένας σκόρερ σαν τον Macon έψαξε και βρήκε το συμβόλαιό του στην Ευρωλίγκα και γρήγορα απέδειξε γιατί είναι ένας παίκτης που μπορεί να βάλει με κάθε τρόπο τη μπάλα στο καλάθι. Πολύ καλός σε iso καταστάσεις, ικανότατος pull up shooter και φυσικά ένστικτα που τον κάνουν να ξέρει πότε να επιτεθεί στα κενά της άμυνας ο παίκτης του ΠΑΟ χαρακτηρίζεται φέτος από σταθερότητα, όντας ο πρωταγωνιστής του ΠΑΟ – σε μια κακή σεζόν όμως για την ομάδα. Στα τελευταία ματς οι άμυνες προσαρμόζονται ολοκληρωτικά πάνω του με απότελεσμα να μετρά μόλις 5.5 πόντους στα δύο τελευταία ματς, όμως αυτό δεν αναιρεί την εξαιρετική σεζόν του με 14.4 πόντους, 3.6 ασίστ, 59% στα δίποντα και 36% στα τρίποντα. Ο Macon του χρόνου θα πάρει ρόλο σε ομάδα που θα είναι λογικά στους διεκδικητές των play off και εκεί με περισσότερους χώρους και λιγότερες ευθύνες θα μπορέσει να δείξει αν μπορεί να πρωταγωνιστήσει και στο ακόμη πιο μεγάλο επίπεδο.

elie okobo

Ellie Okobo

Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα ένας rookie που είναι ο πρωταγωνιστής μιας ομάδας που πηγαίνει πολύ καλύτερα από ότι αναμενόταν ενώ ταυτόχρονα είναι δεύτερος σκόρερ στην Ευρωλίγκα πίσω μόνο από τον σπουδαίο Νίκολα Μίροτιτς. Ο Ellie Okobo είναι ένας εξαιρετικός guard με combo χαρακτηριστικά που μπορεί να τρέξει εξαιρετικά μια ομάδα. Με μοναδικό του ελάττωμα το ότι είναι επιρρεπής στο λάθος με 3.2 λάθη ανά αγώνα, φαίνεται ότι μπορεί να βελτιωθεί δραματικά και να γίνει top tier παίκτης. Φέτος μετρά 16.4 πόντους με 41% για τρεις και 3.5 ασίστ ανά ματς. Ο Okobo είναι ξεκάθαρο ότι έχει άλλη μια (ή και δύο) ταχύτητες στο Potential του και αναμένουμε να το δούμε σε μια καλύτερη ομάδα.

Αξίζει να αναφερθούν: D. Bacon, A. Diallo, Devon Hall, Josh Nebo, Steven Enoch