Skip to main content

Η διαβολοβδομάδα του Ολυμπιακού – Έτσι θα φτάσει στο 2/2

Το Shot Clock αναλύει τα δύο «must win» παιχνίδια του ΣΕΦ, που έχουν μπροστά τους οι «ερυθρόλευκοι»

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει δύο παιχνίδια που μπορεί και πρέπει να κερδίσει. Χωρίς περισσότερα εισαγωγικά σχόλια πάμε να δούμε τα κλειδιά για τον Ολυμπιακό.

Η Bayern είναι αντίπαλος που πρέπει να κερδηθεί

Μετά την ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα, ο ΟΣΦΠ έχει δύο ματς στο ΣΕΦ ξεκινώντας με την Μπάγερν του κόουτς Τρινκιέρι, μια ομάδα με τεράστιο πρόβλημα στην παραγωγή επίθεσης με μόλις 13 ασίστ για 11.5 λάθη ανά παιχνίδι. Αυτό είναι και το βασικότερο ζήτημα για την περσινή έκπληξη που φέτος κινείται σε πιο χαμηλές πτήσεις, αν και το 7-7 που μετρά ως τώρα της επιτρέπει να έχει τα μάτια στραμμένα στα πλέι οφ. Οι ερυθρόλευκοι οφείλουν να εκμεταλλευτούν την μεγαλύτερη ποιότητά τους τόσο στη περιφέρεια, όσο και στο ζωγραφιστό. Η διαφορά ποιότητας στα δύο ρόστερ είναι φανερή, ενώ παρά το γεγονός ότι η Μπάγερν έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά σαν σύνολο, το κατηφορικό... φέτος ΣΕΦ μπορεί να είναι καθοριστικό. H έλλειψη ποιοτικού άσσου σε αντίθεση με την παρουσία των Γουόκαπ και Σλούκα στην ερυθρόλευκη περιφέρεια μπορεί να είναι ένα καθοριστικό σημείο. Ο Σλούκας στα τελευταία 2 ματς είναι ιδιαιτέρως ανεβασμένος μετρώντας 12 πόντους, 6 ασίστ και 45% για τρεις και σίγουρα θέλει να χτίσει πάνω σε αυτό. Την ίδια στιγμή, ένας από τους υποψήφιους για το φετινό MVP της Ευρωλίγκας, ο Σάσα Βεζένκοφ στα τελευταία 5 ματς μετρά 17.6 πόντους, 50% για τρεις και 5.4 ριμπάουντ και θα είναι κρίσιμο να συνεχίσει να παίζει με αυτόν τον κυρίαρχο τρόπο.

Όπως βλέπουμε στο γράφημα του Sweep Sports Analytics, ο ΟΣΦΠ βρίσκεται κοντά στην κορυφή τόσο στην αμυντική του αποτελεσματικότητα όσο και στην επιθετική, ενώ η Bayern βρίσκεται στις θέσεις των ομάδων μεσαία δυναμικότητας. Για να αποτυπωθεί αυτό, θα πρέπει ο κόουτς Μπαρτζώκας να προετοιμάσει την ομάδα του με γνώμονα την κακή ήττα στη Σερβία.

gbgg1

Με τη Βιλερμπάν για το 2/2

Θα ήταν πολύ δύσκολο κάποιος να σχεδιάσει καλύτερο πρόγραμμα για τον Ολυμπιακό μετά από μια κακή ήττα. Δύο ματς στο ΣΕΦ με δύο ομάδες που πρέπει να τις πάρεις στα σοβαρά, αλλά και πρέπει να τις κερδίσεις. Όπως και με τη Μπάγερν έτσι και με τη Γαλλική ομάδα έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα που δε δημιουργεί. Στη περίπτωση της ASVEL έχουμε αρνητικό ast/to ratio (!) με 12.8 ασίστ για 13.5 λάθη και με ρεκόρ επίσης στο 7-7 (τη στιγμή που γράφεται το κείμενο). Η ASVEL παίζει διαφορετικό μπάσκετ που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο αυξημένο Pace (6η στη λίγκα, σε αντίθεση με τη 15η Μπάγερν), στα Pick and roll και τα iso. Φυσικά, ο παίκτης που πρέπει να βρεθεί στο κέντρο της αμυντικής τακτική του κόουτς Μπαρτζώκα είναι ο Ellie Okobo, o guard που κάνει τη διαφορά φέτος σε όλη την Ευρωλίγκα με 17.7 πόντους, 4 ασίστ και 44% για τρεις. Ο Okobo είναι ένας εξαιρετικός παίκτης που παίζει σε υψηλό ρυθμό επιτίθεται στους ψηλούς που αλλάζουν, δημιουργεί και κυρίως σκοράρει με κάθε τρόπο. Πολύ καλός φέτος και ο Jones, ενώ συνολικά η ASVEL είναι ομάδα-σύνολο που παίζουν μαζί σε άμυνα και επίθεση, αρκετά πειθαρχημένη και συγκροτημένη στο προπονητικό της πλάνο.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να εκεμεταλλευτεί την εμπειρία του και το μέγεθος του, πηγαίνοντας το ματς σε υψηλά physical επίπεδα. Αντικειμενικά, είναι ένα ματς που κρύβει παγίδες. Είναι όμως ένα ματς που πρέπει να κερδιθεί από νωρίς.

Η δύναμη πειρός του ΟΣΦΠ φέτος είναι το ποστ (όπως βλέπουμε και στο γράφημα) και εκεί μπορεί να είναι κυρίαρχος απέναντι στη Βιλερμπάν που οι ψηλοί της είναι μεν εξαιρετικοί παίκτες (Antetokounmpo,Wembanyama), αλλά είναι prospects.

gbgg12

Τα μάτια στραμμένα πάνω του

Με τη παρουσία της Βιλερμπάν στο ΣΕΦ, οι φίλοι του ΟΣΦΠ θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον Victor Wembanyama, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του παγκόσμιου μπάσκετ και υποψήφιο νούμερο 1 πικ στο draft του 2022! Ως τώρα ο 17χρονος (μπαίνει στα 18 το Γενάρη του 22), ύψους 2.20 μέτρων παίζει μόλις 11 λέπτα και τα ποσοστά του δεν είναι καλά. Πιστέψτε μας, δεν έχει καμία σημασία. Με τέτοιο ύψος ο Γάλλος διεθνής σκεπάζει τη μπασκέτα στην άμυνα ενώ στην επίθεση μπορεί να κάνει τα πάντα. Στα δύο τελευταία ματς έχει ξεκινήσει ως βασικός μετρά 7.5 πόντους, 4 ριμπάουντ και 2 μπλοκ ανά αγώνα σε 17’ παιχνιδιού. Όχι και άσχημα για ένα παιδί 17 χρόνων, έτσι;