Skip to main content

Red Light Green Light: Τα MVP επίπεδα του Βεζένκοφ και δισεπίλυτο πρόβλημα του ΠΑΟ

Δύο «ερυθρόλευκες» νίκες και ισάριθμες «πράσινες» ήττες, σημείωσαν οι ελληνικές ομάδες στην διαβολοβδομάδα της Euroleague και το Shot Clock κάνει τον απολογισμό των τεσσάρων αγώνων.

Η διαβολοβδομάδα της 15ης και 16ης αποτελεί πια παρελθόν και μετά την... απουσία της στήλης μας την προηγούμενη βδομάδα, επιστρέφουμε με τα κρίσιμα μπασκετικά συμπεράσματα από τους 4 συνολικούς αγώνες των δύο ελληνικών ομάδων της Ευρωλίγκας. Ας δούμε τα βασικότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αγώνων.

5462464

Red Light: Ο Ολυμπιακός έπρεπε να πάρει και τα δύο ματς όπως γράψαμε στο preview μας. Ήταν δύο ματς στην έδρα του με ομάδες τις οποίες μπορεί να τις κερδίσει. Και έτσι έγινε! Η ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα όχι απλά κέρδισε, αλλά επιβλήθηκε και στα δύο ματς, στοιχείο σημαντικό για τη συνέχεια και τη ψυχολογία της ομάδας. Ο ΟΣΦΠ δε δέχθηκε πάνω από 60 πόντους σε κανένα από τα δύο ματς, σκόραρε κάτα μέσο όρο 86 (!) και ήταν κυρίαρχος κάνοντας το 11-5 και σταθεροποιώντας τη θέση του στο νούμερο 3 της κατάταξης.

«Εξαιρετική άμυνα, το ίδιο σπουδαία επίθεση και 2/2 για τον Ολυμπιακό»

 

5463654

Green Light: Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε δύο διαφορετικά πρόσωπα στα δύο ματς της εβδομάδας. Με την Αρμάνι ήταν σα να μην μπήκε ποτέ στο ματς, ενώ αντίθετα με τη Μπαρτσελόνα έκανε μια εξαιρετικά τίμια προσπάθεια απέναντι στην καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης. Ωστόσο, υπήρχε κοινός παρονομαστής: για άλλη μια φορά η έλλειψη δημιουργίας του ΠΑΟ έκανε «μπαμ» με μόλις 11 και 12 ασίστ στα δύο ματς, ενώ στο ματς με την Αρμάνι τα 17 λάθη δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους πράσινους. Αυτό το πρόβλημα δε θα λυθεί μέχρι η ομάδα να κάνει ριζικές αλλαγές.

«Δύο πρόσωπα, αλλά ίδια λάθη στον επιθετικό τομέα για τον ΠΑΟ, με την έλλειψη δημιουργίας να είναι πλέον στο DNA της ομάδας»

 

5440890

Red Light: Για άλλη μια εβδομάδα ο Σάσα Βεζένκοφ έκανε τη διαφορά. Στις δύο αυτές αγωνιστικές συνέχισε τις υψηλές πτήσεις με 15.5 πόντους και 6.5 ριμπάουντ μέσο όρο. Πλέον, ο Power Forward παίζει σταθερά σε MVP επίπεδα και είναι ο βασικός λόγος που ο ΟΣΦΠ έχει πάντα μια επιθετική λύση. Από κοντά και ο Tyler Dorsey με 14.5 πόντους και ένα εξαιρετικό ματς με 19 πόντους απέναντι στην ASVEL. Ο Dorsey είναι ένας από τους καλύτερους 3-level σκόρερ σε όλη την Ευρώπη, ενώ η ικανότητά του να πηγαίνει στη γραμμή των βολών κατά βούληση φέρνει μια διαφορετική ασφάλεια στην επιθετική λειτουργία της ομάδας.

«Βεζένκοφ και Ντόρσει οδηγούν την επίθεση του Ολυμπιακού»

 

Green Light: Η Αρμάνι επικράτησε σε κάθε πιθανό τομέα του παιχνιδιού έναντι του ΠΑΟ. Ο κόουτς Πρίφτης προσπάθησε να δώσει απαντήσεις, αλλά με τον Hall να κυριαρχεί στην περιφέρεια και τον Hines να επικρατεί στη ρακέτα το ματς φαινόταν να μην έχει χώρο για τους πράσινους. Αντίθετα, στο ματς με την Μπαρτσελόνα Παπαπέτρου, Νέντοβιτς και Παπαγιάννης ήταν θετικοί, αλλά όταν μέχρι και οι θετικοί σου πρωταγωνιστές έχουν 5/16 τρίποντα καταλαβαίνει κανείς ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Ωστόσο, ο ΠΑΟ δεν έχει βρει πέραν των Παπαγιάννη και Μέικον παίκτες με σταθερότητα και αυτό το πληρώνει σε άμυνα και επίθεση.

«Ο Παναθηναϊκός δεν έχει σταθερότητα σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο.»

 

Red Light: Οι δύο αντίπαλοι του ΟΣΦΠ ήταν δύο ομάδες με δυσκολίες στη δημιουργία και ιδιαίτερη τάση στα λάθη. Η άμυνα του κόουτς Μπαρτζώκα εστίασε σε αυτά τα δύο στοιχεία και έτσι εξανάγκασε τη Μπάγερν σε 10 ασίστ για 13 λάθη και την Βιλερμπάν σε 14 ασίστ για 14 λάθη. Την ίδια στιγμή και οι δύο ομάδες έμειναν στο ίδιο πολύ κακό ποσοστό για 3 (28.6%), με τον ΟΣΦΠ στην άλλη πλευρά να παίζει συλλογικό και πολύ όμορφο μπάσκετ. Τα δύο αυτά ματς ήταν ταυτοτηκές νίκες για μια ομάδα που θέλει να αποδείξει ότι ανήκει στις 4 καλύτερες για τα καλά.

«Η αμυντική προσήλωση έκανε πάλι τη διαφορά»

 

5463608

Green Light: Στο ματς με τη Μπαρτσελόνα, ο Παναθηναικός έδωσε ότι ψυχικά αποθέματα είχε και διεκδίκησε να κάνει μια μεγάλη νίκη. Πώς όμως να γίνει αυτό όταν πέρα του 24% στα τρίποντα, μαζεύεις 10 λιγότερα ριμπάουντ (42 η Μπαρτσελόνα, 32 ο ΠΑΟ) και πόσο μάλλον όταν ο βασικός «άσσος» της αντίπαλης ομάδας σου παίρνει 6 ριμπάουντ; Με την εξαίρεση του καταπληκτικού σε αυτό το τομέα Παπαγιάννη, ο ΠΑΟ συνεχώς εκτίθεται σε αυτό το κομμάτι και το βλέπει να αποτυπώνεται στα αποτελέσματά του. Πλέον, βρίσκεται στη θέση νούμερο 16 σε ποσοστό rebound στην Ευρωλίγκα με μόλις 48% και ο Πρίφτης έχει άλλο ένα λόγο να πονοκεφαλιάζει.

«Ακόμη ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα για τον ΠΑΟ: το rebound»