Skip to main content

Πέντε παίκτες της G League κομμένοι και ραμμένοι για την Ευρωλίγκα

Το Shot Clock γράφει για πέντε παίκτες της αναπτυξιακής λίγκας του ΝΒΑ, οι οποίοι έχουν όλα τα φόντα για να κάνουν σπουδαία καριέρα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η G League αποτελεί μια λίγκα που διαρκώς αναπτύσσεται. Πλέον, υπάρχουν μεγαλύτερα συμβόλαια, οι ομάδες του ΝΒΑ τις χρησιμοποιούν όντως ως θυγατρικές σε τακτικό και αναπτυξιακό επίπεδο, τα γήπεδα έχουν αρχίσει να γεμίζουν και το επίπεδο είναι πάρα πολύ απαιτητικό. Μάλιστα, όσο τα χρόνια περνούν, η G League θα γίνεται πιο εμπορική και υπό την αιγίδα του ΝΒΑ δεν αποκλείεται να είναι η 2η καλύτερη λίγκα στον κόσμο σε μερικά χρόνια.

Ενώ λοιπόν το ΝΒΑ δίνει πόρους και χρήμα στην αναπτυξιακή του λίγκα, βλέπουμε προπονητές και παίκτες να εξελίσσονται. Ο Nick Nurse, ένας από τους καλύτερους προπονητές στον κόσμο, ήταν προπονητής στη G League, ενώ σταρ της λίγκας όπως ο Khris Middleton, o Rudy Gobert και άλλοι ήταν παίκτες εκεί. Σίγουρα, δε θα είναι εύκολο για κάθε παίκτη να περάσει στο υψηλότατο επίπεδο του ΝΒΑ. Όμως, το καλύτερο target group για μια ομάδα της Ευρωλίγκας που θέλει να φτάσει ψηλά δεν είναι παρά η αγορά των παικτών που είναι πολύ καλοί για την αναπτυξιακοί του ΝΒΑ, αλλά όχι αρκετά καλοί για το ίδιο το ΝΒΑ. Χαρακτηριστικά ονόματα παικτών που βρίσκονταν ανάμεσα σε G League και ΝΒΑ και κάνουν σπουδαία καριέρα στην Ευρωλίγκα είναι:

  • Edy Tavares
  • Thomas Walkup
  • Cory Higgins
  • Guershon Yabusele
  • Donta Hall
  • Mike James

Φυσικά η λίστα είναι τεράστια, όμως επιλέξαμε 6 παίκτες που αν ήταν ομάδα Ευρωλίγκας πιθανότατα θα ήταν το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο!

Ενώ λοιπόν το καλοκαίρι είχαμε προτείνει μερικούς G Leaguers που ήδη τους βλέπουμε να πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη (πχ Donta Hall), σήμερα πάμε να κάνουμε τη πρώτη φετινή μας λίστα με πέντε παίκτες πανέτοιμους για το Ευρωπαικό επίπεδο.

Sam Merrill

Sam Merrill

O Sam Merrill είναι πλέον 25 ετών και το να παίξει στο ΝΒΑ γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο ζητούμενο. Η περσινή του θητεία στους Μπακς δεν ήταν παρά συμπληρωματική, ενώ φέτος έχει πάρει μερικά λεπτά συμμετοχής με τους Grizzlies, αλλά δε φαίνεται ότι θα κρατήσει για πολύ. Ο Μέριλ είναι ένας καταπληκτικός combo guard στα πρότυπα αυτών που κάνουν θραύση στην Ευρωλίγκα όπως πχ ο Larkin, ενώ μπορεί να δημιουργήσει ικανοποιητικότατα ως secondary playmaker. Το υψηλό του IQ φαίνεται να είναι ιδανικό για την Ευρωλίγκα, ενώ το μέγεθος του που είναι τεράστιο πρόβλημα για το ΝΒΑ λύνεται εύκολα στην «από εδώ» πλευρά του Ατλαντικού. Φέτος στο χρόνο που πέρασε στη G League πρόλαβε να έχει 22.5 πόντους με 46% για τρεις, δείγμα του πόσο ικανός σουτέρ είναι, ενώ οι 7 ασίστ για 2.5 λάθη δείχνουν ότι είναι σταθερότατος πλέιμεικερ. Κομμένος και ραμμένος για την Ευρωλίγκα, ο Μέριλ θα πρέπει να είναι στα ραντάρ κάθε ομάδας.

Marcus Graves

Marcus Graves

Στην περίπτωση του απόφοιτου του Sacramento State δεν έχουμε ένα παίκτη έτοιμο για το υψηλότερο επίπεδο της Ευρωλίγκας, παρά τα 25 του χρόνια. Ο Graves είναι περισσότερο παίκτης που θέλεις να δοκιμάσεις αν είσαι ομάδα που δεν είναι σε win now κατάσταση και ψάχνει τον Point guard της επόμενης σεζόν. Αυτή τη στιγμή, ο ΠΑΟ είναι μια τέτοια ομάδα και ο Graves αποτελεί αναβάθμιση ως καθαρός άσσος σε κάθε επίπεδο. Φέτος, μετρά 6.8 ασίστ για 2.5 λάθη σε 27’ αγώνα και τα διαβάσματά του στο pick and roll αποτελούν κομμάτι που θα λάτρευε κάθε προπονητής. Αν περιμένει κανείς να βρει σταρ σε αυτόν, δε θα το κάνει. Αν θέλει όμως έναν ποιοτικό άσσο που οργανώνει την ομάδα, τότε είναι ο άνθρωπος του.

Devontae Cacok

Devontae Cacok

O 25χρονος center των Austin Spurs είναι ο ορισμός του παίκτη που δε θα παίξει στο ΝΒΑ, αλλά είναι πάρα πολύ καλός για τη G League. Με βάση τα χαρακτηριστικά του όμως είναι ίσως η ιδανικότερη επιλογή στην αγορά για όποιον ψάχνει Mobile αθλητικό ψηλό με χαμηλό κασέ. Ο Hall είναι πια στη Μονακό, ο Motley στη Ρωσία και ο Cacok είναι η τρίτη καλύτερη επιλογή στη λίστα μας τα τελευταία χρόνια. Φέτος μετρά 19.3 πόντους και 11.5 ριμπάουντ και το παιχνίδι της αναπτυξιακής των Spurs τον βοηθά να κάνει λίγα πράγματα αλλά πολύ καλά. Είναι καταπληκτικός screener με πολύ καλή επαφή κοντά στο καλάθι, ενώ περιστασιακά μπορεί να σουτάρει, αν και το 30% φέτος στη G league δείχνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα όρια. Ωστόσο, ο Cacok αποτελεί λύση από το πάνω ράφι.

Alfonzo McKinnie

Alfonzo McKinnie

Στα 29 του χρόνια, ο εξαιρετικός McKinnie έχει μια γεμάτη τροπαιοθήκη με πρωταθλήματα ΝΒΑ από τις θητείες σε Warriors και Ραπτορς, όμως ο χρόνος συμμετοχής του ήταν πάντα πολύ χαμηλός. Ο McKinnie είναι ένας παίκτης που κάθε ομάδα θα ήθελε και για αυτό ήταν σε τόσο δυνατά ρόστερ ακόμη και με λίγο χρόνο συμμετοχής. Εξαιρετικά προπονημένος, παίκτης που βασίζεται στα fundamentals, είναι παίκτης του προπονητή και μπορεί να κάνει πολλά και διαφορετικά μέσα στο παρκέ. Φέτος στη G League μετρά 24 πόντους, 9.5 ριμπάουντ και σουτάρει με 43% για τρεις όντας ένα από τα φαβορί για το MVP. Ξέροντας πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι ρολίστας, φέτος κάνει μια επίδειξη των ικανοτήτων του, αλλά το τρένο του ΝΒΑ έχει πιθανότατα περάσει. Ο McKinnie μπορεί να έρθει στην Ευρωλίγκα και να έχει σημαντικό ρόλο σε μια ομάδα που διεκδικεί το τρόπαιο ή να έχει ρόλο one man show σε μια πιο χαμηλού επιπέδου ομάδα. Διαλέγεις και παίρνεις σε κάθε περίπτωση από το πάνω ράφι.

Kyle Guy

Kyle Guy

O Guy είναι ο ορισμός του παίκτη που πρέπει να έρθει στην Ευρώπη και να βρει τον δρόμο του, μιας και η σωματοδομή του, όπως και το στυλ παιχνιδιού του δεν μπορούν να του δώσουν χώρο στο ΝΒΑ. Όμως, στο επίπεδο της Ευρωλίγκας που είναι πιο χαμηλό, ο Guy δε θα εκτίθεται στην άμυνα, ούτε θα χάνεται στην επίθεση. Είναι δεδομένο ότι δε μπορεί να πρωταγωνιστήσει ακόμη σε κορυφαία ομάδα, καθώς καμία δε θα του δώσει τη μπάλα στα χέρια. Όμως,πολλές ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν combo guard που σκοράρει από παντου. Με 9.3 προσπάθειες για τρίποντο ανά αγώνα και 8 ριμπάουντ ανά παιχνίδι με ύψος 1.83 μέτρα καταλαβαίνουμε ότι η ένταση και αυτοπεποίθησή του είναι όσο πιο ψηλά γίνεται. Ιδανική επιλογή για κάθε ομάδα της Ευρωλίγκας που θέλει να κάνει showcase το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.