Skip to main content

Suns vs Warriors: Οσα πρέπει να ξέρετε για την μετωπική των καλύτερων ομάδων της λίγκας

Το “Shot Clock” προλογίζει το σπουδαίο παιχνίδι με μια σούπερ κατατοπιστική ανάλυση, χωρισμένη σε 4 σημεία.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης (05:00) οι Phoenix Suns αντιμετωπίζουν τους Golden State Warriors σε μια μάχη των πρωτοπόρων τόσο της Δυτικής περιφέρειας, όσο και ολόκληρης της λίγκας. Οι Warriors βρίσκονται στη κορυφή με 18 νίκες και 2 ήττες, ενώ οι Suns είναι δεύτεροι με 17-3, αλλά 16 συνεχόμενες νίκες! Πριν λοιπόν από το μεγάλο ντέρμπι των δύο ομάδων εμείς αναλύουμε το παιχνίδι τους ξεχωρίζοντας 4 σημεία! 

#1 Η τακτική προσέγγιση και στατιστική απεικόνιση των ομάδων 

Σε προπονητικό επίπεδο το ματς θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς συγκρούεται μια pick and roll oriented επίθεση με μια επίθεση με πιο flow basketball φιλοσοφία. Οι Σανς είναι η καλύτερη pick and roll ομάδα της λίγκας και έχει την σφραγίδα των Paul Booker ως εξαιρετικοί midrange scorers. Όπως έχουμε ξαναγράψει, η στατιστική δε μπορεί να πει την απόλυτη αλήθεια στο μπάσκετ, όμως μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο εξήγησης της μπασκετικής πραγματικότητας. Έτσι λοιπόν οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι λένε ως τώρα τα ρεκόρ και η εικόνα των δύο ομάδων: οι Warriors έίναι η καλύτερη ομάδα της λίγκας, οι Suns όμως είναι πολύ κοντά τους. Η ομάδα του Steve Kerr είναι πρώτη σε Net Rating με 13.6 ενώ οι Suns είναι τρίτοι με 7.5. Οι Warriors είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα της λίγκας, καθώς είναι πρώτοι σε True Shooting% και effective Field Goal, ενώ η ομάδα του Monty Williams είναι 4η και 3η αντίστοιχα. Η συνολική ματιά στους αριθμούς βρίσκει τις δύο ομάδες πολύ κοντά και μάλιστα πολύ ψηλά στα πατώματα της λίγκας και εκεί που φαίνεται ότι οι δύο ομάδες διαφέρουν ριζικά είναι: 

NBA 2021-2022: Steph Curry On Fire, Bucks Blown Out By The Heat

  • το κομμάτι των λαθών, όπου οι GSW είναι πολύ κακοί με 14.4% ποσοστό λαθών, ενώ αντίθετα οι Suns βρίσκονται μέσα στη δεκάδα των καλύτερων ομάδων και σε αυτό το τομέα. Αυτό βέβαια εξηγείται εύκολα μιας και οι Σανς είναι μια ομάδα που επιθετικά βασίζεται στα επιθετικά sets της και έχει έναν πραγματικό μαέστρο στη θέση 1, με τον Chris Paul να είναι και φέτος φανταστικός με 41% ast% και 1.55 ast/usage, αριθμοί που βρίσκονται στη κορυφή της λίγκας. Η ομάδα του Kerr ακολουθεί ένα πιο χαωτικό τρόπο παιχνιδιού, βασισμένο στην ασταμάτητη κίνηση και τα συνεχή σκριν του Steph Curry (και του Jordan Poole) μακριά από τη μπάλα, τα DHO’s και την μοναδική αντίληψη στη δημιουργία στο μισό γήπεδο του Draymond Green. Έτσι, σε αυτό το μοντέλο παιχνιδιού είναι λογικό να υπάρχουν αρκετά λάθη, αλλά δημιουργούνται τόσο καλές προυποθέσεις για σουτ που αντισταθμίζεται. 
  • Το κομμάτι των ριμπάουντ, όπου οι Suns είναι 19οι στη λίγκα, ενώ οι Warriors 1οι με ποσοστό 80% σε DRB%! Οι GSW παρότι είναι undersized κάνουν εξαιρετική δουλειά τόσο στο block out όσο και στην ένταση με την οποία παίζουν, που δεν αφήνουν περιθώριο στον αντίπαλο. Με εξαίρεση το τελευταίο τους ματς απέναντι στους Κλίπερς που έχουν πολύ αθλητικά και μεγάλα κορμιά σε όλες τις θέσεις, οι Γουόριορς φαίνονται κυρίαρχοι σε αυτόν τον τομέα. 

#2 Ο Steph Curry

Εδώ όπως είναι λογικό κάνουμε μια παύση για να δώσουμε τη σημασία που αρμόζει στον καλύτερο παίκτη της λίγκας για φέτος. Τον (ήδη) δύο φορές MVP που πηγαίνει για το τρίτο, όντας ήδη στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Φέτος, για τρίτη φορά έγινε ο πρώτος παίκτης που φτάνει τα 100 τρίποντα, ενώ είναι πρώτος σκορερ του ΝΒΑ με 28.6 πόντους, σουτάρωντας 94% στις βολές και 42.3% στο τρίποντο σε 13.1 προσπάθειες ανά αγώνα! Η φράση που λέει ότι ο SC30 είναι «ο καλύτερος σουτέρ όλων των εποχών» μπορεί μεν να είναι αληθινή, αλλά κρύβει και μεγάλο μέρος της αλήθειας. Ο απόφοιτος του Davidson δεν είναι απλά ένας κορυφαίος σουτερ, αλλά είναι ένας απίθανος playmaker, ένας παίκτης που κάνει τη διαφορά με την κίνηση του μακριά από τη μπάλα, που είναι απολεσματικός όσο λίγοι στο pick and roll και η φυσική του κατάσταση είναι ιστορικά καλή. Πλέον, ο Curry έχει δυναμώσει και είναι ένας από τους καλύτερους αμυντικούς point guard με μοναδικό IQ και ικανότητα να μένει μπροστά στον αντίπαλό του. 

#3 Τα «φτερά» των ομάδων 

r/Warriors on Twitter: &quot;Devin Booker when defended by Andrew Wiggins last  night in 4:32 matchup minutes: 4 points 1 assist 3 turnovers 2 blocked  shots 2/7 FG 0/3 3PT… <a href=h

Οι δύο ομάδες είναι γεμάτες με ικανούς παίκτες στις θέσεις «2», «3» και «4» και αυτή η μάχη θα είναι καθοριστική, πόσο μάλλον αν σκεφτούμε ότι οι παίκτες αυτών των θέσεων θα έχουν μεταξύ τους διαφορετικά μαρκαρίσματα: o Μikal Bridges λογικά θα μαρκάρει τον Steph Curry, o Andrew Wiggins θα αναλάβει τον Devin Booker και το αποτέλεσμα αυτών των μονομαχιών μπορούν να δείξουν το νικητή. Στο περσινό ματς, ο Monty Williams επέλεξε να «μην χάσει» από τον Curry και είναι ερώτημα να δούμε αν θα επιλέξει και φέτος μια τέτοια τακτική. Στα παιχνίδια που ο σταρ της ομάδας του San Fransisco έχει λιγότερους από 20 πόντους, το ρεκόρ είναι 5-0, ενώ στο περσινό παιχνίδι αυτή η τακτική οδήγησε σε ήττα σε ένα ματς που ο Andrew Wiggins είχε 38 πόντους με 17/24 σουτ. Επομένως, εκτιμούμε ότι ο Monty Williams θα πάει περισσότερο σε μια πιο «φυσιολογική» προσέγγιση επιλέγοντας να παίξει περισσότερο man to man με ενδεχόμενες προσαρμογές και είναι ζητούμενο ο εξαιρετικός Bridges να μπορέσει με την αμυντική του ικανότητα και τα μακριά του χέρια να δημιουργήσει προβλήματα στον MVP ως τώρα της σεζόν. Από την άλλη, ο Steve Kerr έχοντας τον Draymond να είναι ο ηγέτης της καλύτερης άμυνας της λίγκας, αυτονόητα θα βάλει τον Wiggins πάνω στον Booker, μιας και ο Καναδός είναι ένας από τους καλύτερους περιφερειακούς αμυντικούς της λίγκας, ενώ τα μεταξύ τους παιχνίδια συχνά πηγαίνουν υπερ του όπως βλέπουμε στις παρακάτω εικόνες. 

Το ίδιο συμβαίνει και με τη στατιστική τους που είναι υπερ του παίκτη των Warriors σχεδόν σε κάθε κατηγορία. Το μεταξύ τους matchup θα είναι καθοριστικό, μιας και ο D-Book είναι από τους παίκτες που στη καλή του βραδιά μπορεί να διαλύσει οποιονδήποτε αντίπαλο.

 

 

#4 Ο Ayton θα είναι ο X Factor της βραδιάς 

Ενώ λοιπόν αναλύσαμε τις μάχες στα φτερά και τη βαρύτητα της τακτικής και στατιστικής των δύο ομάδων, πρέπει να περάσουμε στον παίκτη που μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ένα μεγάλο ματς από τον -πολύ καλό φέτος- DeAndre Ayton μπορεί όχι απλά να δώσει τη νίκη στους Σανς, αλλά και να ανοίξει δρόμους αντιμετώπισης των Warriors από κάθε ομάδα. Το μέγεθος και η ικανότητα του ψηλού, πρωην νούμερο 1 του Ντραφτ μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες δεδομένων των χαμηλών σχημάτων των Warriors και να δώσει ένα διαφορετικό πόλο στο σκοράρισμα είτε στο ποστ είτε μέσω δεύτερων ευκαιριών. Ο Ayton παρά την καλή του παρουσία ως τώρα δεν έχει κάνει ένα παιχνίδι που θα προκαλέσει «θόρυβο», οπότε ίσως η ώρα να πρέπει να είναι τώρα.