Skip to main content

Red Light Green Light: Το φανταστικό μπάσκετ και η ζώνη που κερδίζει

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αγωνίστηκαν για την 12η αγωνιστική της Ευρωλίγκας και το Shot Clock γράφει για το 2Χ2 των ελληνικών ομάδων.

Οι δύο ελληνικές ομάδες πήραν εξαιρετικά σημαντικές νίκες για τη συνέχεια της Ευρωλίγκας τόσο σε ψυχολογικό, όσο και σε βαθμολογικό επίπεδο. Ο Παναθηναϊκός,  μετά τη μεγάλη νίκη επί του ΟΣΦΠ στο ΣΕΦ, πήρε μια νίκη και ενάντια στη Ζενίτ του Πασκουάλ, ενώ ο Ολυμπιακός φάνηκε ότι δεν… τα έβαψε μαύρα από την ήττα στο πρωτάθλημα και διέλυσε την καλύτερη –εώς τώρα- ομάδα της Ευρωλίγκας. Ας δούμε τι ξεχώρισε στις νίκες των αιωνίων.

5440853

Red light: Ο Ολυμπιακός έπαιξε επιβλητικό μπάσκετ και είναι η δεύτερη φορά που αποδίδει φανταστικό μπάσκετ μετά από ήττα. Ο ρυθμός της ομάδας του Μπαρτζώκα ήταν καταιγιστικός και η βροχή τριπόντων έκανε την Αρμάνι να μοιάζει με μια ομάδα… της σειράς. 18/33 τρίποντα για τους ερυθρόλευκους με τους Λαρεντζάκη, Ντόρσει και Βεζένκοφ να σκοράρουν τα 11 από αυτά. Φυσικά, τα περισσότερα εξ΄αυτών ήρθαν με ασίστ, δείγμα του τρόπου παιχνιδιού της ομάδας φέτος.

«Ο Ολυμπιακός ήταν σε φανταστική μέρα, σουτάροντας 54% για τρεις με τρεις παίκτες να είναι σε καταπληκτική βραδιά»

5440193

Green light: Στο 2021 μια ομάδα παίζει εκτεταμένα λεπτά (σχεδόν ολόκληρα ματς) ζώνης και κερδίζει; Κι όμως! Ο κόουτς Πρίφτης επιστράτευσε ξανά τη ζώνη του, που δυσκόλεψε τη Μπάγερν και βραχυκύκλωσε τον Ολυμπιακό και τελικά το ίδιο έκανε και στη Ζενίτ. Ακριβώς όπως στο ματς του ΣΕΦ, έτσι και τώρα απέναντι στη Ζενίτ, ο ΠΑΟ πήρε μέσω της ζώνης τη δημιουργία μιας ομάδας που βασίζεται σε αυτό και έτσι οι 11 ασίστ για 10 λάθη δείχνουν το πόσο αδύνατο ήταν για τη Ζενίτ να αντιμετωπίσει την αμυντική τακτική του. Σα να μην έφτανε αυτό, η Ζενίτ σούταρε 22% για τρεις, φτιάχνοντας την απόλυτη συνταγή για την επιτυχία στο τρικ του Πρίφτη.

«Η άμυνα ζώνης βραχυκύκλωσε και τη Ζενίτ»

5440917

Red light: Το τελευταίο διάστημα δεν ήταν στη καλύτερη του περίοδο. Όπως αναλύσαμε και στο postgame podcast με το Μιχάλη Στεφάνου (λινκ εδώ), ο Έλληνας γκαρντ φαινόταν να έχει χάσει λίγο το ρόλο του στα τελευταία ματς, προσπαθώντας να βρει ρυθμό από την επίθεση. Σε αυτό το ματς, ο Λαρεντζάκης εξερράγη, έχοντας 5/9 τρίποντα και 3/3 βολές για 18 πόντους, πολύ παραπάνω από τον μέσο όρο του και από αυτά που περιμένει ο ΟΣΦΠ από αυτόν. Ήταν ένα ματς που θα δώσει ψυχολογία, αν και δε περιμένουμε τόσο υψηλού επιπέδου scoring. Όσο ο Λαρεντζάκης παίζει δυνατή άμυνα και είναι συγκεντρωμένος στο ρόλο του ως catch and shoot παίκτης, έχει δεδομένα ρόλο στο υψηλό επίπεδο της Ευρωλίγκας.

«Ο Λαρεντζάκης ο απόλυτος MVP σε ματς Ευρωλίγκας: το σκοράρισμα δε θα μείνει εκεί ψηλά. Όμως η έντασή του είναι πάντα καθοριστική»

Green light: Ο κόουτς Πρίφτης χρεώνεται το εξαιρετικό διάστημα τριών αγώνων της ομάδας του (2-1 σε πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα). Η επιλογή της ζώνης, όσο απαρχαιωμένη και αν είναι, δίνει λύσεις σε μια ομάδα που είχε εξαιρετικό πρόβλημα στην point of attack άμυνα. Ειδικά όταν είσαι μια ομάδα που έχει ανάγκη τα λεπτά των Νέντοβιτς και Μέικον, τότε πρέπει η άμυνα σου να μπορεί να τους κρύψει. Η επιλογή της ζώνης καλύπτει αυτές τις ανάγκες και βλέπουμε να συνεχίζεται… μέχρι μια ομάδα να την τιμωρήσει!

«Η επιλογή της ζώνης στην άμυνα είναι καθοριστική με βάση τις αμυντικές ικανότητες των παικτών του ΠΑΟ.»

Red light: Aν κανείς δει τη στατιστική του ματς και αφαιρέσει την διαφορά στο τρίποντο, θα δει κατά τα άλλα ότι οι δύο ομάδες ήταν κοντά. Η Αρμάνι σούταρε 36% για τρεις και είχε 15 ασίστ, αριθμοί σίγουρα όχι ιδανικοί. Η βασικότερη όμως διαφορά ήταν ο ρυθμός. Ο ΟΣΦΠ μέσω της άμυνάς του, της έντασης και του spacing επέβαλε το ρυθμό του και ανάγκασε την Αρμάνι να σκοράρει μόλις 73 πόντους. Η καλή μέρα των ερυθρόλευκων από τη γραμμή του τριπόντου έδωσε τη μεγάλη διαφορά στο σκορ.

«Ο ρυθμός της ομάδας του κόουτς Μπαρτζώκα ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες»

5440188

Green light: Έχουμε ξαναγράψει και θα το ξαναγράψουμε: o Γιώργος Παπαγιάννης αποτελεί κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό και συνολικά είναι ένας παίκτης που μπορεί να γίνει κορυφαίος στην Ευρωλίγκα. Με 18 πόντους και 13 ριμπάουντ ήταν (ξανά) εξαιρετικός, αλλά τα σκαμπανεβάσματά του πρέπει να ελαχιστοποιηθούν. Για να γίνει ο κυρίαρχος ψηλός που μπορεί πρέπει να σταθεροποιήσει την απόδοση του σε αυτά τα στάνταρ και να εδραιωθεί ως ο καλύτερος ριμπάουντερ της λίγκας. Την ίδια στιγμή, ο Νεμάνια Νέντοβιτς έχει 20 πόντους μέσο όρο στις 4 νίκες του ΠΑΟ (3 στην Ευρώπη και 1 στο ματς με Ολυμπιακό) και δείχνει πόσο σημαντικό είναι να παίζει στα επίπεδα που πραγματικά μπορεί. Με τον Νέντοβιτς σε αυτό το επίπεδο, ο ΠΑΟ μοιάζει άλλη ομάδα επιθετικά, καθώς η ικανότητα του σε iso καταστάσεις και pull up σουτ είναι μοναδική.

«Ο Παπαγιάννης και ο Νέντοβιτς είναι δύο x factor του Παναθηναϊκού»