Skip to main content

Head to head preview - Η ανωτερότητα του Ολυμπιακού και η αφορμή του Παναθηναϊκού

Το playstyle του καθενός, η στατιστική προσέγγιση, οι παίκτες-κλειδια και η μάχη των γιγάντων. Το «Shot Clock» αναλύει το πρώτο ντέρμπι αιωνίων

Το ντέρμπι των αιωνίων θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Στάδειο Ειρήνης και Φιλίας και εμείς θα προχωρήσουμε στο preview του αγώνα δίνοντας έναν οδηγό παρακολούθησής του.

Σίγουρα, το ρεκορ των δύο ομάδων στην Ευρωλίγκα μπορεί να μας δώσει μια πρώτη εικόνα, όμως ένα ντέρμπι γνωρίζουμε καλά ότι έχει πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά που μπορούν να το καθορίσουν. Ας δούμε μερικά βασικά στοιχεία, βασιζόμενη στην εικόνα των ομάδων στην Ευρωλίγκα και όχι στο εγχώριο πρωτάθλημα μιας και είναι σαφώς μια πιο ενδεικτική προσέγγιση:

Το playstyle και μια στατιστική προσέγγιση του ντέρμπι

5394691

Οι δύο αντίπαλοι προπονητές εκφράζουν δύο διαφορετικές μπασκετικές προσεγγίσεις. Από τη μία, όπως γράφαμε και στην αρχή της σεζόν «με βάση μια pick and roll heavy επίθεση και το transition ως βασικό στοιχείο της επίθεσης της ομάδας, ο κόουτς Μπαρτζώκας θέλει να δώσει μια ταυτότητα βασισμένη στις αρχές του pace and space, που στο σύγχρονο μπάσκετ είναι οι δύο βασικότερες έννοιες.» Ακριβώς αυτό εξυπηρετεί φέτος το μπάσκετ του ΟΣΦΠ που είναι 7ος σε προσπάθειες ανά αγώνα στην Ευρωλίγκα με 61, 5ος σε ασίστ με 17.2 ανά αγώνα και 9ος σε κατοχές.

Priftis erithros astera

Από την άλλη, ο κόουτς Πρίφτης επενδύει στο ρυθμό, αλλά ο σαφής στόχος της ομάδας ήταν να επικεντρωθεί στην αμυντική της λειτουργία. Αυτό ως σήμερα είναι ζητούμενο μιας και με 113.6 πόντους ανά 100 κατοχές, αντιλαμβανόμαστε ότι η άμυνα του ΠΑΟ δεν έχει βρει τα πατήματά της. Αυτό οφείλεται σε μια συνολική αναπροσαρμογή που έχει γίνει στους ρόλους της ομάδας, μιας και το σαφέστατο επιθετικό πρόβλημα έφερε το Daryl Macon (που δε φημίζεται για την άμυνά του) σε βασικότατο ρόλο στην ομάδα, ενώ συνολικά πολλοί παίκτες ως τώρα κάνουν κακή σεζόν.

Ο Ολυμπιακός αντίθετα αποτελεί μέχρι σήμερα μια κορυφαία ομάδα στην Ευρωλίγκα σε άμυνα και επίθεση και το γεγονός ότι είναι τρίτος σε Net Rating δείχνει πόσο ισορροπημένη και δυνατή ομάδα είναι και στις δύο πλευρές του παρκέ. Αντίθετα, ο ΠΑΟ βρίσκεται στη 15η θέση και αυτό δεν είναι, παρά μια φωτογραφία της αγωνιστικής του κατάστασης.

Οι παίκτες κλειδιά των ομάδων

5373963

Για τον Ολυμπιακό, όπως γράψαμε και στο τελευταίο Red light Green light, η πολυφωνία του είναι το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει στην ως τώρα πορεία του. Αν και μπορούμε να γράψουμε για τον Κώστα Σλούκα ή τον Τάιλερ Ντόρσει, επιλέγουμε να χαρακτηρίσουμε παίκτη κλειδί για το σημερινό ματς τον Τόμας Γούοκαπ. Ο Αμερικάνος γκαρντ είναι ένας από τους καλύτερους ρολίστες σε όλη την Ευρώπη και είναι εξαιρετικός στο να διαβάζει την άμυνα είτε με τη μπάλα στα χέρια είτε στο να βγαίνει από τα σκριν και να δημιουργεί σε δεύτερο χρόνο στην επίθεση, ικανότητα εξόχως σημαντική στο playbook του Μπαρτζώκα. Ταυτόχρονα, είναι κορυφαίος αμυντικός και ο ρόλος του στην αναχαίτηση του Macon θα είναι καθοριστικός. Είναι βασική πεποίθησή μας ότι αν ο αμερικάνος σκόρερ του ΠΑΟ μείνει εκτός ρυθμού, τότε το ματς θα είναι σχετικά εύκολο για τους ερυθρόλευκους.

macon vs bayern

Για τον ΠΑΟ, όπως γράψαμε παραπάνω, όλα θα κριθούν από το πόσο καλός μπορεί να είναι ο 4ος σκόρερ της Ευρωλίγκας, Daryl Macon. Στη περίπτωση του Αμερικάνου έχουμε να κάνουμε με έναν από τους πιο ικανούς off the dribble scorers στην Ευρώπη που σουτάρει με 44% για τρεις και είναι στο 92ο percentile των παικτών της Ευρωλίγκας στην επίθεση. Αυτή τη στιγμή, το πόσο καλός θα είναι ο Αμερικάνος θα είναι το στοιχείο που θα κάνει τον ΠΑΟ να είναι ανταγωνιστικός και να μπορέσει να πάρει το παιχνίδι.

Η μάχη των γιγάντων

5432773 resize

Στο ντέρμπι θα τεθούν αντιμέτωποι δύο παραδοσιακοί ψηλοί, που ξεχωρίζουν στις ομάδες τους. Από τη μία, ο Φαλ, στον οποίο αναφερθήκαμε εκτενώς στο προχθεσινό μας άρθρο γράφοντας ότι «Στη φετινή σεζόν είναι 12ος σε field goal ανάμεσα σε όλους τους ψηλούς της λίγκας και 12ος σε ποσοστό διπόντων. Είναι 7ος σε assist/αγώνα, 7ος σε Offensive Rating, 7ος σε ast ratio και 8ος σε net rating. Όλα αυτά όμως όντας 32ος σε usage%. Αντιλαμβανόμαστε ότι στο πρόσωπο του διεθνή Γάλλου, ο κόουτς Μπαρτζώκας έχει βρει έναν παίκτη που παράγει πολύ, καταναλώνοντας ελάχιστα από την επίθεση της ομάδας». Ο Φαλ θέλει να δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει εξαιρετικά και σε ένα ματς που δεν έχει συνεχόμενα miss match και έτσι το ταίριασμά του με τον Γιώργο Παπαγιάννη έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

παπαγιάννης βφγηυ

Ο Παπαγιάννης -παρότι δεν κάνει την ιδανική σεζόν με βάση τις απαιτήσεις που έθεσε ο ίδιος με την απόδοσή του πέρσι- είναι πρώτος στην Ευρωλίγκα σε ριμπάουντ. Για τον νεαρό Center έχουμε ξαναγράψει ότι έχει όλα τα στοιχεία για να είναι ένας από τους καλύτερους ψηλούς στην Ευρώπη. Η κατάσταση στο φετινό ΠΑΟ δεν τον έχει βοηθήσει όμως μια καλή εμφάνιση απέναντι σε έναν από τους καλύτερους ψηλούς της Ευρώπης θα του δώσει την αυτοπεποίθηση να συνεχίσει να ανεβαίνει τα σκαλιά του προσωπικού του μπασκετικού στάτους.

Το σημερινό ματς σίγουρα έχει φαβορί. Ο ΟΣΦΠ παίζει στην έδρα του και θέλει να δείξει ότι είναι κυρίαρχος στην Ελλάδα. Όμως, ο ΠΑΟ -που είναι πληγωμένος- ψάχνει μια αφορμή για να γυρίσει το κλίμα σε φιλάθλους και αποδυτήρια. Υπάρχει καλύτερη αφορμή από ένα ματς στο ΣΕΦ;

Οι απαντήσεις στο γήπεδο.