Skip to main content

Red Light Green Light: Τα δημιουργικά ένστικτα του Φαλ και ανησυχητική επανάληψη του ΠΑΟ

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αγωνίστηκαν για την 11η αγωνιστική της Ευρωλίγκας και το Shot Clock γράφει για τις καλές εμφανίσεις των ελληνικών ομάδων, που όμως συνοδεύτηκαν μόλις από μία νίκη.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έδωσαν δύο δυνατά τεστ για τη δεύτερη αγωνιστική της διαβολοβδομάδας. Μόνο η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα κατάφερε να πάρει όμως τη νίκη, με την ομάδα του κόουτς Πρίφτη πλέον να βυθίζεται στη βαθμολογία.

sasha vezenkov olympiacos piraeus eb21δδσδσα

Red light: Ο Ολυμπιακός μπήκε τόσο δυνατά στη πρώτη περίοδο του αγώνα με τη Μακάμπι που κατάφερε να σκοράρει 35 πόντους στη πρώτη περίοδο και να σπάσει το ρεκόρ της μεγαλύτερης διαφοράς σε πρώτη περίοδο στην Ευρωλίγκα που κρατούσε από το μακρινό 2001. Το 35-8 μιλά από μόνο του. Ο κόουτς Μπαρτζώκας έβαλε την ομάδα του σε θέσεις μάχης και μετέτρεψε το αρνητικό κλίμα των τριών μόλις πόντων στη τέταρτη περίοδο με την Εφες σε 35 πόντους, απίστευτη άμυνα και μοναδικό μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός είχε  μια επιθετική λειτουργία που μεταφέρει τη μπάλα από πλευρά σε πλευρά, την ακουμπά στο ποστ και η μπάλα περνά από πολλά χέρια και γρήγορα, θυμίζοντας ένα σύγχρονο «ΝΒΑικό» στυλ παιχνιδιού που δε βλέπουμε στην Ευρωλίγκα. 22 ασίστ για 7 λάθη έγραψε η στατιστική και στη συγκεκριμένη περίπτωση λανθάνει...από την άλλη πλευρά, μιας και θα μπορούσαν να γραφτούν ακόμη παραπάνω με βάση το τρόπο παιχνιδιού.

«Ο κόουτς Μπαρτζώκας έβαλε την υπογραφή του σε ένα από τα πιο όμορφα 10λεπτα στην ιστορία της Ευρωλίγκας»

howard sant roos panathinaikos opap athens eb21φδφδφ

Green light: O Παναθηναϊκός εμφανίστηκε βελτιωμένος σε σχέση με την πολύ κακή είκονα του τελευταίου διαστήματος. Αυτό όμως δεν αρκούσε. Τα σουτ ήταν πιο μετρημένα και με καλύτερο ποσοστό (7/18 τρίποντα) και τα λάθη ελαττώθηκαν. Όμως, η Μπάγερν κέρδισε και βύθισε τον ΠΑΟ στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Η ομάδα του Πρίφτη προσπάθησε να ρίξει το ρυθμό, αλλά δέχθηκε πάλι πάνω από 80 πόντους. Αυτό οφείλεται (επίσης) στη δόμηση της ομάδας. Ο ΠΑΟ χτίστηκε με μια αμυντικογενή λογική, αλλά ο καλύτερος του παίκτης είναι ο Daryl Macon που έχει ως αχίλλειο πτέρνα την άμυνα, ενώ αν εξαιρέσουμε τον Sant-Roos, κανείς παίκτης εν είναι υψηλού επιπέδου αμυντικός.

«Άλλο ένα στοιχείο της κακής δόμησης του καλοκαιριού: αμυντικό προφιλ χωρίς παίκτες με αντίστοιχα χαρακτηριστικά»

Red light: Επιστροφή στο σκοράρισμα για τον Κώστα Σλούκα που με 18 πόντους ήταν ο καλύτερος του γηπέδου. Όμως, το κλειδί για τον ΟΣΦΠ ήταν η πολυφωνία. 15 έβαλε ο Σάσα Βεζένκοφ, 12 ο Φαλ, 17 ο Ντόρσει και 14 ο Σακίλ ΜκΚίσικ. Οι ερυθρόλευκοι δε χρειάστηκαν καν να σουτάρουν πολύ καλά (34% για τρεις). Το μπάσκετ τους εξασφάλιζε ρυθμό σε όλους και πολλές κατοχές με 8 κλεψίματα από τους ερυθρόλευκους και διασφάλιση του αμυντικού ριμπάουντ. Πρωταγωνιστής σε αυτό ο εξαιρετικός Μουσταφά Φολ με 6 αμυντικά και 5 επιθετικά ριμπάουντ.

«H πολυφωνία σε επίθεση στην επίθεση ήταν κλειδί.»

Green light: Η υπερπροσπάθεια των παικτών του ΠΑΟ για ένα αποτέλεσμα θετικό, αποτελεί από μόνη της ένα μοναδικό δείγμα θέλησης. Όμως, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στο μπάσκετ αυτό δεν αρκεί. Η φιγούρα του απαρηγόρητου Macon στο τέλος του ματς μιλάει από μόνη της. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε με όλη του τη ψυχή για να πάρει ένα αναγκαίο διπλό. Τα πράγματα πλέον είναι σε οριακό σημείο και πρέπει να βγουν άμεσα συμπεράσματα για τους στόχους της ομάδας. Οι νίκες πλέον έχουν απλά ψυχολογικό χαρακτήρα. Ο κόσμος της ομάδας, θα πρέπει να κατανοήσει ότι ο μόνος τρόπος να σπάσει αυτός ο κύκλος ατυχών αποτελεσμάτων είναι να τεθεί ένας νέος τρόπος αξιολόγησης στην ομάδα.

«Ο ΠΑΟ, όπως ξαναείπαμε, πρέπει να προχωρήσει σε ολικό rebuilding. Έτσι θα πρέπει να αξιολογείται και η παρουσία του στη διοργάνωση για φέτος στο δρόμο για ένα δυνατό μέλλον»

5432773

Red light: Πιο πάνω γράψαμε για τον Φαλ και τα ριμπάουντ. Όμως δε γίνεται παρά να πούμε για τις 5 ασίστ του, που δεν είναι παρά ακόμη ένα δείγμα του πόσο ικανός παίκτης είναι ο Γάλλος. Κανείς δε περιμένει από το center του να δημιουργεί, όμως ο Fall με 1.5 ασίστ ανά αγώνα δείχνει ότι έχει δυνατότητες σε αυτό το κομμάτι. Σε μια ομάδα όπως ο ΟΣΦΠ δεν αναμένεται συχνά να έχει ένα τόσο μεγάλο αριθμό, όμως η ικανότητα του ανοίγει δρόμους: ο συνδυασμός της κυρίαρχιας του στο ένας με έναν, με την ικανότητα του να βλέπει την πάσα από του double team θα είναι κομβικό στοιχείο στα πλέι οφ. Στη φετινή σεζόν είναι 12ος σε field goal ανάμεσα σε όλους τους ψηλούς της λίγκας και 12ος σε ποσοστό διπόντων. Είναι 7ος σε assist/αγώνα, 7ος σε Offensive Rating, 7ος σε ast ratio και 8ος σε net rating. Όλα αυτά όμως όντας 32ος σε usage%. Αντιλαμβανόμαστε ότι στο πρόσωπο του διεθνή Γάλλου, ο κόουτς Μπαρτζώκας έχει βρει έναν παίκτη που παράγει πολύ, καταναλώνοντας ελάχιστα από την επίθεση της ομάδας.

«Ο Μουσταφά Φαλ έχει εξαιρετικά δημιουργικά ένστικτα, αλλά συνολικά είναι ένας κορυφαίος ψηλός»

georgios papagiannis panathinaikos opap athens eb21σφσφσ

Green light: Η νέα ήττα του ΠΑΟ ήρθε παρά την καλή παρουσία αρκετών παικτών. Είναι ανησυχητικό ότι έχει χάσει με κάθε τρόπο: με υψηλό σκορ, με χαμηλό σκορ, με συντριβή ή στον πόντο. Αλλά πιο ανησυχητικό είναι ότι συνεχώς παράγεται το ίδιο μοντέλο μπάσκετ: κακή κυκλοφορία, κακή δημιουργία, έλλειψη ρόλων και αυτοματισμών. Οι πράσινοι είναι πλέον 13οι σε τρίποντα και πόντους στην Ευρωλίγκα, 17οι σε ασίστ, 9οι σε λάθη και 16οι σε ποσοστό rebound. Με λίγα λόγια, ο ΠΑΟ δεν δημιουργεί, κάνει αρκετά λάθη, δε σκοράρει και δεν παίρνει ριμπάουντ! Αν η άμυνα του μπορούσε να βοηθήσει θα ήταν μια προσπάθεια δημιουργίας μιας βάσης, αλλά αυτή τη στιγμή οι 113.6 πόντοι ανά 100 κατοχές είναι σίγουρα καταδικαστικοί.

«Η δυσλειτουργία του ΠΑΟ βρίσκεται και στις δύο πλευρές του παρκέ και οι ήττες βαραίνουν την ομάδα. Η στατιστική όμως επιβεβαιώνει μια πολύ κακή εικόνα»

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook