Skip to main content

Red Light Green Light: Μια πολύ κακή αρχή διαβολοβδομάδας

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αγωνίστηκαν για την 10η αγωνιστική της Ευρωλίγκας και εμείς κάνουμε τη μπασκετική τους αποτίμηση.

Οι δύο ομάδες μας ξεκίνησαν πολύ άσχημα την διαβολοβδομάδα με δύο ήττες. Ακριβώς πριν αρχίσει η δεύτερη αγωνιστική της υπάρχουσας διαβολοβδομάδας, ας αναλύσουμε τι είδαμε από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό την Τρίτη (16/11) και την Τετάρτη (17/11).

hassan martin olympiacos piraeus eb21wwffs

Red light: Η τελευταία περίοδος του Ολυμπιακού ήταν το χειρότερο performance της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα για φέτος. Ενώ ήταν για τα καλά μέσα στο παιχνίδι, το τελικό 20-3 (!) της 4ης περιόδου άφησε τον ΟΣΦΠ όχι απλά εκτός μάχης, αλλά και με μια βαριά ήττα στο παθητικό του, που ίσως φανεί καθοριστική σε μια περίπτωση ισοβαθμίας. Το καταστροφικό μπλακ άουτ, πρώτα και κύρια είναι ζήτημα συγκέντρωσης, καθώς η ομάδα φάνηκε να αποσυνδέεται από το ματς και ο κόουτς Μπαρτζώκας για πρώτη φορά φέτος έδειξε σημάδια που είχαν να φανούν καιρό σχετικά με ζητήματα διαχείρισης.

«Ο Ολυμπιακός αποσυνδέθηκε από το ματς και δεν υπήρξε αντίδραση από τον πάγκο του»

Green light: o Παναθηναϊκός δέχθηκε άλλη μια ήττα, αυτή τη φορά από την Ζαλγκίρις του -μέχρι τότε- 0-9 και είναι φανερό ότι τα συμπεράσματα που βγάλαμε στα προηγούμενα άρθρα μας είναι πέρα για πέρα αληθινά. Πέρα από το μικρό μπάτζετ ή/και τις περιστασιακές απουσίες, το έχουμε γράψει και θα το ξαναγράψουμε: το πρόβλημα στελέχωσης του ΠΑΟ είναι τόσο μεγάλο που τα αγωνιστικά ζητήματα κάθε ξεχωριστού αγώνα πάνε σε δεύτερη μοίρα. Είναι αδύνατο πλέον να μη μπορεί κάποιος να δει την έλλειψη playmaking και shooting, που στο σύγχρονο μπάσκετ είναι κάποια από τα πιο βασικά στοιχεία κάθε ομάδας.

«Η ήττα από τη Ζαλγκίρις δεν είναι παρά καθρέφτης μιας δύσκολης πραγματικότητας για το μπασκετικό Παναθηναϊκό»

Red light: Πρωταγωνιστές για τον Ολυμπιακό ήταν οι Φαλ, Βεζένκοφ και ο εξαιρετικός ξανά Walkup. Όμως, από εκεί και πέρα, η ομάδα, αλλά και οι υπόλοιποι παίκτες ατομικά βρέθηκαν σε μια πολύ κακή μέρα. Σλούκας, Ντόρσει, Παπανικολάου και Λαρεντζάκης είχαν μαζί 3/20 σουτ και με βάση την κομβικότητα αυτών των παικτών καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολα είναι να ανταπεξέλθεις σε ένα ματς τέτοιων απαιτήσεων.

«Βασικά γρανάζια της μηχανής βρέθηκαν σε πολύ κακή μέρα»

ioannis papapetrou panathinaikos opap athens eb21ffsfsd

Green light: Ο Ιωάννης Παπαπέτρου σουτάρει 3/24 στα δύο τελευταία ματς του ΠΑΟ, έχοντας πολύ υψηλό usg% και μερίδιο στο κομμάτι των αποφάσεων. Δεν είναι ώρα για να γίνεται σκληρή κριτική σε ένα παίκτη που δίνει τα πάντα για την ομάδα του, αλλά είναι σίγουρο ότι ο ρόλος του θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί. Ειδικά οι iso καταστάσεις του αποτελούν ένα κακό κομμάτι της επίθεσης που θα πρέπει να ελλατωθούν. Ίσως κάποια plays που καταλήγουν στον αρχηγό του ΠΑΟ και δεν έχουν αυτόν σαν facilitator θα βοηθήσουν να ανακτήσει τη ψυχολογία του.

«Ο Ιωάννης Παπαπέτρου βρίσκεται σε κακή κατάσταση και ίσως είναι κυρίως λόγω του ρόλου του στην επίθεση»

Red light: Ο ΟΣΦΠ δεν είχε θέμα στη δημιουργία με 19 ασίστ έναντι 13 λαθών. Όμως το 26% για τρεις σε συνδυασμό με την πολύ μέτρια άμυνα που άφησε τον Beaubois να πάρει φωτιά και να σουτάρει 7/10 τρίποντα ήταν κρίσιμη διαφορά για το ματς. Είναι πλέον η δεύτερη συνεχόμενη ήττα για τον Ολυμπιακό με ήττα τόσο με μεγάλο παθητικό, όσο και από κάποιον παίκτη που είναι φωτιά από τη γραμμή του τριπόντου (Frankamp 4/5). Το ματς με τη Μακάμπι είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να πάρει ένα ματς από μια ομάδα ίδιας δυναμικότητας και ίδιων στόχων.

«Η Μακάμπι θα είναι το ιδανικό bounce back παιχνίδι»

Green light: To 2-8 μιλά πλέον από μόνο του. Το ματς με τη Μπάγερν είναι μονόδρομος για την ψυχολογία της ομάδας, όμως όπως ξαναγράψαμε ο ΠΑΟ πρέπει να πατήσει το κουμπί του restart. Είναι βασικότατο να αρχίσει να χτίζεται η επόμενη μέρα της ομάδας βασισμένη σε ικανότατα ταλέντα που υπάρχουν και όχι σε μια κατάσταση σαν τη σημερινή με συμβόλαια που δεν αντικατοπτρίζουν την ποιότητα της ομάδας.

«Ο Μαντζούκας και άλλοι είναι ώρα να μπουν στην εξίσωση για την επόμενη μέρα»

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook