Skip to main content

NBA draft: Ενας υπεράνθρωπος κι ένας μάγος στις δυο πρώτες θέσεις! (vids)

Το «Shot Clock» δίνει την απάντηση ολοκληρώνοντας το εντυπωσιακό scouting report του για τους παίκτες που θα ξεχωρίσουν στις φετινές επιλογές.

Σήμερα είναι το draft και ως Shot Clock σας παρουσιάσαμε τα top 13 ως τώρα prospects. Επιπλέον, στο podcast μας μπορείτε να ακούσετε τα πάντα για το draft όσο πιο αναλυτικά γίνεται. Πάμε τώρα να δούμε τους δυο παίκτες  που θα είναι στις δύο πρώτες θέσεις.

 Δείτε εδώ την ανάλυση για τις θέσεις 10-15

 Δείτε εδώ την ανάλυση για τις θέσεις 5-9

Δείτε εδώ την ανάλυση για τις θέσει 3-4

James Wiseman535353

James Wiseman

Team: Memphis

Pos: Center, 216 cm

2019-20 stats: 19.7 p / 10.7 r / 0.3 as / 3.0 bl / 52.1 PER

(+) αθλητικότητα, pick and roll screener, 2 way potential, rim protectio, rebounding

(-) Shot Selection, αργά πόδια στην άμυνα, έπαιξε μόνο τρία ματς στο κολλέγιο, Playmaking

Ο James Wiseman, ένα prospect πολυαναμενόμενο, είχε μια... σχεδόν ανύπαρκτη κολλεγιακή σεζόν, κάτι που έκανε τις μετοχές του να πέσουν αρκετά. Πάμε όμως να δούμε γιατί τελικά αποτελεί τον παίκτη με το μεγαλύτερο potential.

Αθλητικά και Σωματικά δε χρειάζεται να πούμε κάτι πέρα απο το ότι ο James Wiseman είναι ένας υπεράνθρωπος. Τα μακριά του χέρια κλείνουν όλες τις γωνίες πάσας για τον αντίπαλο ή σκεπάζουν τη ρακέτα σε κάθε lay up. Τρέχει το γήπεδο πάρα πολύ γρήγορα για το ύψος του, ενώ ταυτόχρονα είναι αλτικός και εκρηκτικός. Ο Συνδυασμός όλων αυτών των skills τον βάζουν αμέσως στην κουβέντα για τον καλύτερο αθλητή της λίγκας, δίπλα σε παίκτες όπως ο Λεμπρόν, ο Zion, ο Γιάννης κλπ

Επιθετικά, ο Wiseman είναι finisher. Δεν μπορεί να φτιάξει παιχνίδι για άλλους και η αλήθεια είναι ότι δεν προσπαθεί κιόλας. Ωστόσο, είναι εξαιρετικός screener σε καταστάσεις Pick and roll, τελειώνει εντυπωσιακά αλλά και αποτελεσματικά τις φάσεις. Φαίνεται να έχει ιδιαίτερα καλό potential και ως pick and pop παίκτης, μιας και η μηχανική στο σουτ του είναι καλή, ωστόσο απέχει πολύ ακόμη απο το να θεωρηθεί απειλή απο το τρίποντο. Είναι απιστευτα καλός στον αιφνιδιασμό, τρέχοντας το γήπεδο γρήγορα και σηκώνεται συχνά για εντυπωσιακά καρφώματα. Στο post του λείπουν οι περίτεχνες κινήσεις, όμως συνήθως κάνει face up στον αντίπαλο περνόντας τον εύκολα στα πόδια. Εμπιστεύεται -κακώς ως τώρα- πολύ το fade away του και γενικά το Shot Selection του είναι ερασιτεχνικού επιπέδου και τον κρατάει πάρα πολύ πίσω. Αμυντικά, ο Wiseman είναι εντυπωσιακός rim protector και φυσικά ένας απίκτης με τα προσόντα του μπορεί να κάνει τη διαφορά σε αυτό το κομμάτι. Βέβαια, η αμυντική του προσήλωση δεν είναι πάντα εκεί, ενώ η ομαδική του άμυνα είναι κακή. Η αλήθεια είναι ότι με τη σεζόν του να κόβεται στα τρία ματς στο κολλέγιο δεν έχουμε πραγματικά δει τι μπορεί να κάνει στην άμυνα - καθώς στα τρία ματς που έπαιξε ήταν εκτός συναγωνισμού. Υπάρχει όμως η πεποίθηση ότι το all defensive potential είναι εκεί, αλλά φυσικά τα πόδια του είναι αρκετά αργά προς το παρόν και θα γίνεται στόχος στις αλλαγές.

IMG 8804

Overall, o James Wiseman είναι ένας παίκτης με 2 way superstar potential. H επιλογή του απο μια ομάδα και ένα περιβάλλον όπως αυτό των Warriors μπορεί ένα τέτοιο ταλέντο να του δώσει όλα τα εφόδια για να εκτοξευθεί. Ωστόσο, ο Wiseman αυτή τη στιγμή δεν είναι ούτε ο καλύτερος παίκτης, ούτε ο καλύτερος ψηλός του draft. Έχει όμως τα προσόντα να γίνει και ίσως με διαφορά.

Shot Clock NBA Comparison: Anthony Davis/ DeAndre Jordan. Εδώ για πρώτη φορά δεν έχουμε κάτι έτοιμο. Απο τη μια, πολύ πιο μεγάλο potential απο ένα παίκτη όπως ο DeAndre Jordan (που τα χαρακτηριστικά τους ταιριάζουν). Απο την άλλη, πιο αθλητικός, αλλά όχι τόσο Polished όσο ο Anthony Davis.

Shot Clock NBA draft projection: Golden State Warriors #2

 LaMelo Ball5355

LaMelo Ball

Team: Illawara (NBL)

Pos: Point Guard, 200 cm

2019-20 stats: 17 p / 7.6 r / 6.8 as / 1.6 st

(+) Basketball Iq, Pick and Roll ball handler, Passing, Rebounding

(-) Αναποτελεσματικός σκόρερ, έλλειψη συγκέντρωσης στην άμυνα, κακό σουτ και τεχνική στο σουτ.

O LaMelo Ball, αδερφός του Lonzo, μπαίνει στο draft ως ένας από τους παίκτες που επέλεξε να μην πάει στο κολλέγιο αλλά αντίθετα έπαιξε στην Αυστραλία επαγγελματικό μπάσκετ, σε ένα δύσκολο  περιβάλλον με υψηλές απαιτήσεις και πολλούς συμπαίκτες και αντιπάλους με εμπειρία από NBA και Ευρωλίγκα. Ταυτόχρονα, μπαίνει στο draft ως ένας από τους νεαρότερους παικτες και πιθανότατα ως ο καλύτερος μπασκετμπολίστας της εν λόγω κλασης.

Ψηλός (πολύ ψηλός) point guard, μακρύς και αθλητικός ο LaMelo Ball είναι ο καλύτερος Point guard του φετινού ντραφτ. Είναι πάρα πολύ γρήγορος με εξαιρετικό πρώτο βήμα και μπορεί να μην είναι highflyer σιγουρα όμως είναι άνω του μετρίου αθλητής. Σε συνδυασμό με το μέγεθος του, έχει όλα τα προσόντα για να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο.

Επιθετικά, ο Lamelo Ball στα πρότυπα του αδερφού του είναι Elite point guard στο transition με ΑΠΙΘΑΝΕΣ πάσες ολοκληρου ή μισού γηπέδου με κάθε πιθανό και απίθανο τροπο, χρησιμοποιώντας και τα δυο του χέρια. Ταυτόχρονα, στο μισό γήπεδο βλέπει όλες τις γραμμές πασάς έχοντας εξαιρετικό συνδυασμό μεγέθους, ευφυας και τεχνικής. Πρόκειται για ένα πραγματικό μάγο του Pick and roll ή τουλάχιστον έχει το potential για να φτάσει εκεί. Εξαιρετική γνώση του συγκεκριμένου παιχνιδιού, υψηλό IQ και φαντασία, σε συνδυασμό με εξαιρετικά handles, o Melo μπορεί να γίνει ο αγαπημένος των φίλων του NBA. Όπως καταλαβαίνουμε από όλα τα παραπάνω, η ικανότητα του στις πάσες και το playmaking ξεπερνα αυτή του αδερφού του και είναι ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ELITE. Όσον αφορά το σκοραρισμα του, θέλει αρκετή δουλειά. Έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση στο σουτ του, πράγμα που μάλλον θα πρέπει να μετριάσει καθώς φέτος σουτάρει με 25% στο τρίποντο, έχοντας ήδη ύποπτα shot mechanics. Ταυτόχρονα, δεν έχει midrange game και συχνά εμπιστεύεται περίεργα floater και κατά βάση αναποτελεσματικά. Αυτό που θα πρέπει επίσης να βελτιώσει είναι το shot selection του το οποίο είναι εξαιρετικά μέτριος έως κακό για παίκτη της ευφυιας του, αλλά μάλλον είναι αποτέλεσμα της παρουσίας του στην ομάδα του Chino Hill στο λύκειο, όπου είχε το ελεύθερο να κάνει ότι θέλει. Σίγουρα αναμένεται βελτίωση σε αυτό το επίπεδο, καθώς αυτή τη στιγμή είναι αναποτελεσματικός σκόρερ σκοράροντας 17 πόντους για 16.7 προσπάθειες.

Αμυντικά, όταν θέλει έχει το skillset και την αντίληψη να είναι εξαιρετικός. Τρομερός ριμπάουντερ για τη θέση του, θα ξεχωρίσει αμέσως σε αυτο. Ένα βασικό του πρόβλημα είναι η συγκέντρωση στην άμυνα, καθώς συχνά εμφανίζεται αδιάφορος. Στο nba αυτή η επιλογή δεν υπαρχει, οπότε λογικά τα καλά βασικά του αμυντικά ένστικτα θα πρέπει να βγαίνουν κάθε μέρα στο παρκέ.

Οverall: Ο LaMelo Ball ειναι ο καλύτερος Μπασκετμπολιστας αυτής της κλασης ή δεύτερος μετά τον Okongwu. Μαέστρος του pick and roll, ψηλός point guard, εξαιρετικός στο να τρέχει μια ομάδα. Αμυντικά , έχει όλα τα φόντα να ξεχωρίσει αλλά θέλει ακόμη δουλειά στο κομμάτι της συγκέντρωσης. Βασικό του ζήτημα αυτή τη στιγμή η αναποτελεσματικότητα του στο σκοράρισμα, πράγμα που πρέπει να δουλέψει εξαιρετικά. Ωστοσο, ο συνδυασμός iq και τεχνικής, μαζί με το ανταγωνιστικό πλαίσιο της Αυστραλίας που του έδωσε άρωμα επαγγελματισμού θεωρούνται κλειδιά για ένα 18 χρόνο με ξεκάθαρο All star Potential.

Shot Clock NBA Comparison: Lonzo Ball

Shot Clock Draft Projection: #1 Minessota Timberwolves

https://www.youtube.com/watch?v=SWzsJ8tGjP0

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook