Skip to main content

Ο απόλυτος οδηγός του NBADraft κορυφώνεται: Οι θέσεις 4 και 3!

Το scouting report του «Shot Clock» για τους παίκτες του φετινού Draft συνεχίζεται με δυο πολύ σημαντικά pick λίγο πριν την πρώτη δυάδα! 

 Πλησιάζοντας στη μέρα του Draft, φτάνουμε και στα υψηλά πατώματα του δικού μας mock draft και σας δίνουμε μια αναλυτική ματιά για τα prospects. Σήμερα οι θέσεις 4 και 3 για το Draft, πριν περάσουμε στα δύο κορυφαία Pick αύριο.

 Δείτε εδώ την ανάλυση για τις θέσεις 10-15

 Δείτε εδώ την ανάλυση για τις θέσεις 5-9

NBA Draft 2020: Analyzing Deni Avdija, Other Sleeper Candidates for No. 1  Pick | Bleacher Report | Latest News, Videos and Highlights

 Deni Avdija

 Team: Maccabi Tel Aviv

Pos: Small Forward, 206 cm

2019-20 Stats: 7.7 p / 4.1 r / 1.7 as 51,4% fg

 (+) bball IQ, Playmaking, finishing,defensive awareness

(-) Shooting, Athleticism

 O Deni Avdija είναι με διαφορά ο καλύτερος Small Forward του φετινού draft, σε ένα draft όμως που είναι ιστορικά φτωχό σε Small Forwards. Ωστόσο, είναι ένας παίκτης έτοιμος να προσφέρει, ενώ μερικά στοιχεία του κρύβουν ίσως ένα καλό potential.

Σωματικά δεν είναι ιδιαίτερα μακρύς, αλλά το κορμί του μοιάζει ιδανικό για τη θέση του καθώς ότι χάνει σε length το καλύπτει με το μέγεθος του, μιας και είναι μεγάλο κορμί για τη θέση "3". Αθλητικά δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι συναρπαστικό, αλλά κινείται κοντά στο μέσο όρο της λίγκας, πράγμα που θα τον βοηθήσει στη μετάβαση του στο επόμενο επίπεδο. Το μεγαλύτερο ατού του Avdija είναι ότι είναι ένας παίκτης εξαιρετικά αποτελεσματικός με βαθιά γνώση του παιχνιδιού απο μικρή ηλικία. Έχοντας χαμηλό USG % κατάφερε ακόμη και στο επίπεδο της Ευρωλίγκας να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός και να συνεισφέρει σε όλους τους τομείς του παιχνίδιου. Το παιχνίδι του μοιάζει και είναι ώριμο για την ηλικία του, αλλά σίγουρα υπάρχουν ποιοτικά κενά. Επιθετικά είναι ένας εξαιρετικός finisher με τελειώματα ακόμη και μετά απο επαφή, ενώ είναι φανταστικός στο να διαβάζει το παιχνίδι και να βρίσκει πάσες δημιουργώντας είτε απο το ποστ είτε κάνοντας drive. Αυτή του η αντίληψη είναι κάτι που δε διδάσκεται οπότε ο Avdija θεωρείται για πολλές ομάδες ένα ακατέργαστο διαμάντι. Εξαιρετικός pick and roll ball handler για τη θέση του, κυρίως στο δημιουργικό κομμάτι. Ένα ερωτηματικό ωστόσο είναι το σουτ του καθώς είναι κάθε άλλο παρά σταθερός. Απο τη μια, υπάρχει λόγος αισιοδοξίας αν δει κανείς τη shooting form του, αλλά το 52% στις βολές που μετράει φέτος είναι ανησυχητικό. Το μεγέθος του και η αντίληψη του όμως τον κάνουν ένα παίκτη που μπορεί να προσφέρει και χωρίς το εξαιρετικό σουτ, καθώς ο συνδυασμός handles και passing ability είναι κάτι που απλά δε βρίσκεις εύκολα σε small forward.

Αμυντικά, παρά τα μέτρια αθλητικά του προσόντα, έχει potential να είναι σταθερός on ball defender, ωστόσο στην αομαδική άμυνα είναι ένας απο τους καλύτερους παίκτες σε όλο το Draft.

Overall o Avdija είναι ένας συνδυασμός IQ και μπασκετικού θράσους που αρέσει σε πολλές ομάδες. Το θράσος του και οι playmaking abilities του θυμίζουν το συνδυασμό του νεαρού Danilo Galinari (όταν μπήκε στη λίγκα) και του ώριμου Galinari πολλά χρόνια μετά. Ωστόσο, το να φτάσει ο Avdija σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο όπως ο Ιταλός απέχει πάρα πολλά χρόνια δουλειάς. Σε ένα παίκτη που μας δυσκόλεψε να βρούμε nba comparison και με potential ενός χρόνια starter σε ομάδα, θα πούμε ότι ο Deni Avdija είναι σίγουρα λεφτά.

 Shot Clock NBA Comparison: Danilo Galinari / Cedi Osman

Shot Clock draft projection: Chicago Bulls #4

hi-res-85fcd156e221e57a98491d0d12ecc8e0_crop_north_1.jpg

 Anthony Edwards

 Team: Georgia

Pos: Shooting Guard, 196 cm

2019-20 stats: 19.1 p / 5.2 r / 2.8 as / 1.3 st / 20.9 PER

 (+) Εξαιρετικός slasher, υπεραθλητικος, καλή μηχανική στο σουτ, ηλικία, καλά handles

(-) advanced stats, shot selection, midrange παιχνίδι

 O Anthony Edwards είναι για πολλούς το μεγάλο φαβορί για να γίνει το νούμερο 1 του draft. Ενα αθλητικό πακέτο και skillset που ταιριάζει γάντι στο σημερινό NBA από τη μια, αλλά μια μέτρια κολλεγιακή σεζόν και μερικές ελλείψεις σε fundamentals ειναι τα στοιχεία που έρχονται σε αντιπαράθεση. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα.

Ο Edwards αθλητικά είναι ένας elite παικτης , αμέσως κορυφαίος και για το επίπεδο του nba, μην έχοντας να ζηλέψει τίποτα από όλα τα αθλητικά δυάρια της λίγκας. Είναι πολύ δυνατός, το σωμα του είναι έτοιμο για το nba ήδη από τα 17 του, είναι εκρηκτικός και παίζει συχνά πάνω από τη στεφανη. Τα poster που θα δούμε θα είναι πολλά, όπως και τα transition dunks. Πρόκειται για παίκτη που έχει όλο το πακέτο. Είναι εξαιρετικός slasher και τελειώνει και με τα δύο χέρια τις φάσεις. Συχνά τελειώνει με κάρφωμα ή με καλάθι και φάουλ, ενώ είναι ικανότατος να παίζει ένας με έναν τον αντίπαλο του. Καλός μηχανισμός στο σουτ, κάτι που δείχνει ότι παρά τα κακά του ποσοστά στο κολλέγιο (29% στο τρίποντο) μπορεί να γίνει ένας αξιόπιστο σουτερ. Ωστόσο, επιθετικά είναι μονοδιαστατος αφού πάντα έχει στο μυαλό του να τελειώσει τις φάσεις κάτι που τον κάνει έναν μέτριο playmaker και ίσως συμπαίκτη γενικά, καθώς συχνά έχει πολύ καλό shot selection. Έτσι εξηγείται άλλωστε και το πολύ κακο 40% fg που έχει. Πρέπει.να βελτιωθεί τεχνικα, καθώς και να εισάγει το midrange παιχνίδι στο ρεπερτόριο του. Το γεγονός ότι είναι ένα σημείο του γηπέδου που η λίγκα τείνει να αφήσει πίσω, δε σημαίνει ότι ένα τόσο υψηλό προσπεκτ δε πρέπει να το έχει στην επιθετική του φαρέτρα. Αμυντικά, δεν έχει κριθεί ακόμη. Η πρώτη ύλη είναι όμως εκεί. Το upside του μίλα για εναν top lockdown defender σε ατομικό επίπεδο και all defensive potential αν καταφέρει και ξεκλειδώσει μια καλύτερη αμυντική αντίληψη αλλά και νοοτροπία. Το κορμί του και η αθλητικοτητα του αποτελούν όμως βασικά χαρακτηριστικά για κάθε καλό αμυντικό.

 Οverall: Βγαλμένος από την μαζικη παραγωγή αθλητικών SG που παράγει χρόνια τώρα το αμερικανικό μπάσκετ, ο Edwards ειναι ένας παίκτης που ο συνδυασμός skillset, αθλητικό πακέτο, ηλικία τονκανουν φαβορί για το νούμερο 1 στα περισσότερα mock drafts. Ωστόσο, έρχεται από μέτρια χρόνια όπου το shot selection του έκανε πολλούς από εμάς να το ξανασκεφτούμε. Εφόσον ήταν μια απλά μέτρια σεζόν και τα fundamentals του δουλευτούν το potential ειναι μεγάλο. Αλλά σαφώς υπάρχουν ερωτηματικά.

 Shot Clock NBA Comparison: Victor Oladipo/ Andrew Wiggins

Shot Clock Draft Projection: #3 Charlotte Hornets

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook