Skip to main content

Ρίκι Ρούμπιο: H επιστροφή του αγαπημένου παίκτη

Έπειτα από κάποια χρόνια και μερικές πλούσιες εμπειρίες, από τη συμμετοχή σε play off μέχρι το MVP του παγκοσμίου Κυπέλλου και από εκεί στην περσινή σεζόν με τους Suns που ήταν και η πιο μεστή της καριέρας του, ο Ricky Rubio επιστρέφει στην ομάδα που τον ανέδειξε στο ΝΒΑ. Αυτή τη φορά όχι για να αναδειχθεί, αλλά για να ηγηθεί και αν αναδείξει τους νεαρούς, ταλαντούχους συμπαίκτες του.

Ο 30χρονος Ισπανός, που έχει κλείσει ήδη 13 χρόνια αγωνιζόμενος στο υψηλότερο επίπεδο (Ευρωλίγκα, Εθνική Ισπανίας, NBA) είναι ένας ψηλός γκαρντ (1,93μ) με πολύ καλή μπασκετική παιδεία και ικανότητες ενός πραγματικού floor general. Μετά από δύο χρόνια στη Utah, όπου παρότι δεν έγραψε τους καλύτερους αριθμούς της καριέρας του έπαιξε μεστό και ποιοτικό μπάσκετ, έγινε το ταίρι του Devin Booker στην περιφέρεια των Suns κάνοντας μια εκπληκτική σεζόν και αναδεικνύοντας και τον νεαρό σταρ του Phoenix. Πάμε να δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά του Rubio που θα τον κάνουν να ηγηθεί της κατάστασης στη Μινεσσότα εντός αγωνιστικού χώρου.

rubio suns434

Ο Ricky Rubio είναι ένας εξαιρετικός floor general. Είναι παίκτης που βλέπει το γήπεδο και τοποθετεί σωστά και στρατηγικά τους συμπαίκτες του σε αυτό, ως προπονητής εντός του αγωνιστικού χώρου. Διαβάζει το παιχνίδι και την αντίπαλη άμυνα με μαεστρία, βλέπει πάσες που ελάχιστοι παίκτες μπορούν να δουν και να εκτελέσουν. Τα στατιστικά του απλά επιβεβαιώνουν αυτό που κάνει "μπαμ" και με γυμνό μάτι. Με μέσους όρους καριέρας τις 7.8 ασίστ σε μόλις 19.5 Usage Rate, είναι ένας από τους ελάχιστους παίκτες με τόσες πολλές ασίστ σε όχι και τόσο μεγάλο Usg%. Χαρακτηριστικά ένας elite floor general όπως ο Rajon Rondo έχει 8.5 Ασίστ σε 19.3 Usg%, αριθμούς δηλαδή συγκρίσιμους με αυτούς του Rubio. Την ίδια στιγμή, ο ισπανός playmaker μόλις πριν από δύο χρόνια είχε σπάσει όλα τα κοντέρ με 9.1 ασίστ σε 17.4 Usage rate. Μιλάμε δηλαδή για έναν δημιουργό κορυφαίου επίπεδου και αυτό είναι που του εξασφαλίζει θέση βασικού στο NBA εδώ και τόσα χρόνια, δίνοντας του το ένα καλό συμβόλαιο μετά το άλλο.

Είναι ένας elite Pick And Roll ball handler. Παρότι στη Utah δεν είχε αυτό το ρόλο, καθώς είχε συμπληρωματικό ρόλο δίπλα στον Donovan Mitchell, ο Rubio είναι ένας εξαιρετικός χειριστής στο Pick and roll, αντιλαμβανόμενος που πρέπει να πάει η πάσα, έχοντας μοναδικό court vision, βλέποντας γωνίες που δεν είναι φανερές ακόμη και στους καλύτερους του είδους. Φέτος με το Phoenix ήταν εξαιρετικός και ειδικά στο bubble η παρουσία του στην Pick and roll oriented επίθεση των Suns ήταν καθοριστική.

Τρέχει τέλεια μια ομάδα στον αιφνιδιασμό. Αυτό είναι ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που είχε μετριάσει στο παιχνίδι του όσο ήταν στην Utah, αλλά σε μια ομάδα σαν τους Suns, κατάφερε να το δείξει σε όλο του το μεγαλείο.

Κάνει τις ομάδες του καλύτερες, έχοντας μια team first νοοτροπία. Αρχικά, τα advanced stats του Rubio, δηλαδή τα στατιστικά που προσεγγίζουν καλύτερα την απόδοση ενός παίκτη και την πραγματική του εικόνα, είναι πολύ καλά. Αντίθετα, με πολλούς playmaker που έχουν την ανάγκη να...απορροφήσουν την μπάλα για να κάνουν την ασίστ, o Rubio με βάση το υψηλό μπασκετικό IQ του είναι ο ενορχηστρωτής μιας επίθεσης όντας 2ος σε όλη τη λίγκα σε secondary assist, δηλαδή είναι ο παίκτης που δίνει την πάσα στον παίκτη που δίνει την ασίστ, δείγμα υψηλού playmaking και ικανότητας οργάνωσης της ομάδας. Επίσης, βρίσκεται στους τοπ της λίγκας σε potential assists με 11.1 και σε assisted points created με 15.3, όλα στατιστικά στο τοπ 20 της λίγκας. Τέλος, με 37.2 Win Share στην καριέρα του, πολύ καλούς δείκτες σε επίθεση και άμυνα είναι φανερό ότι πρόκειται για παίκτη υψηλού επιπέδου.

rubio spain53535

Είναι ένας εξαιρετικός αμυντικός . Παρά το γεγονός ότι δεν είναι υπερβολικά αθλητικός, μπορεί να μαρκάρει αθλητικότερους παίκτες, αναλαμβάνοντας συνήθως τον καλύτερο επιθετικό περιφερειακό της αντίπαλης ομάδας. Βασίζεται κυρίως στο IQ του και στο καλοπροπονημένο του κορμί, μπορώντας να διαβάσει τις φάσεις, κάνοντας κλεψίματα, deflections και παρενοχλώντας μέσα στα πλαίσια των κανονισμών τον αντίπαλο επιθετικό. Η σεζόν 2018-19 τον βρήκε 27ο σε κλεψίματα σε όλη τη λίγκα με 1.3 μ.ο., 35ο σε συνολικά κλεψίματα με 91 και 24ο σε κλεψίματα ανά 48 λεπτά. Βλέπουμε ότι πρόκειται για ελίτ αμυντικό, έναν από τους καλύτερους της θέσης του και τρανή απόδειξη ότι δεν αρκεί η αθλητικότητα για να είσαι πολύ καλός σε αυτή την πλευρά του γηπέδου.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ο Rubio δεν είναι elite. Ο συνδυασμός αναποτελεσματικότητας στο σουτ και το μέτριο shot selection, τον κράτησαν από το να κάνει το βήμα σε all star επίπεδο. Όμως, αυτό είναι κάτι που η Μινεσσότα δε χρειάζεται. Αντίθετα, χρειάζεται έναν ηγέτη εντός και εκτός γηπέδου για τους νεαρούς σταρ της και ο Ισπανός είναι ακριβώς αυτό.

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook