Skip to main content

Ο σούπερ οδηγός για το NBA Draft 2020 είναι εδώ: Οι θέσεις 9-5

Το «Shot Clock» συνεχίζει το κορυφαίο  scouting report για τους παίκτες του φετινού Draft κι επιχειρεί τις προβλέψεις του για την πρώτη δεκάδα!

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στο φετινό draft με την ανάλυση των prospect στις θέσεις 9-5. Εδώ υπάρχουν prospects που δεν αποκλείεται να κάνουν τη διαφορά και σε βάθος χρόνου κάποιους να δούμε και σε All Star Games.

Δείτε εδώ την ανάλυση για τις θέσεις 10-15

nesmith4353

Aaron Nesmith

Team: Vanderbilt

Pos: Shooting Guard / SF, 198 cm

Stats 2019-20: 23 p / 4.9 r / 0.9 / PER 29.0

(+) Shooting, Defensive Potential

(-) Ball Handling, Slashing ability, Playmaking

Ο Aaron Nesmith είναι ένα prospect ιδιαίτερα ιντριγκαδόρικο, καθώς θα είναι κάπου στη μέση του πρώτου γύρου, λόγω όχι ιδιαίτερα υψηλού Potential, όμως είναι ένας παίκτης που ύπο συνθήκες μπορεί να αγωνιστεί για χρόνια στο NBA. Τη φετινή σεζόν ήταν απλά ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΣ ως σουτέρ με το εξωφρενικό 52% στο τρίποντο σε 8.2 προσπάθειες ανα αγώνα να είναι ένα στατιστικό που κάνει οποιαδήποτε ομάδα του NBA να θέλει να πάρει το ρίσκο του. Εξαιρετικός catch and shoot παίκτης, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικός και off the dribble, με καλή μηχανική στο Shoot και αποδεδειγμένο NBA Range. Η αλήθεια είναι ότι πέρα απο το σουτ του, το οποίο στα 14 φετινά του παιχνίδια (μικρό δείγμα ) έδειξε να είναι Elite, στον Nesmith δε συναντάμε πολλά πλεονεκτήματα. Σίγουρα, έχει τη διάθεση να πηδά για ριμπάουντ, κυρίως ενστικτωδώς και να τρέχει το γήπεδο, ενώ η ικανότητα του να βγαίνει απο τα σκριν μπορεί να γίνει εξαιρετική. Ως Slasher, παρότι έχει κάποια δουλεμένα τελειώματα, η αδυναμία του ως ball handler είναι τέτοια που δύσκολα θα βρει χώρους στο NBA. Την ίδια στιγμή είναι εξαιρετικά limited ως playmaker, κάνοντας το Potential του στη λίγκα μονοδιάστατο ως Shooter.

Αμυντικά, πρόκειται για το πρότυπο κορμί shooting guard, αλλά παραμένει αδύναμος και συνήθως μη συγκεντρωμένος. Υπάρχει ορισμένο Potential καθώς για να σταθεί στη λίγκα, θα πρέπει να εξελιχθεί ως 3&D παίκτης, επομένως η λογική λέει ότι θα προσπαθήσει να βελτιωθεί. Το αθλητικό πακέτο είναι εκεί. Ωστόσο, μπασκετικά θέλει πάρα πολύ δουλειά ακόμη.

Overall: ο Nesmith είναι ένας παίκτης που έκανε τεράστιο άλμα απο την freshman στη Sophomore season του. Με 3&D potential και απίστευτο shooting, μπορεί στο σωστό περιβάλλον να ανθίσει. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ο Aaron Nesmith είναι αρκετά limited ως παίκτης και είναι ένας παίκτης που απέχει κάποια χρόνια δουλειάς απο το να βγει στο προσκήνιο.

Shot Clock NBA Comparison: Buddy Hield με χαμηλότερο upside και καλύτερο αμυντικό profile

Shot Clock Draft Projection: Washington Wizards #9

Tyrese Haliburton5355

Tyrese Haliburton

Team: Iowa St.

Pos: Point Guard, 196 cm

2019-20 stats: 15.2 p / 5.9 r / 6.5 as / 2.5 st / 25.9 PER

(+) Μέγεθος, Transition παιχνίδι, αποτελεσματικότητα, ast-to ratio

(-) Aδύναμος κορμός, Αθλητικότητα, μέτριος σε iso καταστάσεις

Ο Haliburton είναι ο πρώτος guard της φετινής μας ανάλυσης. Είναι παίκτης αίνιγμα για το φετινό draft καθώς έχει δεδομένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία μπορούν είτε να τον καθιερώσουν είτε να τον καθηλώσουν στον πάγκο κάποιας ομάδας. Στα 20 του χρόνια προέρχεται απο μια καλή δεύτερη σεζόν στο NCAA, όπου έπαιξε περισσότερο και άρπαξε την ευκαιρία απο τα μαλλιά.

Αθλητικά, πρόκειται για ένα ψηλό και γρήγορο guard με μακριά χέρια και συνολικό length. Ξέρει να αξιοποιεί το μέγεθος του για τη θέση εξαιρετικά καθώς έχει elite court vision και βλέπει όλες τις πιθανές γωνίες πάσας. Την ίδια στιγμή, έχει πολύ καλή αντίληψη του παιχνιδιού και εξαιρετικό timing πάσας κάτι που τον κάνει αγαπημένο συμπαίκτη και floor general. H Θέση του στη λίγκα είναι ξεκάθαρα στον "1" και εκεί μπορεί να πιάσει το upside του, ως lead ball handler μιας επίθεσης.

Επιθετικά, εκτός απο εξαιρετικός πασερ είναι και δανταστικός facilitator και το 3.5/1 ast-to ratio μιλά απο μόνο του. Δεν παίρνει υπερβολικές προσπάθειες, αλλά είναι αποτελεσματικός σε αυτό το σχετικά χαμηλό usg rate του κάτι που είναι στα πολύ θετικά του για το draft που έρχεται. Πολύ γρήγορο πρώτο βήμα και ταχύτητα συνιστούν εξαιρετικό combo για μια ομάδα που θέλει η επίθεση της να τρέχει, καθώς ο Haliburton μπορεί να ηγηθεί μιας τρανζίσιον επίθεσης. Η μηχανική του σουτ του δεν είναι και η καλύτερη, ωστόσο το 41% στο τρίποντο μπορεί να πείσει τις ομάδες ότι είναι έτοιμος σε αυτό το κομμάτι.

Αμυντικά, ενώ αντιλαμβάνεται το παιχνίδι θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα στις ολοένα αναπτυσσόμενες switch καταστάσεις του NBA. Παρά το μέγεθος του είναι φανερό ότι δε μπορεί να μαρκάρει οποιαδήποτε άλλη θέση πλην του PG και αυτό θα τον κρατήσει πίσω.

Οverall: O Tyrese Haliburton είναι ένα ψηλό PG που με όπλο την ταχύτητα και την γρήγορη σκέψη θα μπορεί να τρέξει μια ομάδα στο transition αλλά να λειτουργήσει και συνολικά ως καλός Playmaker. Σε συνδυασμό με το μέγεθος του και το καλό του σουτ, είναι ένα ελκυστικό πακέτο για τη λοτταρία του φετινού draft. Ωστόσο, είναι αρκετά αδύναμος δε μπορεί να μαρκάρει σε πολλές θέσεις, ενώ δεν είναι αρκετά εκρητικός. Σίγουρα, το γεγονός ότι έπαιζε σε μια ομάδα που έκανε συνολικό underachieve δεν τον βοηθά.

Shot Clock NBA Comparison: Micheal Carter Williams (αλλά με σουτ)

Shot Clock Draft Projection: #8 New York Knicks

Killian Hayes535464

Killian Hayes

Team: Ulm

Pos: Point Guard, 195 cm

2019-20 Stats: 11.6 p / 2.8 r / 5.4 as

(+): ηλικία, playmaking, pick and roll, αντίληψη, upside, skillset

(-): left hand dominant, inconsistent shooter, κακός αθλητικά

O Killian Hayes μπαίνει στο φετινό draft ως ένας παίκτης που έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η επιλογή του στις πρώτες θέσεις. Ωστόσο, χρειάζεται να βελτιώσει πάρα πολλά πράγματα για να μπορέσει να γίνει βασικός Guard απο τα πρώτα χρόνια της καριέρας του.

Πρόκεται για ένα ψηλό Combo Guard στην ουσία, με δυνατό κορμό και μακριά χέρια. Αθλητικά δεν είναι ιδιαίτερα καλός, ενώ η αλτικότητα του και η έκρηξη του βρίσκονται κάτω του μετρίου για το επίπεδο του NBA. Η δύναμη του όμως είναι αυτή που του επιτρέπει να κρατάει τη θέση του και να είναι αξιόπιστος αμυντικός ήδη απο την ηλικία των 18. Έχει πολύ αργά πόδια, κάτι που είναι ανησυχητικό για το επόμενο επίπεδο. Επιθετικά είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός ικανότητας και αντίληψης στο playmaking. Καλή τεχνική στην πάσα του, καλός στο transition game και άριστος σε καταστάσεις pick and roll είτε μιλάμε για τη δημιουργία του είτε για το σκοράρισμα του. Εδώ είναι και το μεγαλύτερο του όπλο: ο Hayes μπορεί να γίνει elite pick and roll δημιουργός και μπορεί να βρίσκει τα σημεία του παρά το γεγονός ότι είναι ένας left hand dominant παίκτης που δε χρησιμοποιεί το δεξί του χέρι σχεδόν καθόλου. Σαν σκόρερ, έχει εξαιρετικά τελειώματα και floaters κοντά στο καλάθι (όλα με το αριστερό!), ενώ έχει αναπτύξει πολύ καλό side step και step back δείχνοντας καλό Potential ως off the dribble scorer. Το τρίποντο του είναι ακόμη ασταθές, αλλά η καλή μηχανική του δείχνει ότι ίσως είναι απλά θέμα χρόνου να γίνει αξιόπιστος.

Αμυντικά, παρά το ότι δεν είναι ιδιαίτερα αθλητικός έχει πολύ καλό μέγεθος και αντίληψη. Μπορεί να κρατήσει τη θέση του στο Post απέναντι σε ψηλότερους αντιπάλους, αλλά και να μαρκάρει πολλές θέσεις, κάτι που τον κάνει πολύ χρήσιμο. Αν αυτό συνδυαστεί με την αντίληψη του που είναι υψηλού επιπέδου, τότε ίσως η άμυνα είναι αυτή που θα του δώσει άμεσα τον μπόλικο χρόνο συμμετοχής που χρειάζεται για να εξελιχθεί. Στον τομέα του ριμπάουντ είναι ακρετά κακός, καθώς υπάρχει ζήτημα συγκέντρωσης στον συγκεκριμένο τομέα. Overall, playmaking και potential ως σκόρερ είναι τα βασικά χαρτιά του Killian Hayes για να ανέβει στα ψηλά πατώματα του φετινού ντραφτ. Τι μπορεί να τον κρατήσει πίσω; Πιθανότατα το ότι το δεξί του χέρι δε συμμετέχει σχεδόν καθόλου στο παιχνίδι του, αλλά και τα αργά του πόδια.

Shot Clock NBA Comparison: Goran Dragic

Shot Clock Draft Projection: #7 Detroit Pistons

Obi Toppin75757

Obi Toppin

Team: Dayton

Pos: Power Forward, 206 cm

2019-20 stats: 20 p / 7.5 Reb / 2.2 as, 1.2 bl, PER 32.5

(+): Αθλητικοτητα, Bball IQ, Fundamentals, μέσα έξω παιχνίδι

(-): Ηλικία, Αδύναμος κορμός, Rebounding, αργά πόδια

O 22χρονος Power Forward του πανεπιστημίου του Dayton μπαίνει στο φετινό draft με προσδοκίες που τον θέλουν ακόμη και στο νούμερο 1 του ντράφτ. Πρόκειται για ένα παίκτη εντυπωσιακό, που απο την πρώτη στιγμή θα προσφέρει πάρα πολλά highlight στους θεατές της λίγκας, ωστόσο είναι πολλά περισσότερα απο αυτό. Οι συγκρίσεις με το μάτι...δε ξεγελούν, καθώς οι ομοιότητες του με τον Amare Stoudemire ξεφεύγουν απλά απο το επίπεδο της αθλητικότητας.

Αθλητικά με άνοιγμα χεριών στα 221 εκατοστά και εξαιρετικό άλμα είναι παίκτης που ζει πάνω απο τη στεφάνη. Τα προσόντα του είναι elite ακόμη και για το επίπεδο του NBA και ο συνδυασμός length και αθλητικού πακέτου τον κάνουν να μπορεί να πάρει χρόνο και στο "5" σε small ball καταστάσεις, αλλά είναι προφανές ότι είναι power forward και εκεί θα κάνει καριέρα στη λίγκα.

Επιθετικά, έσπασε τα κοντέρ αποτελεσματικότητας φέτος στο NCAA με το εξωφρενικό 67.4% eFG και 68.4% TS%! Το 125.6 Of. Rtg περιγράφει το πόσο κυρίαρχος ήταν επιθετικά στο κολλέγιο. Είναι ερώτημα αν αυτή η αποτελεσματικότητα θα μεταφερθεί στο πολύ απαιτητικότερο περιβάλλον του NBA, καθώς αν αυτό συμβεί ο Toppin θα κάνει τη λίγκα να παραμιλά. Μεγάλο του ατού είναι το παιχνίδι πάνω απο τη στεφάνη, καθώς τα poster και οι λόμπες θα διαδέχονται η μια την άλλη απο την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί στο παρκέ. Ταυτόχρονα, ο συνδυασμός αθλητικότητας και basketball IQ είναι κάτι που ενθουσιάζει. Καλός playmaker ρακέτας, καλά handles για τη θέση του, εξαιρετικός σε καταστάσεις pick and roll αλλά και pick and pop. Το 39% στο τρίποντο ίσως ήταν ένα δείγμα της καλής χρόνιας του, όμως η πολύ καλή μηχανική του δείχνει ότι υπάρχει potential ώστε να γίνει ένας spot up shooter. Μεγάλη του έλλειψη επιθετικά είναι το post παιχνίδι του, όπου οι κινήσεις του παραμένουν στα ... βασικά. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που μπορεί να δουλευτεί.

Αμυντικά, αν εξαιρέσουμε τον τομέα των Rebound όπου ο αδύναμος κορμός του τον κρατάει αρκετά πίσω και θα είναι σοβαρό ζήτημα στο NBA, ξεχωρίζει εκ νέου η αντίληψη του. Πολύ καλή κάλυψη στη weak side, δραστήριος και έξυπνος αμυντικός μπορεί να κάνει τη διαφορά σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, τα αργά του πόδια σε σχέση με το υπόλοιπο αθλητικό του πακέτο τον κάνουν αρκετά ευάλωτο στις pick and roll καταστάσεις και αυτό θα είναι τομέας έκθεσης του στη λίγκα.

Overall: ο Obi Toppin είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός μπασκετικής αντίληψης και αθλητικότητας, φαίνεται να έχει πράγματα που λείπουν απο άλλα υπεραθλητικά forward της λίγκας όπως ο Gordon ή ο Kuzma. Αυτό είναι το μεγάλο του όπλο που τον κάνει να είναι ο παίκτης που πιθανότατα έχει το πιο μεγάλο upside στο draft. Versatile επιθετικά, έξυπνος αμυντικά, παίκτης ομαδικός και αποτελεσματικός, πρέπει να είναι δεδομένα ψηλό πικ, ειδικά αν οι ομάδες έχουν ανάγκη να καλύψουν την θέση "4".

Shot Clock NBA Comparison: Amare Stoudemire

Shot Clock Draft Projection: #6 Atlanta Hawks

Onyeka Okongwu75757

Onyeka Okongwu

Team: USC

Pos: Power Forward, Center 206 cm

2019-20 stats: 16.2 p / 8.6 r / 1.0 as / 2.7 bl / 31.1 PER

(+) Bball IQ, All aroun defender, υπερβολικά καταρτισμένος τεχνικά και τακτικά, ένταση, upside

(-) Σουτ

O Okongwu είναι ένα απο τα μεγαλύτερα prospect του φετινού draft και ένας παίκτης που έχει μέσα του πραγματικό All Star Potential. Έχοντας απίθανη ικανότητα να παίζει στην άμυνα τόσο στο post, όσο και στην περιφέρεια το upside του είναι σε υψηλά επίπεδα.

Σωματικά ο Okongwu παρότι είναι λίγο undersized, έχει το length και την αθλητικότητα να καλύψει οποιοδήποτε ελάττωμα προκύπτει απο το γεγονός ότι είναι λίγο πιο κοντός απο το πρότυπο του Combo ψηλού στη λίγκα. Είναι όμως εξαιρετικά αλτικός και εκρηκτικός ενώ τα γρήγορα πόδια του είναι elite!

Επιθετικά, ο νεαρός Power Forward/ Center με μια φράση: ξέρει μπάσκετ. Στο post έχει μια σειρά απο κινήσεις που τον καθιστούν εξαιρετικό τόσο σε post up όσο και σε face up καταστάσεις. Το επόμενο βήμα σε αυτό το κομμάτι είναι να δυναμώσει, καθώς είναι αρκετά αδύναμος ακόμη για το επίπεδο του NBA. Τα τελειώματά του κοντά στο καλάθι είναι οριακά τέλεια, τόσο με ωραία χουκ ή προσποιήσεις, όσο και με δυνατά καρφώματα. Ταυτόχρονα είναι εξαιρετικός ball handler και passer, ένας εξαιρετικός συνδυασμός IQ και ικανότητας με ξεκάθαρο All Star και All NBA potential με το παιχνίδι του να είναι παρόμοιο με του Bam Adebayo, μόνο που είναι αρκετά πιο αναπτυγμένος απο τον Bam στην αντίστοιχη ηλικία. Το μόνο του θέμα επιθετικά ίσως είναι το σουτ, καθώς το 25% στο τρίποντο (που δεν το πολυ επιχειρεί κιόλας) τον καθιστά κυρίως παίκτη για τη θέση του "5", για την οποία όμως ακόμη είναι αδύναμος.

Αμυντικά, all around material. Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι συχνά "τσιμπάει" σε προσποιήσεις, κατά τα άλλα είναι ένας πολύ καλός αμυντικός και ριμπάουντερ, καλός rim protector και απίθανος αμυντικός στο pick and roll. Και εδώ το potential είναι υψηλό. Το μπασκετικό του IQ αμυντικά είναι ΑΣΥΓΚΡΙΤΟ με οποιοδήποτε παίκτη στην ηλικία του.

Overall, ο Okongwu είναι ένα διαμάντι στο φετινό- μέτριο draft. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να δει κανείς που θα πέσει. Αυτό, καθώς οι ομάδες που χρειάζονται "5" στις υψηλές θέσεις του draft είναι λίγες, ενώ υπάρχει και ο Wiseman που σίγουρα ελκεί αρκετά βλέμματα. Όμως, ο Okongwu είναι καλύτερος μπασκετμπολίστας απο τον James Wiseman τη δεδομένη στιγμή. Mε τα draft combines να είναι στον "πάγο" δυστυχώς ο Okongwu δεν μπορεί να παίξει τα ρέστα του και να είναι αυτός ο ψηλός που θα επιλεχθεί απο τους Warriors στο νούμερο 1. Ή μήπως είναι; Αν δεν επιλεχθεί στο νούμερο 1, μοιραία θα πέσει λογικά εκτός της 5αδας.

Shot Clock NBA Draft Comparison: Bam Adebayo

Shot Clock NBA Draft Projection: #5 Cleveland Cavaliers

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook