Skip to main content

Ένας αναγκαίος και αναλυτικός οδηγός για το NBA Draft 2020: Οι θέσεις 15-10

Όπως είπαμε και στο podcast μας, το φετινό draft είναι ένα απο τα πιο ιδιαίτερα των τελευταίων ετών. Αυτό καθώς δεν υπάρχει κάποιος σταρ που να ξεχωρίζει. Και ακόμη και αν υπάρχουν 3-5 παίκτες που είναι στο λεγόμενο ”tier1”, τότε σίγουρα απο τις θέσεις 8-25 υπάρχουν πολλοί παίκτες που είναι πάνω ως κάτω στο ίδιο επίπεδο.

Ποιοί θα καταφέρουν τελικά να πείσουν τις ομάδες να τους επιλέξουν και με ποιό κριτήριο; Εμείς σας δίνουμε το πιο αναλυτικό scouting report, έχοντας εξαιρετική γνώση των παίκτων μέσα απο τους ίδιους τους αγώνες του Κολλεγιακού Πρωταθλήματος. Ξεκινάμε με τις θέσεις 15-10, θα ακολουθήσουν οι θέσεις 10-5, 5-1 και έπειτα θα δώσουμε μερικούς... sleepers που μπορούν να βρουν οι ομάδες στο δεύτερο γύρο του φετινού draft.

Josh Green

#15 Josh Green

Team: Arizona

Pos: Shooting Guard, 198 cm

2019-20 Stats: 12 p / 4.6 r / 2.6 as / 17.9 PER

(+) Catch and shoot 3, άμυνα, αντίληψη

(-) handles, τελειώματα, off the dribble shooting

O Jοsh Green είναι ένα αρκετά ιντριγκαδόρικο prospect καθώς απο τη μια έχει τα βασικά χαρακτηριστικά που μπορούν να του διασφαλίσουν μια μακροχρόνια καριέρα στο NBA, ενώ απο την άλλη η ενδεχόμενη σκληρή δουλειά του μπορεί να τον κάνει παίκτη που ξεκινά βασικός για χρόνια. Αθλητικά δεν είναι Elite αλλά σίγουρα κινείται πάνω απο το μέσο όρο και με τον τρόπο που θα δουλέψει στο NBA αναμένεται να εξελιχθεί σε έναν εξαιρετικό αθλητή, που θα μπορεί να στέκεται απέναντι σε γρήγορους παίκτες στην περιφέρεια και δυνατούς αντιπάλους στο post. Tο βασικότερο στοιχείο που μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο Josh Green έχει πολύ μεγαλύτερο Upside απο αυτό που μας έδειξε στο κολλέγιο είναι:

A. Η εξαιρετική του αντίληψη για το παιχνίδι, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο ίδιος να προσφέρει σε μια ομάδα.

Β. Η ικανότητα του ως 3 and D παίκτης σε μια λίγκα που έχει ανάγκη απο αυτό το στυλ παιχνιδιού.

Ο Green έχει εξαιρετικό potential σαν catch and shoot παίκτης στο τρίποντο και το 36.1%που σούταρε στο κολλέγιο μπορεί να γίνει 38%+ στο NBA αν σκεφτούμε ότι θα σουτάρει πολύ πιο ελεύθερος (λόγω του spacing), αλλά και βάσει της μηχανικής του. Ως slasher θέλει πάρα πολύ δουλειά ακόμη, καθώς τα τελειώματά του δεν είναι πολύ καλά και τα handles του είναι ακόμη μέτρια εως κακά. Το θετικό είναι φυσικά ότι αυτά είναι δύο στοιχεία του παιχνιδιού που μπορεί να βελτιώσει δουλεύοντας. Ως playmaker έχει ορισμένο upside, καθώς βλέπει πολύ καλά γήπεδο για τη θέση του, όμως παρουσιάζει μεγάλες τεχνικές αδυναμίες στην πάσα, με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη έμπιστος σε αυτό το κομμάτι. Αμυντικά, υπάρχει All Defensive potential. Ο Green μπορεί να μαρκαρει απο τις θέσεις του pg μέχρι τη θέση του Power Forward, ενώ είναι εξαιρετικός στις αλλαγές και στην off ball άμυνα. Η αμυντική του αντίληψη θυμίζει έντονα τον Robert Covington ενώ ο συνδυασμός αθλητικότητας και αντίληψης τον κάνουν παίκτη που μπορέι να κάνει τη διαφορά σε ένα ρόστερ απο την πρώτη μέρα.

Overall, με 40.6% σε catch and shoot τρίποντα και εξαιρετική αμυντική αντίληψη και αθλητικότητα , ο Josh Green είναι ένα πρότυπο 3 and D παίκτη που όμως εμφανίζει ένα εξαιρετικό upside που εξαρτάται απο τη δουλειά που θα ρίξει σε τομείς όπως τα τελειώματά του και τα handles του.

Shot Clock NBA Comparison: Josh Richarson

Shot Clock NBA draft Projection: #15 Orlando Magic

McDaniels 535

#14 Jaden McDaniels

Team: Washington Huskies

Pos: Small Forward, 208 cm

2019-20 Stats: 13 p / 5.8 / 2.1 / 1.4 bl / 14.1 PER

(+) Ball handling, Shooting, length

(-) Αδύναμο κορμί, Bball IQ, τελειώματα, playmaking

O Jaden McDaniels είναι ένα πραγματικό αίνιγμα για το φετινό draft. Απο τη μια, ένα all around skillset που συνδυάζεται με μια καριέρα που τον προόριζε για all star όταν ήταν στο High School μαζί με ένα απίθανα αθλητικό και μακρύ κορμί. Απο την άλλη, αν δεν υπήρχαν τα παραπάνω, θα μιλούσαμε για έναν παίκτη που έκανε μια απίστευτα κακή σεζόν στο NCAA. Σωματικά, ο McDaniels είναι μακρύς και αθλητικός. Ο συνδυασμός αυτός τον κάνει εξαιρετικό αθλητή που μπορεί να αγωνιστεί στις θέσεις του "3" και του "4", ενώ έχει δεδομένα εξαιρετικό defensive potential λόγω του αθλητικού του πακέτου. Όμως: το κορμί του είναι τόσο που αν αυτό δεν αλλάξει άμεσα, τότε ο McDaniels θα βρεθεί εκτός λίγκας. Αυτή τη στιγμή είναι απο τους πιο αδύναμους παίκτες στον κόσμο. Δεν μπορεί να ποστάρει κοντύτερους, ενώ δε μπορεί να μαρκάρει ψηλότερους. Επιθετικά, το potential του είναι εντυπωσιακό. Απίθανα καλός χειριστής της μπάλας για το ύψος του, εξαιρετικά shot mechanics και πολύ καλός shooter σε catch and shoot καταστάσεις. Μιλάμε στην ουσία για ένα παίκτη που έχει όλα τα στοιχεία στο παιχνίδι του. Εκτός απο δύο:

Τη δύναμη του, όπου λόγω της μη ύπαρξης αυτής, ο McDaniels δε μπορεί να τελειώσει φάσεις που ο ίδιος δημιουργεί, έχοντας το απογοητευτικό 40% fg και συνολικά πολύ κακούς επιθετικούς αριθμούς.

Το Bball IQ του που δε του επιτρέπει να διαβάζει φάσεις και να ξέρει να χρησιμοποιεί το παιχνίδι του.

Αμυντικά, το potential πάλι είναι υψηλό. Μπορεί να προστατεύει τη μπασκέτα και να δίνει βοήθειες. Αν δυναμώσει έχει πιθανό all defensive ταβάνι. Όμως και πάλι είναι τόσο αδύναμος αυτή τη στιγμη΄, που δε μπορεί να αλλάξει σε κανέναν παίκτη και συχνά υποκύπτει σε φάουλ.Overall, ο JMc είναι ένα πρώην φαινόμενο του High school με πολλά στοιχεία στο παιχνίδι του. Όμως, το αδύναμο κορμί του και η αντίληψη του ίσως του στιχοίσουν μια καριέρα στο NBA.

NBA Comparison: Brandon Ingram / Jonathan Isaac

Shot Clock NBA Draft projection: Boston Celtics  #14

Devin Vassell 3535

#13 Devin Vassell

Team: Florida St.

Pos: SG/SF, 201 cm

2019-20 stats: 12.7 p - 5.1 r - 1.6 as - 1 bl - 23.7 PER

(+)τρίποντο, on ball defense, offball defense

(-) slashing, ball handling

O Devin Vassell δεν είναι απο τους παίκτες που προκαλούν θόρυβο με το upside τους ή με τα αθλητικά τους προσόντα με την πρώτη ματιά, όμως αν καλούμασταν να διαλέξουμε τον παίκτη που έχει εγγυημένη θέση στο NBA ως ρολίστας για χρόνια, τότε θα διαλέγαμε τον (σχεδόν) 20 χρονο Wing. Μάλιστα, υπάρχει ένα ερωτηματικό που ίσως μπορεί να τον εκτοξεύσει και στο all star επίπεδο. Με μακριά χέρια και απίθανη ένταση στον τρόπο που αγωνίζεται, ο Vassell είναι το πρότυπου 3 and D παίκτη που καλοπληρώνεται στο σύγχρονο NBA. Αντίθετα όμως με το πρότυπο, ο Vassell σουτάρει καλύτερα απο ένα μέσο 3 and D παίκτη (42% τρίποντο φέτος στο κολλέγιο), ενώ αμύνεται με μια λέξη: εντυπωσιακά. Απο την πρώτη μέρα που πατήσει σε παρκέ NBA έχει τη θέληση, το ένστικτο και το IQ να γίνει elite defender τόσο πάνω στη μπάλα, όσο και μακριά απο αυτή, καθώς έχει εξαιρετική γνώση των rotation. Eξαιρετικά fundamentals στην ομαδική άμυνα, αλλά και στην ατομική με εντυπωσιακή αντιμετώπιση σε close outs αλλά και σε 1on1. Όταν όλα αυτά συνδυάζονται με αθλητικότητα και high level intensity, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε για ένα παίκτη που θα βγάλει το ψωμί του λόγω της δουλειάς του στη μια πλευρά του παρκε. Φέτος μέτρησε το εντυπωσιακό 93.6 Df rtg, 4.6 DBPM και 0.8 DWS. Χρειάζεται κάτι άλλο για να πειστείτε; Αν ναι, απλά δείτε αμυντικά του βίντεο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμος επιθετικά. Φέτος βελτιώθηκε αρκετά στα handles του και στο off the dribble shooting του, ενώ υπάρχει ξεκάθαρο potential για να γίνει ένας καλός εως και πολύ καλός catch and shoot 3 pointer. Στη δεύτερη σεζόν του στο Κολλέγιο φάνηκε εξαιρετικά βελτιωμένος ως ball handler, δείχνοντας μάλιστα εξαιρετικό court vision , ωστόσο δεν αναμένεται να έχει τέτοιο μέλλον στο nba, εκτός αν βελτιωθεί δραματικά με τα χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει και για την ικανότητά του ως slasher. Υπάρχει ορισμένο ποτένσιαλ, αλλά φαίνεται να είναι κάτι που πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ. Overall, o Vassell είναι ένα εξαιρετικό prospect με στοιχεία 3 and D που είναι ξεκάθαρα. Ως αμυντικός, έχει all defensive team potential ενώ επιθετικά θα έιναι ένας χρήσιμος ρολίστας, εκτος αν καταφέρει να κάνει ραγδαία βήματα στο παιχνίδι του και να ξεκλειδώσει ένα all star μέλλον το οποίο φαίνεται να κρύβει.

Shot Clock NBA Comparison: Robert Covington/ Otto Porter, upside: Paul George

NBA draft projection: #13 New Orleans Pelicans

RJ Hampton5353

#12 RJ Hampton

Team: New Zealand Breakers

Pos: Combo Guard, 196 cm

2019-20 Stats: 8.8 p / 3. r / 2.4 as / 1.1 stl

(+) Αθλητικότητα, εκρηκτικότητα, finishing

(-) Shooting, bball IQ, Playmaking, Shot Selection,fundamentals

O RJ Hampton είναι ακόμη ένας παίκτης που επέλεξε να παίξει επαγγελματικά και να μην πάει στο Κολλέγιο και η χρονιά που έκανε σίγουρα του έμαθε πολλά πράγματα, ωριμάζοντας στο παιχνίδι του και βλέποντας απο κοντά πως είναι να παίζεις επαγγελματικά (ακόμη και στο χαμηλό επίπεδο των New Zealand Breakers). Αθλητικά είναι πραγματικά εκρηκτικός και το πρώτο του βήμα είναι κάτι που μπορεί να κάνει τη διαφορά ακόμη και στο επίπεδο του NBA. Γενικά, ο συνδυασμός ταχύτητας και έκρηξης τον κάνει έναν ενδιαφέρον prospect καθώς είναι ένας elite αθλητής και μπορεί να έχει ένα ορισμένο 2 way potential. Τα handles του είναι σε καλό επίπεδο και τον βοηθάνε να αξιοποιεί την εκρηκτικότητά του και να μπορεί να φτάνει μέχρι το καλάθι. Αυτό είναι και το σημείο που εντιποίζεται το μεγάλο επιθετικό του Potential, καθώς παρά το κακό shot selection του, μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικός finisher στη ρακέτα. Ως playmaker με 2.4 assists για 1.5 λάθος, καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ μακριά απο το να μπορεί να πάρει αυτό το ρόλο σε μια ομάδα, ενώ το σουτ του είναι κακό σε αυτό το στάδιο της καριέρας του και υπάρχουν ερωτηματικά για το αν μπορεί να εξελιχθεί. Ένα στοιχείο που μπορεί να τον κάνει χρήσιμο άμεσα σε μια επίθεση του NBA είναι ότι είναι καλός cutter και αυτό πάντα είναι χρήσιμο για ένα non shooting αθλητικό guard. Αμυντικά, υπάρχει παντελής έλλειψη fundamentals και defensive awareness. Το θετικό στοιχείο που υπάρχει ωστόσο είναι ότι η αθλητικότητα του τον κάνει έναν παίκτη με υψηλό upside ως on ball defender.

Overall, η αθλητικότητα του RJ Hampton σε συνδυασμό με το καλό του finishing, πάντα ύπο ένα συνεχές ανταγωνιστικό κίνητρο με το οποίο παίζει τον κάνει ένα παίκτη που θα μπει στη λοταρία. Ωστόσο, η έλλειψη του στα "βασικά" του μπάσκετ, τον κάνει ένα απο τα μεγαλύτερα στιχήματα του draft.

Shot Clock NBA Comparison: Dante Exum

Shot Clock NBA Draft 2020 projection : #12 Sacramento Kings

Theo Maledon Villeurbanne

#11 Theo Maledon

Team: Villeurbane (Fra)

Pos: Point Guard, 193 cm

2019-20 stats: 7.3 p / 1.9 r / 2.7 as

(+) Αντίληψη, τελειώματα, work ethic, floor general

(-) αθλητικότητα, scoring, χαμηλό upside

O Theo Maledon παρά το γεγονός ότι δεν είναι καν 19 ετών, έχει ήδη γεμάτη σεζόν στο επίπεδο της Ευρωλίγκας και παρότι δεν πρόκειται για τον παίκτη με το πιο υψηλό upside, φαίνεται για πολλές ομάδες ως ένας παίκτης που έχει nba starter πακέτο και αυτό είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει στο φετινό draft.Αθλητικά, ο Maledon είναι μεγάλο κορμί για Point guard ( χαρακτηριστικό πολλών PG στη φετινή φουρνιά), αλλά κάπου εκεί σταματάν τα πλεονεκτήματά του. Δεν είναι ιδιαίτερα αθλητικός, ούτε γρήγορος και τα πλάγια βήματά του ήταν αργά ακόμη και για το επίπεδο της Ευρωλίγκας. Το μεγάλο του όπλο είναι η αντίληψη του για το παιχνίδι και το floor general upside που μπορούμε να διακρίνουμε σε κάθε του φάση. Ο Maledon, μπασκετικό παιδί του Tony Parker, είναι εξαιρετικός playmaker και decision maker, ταλέντο που έχει επιδείξει κυρίως με τις εθνικές ομάδες, μιας και στη ASVEL είχε πιο περιορισμένο ρόλο. Καλός στο pick and roll, χωρίς να είναι φαντεζί, ξέρει να φτιάχνει παιχνίδι και να βρίσκει τα σημεία για αυτον και την ομάδα του. Χρησιμοποιεί τόσο hesitation moves όσο και αλλαγές κατευθύνσεων που τον κάνουν να έρχεται ένα βήμα πιο μπροστά απο τον αντίπαλό του, ακόμη και όταν έχει αθλητικό μειονέκτημα. Ως σκορερ, έχει ορισμένο potential σταθερού σκόρερ κοντά στους 10 πόντους. Καλός spot up shooter, αλλά και off the dribble, αλλά το δείγμα που έχουμε είναι ακόμη μικρό. Το μεγαλύτερο του ατού είναι τα crafty τελειώματά του, τα οποία είναι καλοδουλεμένα και έχει ένα γεμάτο πακέτο απο floater, up and unders, off balance lay ups κ.α. Και εδώ όμως, η εικόνα που έχουμε είναι περιορισμένη καθώς στην Βιλερμπάν έπαιρνε μόλις 5.5 προσπάθειες ανα αγώνα. Αμυντικά, υπάρχει το frame και η αντίληψη, ωστόσο στην Ευρωλίγκα δε στάθηκε ικανοποιητικά. Είναι φανερό ότι και εδώ ο Maledon είναι ένα work in progress, που το ταβάνι του δεν είναι... all defensive material, αλλά είναι μια σταθερά για μια πεντάδα. Overall, o Theo Maledon είναι ένας παίκτης που θα μπορούσε να κάνει τεράστια πράγματα σε επίπεδο ευρωλίγκας. Επιλέγει να περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρά το γεγονός ότι είναι αισθητά ανέτοιμος. Το να βρεθεί σε περιβάλλον που θέλουν και ξέρουν να τον εξελίξουν θα είναι ευχής έργον. έτσι ίσως μπορέσει να φτάσει το Potential του, που εκτιμούμε πως είναι solid starter σε μια ομάδα του NBA.

Shot Clock NBA Comparison: Cory Joseph

Shot Clock Draft Projection: #11 San Antonio Spurs

Isaac Okoro54464

#10 Isaac Okoro

Team: Auburn

Pos: Small Forward, 199 cm

2019-20 Stats: 12.8 p / 4.4 r / 2 as / 19.1 PER

(+): ηλικία, αθλητικότητα, αμυντική προσήλωση και αντίληψη

(-): τρίποντο, iso, handles, γενικά το επιθετικό παιχνίδι

O Small Forward του Auburn είναι ένας παίκτης που έρχεται στο Draft με τρανταχτά δυνατά και αδύνατα σημεία. Παίκτης που γνωρίζει όμως τι μπορέι και τι πρέπει να κάνει και ίσως αυτό είναι που τον κάνει να σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις του φετινού, ομολογουμένως αδύναμου, draft. O Okoro είναι λίγο πιο κοντός απο όσο πρέπει για τη θέση του "3", αλλά ότι χάνει για λίγο στο ύψος το κερδίζει για τα καλά με τη δύναμη, το δυνατό upper body του, το πάθος του και φυσικά την εκρηκτικότητά του. Συχνά εντυπωσιάζει με το πόσο δυνατός είναι καθώς επιδιώκει την επαφή και συνήθως την κερδίζει. Επιθετικά, όσο πιο κοντά βρίσκεται στο καλάθι τόσο πιο επικίνδυνος είναι. Έχει τελειώματα και με τα δύο χέρια, κάτι που τον βοηθά και φέτος αναδείχθηκε ως εξαιρετικός slasher. Ωστόσο, κάπου εκεί τελειώνουν τα πλεονεκτήματά του επιθετικά, καθώς πρόκειται για ένα παίκτη που αφενός έχει αρκετά να δουλέψει ακόμη, αφετέρου φαίνεται να έχει συγκεκριμένο ταβάνι επιθετικά. Δεν μπορεί να παίξει σε iso καταστάσεις και δύσκολα μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ, την ίδια στιγμή που σουτάρει μόλις με 28% στο τρίποντο του κολλεγιακού. Αν αυτό είναι ανησυχητικό, σίγουρα πιο ανησυχητικό είναι τα inconsistent mechanics του με το σουτ του να αλλάζει πολλές φορές και κατα τη διάρκεια του αγώνα. Το μέλλον του στη λίγκα είναι αυτό του 3&D SF και για να τα καταφέρει θα πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ. Είναι φανερό ότι ο Okoro έχει πολύ δουλειά μπροστά του, όμως η ομαδικότητα του, η αρκετά αναπτυγμένη αντίληψη του και το κορμί του ίσως τον βοηθήσουν τα πρώτα δύσκολα χρόνια στη λίγκα. Αμυντικά, σαφώς πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση. Μπορεί να μαρκάρει εξαιρετικά απο το "1" εως το "4", ενώ αντιλαμβάνεται τον τρόπο που λειτουργεί ένα αμυντικό σύστημα, με γνώση των rotation. Δυνατός και μαχητικός, δύσκολα περνιέται στο 1 με 1. Η άμυνα του είναι αυτή που τον κάνει ένα τόσο υψηλό prospect, αλλά είναι ερώτημα αν αρκεί για να μπει στη δεκάδα. Overall, ο Okoro μπαίνει στο draft με όπλο την ηλικία του (μόλις 19), την άμυνα του, την αντίληψη του και την αθλητικότητα του. Αυτά είναι αρκετά και μαζί με το ότι γνωρίζει τι πρέπει και μπορει να κάνει τον καθιστούν ένα low risk, high reward prospect. Ωστόσο, η επίθεση του είναι ακόμη σε πολύ χαμηλά level και υπάρχουν ερωτήματα για το μέχρι πόσο μπορεί να την αναπτύξει. Αν το κάνει, θα γίνει σίγουρα το steal του φετινού draft.

Shot Clock NBA Comparison: Stanley Johnson

Shot Clock Draft Projection: #10 Phoenix Suns

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook