Skip to main content

Ο μάγος των μικρών πάγκων

Το «Shot Clock» γράφει για τον Αντρέα Τρινκιέρι. Τις ιδέες του, τα βασικά στοιχεία της δουλειάς του, το φετινό δείγμα με την Μπάγερν και το επόμενο βήμα.

Ο Ιταλός coach Andrea Trinchieri προπονεί πλέον στο υψηλότερο επίπεδο αρκετά χρόνια και όμως ακόμη δεν τον έχουμε δει σε έναν από τους πάγκους των ομάδων με μεγάλο Μπάτζετ ή ιστορία. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμποδίζει να εμφανίζεται κάθε χρόνο και καλύτερος και να μας παρουσιάζει συχνά πυκνά οργανωμένο και ποιοτικό μπάσκετ. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της δουλειάς του, δε μπορεί να είναι άλλο από τη φετινή Bayern, η οποία περνώντας και από τον ΟΣΦΠ φαίνεται να έχει βαλθεί να κάνει θόρυβο στη φετινή Ευρωλίγκα. Ας δούμε όμως το σκεπτικό με το οποίο χτίζει ο Trinchieri βγάζοντας συμπεράσματα από τη δουλειά του τόσο φέτος, όσο και τα προηγούμενα χρόνια.

To βασικό στοιχείο: δουλειά πάνω σε παίκτες και ανάπτυξή τους

wanamaker trinchieri

Ήδη από την πρώτη σεζόν στη Bamberg θα δούμε ο Trinchieri να δουλεύει με παίκτες που τότε ήταν άγνωστοι και σήμερα πρωταγωνιστούν/παίζουν τόσο στην Ευρωλίγκα, όσο και κάποιοι στο ΝΒΑ. Η λίστα των παικτών που έχει βγάλει ο Ιταλός είναι μεγάλη και τα ονόματα σημαντικά: Daniel Theis, Brad Wannamaker, Janis Strelnieks, Nikolo Melli, Fabien Causeur, Augustine Rubit κ.α. Όλοι αυτοί είναι παίκτες που είτε τους έβγαλε στο προσκήνιο, είτε τους ανέβασε επίπεδο δίνοντας τους τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν στο επόμενο επίπεδο της Ευρωλίγκας ή ακόμη και του ΝΒΑ. Ο Trinchieri είναι ένας προπονητής που ξέρει πολύ καλά να δουλεύει με αυτό που έχει. Έτσι, το στυλ του δεν είναι σταθερό και βλέπουμε διαφορετικό στυλ συχνά πυκνά στις δουλειές του, καθώς στοχεύει στο να παίζει σύμφωνα με το ρόστερ του και όχι να προσαρμόζει τους πάντες σε αυτό που έχει σχεδιάσει μήνες πριν. Αυτό τον κάνει έναν από τους πιο “player's coach” στην Ευρώπη και για αυτό οι παίκτες του το ανταποδίδουν με το πέρασμα στο επόμενο επίπεδο.

Τα φετινά δείγματα

andrea trinchieri and wade baldwin iw fc bayern munich eb20

Στο δρόμο που χάραξε τα προηγούμενα χρόνια, φέτος βλέπουμε και άλλους παίκτες να περνάν στο επόμενο επίπεδο. Τόσο ο Lucic, όσο και οι Baldwin, Reynolds με τους οποίους ασχοληθήκαμε στα δύο προηγούμενα άρθρα μας στο Superbasket, εμφανίζονται σε εξαιρετική κατάσταση και φαίνεται να αποδίδουν εξαιρετικά υπο τις εντολές του coach. O Σέρβος forward πραγματοποιεί την καλύτερη -με διαφορά- σεζόν του με 17.2 πόντους, 4.8 ριμπάουντ και 65% τρίποντο (!), ενώ ο νεαρός Αμερικάνος point guard αναδεικνύεται σε έναν από τους καλύτερους γκαρντ όλης της διοργάνωσης με 14 πόντους, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ όντας ο απόλυτος ενορχηστρωτής της φετινής πορείας της γερμανικής ομάδας και ένας εξαιρετικό αμυντικός – ιδιαίτερα On ball. Τέλος, ο Reynolds είναι το ιδανικό συμπλήρωμα στο high pick and roll του Wade Baldwin και πιθανότατα ο επόμενος ψηλός που θα καλοπληρωθεί το καλοκαίρι.

Το στυλ παιχνιδιού

trinchieri smartphone 1200

Ο Trinchieri παρουσιάζει ένα στυλ παιχνιδιού που βασίζεται στην πιεστική άμυνα, η οποία έχει πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά: μέσα στο ίδιο παιχνίδι μπορούμε να δούμε ζώνες, μπορούμε να δούμε drop coverage είτε αλλαγές, πράγματα που αλλάζουν είτε με προσαρμογές βάσει της πεντάδας του είτε με προσαρμογές βάσει του αντιπάλου. Η πίεση οδηγεί σε λάθη, αλλά και σε transition παιχνίδι και εκεί η Bayern φαίνεται να είναι πολύ καλή – χαρακτηριστικό το πρώτο ημίχρονο με τον ΟΣΦΠ. Επιθετικά, το Pace δεν είναι υψηλό και η επίθεση είναι pick and roll heavy, με επιθετικό εκφραστή κυρίως τον Baldwin σε καταστάσεις high pick and roll. Αρκετά καλή και η Off ball κίνηση της ομάδας με φάσει συχνά να καταλήγουν σε λόμπες. Οι αρχές του Ιταλού coach έχουν να κάνουν με τα fundamentals μιας λειτουργικής επίθεσης: spacing, έλεγχος του ρυθμού και υψηλό usg% στους καλύτερους παίκτες. Αυτές είναι οι αρχές που κάνουν μια ομάδα επιτυχημένη στο σύγχρονο μπάσκετ και αυτές είναι οι αρχές του Ιταλού coach.

To επόμενο βήμα

200715 welcome trinchieri web cswen pfoertner bbl

Φέτος στη Bayern φαίνεται αποφασισμένος να δημιουργήσει κάτι μοναδικό γύρω απο την ομάδα και το όνομά του. Η γερμανική ομάδα με χαμηλό μπάτζετ και χωρίς ιδιαίτερα μπασκετικό παρελθόν φέτος παρουσιάζεται δυνατή και έτοιμη για εκπλήξεις. Ίσως είναι ακόμα αρχή. Ίσως όμως η έκπληξη γίνει κανονικότητα. Και αν αυτό συμβεί, τότε δεδομένα ο Ιταλός μάγος των πάγκων θα έχει επιτέλους μια ευκαιρία στο επόμενο επίπεδο.

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook