Skip to main content

O Daryl Morey κάνει ένα βήμα πίσω, αλλά το μπάσκετ έκανε ένα βήμα μπροστά

Ενα εξαιρετικό κείμενο του Shot Clock για τον τέως πια GM των Ρόκετς και την σπουδαία παρακαταθήκη που αφήνει το Moreyball σε όσους ασχολούνται με το μπάσκετ. Αξίζει να το διαβάσετε

Oλοι μας μάθαμε τα νέα για την απόφαση του Morey να μην είναι πια ο GM των Rockets. Πρόκειται για μια απόφαση που σημαοτοδοτεί το τέλος των Rockets όπως τους γνωρίσαμε, αλλά το Moreyball αφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη σε όσους ασχολούνται με το μπάσκετ σε προπονητικό, τακτικό, αναλυτικό, επιστημονικό ή ακόμη και σε απλό επίπεδο παρακολούθησης.

Τι είναι το Moreyball;

To Moreyball στην ουσία είναι η εκτεταμένη χρήση των στατιστικών και της επιστήμης για την δόμηση όχι απλά μιας ομάδας μπάσκετ, αλλά και ενός τρόπου παιχνιδιού που βασίζεται στους αριθμούς. Οι βασικές στοχεύσεις των Analytics και του Moreyball βασίζονται στην αρχή ότι τα πιο αποτελεσματικά σουτ στο μπάσκετ είναι: τα lay ups, οι βολές και τα ελεύθερα τρίποντα. Ο λόγος είναι απλός: τα συγκεκριμένα σουτ είτε είναι κοντά στο καλάθι είτε εύκολοι πόντοι είτε πιο αποτελεσματικοί.

westbrook me blazersr4

Αυτό μπορούμε να το δούμε εύκολα, αφού το μέσο Points Per Possession της λίγκας πέρσι ήταν 1.1 ppp, ενώ το ελεύθερο τρίποντο "αξίζει"1.15, πράγμα που δείχνει αμέσως ότι είναι αποτελεσματικότερο από τον μέσο όρο. Ακόμη χαρακτηριστικότερα, το lay up κυμαίνεται στο 1.28 για τη σεζόν 2019-20, ενώ οι ελεύθερες βολές στο 1.5, με τον μέσο όρο της λίγκας να σουτάρει με 77%! Έτσι, το Houston basketball βασίστηκε αποκλειστικά σχεδόν, σε αυτούς τους τρεις τρόπους σκοραρίσματος, δομώντας το παιχνίδι του πάνω σε αυτά τα μαθηματικά.

Πώς επηρέασε το παιχνίδι η μεθοδολογία του Morey;

Παρά το γεγονός ότι δεν επέλεξαν όλες οι ομάδες να πάνε στο παιχνίδι των Rockets, οι σημαντικότερες αυτών επέλεξαν να αξιοποιήσουν τη μεθοδολογία του Morey και των Analytics. Για παράδειγμα, οι Golden State Warriors κράτησαν τη βασική σκέψη για τα "πιο αποτελεσματικά σουτ" παράγοντας πάρα πολλά τρίποντα απο τη γωνία και αντικαθιστώντας το Midrange, αλλά το έκαναν μέσα σε ένα πλαίσιο μίξης της off ball movement επίθεσης, με στοιχεία της Τριγωνικής. Αυτή η τακτική και συνάμα επιστημονική προσέγγιση τους έκανε να είναι η δυναστεία που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Απο την άλλη πλευρά, οι Dallas Mavericks του Rick Carlisle επέλεξαν να κρατήσουν την λογική της iso ή pick and roll heavy επίθεσης με τη μπάλα στα χέρια του ενός παίκτη (για το Houston ο Harden, για τους Mavericks ο Doncic) και τους υπόλοιπους παίκτες στρατηγικά τοποθετημένους.

Luka Doncic full stop for the kid who can break

Παρά τις κατηγορίες που δέχθηκε αυτό το στυλ μπάσκετ στο Χιούστον, φέτος στο Dallas είδαμε να το αποδέχεται τεράστιο κομμάτι του μπασκετικού κοινού, ενώ η υπερβολή έφτασε στα όρια της: o Luka Doncic έφτασε σε σημεία της σεζόν να καταναλώνει το 52% των επιθέσεων της ομάδας του καταλήγοντας σε δικό του σουτ ή assist ή pass to assist, αριθμός που δεν πλησιάστηκε καν απο το Harden ακόμη και στις πιο... Harden εποχές.

Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να δούμε απο το Dallas την πιο αποτελεσματική επίθεση όλων των εποχών σύμφωνα με τους αριθμούς. Το χαρακτηριστικό που κάνει εντύπωση όμως είναι ότι μόνο μια πεντάδα έχει καλύτερο Offensive Rating στην ιστορία απο αυτή που κατέγραψαν φέτος οι Mavericks: είναι η microball πεντάδα του Houston χωρίς τον Westbrook μέσα, αλλά με τον Danuel House Jr! Όσον αφορά την εξέλιξη του αθλήματος επιθετικά, βλέπουμε ότι ο Morey ήταν (και ίσως ακόμα είναι) αντίπαλος με τον εαυτό του για την πρώτη θέση σε καινοτομία και εξέλιξη.

Τι πήγε στραβά;

Παρά τη μεγάλη αποτελεσματικότητα, δεν ήταν όλα ρόδινα στο Moreyball. Η επιστημονικά δομημένη επίθεση βασίστηκε σε ένα μαθηματικό μοντέλο το οποίο αγνοούσε συστηματικά ότι το μπάσκετ παίζεται απο ανθρώπους και όχι απο μηχανές. Η προσπάθεια ελαχιστοποιήσης του λάθους βάζοντας τη μπάλα στα χέρια του ικανότερου δεν μπορεί να αποκλείσει την τυχαιότητα της δράσης δρώντων υποκειμένων. Με απλότερα λόγια, οι υπόλοιποι παίκτες του Houston -πλην του Harden- δεν ήταν πάντα εύκολο να ανεχτούν ή να κατανοήσουν ότι ο ρόλος τους είναι τόσο περιορισμένος. Το Moreyball παρουσίασε εξαιρετική αποτελεσματικότητα, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς παρουσίασε και εξαιρετική δυσλειτουργία σε καταστάσεις που η προσαρμογή ήταν αναγκαία.

Και τώρα τι;

Ο Morey ανεξάρτητα απο το πώς θα συνεχίσει, άφησε μια τεράστια παρακαταθήκη στο μπάσκετ. Έφερε κάτι το οποίο ούτε ήμασταν έτοιμοι να το δούμε ούτε σαφώς να το κατανοήσουμε σε μπασκετικό επίπεδο. Χρόνια μετά την αρχική του προσπάθεια, τα analytics έχουν μπει στη ζωή του μπάσκετ σε όλα τα επίπεδα. Σε ένα σκοινί τεντωμένο ανάμεσα στην επιστήμη και τον αθλητισμό, ο Daryl Morey, παρέα με τον Mike D'Antoni και τον James Harden, ακροβάτησαν μέχρι την τελική αποτυχία.

Harden me warriors

Μέχρι να φτάσουν εκεί πέρασαν απο πολλά και διαφορετικά σημεία, όπου ο τρόπος που πατούσαν στο σκοινί έκανε τους θεατές να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα: άλλωστε ποιός μπορεί να ξεχάσει τα ταξίδια μέχρι τους Τελικούς της Δύσης, τις απίθανες συγκρούσεις με τους Warriors και τόσα και τόσα μάτς που το Houston πίεζε το άθλημα στα όρια του; Το επόμενο βήμα παραμένει μετέωρο: δε ξέρουμε ποιός θα είναι ο νέος ρόλος του Morey ακριβώς. Ο ΜDA θα επιχειρήσει κάπου αλλού να κάνει τα μαγικά του. Και ο James Harden, ίσως μετά απο χρόνια ως βασικός εκφραστής μιας επίθεσης εργαστηρίου, επιστρέψει στο "ζωντανό" μπάσκετ. Και για να τα λέμε όλα: είναι πολύ καλός σε αυτό.

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook