Skip to main content

Shot Clock: Τελευταία αγωνιστική για τον Ολυμπιακό, που κρίνει αντίπαλο για τη συνέχεια

Το «Shot Clock» γράφει για το τελευταίο παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» στην regular season της Euroleague, απέναντι στην Φενέρμπαχτσε, που θα κρίνει την τελική κατάταξη της ομάδας του Πειραιά, αλλά και την ομάδα με την οποία θα διασταυρώσει στα Play Offs.

Ο Ολυμπιακός, που επιθυμεί να κλείσει την regular season στην Ευρωλίγκα με 5 νίκες στα τελευταία 5 παιχνίδια, έρχεται αντιμέτωπος με μια άκρως επιθετική ομάδα. Με δεδομένο ότι στα υπόλοιπα παιχνίδια η Μονακό, ο Παναθηναικός και η Μπαρτσελόνα θα κάνουν το καθήκον τους απέναντι σε Μπάγερν, Άλμπα και Βιλερμπάν  αντίστοιχα, το παιχνίδι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Φενέρ είναι αυτό που θα κρίνει και την πέμπτη θέση. Πάμε να δούμε μερικά στοιχεία που περιμένουμε να δούμε στο παιχνίδι αλλά και τι πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός.

Η Φενέρ έχει ταχύτητα και ικανότητα στο σκορ που χρειάζεται προσοχή

Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που ηττήθηκε την περασμένη αγωνιστική στην έδρα της από την Εφές, η οποία δίνει την δική της μάχη στις θέσεις που οδηγούν στα play in, με νίκη απέναντι στην ομάδα του coach Μπαρτζώκα έρχεται αντιμέτωπη με την Μπαρτσελόνα, ένα άκρως ενδιαφέρον ματσάρισμα με την πρώην ομάδα του στον πρώτο γύρο των playoff. Η ομάδα της Φενέρ με την βασική της τριάδα με τον Καλάθη στο 1, τον Ντόρσει στο 2 και τον Χέις στο 3 αρέσκεται να παίζει με υψηλή ταχύτητα και γρήγορες επιθέσεις, ώστε να τρέξει το γήπεδο και να μην αφήσει τον αντίπαλο της να οργανωθεί.  Η Φενέρ αποτελεί επιθετικά μια από τις πιο ταλαντούχες ομάδες. Είναι η 1η καλύτερη επίθεση στην Ευρωλίγκα με 119.9 πόντους ανά 100 κατοχές και με μια ιδιαίτερη συμπάθεια στο να εκτελεί πίσω από την γραμμή των 6.75μ την βρίσκει κανείς στην 1η θέση των Three-pointers Made και Three-pointers Attempted με 11.3 και 28.6 αντίστοιχα.

 

Η ομάδα του Σάρας είναι μια ομάδα που σκοράρει και στα τρία επίπεδα. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει  να μην επιτρέψει τη Φενέρ να βρει ρυθμό από τους χειριστές της καθώς είναι μια ομάδα που σουτάρει με το συνολικό 40% για τρεις. Ο coach Μπαρτζώκας θα πρέπει να χαμηλώσει τον ρυθμό του παιχνιδιού μιας και η επίθεση του Ολυμπιακού σκοράρει κατά μ.ο 78.8 πόντους, σε αντίθεση με την Φενέρ που βρίσκεται στους 85.2.  Θα πρέπει να περιορίσει αυτά τα σουτ και να οδηγήγει την Φενέρ πιθανότατα στο ποστ,  αλλά κυρίως να επιτεθεί στην ρακέτα, που όπως βλέπουμε στο shot chart της εκεί είναι το σημείο που υστερεί αμυντικά.  

Η άμυνα του Ολυμπιακού δημιουργεί προβλήματα

Στην φετινή Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός αποτελεί μία από τις καλύτερες άμυνες.  Είναι η πρώτη καλύτερη άμυνα με με 110.5 πόντους σε 100 κατοχές. Η Φενέρ μετρά περίπου 17% σε ποσοστό λαθών, με την βασική τριάδα της Καλάθη, Ντόρσει και Χέις να μετρά σχέδον 1.5 λάθος έκαστος. Μια επιθετική αμυντική προσέγγιση στην περιφέρεια από τον coach Μπαρτζώκα κάτι που είναι ούτως ή άλλως χαρακτηριστικό στοιχείο των ερυθρόλευκων  μπορεί να δημιουργήσει ανισορροπίες στα γκαρντ της Φενέρ, με αποτέλεσμα να επιχειρήσει να παίξει από μέσα προς τα έξω, με την παρουσία του Μουσταφά Φαλ να αποτελεί βαρόμετρο.

Το χαμηλό σχήμα και ο καθοριστικός Παπανικολάου

Ο Κώστας Παπανικολάου μετρά κατά μ.ο 10.4p/3.8r/3.2as στα τελευταία 5 παιχνίδια του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα. Η παρουσία του Παπανικολάου στο 4 από τον coach Μπαρτζώκα έχει λύσει διάφορα προβλήματα, καθώς είναι ένας παίκτης που μπορεί να μαρκάρει σε όλες τις θέσεις, από τον άσσο μέχρι το πέντε, μπορεί να σουτάρει αλλά και να δημιουργήσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να παίζει με ένα χαμηλότερο σχήμα, το οποίο τον κάνει να υστέρει λίγο στο ριμπάουντ αλλά του δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να παίξει συνεχώς με αλλαγές και ταυτόχρονα να μπορεί να παράξει επιθετικά μιας και υπάρχει το κατάλληλο spacing. Το δίδυμο Παπανικολάου-Ράιτ είναι εξαιρετικό και είναι κάτι που περιμένουμε να δούμε και στο παιχνίδι του ΣΕΦ.