Skip to main content

Shot Clock: «Διπλό» που κλειδώνει Play Offs  και κοιτάει 4άδα

Το «Shot Clock» γράφει για τον άθλο του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι και την συνεισφορά του καταπληκτικού Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος.

Ας δημιουργήσουμε ένα φανταστικό σενάριο. Ας κλείσουμε τα μάτια και ας σκεφτούμε ότι δεν είδαμε ποτέ αυτό το ματς και ας διαβάσουμε τα στατιστικά του: Ο Ολυμπιακός, μέσα στην έδρα της Παρτίζαν που καίγεται για νίκη όσο ποτέ άλλοτε, σούταρε 30% στο τρίποντο, έχασε την μάχη στον… αέρα για 13 ολόκληρα ριμπάουντ, είχε αρνητικό ast/to ratio (!) και είχε τον κατά τεκμήριο καλύτερο του παίκτη για φέτος, τον Άλεκ Πίτερς, περιορισμένο για 13 λεπτά, μιας και έκανε το χειρότερό του φετινό ματς. Τί πιθανότητες θα δίνατε σε αυτές τις συνθήκες ο Ολυμπιακός να κερδίσει; Χαμηλές. Τί θα γινόταν αν σας λέγαμε, ότι ο Ολυμπιακός κέρδισε, κλείδωσε τα Play Offs και είναι μέσα στο παιχνίδι ακόμη και της δεύτερης θέσης;

Έτσι και έγινε λοιπόν. Μέσα σε μια συνθήκη πολλαπλών προσαρμογών και εντυπωσιακής απόδοσης από τους προπονητές – όχι όμως τόσο και από τους παίκτες. Το χθεσινό παιχνίδι, είχε συνολικά 29 λάθη από τις δύο ομάδες, είχε πάρα πολλά άστοχα σουτ (20% για τρεις η Παρτίζαν, 30% ο ΟΣΦΠ), είχε πολύ μεγάλη ένταση και επαφή και ήταν αυτό που λέμε «must win» και για τις δύο πλευρές.

Ο coach Μπαρτζώκας πολύ σωστά διάβασε το παιχνίδι της Παρτιζαν και επέλεξε τις αλλαγές ή το ψηλό drop ανάλογα τη συνθήκη, ώστε να μη δώσει στον Καμίνσκι (κυρίως), αλλά και στους υπόλοιπους ψηλούς της Παρτίζν την ευκαιρία να σουτάρουν ελεύθεροι. Ο ψηλός της Παρτίζαν άλλωστε, όπως έδειξε και χθες, βρίσκεται σε δαιμονιώδη κατάσταση το τελευταίο διάστημα μετρώντας 17.6 πόντους, 5 ριμπάουντ, 3.3 ασίστ και 2.3 τρίποντα ανά παιχνίδι στα τρία τελευταία ματς. Όμως, στη σκακιέρα του αγώνα, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς -εν αρχή- φάνηκε να βγαίνει νικητής, εκμεταλλευόμενος αυτές τις αλλαγές και την ικανότητα του Καμίνσκι και του Dozier να πασάρουν πάνω από πιο κοντούς αντιπάλους, δημιουργούσε εύκολους πόντους ή δεύτερες ευκαιρίες έπειτα από ριμπάουντ που πρόκυπταν από τα miss match.

Η δεύτερη πεντάδα του ΟΣΦΠ, που είχε μεγαλύτερη ένταση και αθλητικότητα κατάφερε για λίγο να κρατήσει ένα προβάδισμα, μέχρι που η Παρτίζαν έκλεισε κάθε διάδρομο και προηγήθηκε στο ημίχρονο με ασφάλεια. Δεν ήταν παρά στα μέσα της τρίτης περιόδου, όπου ο coach Μπαρτζώκας έκανε μια κίνηση ματ, που όχι απλά άλλαξε το ματς, αλλά ίσως του το έδωσε κιόλας. Απέναντι στο μέγεθος της Παρτιζαν, ο Μπαρτζώκας πήγε με 3 guard και τον Παπανικολάου στο «4», αλλάζοντας τον ρυθμό του αγώνα και την ένταση της ομάδας του. Ο Canaan έβαλε κρίσιμους πόντους στην 3η, ενώ ο Γουόκαπ που είχε ένα κακό ματς στις 3 πρώτες περιόδους, κάνει ένα απίθανο αμυντικό δεκάλεπτο στην 4η, καθώς έγινε -κυριολεκτικά- η σκιά του Kevin Punter. Την ίδια στιγμή, ο Λαρεντζάκης είχε κρίσιμη και ουσιαστική παρουσία, αυτή τη φορά όχι με κάποιο…τρελό σουτ, αλλά με εξαιρετικά block out και μεγάλα ριμπάουντ.

Τίποτα όμως από τα παραπάνω δε θα συνέβαινε, αν δεν υπήρχε στο παρκέ, ο καταπληκτικός χθες Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος. Ίσως το γήπεδο στο Βελιγράδι του πάει ή ίσως απλά βρίσκει ρυθμό σε μια σεζόν που έχει πολλαπλούς τραυματισμούς. Ο Γκος ήταν ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου σε άμυνα και επίθεση. Εξαιρετικές άμυνες πάνω ή μακριά από τη μπάλα και step back από τα 8 στην άλλη πλευρά του παρκέ. Με αυτόν τον Γκος, o Ολυμπιακός ανεβαίνει επίπεδο και μένει να δούμε αν το επόμενο διάστημα θα καταφέρει να τον έχει υγιή και σε υψηλό επίπεδο.