Skip to main content

Shot Clock - Εξαιρετική διπλή εβδομάδα και πλέον θετικό πρόσημο

Το «Shot Clock» γράφει για τις τέσσερις νίκες που σημείωσαν οι «αιώνιοι» στην «διαβολοβδομάδα» της Euroleague, που τους φέρνει αμφότερους στο 5-4, μετά και το πέρας της 9ης αγωνιστικής.

Ολυμπιακός και Παναθηναικός έκαναν το 2/2 στη διπλή εβδομάδα της Ευρωλίγκας, πλέον ισοβαθμούν με θετικό πρόσημο στη στήλη των νικών με ρεκόρ 5-4 και τα δύο πολύ ενδιαφέροντα project των Μπαρτζώκα και Αταμάν φαίνεται σιγά σιγά να παίρνουν σάρκα και οστά. Ενώ λοιπόν οι δύο ομάδες φαίνεται να είναι στην αγορά για μερικές προσθήκες -που είναι αναγκαίες σε μια τόσο μεγάλη σεζόν-, οι νίκες δίνουν χρόνο, αυτοπεποίθηση και φυσικά καλύτερο πλασάρισμα στη βαθμολογία από νωρίς.

6030214

Ο Ολυμπιακός έκανε το καλύτερό του παιχνίδι

Μετά τη νίκη με την Μακάμπι, η νίκη εντός έδρας με τον Ερυθρό Αστέρα θα έδινε στον Ολυμπιακό χρόνο για να ξεπεράσει την ήττα από τη Μπασκόνια, αλλά και τις απουσίες (που συνεχίζονται κανονικά). Οι ερυθρόλευκοι έδωσαν ένα δείγμα...από πέρσι με την μπάλα να γυρνά εξαιρετικά, τις ασίστ να διαδέχονται η μια την άλλη, τα λάθη να είναι λίγα και αν στο τέλος δε χαλάρωνε, θα είχε πάρει μια άνετη νίκη. Κομβικό στοιχείο για την εξέλιξη του αγώνα αποτέλεσε η επιλογή του Γιώργου Μπαρτζώκα – ο οποίος ανεβάζει πολύ την παρεμβατικότητά του στους αγώνες φέτος, δείχνοντας εξαιρετικά στοιχεία και σε αυτό το κομμάτι- να παίξει με αλλαγές με τον Μουσταφά Φαλ στα σκριν. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερυθρόλευκοι εκμεταλλεύτηκαν το ότι τα guard του Ερυθρού έχουν έλλειψη μεγέθους, αλλά και αθλητικότητας, δεν είναι εύκολο να περάσουν στα πόδια τον Γάλλο σταρ και έτσι η άμυνα έδινε ρυθμό στην επίθεση και ο Ολυμπιακός παρήγαγε εξαιρετικές φάσεις.

Πολλαπλοί πρωταγωνιστές

Όταν ο Ολυμπιακός καταφέρνει να παίξει το «Μπαρτζώκας basketball» όλα μοιάζουν καλύτερα. Η μπάλα βρίσκει τους ελεύθερους παίκτες, οι οποίοι συχνά είναι οι Πϊτερς, Κάνααν και οι δύο Αμερικάνοι έχουν μετατρέψει τα ματς του Ολυμπιακού σε διαγωνισμό τριπόντων μιας και είναι δύο από τους κορυφαίους σουτέρ στη λίγκα. Ο Πίτερς δικαίως είναι ο MVP με 28 πόντους, όμως εξαιρετικοί ήταν και οι Παπανικολάου, Κάναν, Γουόκαπ και φυσικά ο μοναδικός Μουσταφά Φαλ που στα τελευταία ματς παίζει σε MVP επίπεδα για όλη τη λίγκα.

Ο ΠΑΟ βρίσκει ρυθμό και νίκες

Όπως έχουμε ξανα αναλύσει, ο ΠΑΟ δείχνει συνεχή σημάδια βελτίωσης και στις δύο πλευρές του παρκέ. Το βασικό του πρόβλημα, η άμυνα στο transition, δεν έχει επιλυθεί πλήρως ακόμα, ωστόσο υπάρχει βελτίωση, ενώ η παρουσία των Γκραντ, Μήτογλου δίνει στον Αταμάν ασφάλεια και στις δύο πλευρές του παρκέ. Οι δύο παίκτες δεν έχουν κάνει απλά step up, αλλά αποτελούν τους δύο καλύτερους παίκτες του ΠΑΟ σε μια σεζόν που φαίνεται να είναι πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες. Στο ματς με τη Βίρτους είδαμε τους πράσινους να βάζουν στην εξίσωση και τον Νάν, ο οποίος προφανώς έχει ποιότητα που ξεχωρίζει σε πολλαπλά επίπεδα. Τέλος, ο τρόπος με τον οποίο ο ΠΑΟ έκλεισε το παιχνίδι, ανοίγοντας τη διαφορά και κλείνοντας τον αγώνα, δεν μπορεί παρά να αφήνει ικανοποιημένο τον Τούρκο coach. Είναι προφανές ότι το ταλέντο ξεχειλίζει σε αυτή την ομάδα και αναμένουμε να δούμε πώς θα συνεχιστεί η εξαιρετική εικόνα του τελευταίου διαστήματος.

Μετά από 9 αγωνιστικές, οι δύο ελληνικές ομάδες έχουν μια εικόνα που είναι λίγο ως πολύ αναμενόμενη: από τη μια, η δεδομένη ποιότητα των ρόστερ και των προπονητών, από την άλλη ο αναγκαίος χρόνος για να μπούνε όλα σε μια...μπασκετική σειρά. Όσο σε αυτή την εξίσωση, το πρόσημο βγαίνει θετικό, τότε ΟΣΦΠ και ΠΑΟ θα εμφανίζονται δυνατότεροι. Αλλά λένε ότι πρέπει πάντα να είσαι προετοιμασμένος ακόμη και για το χειρότερο σενάριο – για αυτό η κίνηση των δύο ομάδων στην αγορά, δεν είναι προαιρετική, αλλά αναγκαία.