Skip to main content

Shot Clock: Νίκη με υπογραφή Μπαρτζώκα

Το «Shot Clock» γράφει για το σημαντικό «διπλό» του Ολυμπιακού επί της Μακάμπι και την συμβολή του προπονητή του σε αυτό το αποτέλεσμα.

Η ήττα από τη Μπασκόνια ήταν από τις λεγόμενες κακές ήττες και για να μπορέσεις να ισορροπήσεις κάτι τέτοιο θα πρέπει να κάνεις μια νίκη που δεν είναι πάντα εντός προγράμματος. Η Μακάμπι, μια από τις πιο δυνατές ομάδες -και- στη φετινή Ευρωλίγκα προερχόταν από σερί νικών και το κλίμα έμοιαζε αρκετά δύσκολο πριν την έναρξη του ματς. Για άλλη μια φορά όμως, φάνηκε ότι το τί λέει ο περίγυρος και τα social media, δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την ψυχολογία και την αντιμετώπιση των ομάδων.

Σε ένα ματς λοιπόν που η νίκη θα άλλαζε το κλίμα και θα έκανε την κακή ήττα να αντικατασταθεί από ένα σπουδαίο αποτέλεσμα, οι ερυθρόλευκοι έκαναν ακριβώς αυτό: πήραν το διπλό στην έδρα της Μακάμπι (αν και αυτή είναι πλέον στη Σερβία) και με μια ενδεχόμενη νίκη τους την Πέμπτη απέναντι στον ερυθρό αστέρα θα βρίσκονται ξανά σε θετικό πρόσημο νικών!

Ο Μπαρτζώκας καθόρισε το παιχνίδι

Για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να κερδίσει την Μακάμπι θα έπρεπε να διασφαλίσει ότι δε θα της επιτρέψει να τρέξει και για να γίνει αυτό το πρώτο και σημαντικότερο ήταν η διασφάλιση του rebound. Κρατώντας τη Μακάμπι χαμηλότερα από το μέσο όρο της στα επιθετικά ριμπάουντ οι ερυθρόλευκοι επένδυσαν στο να παίξουν την drop άμυνά τους δίνοντας το ελεύθερο σε Λορέντσο και Μπλατ να τον «σκοτώσουν» με pull up σουτ μετά από σκριν. Αυτή η επιλογή ήταν ένα ρίσκο στα πλαίσια όμως της λογικής. Ο Μπράουν είναι διαχρονικά ένας καταπληκτικός σκόρερ σε αυτές τις καταστάσεις, όμως όχι φέτος. Το βάρος που σηκώνει λόγω και της απουσίας του Μπάλντγουιν, αλλά και η έλλειψη ρυθμού, τον κάνουν να σουτάρει μόλις 25% σε pull up και ο Ολυμπιακός επένδυσε σε αυτό, κλείνοντας τις γραμμές πάσας. Το ίδιο ακριβώς επιχείρησε και με τον Μπλατ. Ο Ολυμπιακός δε φοβήθηκε το midrange και τρίποντο pull up παιχνίδι των δύο παικτών και δικαιώθηκε με τους guard του Κάτας να σουτάρουν 1/13 τρίποντα και παρότι ο Μπλατ ήταν αποτελεσματικός στο midrange, όσο ο Λορέντσο δε σκόραρε, όλα πήγαιναν βάσει πλάνου.

Καθοριστικοί αμυντικά οι Γουόκαπ-Κάνααν, θετικός ο Λούντζης

Για να ρίξεις μια ομάδα από τους 84 στους 74 πόντους, χρειάζεται να έχεις πλάνο, αλλά και να το εκτελείς σωστά. Ο τρόπος με τον οποίο Κάνααν και Γουόκαπ έσπαγαν τα screen περνώντας από πάνω ήταν ακριβώς το στοιχείο που ήθελε ο Μπαρτζώκας στην άμυνά του. Σε αυτό, πολύ χρήσιμος φάνηκε και ο Μιχάλης Λούντζης, που πήρε 12 λεπτά και έκανε το καλύτερο φετινό παιχνίδι, δείχνοντας ότι μπορεί να έχει ρόλο, όταν είναι συγκεντρωμένος. Φυσικά, το βασικό δίδυμο στα γκαρντ του Ολυμπιακού ήταν καθοριστικό και επιθετικά, καθώς σκόραραν 23 πόντους συνολικά με τον Τόμας Γουόκαπ να γίνεται παράγοντας του παιχνιδιού ξανά, αφήνοντας πίσω το κακό του διάστημα των προηγούμενων αγώνων.

MVP o Φαλ

Η παρουσία του Φαλ το τελευταίο διάστημα δεν είναι συγκινητική. Συγκινητική θα ήταν αν είναι ένας παίκτης που παίζει πάνω από τις δυνατότητες του για να κρατήσει την ομάδα του. Η παρουσία του Γάλλου σέντερ είναι κυριαρχική, όπως αρμόζει σε έναν εκ των καλύτερων ψηλών στην Ευρώπη. Για άλλη μια φορά ήταν φανταστικός σε άμυνα και επίθεση και στα δύο τελευταία ματς μετρά 10 πόντους, 6.5 ριμπάουντ, 5.5 ασίστ και 2 μπλοκ ανά παιχνίδι. Όχι και άσχημα, έτσι;

Η παρουσία του Σίκμα

Η αλήθεια είναι ότι θα είναι δύσκολο κάποιος να θυμηθεί έναν παίκτη να έχει συζητηθεί τόσο πολύ, πριν καν γίνει μέλος μιας ομάδας με ουσιαστικό τρόπο. Ο Σίκμα αγωνίστηκε 10 λεπτά και μέτρησε 8 πόντους, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 κλέψιμο δείχνοντας πόσο ικανός παίκτης είναι. Ωστόσο, φάνηκαν και οι αδυναμίες του να μαρκάρει στην περιφέρεια κάτι που έχει σχολιαστεί, ενώ δεν μπορεί να βγει σημαντικό συμπέρασμα για το υπόλοιπο της σεζόν καθώς χθες είδαμε κάτι που ξέραμε ήδη: Ο Σίκμα σε αυτό το στυλ παιχνιδιού ταιριάζει περισσότερο στο «5» και όσο έπαιξε 5άρι ήταν εξαιρετικός. Όσο έπαιξε στο «4», το επιθετικό πλαίσιο του ΟΣΦΠ δεν λειτούργησε ιδιαίτερα, όμως ήταν και μια πεντάδα έκτακτης ανάγκης. Θα δούμε στη συνέχεια αν όντως ο Αμερικάνος μπορεί να είναι το ίδιο αποδοτικός και στις δύο θέσεις, καθώς, ειδικά αν δε γίνει προσθήκη, ο ΟΣΦΠ θα τον έχει ανάγκη.

Και τώρα Ερυθρός!

Επόμενο ματς, ο φορμαρισμένος, αλλά και λαβωμένος Ερυθρός Αστέρας! Η ομάδα του Σφαιρόπουλου έχει ανεβάσει στροφές με εξαιρετική παρουσία στη Βαρκελώνη (παρά την ήττα) και τριαντάρα (!) στη Φενέρ. Ωστόσο, πιθανότατα θα λείψουν δύο παίκτες καθοριστικοί για την περιφέρειά της, ο Νέιπερ και ο Ντος Σάντος. Ανεξαρτήτως όμως, παρουσιών ή απουσιών από κάθε ομάδα, ο Ολυμπιακός οφείλει να κερδίσει, να κάνει το 2/2 στη διπλή εβδομάδα και να περάσει ξανά στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας.