Skip to main content

Ολυμπιακός: Η βίβλος των Final Four - Μέρος Α' «Η ομάδα»

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει σε Final Four μετά από πέντε χρόνια και το Superbasket και ο "Manolo" ετοίμασαν ένα πλήρες διπλό αφιέρωμα για τις 10 προηγούμενες συμμετοχές των "ερυθρόλευκων" στην μεγάλη μπασκετική γιορτή. Στο πρώτο μέρος θα διαβάσετε για τα ομαδικά επιτεύγματα των Πειραιωτών, ενώ στο δεύτερο μέρος, θα επικεντρώσουμε στους πρωταγωνιστές, εντός και εκτός παρκέ.  

Η αναμονή, σιγά, σιγά, λαμβάνει τέλος… Μετά από 5 χρόνια πλησιάζει η ώρα που ο Ολυμπιακός θα επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον, στην κορυφογραμμή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, με μια ακόμη συμμετοχή σε F4, την 11η συνολικά, επίδοση που τον κατατάσσει 3ο σε συμμετοχές μαζί με τη Μακάμπι, πίσω μόνο από τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπαρτσελόνα!

Η παρουσία του Ολυμπιακού στη φετινή γιορτή της Euroleague ήταν η επιβράβευση των προσπαθειών των τελευταίων ετών, μια πρόκριση που ήρθε δια πυρός και σιδήρου, αλλά ήταν πέρα για πέρα δίκαιη, καθώς οι ερυθρόλευκοι επέδειξαν αξιοθαύμαστη σταθερότητα καθόλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. Ωστόσο, το διπλό αφιέρωμα του Superbasket μέσα από αυτήν εδώ τη στήλη δεν έχει σκοπό να σας απαριθμήσει τα κατορθώματα της ομάδας τη φετινή περίοδο, αλλά να κάνει μια … βουτιά στο παρελθόν, εστιάζοντας στα στατιστικά και στα νούμερα από τις προηγούμενες συμμετοχές του Ολυμπιακού. Σε αυτό το 1ο μέρος θα διαβάσετε για τα επιτεύγματα της ομάδας, ενώ στο 2ο μια από τις επόμενες ημέρες, στο μικροσκόπιό μας θα είναι οι πρωταγωνιστές, δηλαδή οι παίκτες και οι προπονητές των F4!

Οι ερυθρόλευκοι, λοιπόν, με την 11η συμμετοχή τους, ευελπιστούν να φθάσουν στο 4ο τρόπαιο της ιστορίας τους. Μέχρι τώρα έχουν 3 κατακτήσεις (ποσοστό 30%), με ρεκόρ 12 – 8, έχοντας μια νίκη σε τελικό στη Ρώμη το 1997, απέναντι στην Μπαρτσελόνα και άλλες δύο, back2back, το 2012 και 2013 με αντιπάλους την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη Ρεάλ αντίστοιχα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το παρελθόν του Ολυμπιακού χωρίζεται σε δύο μεγάλες ιστορικά περιόδους, η πρώτη των 90ς, με 4 συμμετοχές και 1 κατάκτηση, η δεύτερη των 10ς, με 4 επίσης συμμετοχές, αλλά 2 κατακτήσεις και μια ενδιάμεση μεταβατική, εκείνη των 00ς, με 2 παρουσίες, χωρίς η ομάδα να καταφέρει να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.    

Άξιο αναφοράς είναι ότι ο Ολυμπιακός στις 3 τελευταίες του παρουσίες σε ημιτελικό F4 είχε τεθεί αντιμέτωπος με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μετρώντας ισάριθμες νίκες (είναι αήττητος απέναντι στη Ρωσική ομάδα σε F4 με 4/4), οπότε η αναμέτρηση απέναντι στην κάτοχο Εφές, είναι κάτι πρωτόγνωρο (δεν έχουν βρεθεί ποτέ αντιμέτωποι σε F4). Γενικά, οι ερυθρόλευκοι έχουν αγωνιστεί μόλις 1 φορά με Τουρκική ομάδα, στον τελικό του 2017 με αντίπαλο τη Φενερμπαχτσέ. Το συνολικό ρεκόρ του Ολυμπιακού σε F4 είναι 12 – 8 και οι πιο συνήθεις αντίπαλοι του, προέρχονται από την Ισπανία (Μπαρτσελόνα 2 – 2, Ρεάλ 1 – 2 και Μπανταλόνα 0 – 1). Οι ερυθρόλευκοι έχουν εμπλακεί 3 φορές σε «εμφύλιο» με τον Παναθηναϊκό, μετρώντας 2 νίκες και 1 ήττα, όλες οι αναμετρήσεις σε ημιτελικούς, ενώ από μία φορά έχει βρεθεί αντιμέτωπος με ομάδες από την Ιταλία (Φορτιτούντο 1 – 0), τη Σλοβενία (Ολίμπια Λ. 1 – 0), τη Σερβία (Παρτιζάν 1 – 0) και τη Λιθουανία (Ζαλγκίρις 0 – 1).

Η πιο ευρεία νίκη του Ολυμπιακού είναι το +17 απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μ., στον ημιτελικό του Λονδίνου το 2013, ενώ ακολουθούν οι δύο επικρατήσεις επί Μπαρτσελόνα (+15) και Ρεάλ (+12) στους τελικούς του 1997 και 2013. Με μια πρώτη ματιά, βλέπουμε, ότι δύο από τις τρεις κορυφαίες επιδόσεις των ερυθρόλευκων, είναι επί θητείας του τωρινού προπονητή, Μπαρτζώκα! Αντίστοιχα, οι μεγαλύτερες σε διαφορά ήττες είναι στον τελικό της Μαδρίτης, απέναντι στη Ρεάλ (–19) και σε εκείνον του Παρισίου, με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα (–18). Στην 3η θέση, εκτός της ήττας το 2017 με τη Φενερμπαχτσέ, είναι ο χαμένος ημιτελικός με τη Ζαλγκίρις (1999) και ο μικρός τελικός με Μπάρτσα το 2009.

Ο Ολυμπιακός δεν φημίζεται για τις επιθετικές επιδόσεις του σε F4, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από το μ.ο. ενεργητικού του σε πόντους (71.6), όσο και από τα ποσοστά ευστοχίας σε δίποντα (45.9%) και τρίποντα (33.4%). Μία φορά, πάντως, κατάφερε να φθάσει τους 100 πόντους, στον αλησμόνητο τελικό του 2013 απέναντι στη Ρεάλ. Η 2η υψηλότερη συγκομιδή του είναι το 2010 στον ημιτελικό με την Παρτιζάν, όμως σε παιχνίδι 45’ (η μοναδική φορά που οι ερυθρόλευκοι έζησαν την αγωνία του έξτρα 5λεπτου της παράτασης). Οι μόνες άλλες δύο φορές που ξεπεράστηκε το φράγμα των 80 πόντων ήταν στη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ το 2017 και στην ήττα από τον Παναθηναϊκό στο Βερολίνο.

Στον αντίποδα, οι χειρότερες επιθετικές επιδόσεις του προέρχονται κυρίως από τη δεκαετία του 90, σε εποχές που το μπάσκετ ήταν διαφορετικό και παιζόταν σε άλλους ρυθμούς. Οι 57 πόντοι επί της Μπανταλόνα είναι το αρνητικό ρεκόρ σκοραρίσματος σε F4, αν και αυτός είναι ο τελευταίος λόγος που θέλουμε να θυμόμαστε από αυτό το παιχνίδι! Ακολουθούν οι 58 πόντοι στη νίκη επί του Παναθηναϊκού στη Σαραγόσα και οι 59 στον τελικό της Μαδρίτης με τη Ρεάλ. Αξιοσημείωτο ότι οι υπόλοιπες αρνητικές επιδόσεις (συνολικά 4/5) είναι και αυτές από τελικούς, με διαφορετικό ωστόσο αποτέλεσμα… Οι 62 πόντοι επί της ΤΣΣΚΑ το 2012 στάθηκαν αρκετοί για να χαρίσουν μια απίστευτη νίκη στην Κων/πολη, σε αντίθεση με τους 61 πόντους το 1995 απέναντι στη Ρεάλ. Γενικά, η συγκομιδή των ερυθρόλευκων στο F4 της Σαραγόσα ήταν εξαιρετικά «φτωχή», σκοράροντας μόλις 59.5 πόντους μ.ο. στους δύο αγώνες.

Η άμυνα του Ολυμπιακού είναι εκείνη που πολλές φορές τον έχει δικαιώσει, χαρίζοντας του νίκες και τίτλους! Το παθητικό των 72.2 πόντων μ.ο. στην ιστορία του αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Στην κορυφή των αμυντικών επιδόσεων βρίσκονται με 52 πόντους, οι νίκες στους ημιτελικούς με την ΤΣΣΚΑ το 2013 και με τον Παναθηναϊκό το 2015. Στην 3η θέση είναι οι 58 πόντοι που δέχθηκε η ομάδα στον τελικό του 1997 με την Μπαρτσελόνα, ενώ ακολουθούν οι δύο πιο ακραίες, συναισθηματικά, στιγμές των ερυθρόλευκων. Οι 59 πόντοι από την Μπανταλόνα το 1994 και οι 61 πόντοι από την ΤΣΣΚΑ το 2012.

Λίγες είναι οι φορές που ο Ολυμπιακός έχει δίξει αδυναμία στην άμυνα, αλλά όποτε έγινε αυτό ακολούθησε ήττα. Στην κορυφή των χειρότερων αμυντικών επιδόσεων είναι οι 95 πόντοι από την Μπαρτσελόνα, σε μια ήττα που δεν στοίχισε μεν (μικρός τελικός 2009), ήταν αντιπροσωπευτικό δείγμα εκείνης της ομάδας δε. Ακολουθούν οι 88 πόντοι από τη Ρεάλ το 2013, οι οποίοι άφησαν … γλυκιά γεύση! Η πεντάδα κλείνει με 3 επώδυνες ήττες, από τη Ζαλγκίρις (87) στον ημιτελικό του 1999, την Μπαρτσελόνα (86) στον τελικό του 2010 και από τον Παναθηναϊκό (84), ένα χρόνο νωρίτερα στο Βερολίνο…

Συνεχίζουμε με τις επιδόσεις στα σουτ 2 πόντων ξεκινώντας από τις περισσότερες εύστοχες προσπάθειες. Στο 1ο παιχνίδι του Ολυμπιακού σε F4, απέναντι στον Παναθηναϊκό, είχαμε το ρεκόρ με 29 εύστοχα σουτ 2 πόντων, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη αν αναλογιστούμε την παρουσία των Πάσπαλι και Τάρπλει στο ρόστερ. Το περίεργο, πάντως, είναι ότι όλες τις άλλες φορές που οι ερυθρόλευκοι είχαν πάνω από 20 εύστοχα δίποντα, γνώρισαν την ήττα (δείγμα ίσως ότι οι νίκες σε τέτοια παιχνίδια έρχονται σε μεγάλο βαθμό από μακρινή απόσταση)! Συγκεκριμένα, οι 25 εύστοχες προσπάθειες το 2009 απέναντι στην Μπαρτσελόνα και οι 22 απέναντι στον Παναθηναϊκό την ίδια χρονιά, δεν ήταν αρκετές για να χαρίσουν τη νίκη και καταλαμβάνουν τη 2η και 3η θέση στο σχετικό πίνακα.

Στον ακόλουθο πίνακα, βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι να πηγαίνει μια ομάδα στη γραμμή του φάουλ. Ο Ολυμπιακός το 2013 απέναντι στη Ρεάλ είχε 33 εύστοχες βολές (οι περισσότερες πάντως στα τελευταία λεπτά), ενώ και η νίκη του επί της Παρτιζάν το 2010 οφείλεται σε ένα βαθμό στις 29 φορές που σκόραρε από τη γραμμή του φάουλ. Στην 3η θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκονται οι 28 εύστοχες βολές στον τελικό της Ρώμης.

Αν κάτι μπορεί να χαρακτηρίσει διαχρονικά την παρουσία του Ολυμπιακού σε F4, αυτό είναι η αστάθειά του από το τρίποντο και η αδυναμία να απειλήσει σε μόνιμη βάση έξω από τα 6.75 μ. (και από τα 6.25 μ. παλιότερα). Τα 14 εύστοχα τρίποντα από τον ημιτελικό του 2017 με την ΤΣΣΚΑ αποτελούν μακράν την καλύτερη επίδοση. Σε καμία άλλη περίπτωση η ομάδα δεν έχει διψήφιο αριθμό τριπόντων, κάτι που ελπίζουμε να γίνει την Πέμπτη με την Εφές…

Αντίθετα, ένας τομέας όπου οι ερυθρόλευκοι κυριαρχούν διαχρονικά, είναι εκείνος των ριμπάουντ, τόσο λόγω των twin towers της δεκαετίας 90, αλλά και της ύπαρξης καλών ριμπάουντερ στα ρόστερ των ομάδων των προηγούμενων ετών. Ένα σπάνιο στατιστικό στοιχείο και δείγμα της επικράτησης του Ολυμπιακού, είναι ότι σε 3 νίκες επί της ΤΣΣΚΑ την προηγούμενη δεκαετία, κατόρθωσε να υπερβεί τα 40 συνολικά ριμπάουντ! Οι επόμενες δύο καλύτερες του επιδόσεις (39 με την Μπαρτσελόνα και την Παρτιζάν το 1997 και 2010 αντίστοιχα) πάλι του έδωσαν σημαντικές νίκες. Και εδώ, λοιπόν, έχουμε μια στατιστική κατηγορία, που θα κρίνει πολλά στον ημιτελικό με την Εφές, ο έλεγχος των ριμπάουντ, όσο κλισέ και αν ακούγεται…

Στις ασίστ η καλύτερη επίδοση των ερυθρόλευκων είναι από το 2013 με τη Ρεάλ (19) και μένει να δούμε αν θα «σπάσει» φέτος, ειδικά σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο την Εφές, όπου θα χρειαστεί η ομαδαικότητα και η εύρυθμη επιθετική λειτουργία. Στη 2η θέση είναι οι 18 τελικές πάσες από άλλο ένα τελικό, χαμένο όμως, απέναντι στη γηπεδούχο Φενερμπαχτσέ το 2017.

Στα κλεψίματα, στην κορυφή βρίσκουμε μια επίδοση που πολύ δύσκολα θα σπάσει, τα 12 στη νίκη επί της Παρτιζάν (αριθμό – ρεκόρ), ενώ τέλος τα λάθη, όσο οξύμωρο και αν είναι , δεν έχουν «στοιχίσει» τόσο στον Ολυμπιακό μέχρι τώρα. Στην κορυφή είναι τα 20 από τον νικηφόρο τελικό επί της ΤΣΣΚΑ, ακολουθούμενα από 17, πάλι με την ΤΣΣΚΑ το 2015. Επειδή όμως, αυτή τη φορά ο αντίπαλος δε θα είναι η Αρκούδα, καλό είναι να αποφευχθούν τέτοια νούμερα.

 

Αυτό ήταν το 1ο μέρος του special αφιερώματος του Superbasket για τα «ερυθρόλευκα» F4, από το 1994 μέχρι σήμερα. Στο επόμενο θα δούμε αναλυτικά τις επιδόσεις των πρωταγωνιστών της ομάδας σε αυτή την πορεία των περίπου 30 ετών, από τους σκαπανείς Τόμιτς, Σιγάλα, Τζόνσον, Πάσπαλι μέχρι τη «χρυσή» Ελληνική φουρνιά των Σπανούλη, Πρίντεζη, Παπανικολάου και Σλούκα, με 3 από αυτούς να έχουν και φέτος την τιμητική τους…