Skip to main content

Ολυμπιακός: Η βίβλος των Final Four - Μέρος Β' «Οι πρωταγωνιστές»

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει σε Final Four μετά από πέντε χρόνια και το Superbasket και ο "Manolo" ετοίμασαν ένα πλήρες διπλό αφιέρωμα για τις 10 προηγούμενες συμμετοχές των Πειραιωτών στην μεγάλη μπασκετική γιορτή. Στο δεύτερο μέρος θα διαβάσετε για τους "ερυθρόλευκους" πρωταγωνιστές, παίκτες και προπονητές και τα επιτεύγματα τους.  

Το special αφιέρωμα του Superbasket στα Φ4 του Ολυμπιακού συνεχίζεται! Μετά το 1ο μέρος, όπου είδαμε σε βάθος τα ομαδικά στατιστικά και ρεκόρ, σειρά παίρνουν οι «ερυθρόλευκοι» πρωταγωνιστές, οι παίκτες και οι προπονητές σε αυτές τις 10 συμμετοχές μέχρι τώρα… Απαραίτητη σημείωση ότι οι αριθμοί αφορούν αποκλειστικά την παρουσία τους με τα χρώματα του Ολυμπιακού και όχι με άλλες ομάδες.

Ξεκινώντας με τις συμμετοχές, ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Γιώργος Πρίντεζης, έχει το ρεκόρ με 10, σε 5 παρουσίες σε Φ4 (2009, 2012, 2013, 2015 και 2017). Ευελπιστεί να τις κάνει τουλάχιστον 11 στην 6η του εμφάνιση στην κορυφαία γιορτή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ! Πίσω από αυτόν έχουμε πολλαπλή ισοβαθμία με 8 αγώνες, μεταξύ πολλών θρύλων του Ολυμπιακού, οι οποίοι όμως έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ο Σπανούλης με τις 4 παρουσίες και 8 συμμετοχές είναι εκείνος από τη γενιά των 10ς που ακολουθεί τον Πρίντεζη, ενώ οι υπόλοιποι 3 (Τόμιτς, Φασούλας και Τάρλατς) προέρχονται από την πρώτη «χρυσή εποχή» των 90ς. Αυτοί που μπορούν να τους πιάσουν είναι οι Παπανικολάου και Σλούκας με 3 παρουσίες και 6 συμμετοχές στο ενεργητικό τους.

Όσον αφορά τους συνολικούς πόντους, εδώ η κορυφή είναι … υπόθεση Σπανούλη, ο οποίος έχει πετύχει συνολικά 107 πόντους με τη φανέλα του Ολυμπιακού σε Φ4! Ακολουθεί ο Πρίντεζης με 96, ο οποίος χρειάζεται 12 ακόμη για να τον περάσει μεν, δεν θα έχει και τόσο έυκολο έργο, παίρνοντας λίγα λεπτά πίσω από το μέλος της καλύτερης Euroleague 5αδας, Βεζένκοβ, δε. Εκείνος που μπορεί να ανέβει στο βάθρο (χρειάζεται 10 πόντους) είναι ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος μοιράζεται την 5η θέση με 54 πόντους μαζί με τον Ρίβερς! Μπροστά τους είναι ο Τάρλατς με 56 στην 4η θέση και ο παίκτης των «μεγάλωνω αγώνων», Σιγάλας, με 63 (με 3 παρουσίες). Από τους υπόλοιπους εν ενεργεία παίκτες, λίγο πιο χαμηλά, με 42 πόντους, είναι ο Σλούκας, που λογικά θα έχει την ευκαιρία να φτάσει μέχρι την 3η ή 4η θέση.

Στα ριμπάουντ, υπάρχει ξεκάθαρη επικράτηση των παικτών από τα 90ς, με τον Τάρλατς να μην απειλείται με 54 στο σύνολο, σε 4 συμμετοχές, με 2ο τον Φασούλα με 41. Ο Πρίντεζης χρειάζεται 6 για να τον ξεπεράσει, οπότε και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για οριακή κατάσταση, ανάλογα με τις συνθήκες κάθε αγώνα και πόσο χρόνο θα χρησιμοποιηθεί. Ο Σιγάλας είναι στην 4η θέση με 31, ενώ την 5αδα κλείνει ο Τάρπλει με 30, αλλά σε μόλις 2 αγώνες! Πάντως, ο Παπανικολάου με 28 αναμένεται να τον ξεπεράσει, βάζοντας πλώρη για μια θέση στην πρώτη 4αδα minimum.

Στις ασίστ έχουμε ένα μοναδικό ρεκόρ, το οποίο μόνο ο Σλούκας μελλοντικά μπορεί να απειλήσει. Ο Σπανούλης στις 4 παρουσίες του με τον Ολυμπιακό έχει μοιράσει 37 τελικές πάσες, με τη διαφορά από τον 2ο Παπαλουκά να είναι +20! Ακολουθεί ο Πρίντεζης με 15, ο Μάντζαρης με 14 και ο Τόμιτς με 11. Ο Σλούκας είναι στην 6η θέση με 10 ασίστ και αναμένεται στο τέλος του Φ4 να βρεθεί στη 2η θέση, βάσει της φετινής παραγωγικότητάς του.

Στα κλεψίματα έχουμε την 1η Αμερικάνικη πρωτιά, με τον Τσίλντρες να έχει 7 σε μόλις 3 αγώνες στις 2 παρουσίες του σε Φ4! Τη 2η θέση με 6 μοιράζονται οι Σιγάλας, Τόμιτς και Σπανούλης. Αυτοί που μπορούν να ανέβουν θέσεις από τη σημερινή ομάδα είναι οι Παπανικολάου (5) και Σλούκας (4). Στα λάθη δεν κρύβεται κάποια έκπληξη, καθώς στην κορυφή βρίσκεται ο Σπανούλης κάτι αναμενόμενο αν αναλογιστούμε τη συμμετοχή του στις επιθέσεις του Ολυμπιακού και πόσο χρόνο ήταν η μπάλα στα χέρια του. Με 28 βρίσκεται στην κορυφή, ενώ τις θέσεις της πρώτης 3αδας συμπληρώνουν οι Τάρλατς (15) και Πρίντεζης (12). Αξίζει να αναφέρουμε το low mistake παιχνίδι του Σλούκα, ο οποίος σε 6 αγώνες Φ4 με τον Ολυμπιακό έχει μόλις 4 λάθη! Απαραίτητο να συνεχιστεί αυτό και στο τριήμερο 19-21 Μαΐου, για να πετύχουν κάτι καλό οι ερυθρόλευκοι…

Αφού είδαμε τα ατομικά ρεκόρ των παικτών, όσον αφορά τις συνολικές τους επιδόσεις ανά στατιστική κατηγορία,  περνάμε στα λεγόμενα «ρεκόρ μιας βραδιάς», δηλαδή τις καλύτερες επιδόσεις τους σε συγκεκριμένα παιχνίδια.

Στους πόντους έχουμε Αμερικάνικη κυριαρχία, με τον Ρίβερς να έχει το 1ο και 3ο ρεκόρ (με 28 και 26 πόντους) από το οργιαστικό του Φ4 στη Ρώμη, το οποίο τον τοποθέτησε στο πάνθεον των ερυθρόλευκων ηρώων. Στη 2η θέση βρίσκεται ο Έντι Τζόνσον, με την αξέχαστη εμφάνιση των 27 πόντων του απέναντι στον Παναθηναϊκό, στον ημιτελικό της Σαραγόσα. Αρκεί να σας πούμε ότι οι 27 πόντοι αντιστοιχούν σε 46.5% των συνολικών πόντων του Ολυμπιακού εκείνη τη βραδιά, για να καταλάβετε τη σπουδαιότητα του επιτεύγματος! Στην 4η θέση ισοβαθμούν ο Σπανούλης και ο Πάσπαλι με 22 πόντους. Η επίδοση του Kill Bill ήταν από τον τελικό του Λονδίνου, ενώ του Πάσπαλι από τοον ημιτελικό του Τελ Αβίβ. Ο Σπανούλης έχει άλλη μια παρουσία στην 6η θέση με 21 πόντους (από τον ημιτελικό με Μπαρτσελόνα το 2012), ισοβαθμώντας με τον Τάρπλει (21 πόντοι στον «ελληνικό εμφύλιο» του 1994).

Άξιες αναφοράς είναι και οι επιδόσεις των Λο (20 πόντοι στον τελικό με τη Ρεάλ το 2013), Κλέιζα (19 πόντοι με την Παρτιζάν) και Γκριρ (18 πόντοι απέναντι στον Παναθηναϊκό). Να δούμε αν θα καταφέρει κάποιος παίκτης από τη σημερινή ομάδα να σπάσει το φράγμα των 20 πόντων σε ένα παιχνίδι… Οι δυο αριστερόχειρες Βεζένκοβ και Σλούκας «ακονίζουν τα μαχαίρια τους»!

Σε αντίθεση με τα ρεκόρ πόντων, στα ριμπάουντ δεν περιμένουμε μεγάλες ανατροπές, όσο και αν ο Φαλλ ή ο Βεζένκοβ μπορούν να αγγίξουν διψήφια νούμερα. Στην κορυφή βρίσκεται ο Τάρπλει με 16 απέναντι στον ΠΑΟ και στη 2η θέση, με 14, ο ίδιος (από τον τελικό με την Μπανταλόνα) και ο Τάρλατς (από τον τελικό με την Μπάρτσα ). Η καλύτερη επίδοση παίκτη εκτός 90ς, είναι του Κλέιζα με 11 και του Χάινς με 10. 

Στις ασίστ, όπως και στα συνολικά ρεκόρ, έχουμε ξανά κυριαρχία Σπανούλη κατά πρώτο λόγο και Παπαλουκά κατά δεύτερο, με ολίγη από Έισι Λο. Η επίδοση του Σπανούλη με 8 τελικές πάσες από τον τελικό της Πόλης το 2017, ίσως απειληθεί από τον Σλούκα, ο οποίος εκτιμώ ότι σε αυτό το Φ4 θα πιάσει έστω τον Παπαλουκά στη 4η θέση σε ρεκόρ μιας βραδιάς. 

 

Αντίθετα, πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στα κλεψίματα. Τα 4 του Τεόντοσιτς από τον ημιτελικό με την Παρτιζάν, δεν είναι εύκολο να καταρριφθούν, ενώ ακόμη και τα 3 που έχουν κάνει σε 5 περιπτώσεις οι Τόμιτς, Ρίβερς, Παπαλουκάς, Τσίλντρες και Σπανούλης, είναι επίσης μια επίδοση που λίγοι παίκτες μπορούν να πετύχουν. Ας ελπίσουμε ότι ο Παπανικολάου θα μπορέσει να ισοφαρίσει έστω το ρεκόρ, δίνοντας καλές άμυνες και εύκολους πόντους στην επίθεση! Δεν λέμε το ίδιο και για τα λάθη, όπου επιδόσεις όπως τα 6 των Τάρλατς (ημιτελικός 1999) και Σπανούλη (ημιτελικός 2012) μπορεί να είναι απαγορευτικές φέτος…

  

Συνεχίζουμε με τους παίκτες που έχουν πετύχει τις περισσότερες βολές, δίποντα και τρίποντα συνολικά σε Φ4 με τον Ολυμπιακό. Στην κορυφή βρίσκεται ο Σπανούλης με 28 και 2ος είναι ο Ρίβερς με 21, αλλά μόλις με 1 παρουσία! Ο Σλούκας και σε αυτή τη στατιστική κατηγορία, θα έχει την ευκαιρία να σκαρφαλώσεις θέσεις, έχοντας ήδη 16 εύστοχες με 80% ποσοστό. Στα δίποντα, η κυριαρχία του Πρίντεζη, με 30 εύστοχα είναι αδιαπραγμάτευτη. Στα τρίποντα ο Σπανούλης είναι στην κορυφή με 17 και ακολουθεί ο Παπανικολάου με 11 που μπορεί να βελτιώσει και άλλο την επίδοση του. Το ερώτημα είναι αν ο Σλούκας (με 4 ήδη) ή ο Βεζένκοβ, στην παρθενική του παρουσία, θα καταφέρουν να εισέλθουν στην πρώτη 5αδα!

  

Και λίγο πριν ολοκληρωθεί το αφιέρωμα μας, συνεχίζουμε με τα ποσοστά ευστοχίας, όπου κρύβονται αρκετές εκπλήξεις! Να αναφέρουμε ότι πρόκειται για παίκτες με τον ελάχιστο αριθμό προσπαθειών των 3 ανά παιχνίδι.  Στην 1η θέση στις βολές είναι ο Τάρπλει με 91.7% και 2ος ο Ρίβερς με 87.5%. Την 3αδα κλείνουν οι Λο και Γκριρ με 86.7%, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι παίκτες της πρώτης 6αδας είναι Αμερικάνοι, δείγμα ότι έχουν «κρύο αίμα» σε τέτοιους αγώνες από τη γραμμή του φάουλ.

 

Αντίθετα, τα δίποντα είναι Ελληνική υπόθεση με τους Μπουρούση (68.4%) και Παπαλουκά (66.7%) να βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις! 3ος είναι ο Ρίβερς με το εξωπραγματικό 63.2% για το ρόλο του, ενώ η 6αδα κλείνει με 3 PF, τους Βολκόβ (60%), Πρίντεζη (54.5%) και Άντιτς (52.9%). Στα τρίποντα (με 2 τουλάχιστον προσπάθειες ανά αγώνα) προηγείται ο Βούκσεβιτς (60%) και ακολουθεί ο Γκριρ με 57.1%. Αξιοσημείωτο το 55% του Παπανικολάου, δείγμα της συγκέντρωσής του σε τέτοια παιχνίδια υψηλής σημασίας. Ας ελπίσουμε να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα!

 

Όσον αφορά τους προπονητές, ο Ίβκοβιτς έχει μεν τις περισσότερες νίκες σε Φ4 (5) με τον Ολυμπιακό, αλλά ο κόουτς Μπαρτζώκας είναι με το απόλυτο 2/2 από το Φ4 του Λονδίνου! Για να δούμε αν η παρουσία του Έλληνα τεχνικού στην πόλη του Σέρβου «σοφού», θα αποδειχθεί το κερασάκι στην τούρτα της φετινής παρουσίας των ερυθρόλευκων.

Με την ευχή, η ομάδα να συνεχίσει την σταθερή απόδοσή της στις δύο άκρες του παρκέ και να δείξει εκείνο το χαρακτήρα που μας έχει συνηθίσει σε τέτοια παιχνίδια, κάνοντας μας να πανηγυρίσουμε ξανά, σας δίνουμε ραντεβού για την Πέμπτη το απόγευμα. Ο Ολυμπιακός ξανά σε Φ4, ή αλλιώς τα πάντα μπορεί να συμβούν…